Bitcoinin todelliset haasteet

Tämä blogi on vastine Jeremiaksen tuoreelle kirjoitukselle “Miksi bitcoinien ostaminen on niin hemmetin vaikeaa?“. Aluksi ajattelin vain kommentoida kyseistä blogia, mutta aihe herätti niin paljon ajatuksia, että päätin kirjoittaa aiheesta oman bloginsa.

Jeremias ottaa esiin Bitcoin-vaihdannan vaikeuden. Bitcoin-aloittelijat pitävät bitcoinien ostamista ja myymistä vaikeana ja hän syyttää nykyisiä vaihdantapalveluita innovatiivisuuden puutteesta. Bitcoin-taloudessa on myös “liikaa hippejä”, joka on aika erikoinen kommentti sinällään. Sehän on vaan hyvä asia Bitcoinin käyttäjille jos palveluja tarjotaan edulliseen hintaan.

Ymmärrän pointin siinä mielessä, että kannattavaa liiketoimintaa on vaikea saada aikaan jos tarjoaa palveluitaan “pro bono”. Tämä on kuitenkin hankala asia, koska Bitcoinin suurimpia markkinointivaltteja on sen edullisuus. Bitcoinin edullisuus on osittain kuviteltua rahanvaihdon tarpeen takia, mutta törkeät kulut eivät ainakaan parantaisi tilannetta nykyisestä. Bitcoin-siirrothan eivät maksa käytännössä mitään, mutta jos haluaa hankkia bitcoineja, joutuu siitä yleensä maksamaan jonkinlaisen provikan.

Bitcoin-vaihdannassa on kiristyvä kilpailutilanne. Se on ylivoimaisesti kehittynein markkina Bitcoin-taloudessa. Sen ansiosta kulut ovat alhaisia ja ainoa tapa nostaa kuluja olisi kehittää jotain oikeasti innovatiivista. Olen samaa mieltä siitä, että innovatiivisuutta voisi olla enemmän, mutta ei se helppoa ole. Kokemusteni mukaan Bitcoin törmää monenlaisiin seiniin fyysisessä maailmassa, esimerkiksi pankkimaailmassa, joka hankaloittaa Bitcoin-vaihdantapalveluiden kehitystä.

En allekirjoita sitä, että bitcoinien ostaminen olisi vaikeaa. Olisin allekirjoittanut sen vuonna 2011, mutta en enää. Kuten jo mainitsin, Bitcoin-vaihdanta on nopeiten kehittyvä markkina Bitcoin-taloudessa. Vuonna 2012 markkinoille on tullut muun muassa BitInstant, joka on nykyään Bitcoin-talouden suurimpia firmoja. Markkinoille on ilmestynyt myös innovatiivinen LocalBitcoins, Bitstamp, Bitcoin Nordic, ja tietysti Bittiraha.fi, joka on helpottanut bitcoinien ostamista Suomessa huomattavasti.

Todelliset haasteet

Toisin kuin Jeremias, näen bitcoinien ostamisen vaikeuden itseasiassa yhtenä pienimmistä ongelmista, joka Bitcoinia vaivaa tällä hetkellä. Ostaminen on helpottunut rajusti viimeisen vuoden aikana ja uskon kehityksen jatkuvan. Ostamisen vaikeus on nykypäivänä hyvin pitkälti myytti.

Ostamiseen liittyy yksi todellinen ongelma, ja se on Bitcoinin käytön vaikeus. Bitcoinien ostamisen hankaluushan liittyy pitkälti siihen, että se on kaksivaiheinen prosessi. Ensin tarvitsee hankkia jokin Bitcoin-lompakko, jonka avulla niitä bitcoineja säilytetään ja käytetään. Vasta sitten voi ostaa bitcoineja. Bitcoinien ostamisessa näen suurempana haasteena Bitcoinin käytön vaikeuden, en niinkään sitä minkälaisia nykyiset vaihdantapalvelut ovat.

Bitcoinin niin sanottu referenssilompakko eli Bitcoin-Qt on tunnetusti todella kankea ja se antaa aloittelijoille huonon kuvan Bitcoinista. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut huimasti vaihtoehtoisten lompakkojen suhteen. Easywallet, Blockchain Wallet, Multibit, Electrum, Coinbase jne. Käteviä lompakkoja löytyy nykyään pilvin pimein. Niidenkin kanssa kätevyys on valitettavasti suhteellista. Helppokäyttöisimmätkin Bitcoin-lompakot ovat hankalia ihmisille, joilla on vähän kokemusta tietokoneiden käytöstä.

Innovatiivisuutta tarvitaan vaihdantapalveluissa ja niiden tarjoamissa maksutavoissa, mutta näen Bitcoinin helppokäyttöisyyden sitäkin tärkeämpänä. Ja kyse ei ole pelkästään helppokäyttöisyydestä vaan lompakoiden täytyy olla turvallisia ja varmuuskopiointi täytyy olla helppoa.

Kun saamme yhdistettyä helpot ja edulliset tavat ostaa bitcoineja sekä helppokäyttöiset ja turvalliset Bitcoin-lompakot, olemme asian ytimessä. Tässä tapahtuu kuitenkin edistystä kokoajan enkä ole näistä asioista erityisen huolissani. Seuraavaksi käyn läpi asian, jonka näen vieläkin tärkeämpänä.

Ideologia vs käytäntö

Bitcoinin käyttäjäkunta koostuu tällä hetkellä kolmesta ryhmästä. Suurin ryhmä on ideologinen kannattajakunta. Libertaarit ja anarkistit rakastavat Bitcoinia, ja se kiehtoo monia vaihtoehtorahojen ja vaihtoehtotalouksien kannattajia. Bitcoin nähdään vapauden symbolina ja todellisena vapaan markkinatalouden rahan esikuvana. Pankkivastaisissa piireissä Bitcoin saa myös kannatusta.

Toinen ryhmä on ne ihmiset, joille Bitcoin tarjoaa konkreettista käytännön hyötyä. Suurin osa tästä ryhmästä käyttää anonyymejä kauppapaikkoja Internetissä. Heille Bitcoin tarjoaa suuren käytännön hyödyn, koska sen avulla anonyymi kaupankäynti Internetissä on mahdollista. Käytännön hyötyjä Bitcoin tarjoaa monessa muussakin asiassa, mutta ne ovat toistaiseksi pienen käyttäjäkunnan asioita.

Kolmanteen ryhmään kuuluvat ne, joita Bitcoin kiehtoo lähinnä teknisesti. He saattavat harrastaa louhintaa tai muuten vaan pitävät kryptografiasta ja tietotekniikasta. Tähän kategoriaan voimme myös laskea kaikenlaiset Bitcoin-kokeilijat, jotka uteliaisuuttaan kokeilevat kerran tai kaksi ja jättävät homman siihen.

Bitcoinin suuri haaste on markkinointiin liittyvä. Millä tavalla Bitcoinin huima potentiaali voitaisiin valjastaa suuremmalle yleisölle? En näe, että paremmat vaihdantapalvelut auttavat juurikaan asiaa. Sillä lähestymistavalla saa ehkä jekutettua useampia ostamaan bitcoineja, mutta niin kauan kuin bitcoineille ei ole riittävästi käyttökohteita, on niiden ostaminen lähinnä pelkkä umpikuja.

Minulla on tähän haasteeseen kaksi ratkaisua. Ensinnäkin, Bitcoin-harrastajien pitäisi alkaa oikeasti innovoimaan eli miettimään minkälaisia palveluita Bitcoinin avulla voisi toteuttaa. Vaihtantapalvelut ovat toistaiseksi olleet ainoa hyvä tapa tehdä rahaa Bitcoiniin liittyen, siinä Jeremias on varsin oikeassa, mutta se markkina menee yhä ahtaammaksi tulevaisuudessa eikä siinä useimmiten ole kyse oikeasta innovaatiosta. Bitcoin mahdollistaa niin paljon kaikkea mistä on huomattavia käytännön hyötyjä, nyt on aika alkaa toteuttamaan!

Toinen ratkaisu on vähentää Bitcoinin ideologista markkinointia. Pitää painottaa sen käytännön hyötyjä eli käytön edullisuutta, helppoutta ja käyttöönoton vaivattomuutta. Erityisesti yrityksiä tarvitaan lisää ottamaan bitcoinit käyttöönsä, jotta bitcoinien ostaminen ei olisi umpikuja. Bitpayn kaltaisten palveluiden ansiosta Bitcoin-maksujen käyttöönotto on varsinkin pienelle yritykselle niin helppoa ja edullista, että siihen ei ole mitään esteitä. Siinä ei käytännössä ole mitään menetettävää, ainoastaan voitettavaa.

Niin kauan, kun Bitcoinista puhutaan lähinnä ideologisessa kontekstissa, tulee sen vetovoimaisuus olemaan rajallinen. Ellei sitten käy niin, että perinteinen talousjärjestelmämme romahtaa täysin. Silloin Bitcoinin suosio voisi lähteä eksponentiaaliseen nousuun, koska ideologia muuttuisi sen jälkeen käytännöksi.

Joka tapauksessa olisi tärkeää panostaa innovatiivisten Bitcoin-palveluiden kehittämiseen ja Bitcoinin käyttökohteiden lisäämiseen. Se on tärkeimpiä ja vaikeimpia haasteita tällä hetkellä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *