Bitfinexin epäillään peitelleen tappioitaan laittomilla rahansiirroilla eri yhtiöiden välillä

Torstaina nähdyn bitcoinin kurssilaskun taustalla lienee maailman suurimpiin kryptovaluuttapörsseihin kuuluvan Bitfinexin kohtaamat syytteet taloudellisista väärinkäytöksistä. New Yorkin viranomaiset epäilevät pörssin peitelleen asiakasvarojen kadottamista luvattomilla siirroilla samoille omistajille kuuluvan Tetherin varannoista. Syyttäjien mukaan Tetherin varoista olisi siirretty Bitfinexille peräti 700 miljoonaa dollaria.

Tether on dollarin arvoa seuraava niin sanottu ”stablecoin” kryptovaluutta, joka on käytössä Bitfinexin lisäksi monissa muissakin pörsseissä ja ollut pitkään ylivoimaisesti käytetyin stablecoin. Tetherin taustalla on erillinen yhtiö, mutta molemmat ovat Hong Kongissa sijaitsevan iFinexin omistuksessa. 

New Yorkin viranomaisten mukaan pörssi on kadottanut tuntemattomalla tavalla peräti 850 miljoonan dollarin edestä yhtiön ja sen asiakkaiden varoja. Syytösten mukaan pörssi on paikannut puuttuvia varojaan tekemällä siirtoja tetherin varannoista, joiden tulisi olla takaamassa liikkeelle laskettujen tetherien arvoa. Tetherin ja Bitfinexin edustajat kiistävät syytökset ja vakuuttavat toimineensa viranomaisten vaatimusten mukaisesti.

Bitfinex ongelmissa asiakkaiden nostojen tilittämisessä

Bitfinexin raportoitiin kohdanneen haasteita asiakkaiden nostopyyntöjen toimeenpanossa jo lokakuussa 2018 ja myös sen jälkeen useat asiakkaat ovat raportoineet jopa viikkojen viiveistä rahannostojen tilittämisissä. Coindeskin asiakkailta saamien tietojen mukaan useista lokakuun alussa tehdyistä jopa satojen tuhansien nostoista ei kuukautta myöhemmin oltu tilitetty vielä dollariakaan, vaikka niiden tila asiakastilillä oli merkattu valmistuneeksi. 

Tuoreena käänteenä Bitfinex on juuri nostanut 90 miljoonan dollarin edestä varoja kylmälompakostaan. Noston syynä lienee asiakkaiden lisääntyneet nostopyynnöt uutisten jälkeen. Twitterissä useat kryptoalan vaikuttajat ovat kertoneet siirtävänsä varojaan muualle. Esimerkiksi Prasoksen neuvonantajiin kuuluva Alistair Milne kertoi nostaneensa miljoonien edestä bitcoineja Bitfinexistä ja siirron toteutuneen alle 90 minuutissa. Eli toistaiseksi onneksi vaikuttaa siltä, että Bitfinexillä on edelleen merkittävästi varoja asiakkaiden nostopyyntöjen tilittämiseen, mikä tulee huojentavana tietona siellä varoja omaaville.

Alistair Milne kertoi Twitterissä oman nostonsa Bitfinexistä toteutuneen nopeasti.

Uutinen veti kryptovaluuttamarkkinan punaiselle

Uutisen julkistamisen jälkeen koko kryptovaluuttamarkkinoilla nähtiin nopeaa pudotusta. Bitcoinin arvo valahti 5500 dollarista 5200 dollariin ja muut suurimmat laskivat sen mukana. Perjantaina kurssit ovat kuitenkin vakaantuneet ja jopa hieman nousseet. Tätä kirjoittaessa bitcoinin kurssi liikkuu Coinmarketcapin hintatietojen mukaan 5300 dollarissa.

Bitcoinin kurssi putosi hetkessä 300 dollaria Bitfinexiä koskevien uutisten julkistuksen jälkeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *