Ensikokemukset Xapo-kortista

Tänään postiluukustani tipahti kirje, jonka sisältönä oli jo kauan odotettu Xapo-korttini. Xapo oli viikkoa aikaisemmin ilmoittanut minulla olevan mahdollisuus tilata kortti. Kyseessä oli vielä ns. early access vaiheen tarjous, joten nyt rekisteröityvä saattaa joutua odottamaan vielä pidempään korttinsa saamiseksi. Kortissa lukee My Choice, joka saattaa joitain hieman hämmentää. Xapo ei ainakaan vielä ole brändännyt korttejaan. Kortin tilaaminen ei maksanut mitään.

Xapo kortti kirjeen kera

Xapo on bitcoin-säilytyspalvelu, joka tarjoaa Visa-korttia käyttäjilleen. Käyttäjä voi tehdä Xapon bitcoinlompakkoon talletuksia ja maksaa kortilla kaupoissa normaalisti. Kortilla maksaessa euromääräinen hinta muutetaan bitcoinmääräiseksi ja veloitetaan Xapon bitcoinlompakosta. Xapo tilittää kauppiaalle summan euroina. Näin varojaan voi pitää omassa bitcoinlompakossaan ja käyttää niitä Xapossa olevan korttiin liitetyn bitcoinlompakon rahoittamiseen helposti. Korttiin liitettyyn bitcoinlompakkoon ei tarvitse siirtää enempää, kuin mitä odottaa kuluttavansa vaikkapa päivän tai viikon aikana ja se pienentää kortin varastamisesta aiheutunutta riskiä.

Kirjeessä kortin ohessa olevassa kirjeessä opastettiin soittamaan +44 alkuiseen puhelinnumeroon kortin aktivoimiseksi. Osa automatisoidun puhelinpalvelun puhetta oli huonolaatuisen puhesyntetisaattorin tuotosta, joten siitä oli hieman vaikea saada selvää. Aktivointiprosessi oli kuitenkin toteutettu niin, että virhenäppäilyistä huolimatta aktivointi eteni, eikä prosessia tarvinnut aloittaa uudelleen. Aktivoinnin ensimmäinen kysymys oli kielivalinta, johon valitsin englanninkielen(1). Toisessa vaiheessa korttiasioihin pääsi myös näppäilemällä numeron 1. Sen jälkeen pyydettiin kortin numeroa ja sitten syntymäaikaa muodossa ppkkvv, eli kuten sosiaaliturvatunnuksen alkuosa Suomessa. Lopuksi kerrottiin kortin pin-koodi ja ohjeistettiin puhelinpalvelun muiden osien käytössä.

Latasin Xapon bitcoinosoitteeseeni 50€ edestä bitcoinia. Xapon saldo päivittyi lähes välittömästi, mutta transaktiolistaa tarkastellessa näytti, että siirto oli pending-tilassa ainakin kunnes kuusi vahvistusta oli bitcoinverkossa tuosta siirrosta kuulutettu. My Choicen verkkosivut vaativat hieman “unohtuneen” salasanan kyselyrutiinien suorittamista ennen kuin niihin pääsi käsiksi, mutta lopulta pääsin sieltä katsomaan, mitä kortin saldoksi väitetään. Xapon ja My Choisen yhteistyökuviosta johtuen My Choisen sivuilla saldoksi väitetään aina nollaa. Tämän voisi ehkä korjata jollain rajapintakyselyllä Xaposta. 

Xapon kortti

Kuusi vahvistusta on mielestäni aika paljon melkeimpä mistä tahansa transaktiosta, joten aivan hetkessä eivät bitcoinit lennä Xapon kortin kulutettavaksi. Tämänhetkisen keskimääräisen transaktion vahvistusajan perusteella kuusi vahvistusta saa transaktiolleen vasta 49 minuuttin odottelun jälkeen. Kryptovaluuttapörssien yleinen standardi on kolme vahvistusta ja rahamäärät oletettavasti huomattavasti suurempia, kuin mitä Xapo-kortilleen haluaisi ladata.

Tein pienen kenttäkokeen kortilla. olin aikaisemmin kuullut, että käteisnostot eivät välttämättä toimisi, joten ensimmäiseksi kokeilin 20€ nostoa Otto-automaatista – menestyksekkäästi. Seuraavaksi tämä ilahtunut kryptovaluuttojen kannattaja suuntasi lähikauppaan ostoksille. Ostosten maksaminenkin onnistui, kuten käteisnoston perusteella jo uskalsin arvatakkin. Kaupan kassalla työskennellyt henkilö ei ehkä ihan ollut innostuksessa mukana, kun uudesta kortista innoissaan oleva asiakas ilmoitti maksaneensa juuri Bitcoineilla*. Tämä ei kuitenkaan hyvää tuultani latistanut.

Kotiin päästyäni tarkistin tapahtumalistaa kortillani. Kaupassa maksamisesta ei tullut ylimääräisiä kuluja. Automaatista olisi hyvä ottaa ensi kerralla hieman suurempia määriä, ettei 2,50€ nostokulu vaikuta liikaa. Suomessa ollaan tosin pankkien toimesta menty sen verran huonompaan suuntaan, että 2,50€ per nosto ei enää kauhistuta niin paljon kuin aikaisemmin olisi voinut tehdä. Pahin esimerkki on S-Pankki, joka veloittaa 1€ + 2% provision käteisnostojen määrästä. 20€ nostossa S-Pankki olisi vain 60 senttiä edullisempi. Mielummin suunnittelen rahankäyttöni hieman huolellisemmin ja pidän itse omat varannot hallussani, joten Xapon kortti on minulle hyödyllinen väline siihen saakka, kunnes saan ostettua kaiken haluamani suoraan bitcoinilla. Xapon hinnasto löytyy täältä ja lisää infoa mm. täältä. Xapon kulurakenne ei ole selkeästi yhdessä paikassa selitetty, kuten ei myöskään se, miten heidän kurssinsa määräytyy. Näillä näkymin aion kuitenkin itse jatkaa käyttöä.

*) Teknisesti sanottuna maksoin bitcoineilla, jotka vaihdettiin maksutapahtuman aikana välittömästi euroiksi ja tilitettiin kauppiaalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *