Bitcoin, Ethereum ja hajautettu tulevaisuus

Itsenäisyyspäivänä esiteltiin linnan juhlien pukujen lisäksi myös hieman vastakkainasettelua mielenosoituksen muodossa. Tyytymättömyys ja vaikuttamismahdollisuuksien puute purkautuvat turhautumisena – konkreettisista rakentavista vaihtoehdoista ei juuri puhuta. Tässä artikkelissa esitellään kättä pidempää positiivista vallankumouksellisuutta sellaisen teknologian muodossa, jolla saatetaan tehdä tarpeettomaksi useita valtion, pankin tai muiden keskitettyjen välikäsien rooleja.

Jos tiedät jo miten Bitcoin toimii, hyppää artikkelin lopusta löytyvään uutiseen. Siellä esitellään teknologia, joka voi muuttaa meidän kaikkien elämän – ihan oikeasti. Kyse ei ole pelkästä valuutasta.

Kun tietoisuus Bitcoinista ja muista “virtuaalivaluutoista” tai bittirahoista alkoi yleistymään jokunen vuosi sitten, monelle oli vielä epäselvää miten se itse asiassa käytännössä toimii. Mt. Gox -palvelun käyttäjien tilien tyhjennyttyä skeptikot saivat lisää vettä myllyynsä ja olivat varmoja, että virtuaalivaluutat ovat nopeasti ohimenevä ilmiö. Vastustajien kärkevin argumentti oli nyt ostajan turvattomuus siitä, että hänen rahansa säilyvät.

Mt. Goxin kautta moni menetti Bitcoininsa. Käyttäjät saivat Japanista kirjeitse ilmoituksia palvelun konkurssista. Useat yhdistivät saumattomasti Bitcoinin Mt. Goxiin ja siinä he olivat väärässä.

Miten Bitcoin toimii

Bitcoinit ja muut virtuaalivaluutat sijaitsevat tileillä. Tilin voi perustaa kuka tahansa vaikkapa palveluun tai sitten omalle tietokoneelle tai esimerkiksi puhelimeensa lompakkosovelluksen avulla.

Lompakkosovellus pitää kirjaa koko Bitcoin -verkon rahansiirroista. Se on siis ikäänkuin kirjanpitäjä. Eri käyttäjien lompakot vahvistavat toistensa kirjanpitoja demokraattisesti. Rahansiirrot ovat julkisia, mutta tilejä on vaikea yhdistää omistajiin. Käyttäjällä voi olla niin monta tiliä kuin hän haluaa.

Rahojen säilyttäminen ulkopuolisessa palvelussa oman kovalevyn sijaan on vähän kuin pitäisi rahojaan pankissa. Tämä luonnollisesti edellyttää luottamusta palveluntarjoajan turvallisuuteen. Yleensä ottaen palvelut ovat turvallisia, mutta moni haluaa säilyttää rahojaan paikallisesti vaikkapa muistitikulla. Mt. Goxin kaltaiset tapaukset kannustavat tähän entisestään.

Lompakosta voi ottaa varmuuskopioita. Mikäli tietokoneesi kovalevy hajoaa, voit kaivaa Bitcoinit muistitikulta takaisin käyttöösi.

Tilillä on osoite, joka on merkkijono. Tämän “tilinumeron” avulla voit lähettää maksun lähes välittömästi mistä päin maailmaa tahansa. Siirron jälkeen tilitapahtumaa aletaan varmistamaan lompakkojen verkossa ja kun varmistuksia on riittävästi, voidaan siirron katsoa tapahtuneen. Kirjanpidon taustalla toimiva teknologia tunnetaan nimellä “Blockchain”, eli lohkoindeksi.

Lohkoindeksi on käyttäjille hajautettu kirjanpito Bitcoinien sijainneista ja siirroista.

pankit.png

Bitcoinin lohkoindeksi on hajauttamiseen ja luottamusverkkoon nojautuvan periaatteensa vuoksi hyvinkin vallankumouksellinen. Siinä ei ole keskitettyä tahoa, jolla olisi esimerkiksi valta devalvoida valuuttaa tai luoda lisää sitä – käyttäjien rahat ovat turvassa pankkien ja valtioiden mielivallalta.

Kaikkea ei ole silti vielä nähty

Lohkoindeksiä voi käyttää muuhunkin kuin valuuttakirjanpitoon. Vuoden 2014 alkupuolella esiteltiin Ethereum -niminen konsepti, jonka tarkoituksena oli valjastaa lohkoindeksin hajautettu magia yleisempään käyttöön.

Ethereum -projektin julkisena tavoitteena on hajauttaa Internet. Sen käyttäjät ylläpitävät verkkoa, jossa voi vaikka pitää nettisivuja, kirjata sopimuksia, järjestää äänestyksiä, hallinnoida autonomisia hajautettuja organisaatioita – oikeastaan melkein mitä vaan, mihin nykyään tarvitaan pankkitunnistautumisia, notaareja, sertifikaattipalveluita tai verkkopalveluntarjoajia.

Virtuaalisia yrityksiä voidaan luoda ja ne voivat solmia sopimuksia ja tallettaa tietojaan, sekä ylläpitää nettipalveluitaan. Koko toiminnan logiikka voidaan automatisoida älykkäillä sopimuksilla.

Sorretut ryhmät voivat pitää nettisivujaan ja online-kokouksiaan turvallisesti vailla pelkoa hakkereista, sensuurista tai palvelinten takavarikoimisesta – ei enää diplomaattisia konflikteja tai kansainvälistä painostusta laittaa sivut nurin.

Ethereumin avulla voidaan ehkä myös järjestää sähköinen äänestäminen turvallisesti ja villeimmissä visioissa sitä voidaan käyttää myös “collaborative commons” -tyylisten markkinoiden vapaaseen pyörittämiseen. Ethereumin vallankumouksellisuus piilee sen äärettömissä mahdollisuuksissa.

Tämä tulee lämmittämään myös sisällöntuottajien mieliä, koska Ethereumilla voidaan automatisoida sisällöntuottajien ansaintalogiikkaa ja tehdä sisällön jakamisesta kannattavaa niin sen tuottajalle kuin jakajallekin.

Ethereumin kehittäjä Vitalik Buterin voitti marraskuun 2014 puolivälissä järjestetyssä World Technology Awards -tapahtumassa IT-software -sarjan – kilpaillen sellaistenkin nettirintaman isojen pelaajien, kuten Mark Zuckerbergin kanssa. Palkinto on selkeä osoitus siitä, että Ethereumin teknologian potentiaali on noteerattu jo valtavirtamediassa.

Autonomisen netin tulevaisuus vaikuttaa entistä turvatummalta.

Ethereum julkaistaan tänä talvena – pitäkää korvat höröllä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *