Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja

Media tykkää jostain syystä uutisoida paljon hanakammin siitä, kun bitcoinilla menee huonosti. Välillä tuntuu, että median takana olisi jokin agenda estää bitcoinin menestymistä. Kuitenkin todennäköisempi syy lienee huono tietoisuus bitcoinin kulmakivistä.

On totta, että bitcoinin levinneisyys sai alkutaipaleella paljon nostetta dark webissä tapahtuneesta huumekaupasta. Sen jälkeen bitcoinista on kuoriutunut ideologinen sijoituskohde, kun ihmiset Piilaaksosta Palestiinaan ovat ymmärtäneet hajautetun, väärentämis- ja kajoamisresistantin arvonsäilyttäjän todellisen merkityksen.

Bitcoin on vallankumouksellinen asia yhteiskunnassamme, koska se mahdollistaa yksityishenkilöiden olla oma pankkinsa – olla itse vapaudessa ja vastuussa omien rahojensa hallinnasta. Koskaan aiemmin tällainen ei ole ollut mahdollista. On mahdotonta edes ennustaa, mihin tällainen yhteiskuntatason muutos johtaa ottaessaan koko mainstream-yleisön syleilyynsä. Se on yksi bitcoinin parhaista ja kutkuttavimmista puolista. Se on viemässä ihmiskuntaa sellaiseen suuntaan, jota emme edes osaa ennustaa. Se jos joku on futuristinen ja kiintoisa idea.

Myös loppuvuoden 2017 bitcoin-ralli oli tietynlainen maineentahraaja bitcoinin suheen. Nyt bitcoinista tulikin keino äkkirikastua. Ei niin mustamaalaavaa kuin huumekaupan väline, mutta kenties silti edes muutos parempaan suuntaan. Konservatiiviset sijoittajat, jotka ovat olleet liian varovaisia ja jääneet kurssirallin rannalle ruikuttamaan ovat katkeroituneet, haukkuvat bitcoinia, ja toivovat sille tuhoa. Sellainen lapsellinen periaate: jos minulla ei ole kivaa, niin ei perkele ole muillakaan. Tämmöinen ylpeä asenne ei tietenkään johda mihinkään hyvään yhteiskunnan tai minkään muunkaan tasolla.

Kuitenkin bitcoiniin vihkiytyneet tulevat huomaamaan keskusteluissa konservatiivien kanssa, että viimeksi mainitut eivät pysty kiistämään bitcoinin hyödyllisyyttä ja edistyksellisyyttä. Heidän vastustuksensa viimeiseksi rippeiksi jäävät vertaukset wincapitaan tai muuhun taloushuijaukseen, tai sitten he vetoavat siihen mitä kaikkea laitonta vapaalla rahalla voi ostaa. Public announcement: euroillakin voi ostaa laittomia asioita.

Eräs yleinen bitcoin-kriittinen argumentti on, että miksi minä tarvitsisin vapauden hallita omia rahojani? Miksi en voisi antaa luotettavan kolmannen osapuolen (pankin) hallita niitä? Tällaiset argumentit saattavat kuulostaa houkuttelevilta nyky-Suomen kaltaisessa lintukodossa asuville, eiväthän pankit ennenkään ole heitä pettäneet. (Paitsi tietenkin viimeksi vuonna 2007-2009, kun pankkien vastuuton lainananto johti globaaliin talouskriisiin, mutta mitäpä sitä muistelemaan, pankit kuitenkin ovat hyödyllisiä, ja taloutta vakauttavia laitoksia). Niinpä niin.

Mietitäänpä hypoteettinen tilanne, jossa henkilö elää nousevissa määrin tyrannisessa yhteiskunnassa, joka ujuttaa kontrollin lonkeroitaan syvemmälle ja syvemmälle turvallisuuden, terrorismin torjumisen ja muiden kliseiden nimissä. Tällaisessa yhteiskunnassa henkilö joka herää järjestelmän vääryyteen, on kusessa, mikäli hän ei omakätisesti hallitse rahojaan. Koska hänen rahansa eivät ole hänen itsensä hallinnassa, ne voidaan jäädyttää heti kun hän ottaa yhden askeleen järjestelmää kyseenalaistavaan suuntaan. Osallistu väärään protestiin. Lausu liian hyvin mietitty näkemys asioiden vääryydestä. Bäng. Tilisi jäädytetään. Ai miten niin on tärkeää, että meillä on itsellämme vapaus ja vastuu hallita omia varojamme?

Entäpä sitten toinen kuultu argumentti bitcoinia vastaan – miksi minun tarvitsisi vaatia itsemääräämisoikeutta rahoihini, eihän minulla ole vallankumouksellisia suunnitelmia tai pahoja ajatuksia, mitä pitäisi erityisemmin salata? Tarkastellaanpa asiaa tarinan kautta.

On keskiaikainen päivä fantasiamaassa. Päähenkilömme viettää rauhallisia päiviä paratiisissa, kunnes eräänä päivänä julma ja voimakas tyranni saapuu paikalle. Tyranni haluaa alistaa ja kontrolloida. Päähenkilömme on viettänyt niin leppoisia ja naiiveja päiviä, ettei hän ole tullut ajatelleeksi, että kukaan milloinkaan voisi haluta tyrannisoida häntä, eihän hän ole paha eikä hänellä ole mitään salattavaakaan. Kuitenkin, tyrannilla sellainen ominaisuus, että se ei välitä pätkääkään siitä miltä toisista tuntuu ja nauraa heidän oikeuksilleen. Sellaista pahuus on. Tyranni haluaa ottaa päähenkilöstämme tiukan niskalenkin, ja alistaa hänet omia tarkoitusperiänsä varten.

Tässä vaiheessa voimme piirtää päähenkilöllemme kaksi aikajanaa, joista jo nokkelimmat pystyvät koppaamaan mitä tekemistä tällä tarinalla on bitcoinin kanssa.

Aikajana 1)

Päähenkilö on ollut naiivi, vaaraton, eikä hänellä ole aseita pahaa vastaan. Hän ei ole takonut itselleen miekkaa, koska hän ei tajua tarvitsevansa sellaista mihinkään. Hän uskoo, että koko maailma on yhtä viaton ja vilpitön kuin hän. Nyt päähenkilömme lähtee taisteluun pahaa vastaan täysin ilman aseita ja naiiveista lähtökohdista. Voitte itse kuvitella kuinka hyvin hän pärjää.

Aikajana 2)

Päähenkilö on ollut viisas ja tiedostanut, että maailma voi milloin tahansa muuttua paratiisista helvetiksi. Vaikka päähenkilöllä ei sillä hetkellä ollutkaan mitään uhkia näköpiirissä, hän on silti takonut itselleen voimakkaan miekan, ja opetellut käyttämään sitä. Hän on voinut elää paratiisissa rauhallisin mielin, koska tietää, että jos sinne luikertelee käärme, hän on valmistautunut. Nyt, tositilanteen tullen, hänellä on käytössään ase jota hän osaa käyttää.

Son, when dis mothafucka comes to visit, ya better be prepared!

Totta kai bitcoin on tuo miekka. Vaikka perustallaajalla ei olisi mitään salattavaa tai uhkia näköpiirissä, hänenkin on valmistauduttava pahan mahdollista tulemista varten. Meidän ihmisten tulee olla hyviä sen kautta, että meillä on kyky rohkeuteen ja puolustautumiseen vääryyttä vastaan. Hyvyys sen kautta että on aseeton, harmiton ja naiivi, on täysin hyödytöntä tosi paikan tullen.

Tosimaailmassa edellinen tarina voisi tarkoittaa esimerkiksi poliittista tai sosiaalista katastrofia, jossa yhteiskunta alkaa tyrannisoitua ja jossa ihmisten oikeuksia aletaan rajoittaa. Se voisi olla myös talouskriisi, joka romahduttaa luottamuksen perinteisiin fiat-valuutoihin, taloustoimijoihin,osakemarkkinoihin tai jotain muuta mitä emme vielä osaa edes arvella. On syytä ymmärtää, että maailmassa vallitseva järjestys voi milloin vain muuttua kaaokseksi. Silloin todennäköisyydet suosivat valmistautuneita.

Bitcoin on muuta kuin väline ostaa vaarallisia asioita. Bitcoin on muuta kuin keino äkkirikastua. Bitcoin on jopa muuta kuin sijoituskohde. Bitcoin on työkalu, ase, laatuaan mullistava ihmiskunnan historiassa. Ase, joka on jokaisen vapaan ihmisen saatavilla, ase jolla voimme suojata paratiisiamme. Bitcoin takaa vapautemme tulevaisuudessakin. Bitcoin on meidän kollektiivinen miekkamme pahan supistavia voimia vastaan. Bitcoin. Is. Not. Dead.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *