Miksi bitcoin on hyvä sijoitus ja tekninen analyysi toimii (yksinkertaisesti selitettynä)

Kullan 8 biljoonan dollarin markkina-arvo on noin 10% maailman rahavaroista

Kullan määrä kasvaa noin 1,5% vuosittain, joten se on hyvin rajallinen omaisuusluokka. Maailmassa olevan kullan määrä ei nouse paljoa nykyisestä, kun taas keskuspankit painavat valtavan määrän fiat-valuuttaa joka vuosi. Dollarien, eurojen ja vastaavien määrä nousee paljon vuodessa kullan määrän pysyessä vakaampana.

Kulta on vanha sijoituskohde, johon ihmiset ovat turvautuneet pidemmän aikaa. Mitä enemmän rahaa on sijoitettuna, sitä luotettavammaksi ja vakaammaksi sijoituskohde kehittyy. Kutsun itse tätä “hiljaiseksi sopimukseksi” sijoittajien keskuudessa. Iso ryhmä on puhumatta toisilleen sopinut keskenään, että kultaan laitetaan rahaa. He ovat huomanneet tämän toimivan ja toistenkin huomanneen tämän toimivan, mikä rakentaa luottamusta.

Bitcoin suhteessa kultaan

Teknisesti bitcoinilla on kaikki samat ominaisuudet kuin kullalla ja enemmän. Bitcoin on rajallinen, koska bitcoineja ei ikinä tule olemaan enempää kuin 21 miljoonaa maailmassa. Tällä hetkellä uusien vuosittain luotujen bitcoinien määrä on noin 3,6% aiempien bitcoinien määrästä. Seuraavan vuoden puolittumisen jälkeen luku tulee olemaan alle 2%, joten suhde on hyvin samankaltainen kullan kanssa.

Bitcoinia on huomattavasti helpompi ja halvempi säilöä turvallisesti ja liikuttaa ympäri maailmaa henkilöltä toiselle, mikä tekee siitä teknisesti kultaa ylivertaisemman. Tämän ansiosta valtioiden on myös vaikeampi hallita bitcoinia kuin kultaa.

Bitcoinin markkina-arvo on kuitenkin paljon pienempi, noin 180 miljardia dollaria bitcoinin hinnan ollessa 10k dollaria. Tämä tekee bitcoinista vähemmän vakaan ja enemmän volatiilin kuin kullasta, mutta jättää myös paljon kasvuvaraa nykyisestä. Keskuspankit eivät vaikuta lakkaavan painamasta rahaa ja sijoitukset kullasta bitcoiniin tulevat luultavasti kasvamaan, koska bitcoin on teknisesti parempi ja kasvaa nopeammin.

Hiljaiset sopimukset ovat syy teknisen analyysin toimivuudelle

Moving average 200 viikon ajalta (support/resistance) on pysäyttänyt karhumarkkinat bitcoinin historiassa, koska tarpeeksi suuri joukko ihmisiä ja rahaa seuraa keskenään hiljaista sopimusta, jonka mukaan tämä moving average on hyvä hetki ostaa. Aivan kuten suuret rahamäärät seuraavat sopimusta tulla sijoitetuksi kultaan tai bitcoiniin.

Treidaajan tehtävä on löytää näitä support/resistance-kohtia, jotka ovat tarpeeksi vahvan hiljaisen sopimuksen alla ja käyttää niitä. Tämä ei aina toimi, minkä vuoksi tarvitaan riskienhallintaa, mutta parhaat toimivat tarpeeksi hyvin tehdäkseen treidauksesta hyvin kannattavaa sitä osaaville.

Näitä hiljaisia sopimuksia voi myös käyttää suojaamaan bitcoin-sijoitusta. Tämä on mielestäni tärkein tavoite treidauksessa, koska se sallii suurempia sijoituksia pienemmällä riskillä.

Vielä yksi asia

Bitcoin tulee luultavasti olemaan kultaa suurempi tulevaisuudessa. Miljoona dollaria bitcoinia kohti on täysin mahdollista. Bitcoin on rajallinen, dollari taas rajaton. Voit nähdä bitcoinin ja kullan historialliset kaaviot alempana.

Toni Kosonen on kirjoittanut yli 100 bitcoin-analyysia viiden vuoden aikana ja on hyvin kokenut bitcoin-treidaaja.

4 thoughts on “Miksi bitcoin on hyvä sijoitus ja tekninen analyysi toimii (yksinkertaisesti selitettynä)

 1. Sattuman kauppaa says:

  “Kullan määrä kasvaa noin 1,5% vuosittain, joten se on hyvin rajallinen omaisuusluokka.”

  Kultaan liittyy kumminkin vielä yksi pieni, mutta hauska riski, mitä bitcoinissa ja muissakaan virtuaalivaluutoissa ei ole.

  Avaruudessa kun mitä suuremmalla todennäköisyydellä kiitää tälläkin hetkellä useita asteroideja tai asteroidiparvia, jotka on puhdasta kultaa. Ja jos tuollaisesta vaikka nyt asteroidiparvesta muutama asteroidi osuu maapallolle ehkä joskus tuplaten samantien maapallon kultavarat.

  Niin voi vain kuvitella miten kullan hinnan käy. Puhumattakaan miten silloin käy bitcoinin tai muiden virtuaalivaluuttojen hinnan. Eihän sitä voi koskaan tietää 🙂

 2. Karpaasi says:

  Bitcoinilla ei ole mitään muuta arvoa kuin kuvitteellista tulevaisuuden arvoa, joka perustuu vuosikymmenen vanhaan laskelmaan. Tässä laskelmassa on ajateltu, että Bitcoinia hankittaisiin jatkuvasti kasvavalla voluumilla ja sen deflatorinen rakenne nostaisi arvon huippuunsa. Tämä vaihe tapahtui jo 2017 kun kupla puhkesi ja enemmistö ihmisistä ymmärsi ettei Bitcoinista tule mitään globaalia maailmanvaluuttaa. Nyt voluumit ovat laskemaan päin eikä Bitcoinin deflatorinen rakenne pelasta kurssia valumasta entistä alempiin lukemiin. Bitcoinille koitetaan kuumeisesti keksiä uusia markkinointipuheita. Nyt sitä verrataan digitaaliseen kultaan, mutta arvon säilyttäjänä se on osoittautunut hyvin heikoksi joten se ei sovi oikein siihenkään. Mitä seuraavaksi? Jää nähtäväksi.

  Bitcoinin ja kullan vertaaminen keskenään on typerää jo siitäkin syystä, että kullalle löytyy lukemattomia käyttötarkoituksia niin elektroniikasta kuin koristekaupasta. Bitcoinilla sen sijaan ei tule olemaan edes käyttöarvoa tulevaisuudesa. Bitcoin on teknologia, joka vanhenee ja se korvataan uudella. Kulta on kuitenkin aina kultaa ajasta riippumatta.

  Bitcoinin arvosta yli 95% on manipulaatiota. Tämä näkyy jo siitäkin, että arvo palautuu aina takaisin pohjalukemiin kun kurssihuippu on kerran saavutettu. Todellinen Bitcoinin kestävä arvo seuraavan 5 vuoden aikana liikkuu n. 2-5k välillä. Kaikki tämän ylimenevä arvo on vain kuplaa.

  • Hodlauttaja says:

   Olen aivan samaa mieltä että bitcoin on historiallisesti ollut melko huono arvon säilyttäjä, koska sen arvo on noussut aina reippaasti kun sitä on säilyttänyt. Hyvä arvon säilyttäjä pysyisi mielestäni hinnaltaan vakaana, eikä nousisi niin paljoa.

   Kupliahan on bitcoinin historiassa ollut monia joka on väistämätöntä, kun on lähdetty ikään kuin tyhjästä liikkeelle ja varanto on kasvanut alkuun kovaa vauhtia. Tällöin hinta hakeutuu suht kovilla nousuilla sille tasolle, minkä arvoinen teknologian lopulta koetaan sijoittajien ja käyttäjien mielestä olevan. Vuosia bitcoinin kurssia, fundamentteja ym. päivittäin seuranneena nyt näyttää siltä, että seuraava isompi nousu saattaa olla edessä muutaman seuraavan vuoden tai jopa kuukauden sisään joka olisi aika ennustettavaa, mutta bitcoin on ainakin tähän asti käyttäytynyt melko ennustettavasti.

   Tuo “arvo palautuu aina pohjalukemiin” on hauska toteamus, koska sehän ei ole ollenkaan totta. Hintakuplan jälkeen arvo on aina “romahtanut” tasolle, joka on melko korkea lähöhintaan nähden ja siitä on sitten ponnistettu hetken päästä kohti uusia huippuja.

   Näkisin että bitcoinilla on tällä hetkellä arvoa teknisesti erittäin taitavasti rakennettuna, turvallisena ja yksittäisistä tahoista riippumattomana sijoituskohteena, jolle ei tarvitse arvo-osuustiliä. Jo pelkästään tämä “käyttöarvo” tarjoaa mielestäni selvää kasvun varaa tulevaisuudessa bitcoinin muuttuessa koko ajan tarjonnaltaan niukemmaksi. Tämän lisäksi näyttäisi siltä, että tulevaisuudessa käyttöarvoa tulee syntymään myös globaalina maksuprotokollana toimimisesta, jota aletaan varmaan jossain vaiheessa hinnoitella kurssiin kunhan kehitystyö vielä etenee.

   Bitcoinhan ei ole “teknisesti vanhentunut” sen enempää kuin joku vaikka Chrome-selainkaan on. Molempia kehitetään jatkuvasti ja tämän hetkinen versio on todellakin esim. 10 vuoden päästä hyvinkin vanhentunut jos asiaa tarkastelee silloin taaksepäin.

   Lopuksi vielä totean että minusta bitcoinilla ja kullalla on paljon yhtymäkohtia, jonka vuoksi niitä on hyvä verrata keskenään. Kuitenkin ainakin itse olen kokenut bitcoinin ominaisuuksiltaan paremmaksi ja turvallisemmaksi sijoitukseksi ja jättänyt siksi ainakin toistaiseksi kultaan sijoittamatta. Se on myös kannattanut tähän saakka tuottomielessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *