Näin luot ilmatiiviin bitcoin paperilompakon

Paperilompakko on yksi halvimmista ja turvallisimmista tavoista säilyttää bitcoineja, kunhan se on luotu oikealla tavalla. Paperilompakko on yksinkertainen keksintö. Se on paperille tulostettu bitcoin-lompakko, jossa näkyy lompakon julkinen avain eli public key ja sitä vastaava yksityisavain eli private key.

Paperilompakon turvallisuus perustuu siihen, että se ei ole yhteydessä internetiin ja on siten hakkereiden ja muiden internet-pitkäkyntisten ulottumattomissa. Kuitenkin, paperilompakko voidaan fyysisesti varastaa, tai se voi hukkua tai tuhoutua. Paperilompakko on syytä säilyttää hyvin huolellisesti valitussa paikassa ja olosuhteissa. Paperilompakosta on varmuuden vuoksi järkevää luoda vähintään kaksi kopiota, joita säilytetään eri paikoissa.

Paperilompakkoa on syytä säilyttää turvallisessa paikassa, kuten kassakaapissa.

Näin luot bitcoin paperilompakon

Paperilompakko tulisi luoda “ilmatiiviisti” offline-tilassa, jotta siitä tulisi mahdollisimman turvallinen. Tähän prosessiin tarvitset seuraavat välineet:

  1. Tietokoneen, joka on harvoin yhdistettynä internetiin ja joka on puhdas haittaohjelmista

  2. Tulostin, joka ei ole yhdistettynä internetiin

Kun olet saanut nämä välineet viritettyä käyttöösi, niin voit aloittaa.

  1. Mene tällä puhtaalla, useimmiten offline-tilassa olevalla tietokoneellasi osoitteeseen https://bitaddress.org/

  2. Lataa https://bitaddress.org/ sivu tietokoneellesi html-muodossa komennolla CTRL-s tai CMD-s

  3. Katkaise tietokoneesi yhteys internetiin

  4. Avaa lataamasi tiedosto ja luo bitcoin-osoite

  5. Varmista, että tulostimesi ei ole yhdistettynä internetiin, ja tulosta luomasi osoite

  6. Poista kaikki prosessia varten lataamasi tiedostot

Paperilompakossa näkyy myös yksityisavaimesi, joten sitä ei kannata esitellä muille.

Nyt sinulla on käsissäsi offline-tilassa luotu paperilompakko. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä ei ole mitään mahdollisuutta, että yksityisavaimesi olisi voinut vuotaa internetiin. Voit nyt tallettaa bitcoineja uuteen ilmatiiviiseen paperilompakkoosi käyttämällä vastaanotto-osoitteena paperilompakon ilmoittamaa public keytä.

Prasoksen valmistamat Denarium-kolikot ovat ilmatiiviin paperilompakon kaltaisia hakkeroimattomissa olevia bitcoin-lompakoita. Ne on suunniteltu kestämään aikaa ja koviakin olosuhteita.

Ladata voit useasti, nostaa vain kerran

Paperilompakko on syytä hylätä yhden nostokerran jälkeen, jos haluaa säilyttää optimaalisen turvallisuustason. Kun paperilompakosta nostetaan rahaa, sen yksityisavain altistuu internetin mahdollisille uhkatekijöille. Paperilompakkoon voi huoletta tallettaa monia kertoja, mutta heti kun sieltä nostetaan rahaa, on syytä luoda uusi ilmatiivis paperilompakko (näitä voi ja kannattaakin kerralla tehtailla monia).

Bitcoin varojen kotiuttaminen paperilompakosta

Paperilompakon sisällön saa helpoiten käyttöön hyödyntämällä jotain luotettua lompakkosovellusta. Etsi lompakkosovelluksesta toiminto “import/sweep private key”. Syötä siihen paperilompakkosi private key. Joissain sovelluksissa (esim. Jaxx) voit myös skannata paperilompakkosi private keyn QR-koodin avulla.

Eri lompakot voivat tarjota vaihtoehdoiksi joko “import” tai “sweep” -toimintoja. Import tuo paperilompakkosi osoitteet (public ja private key) säilytykseen lompakkosovellukseen, kun taas “sweep” lähettää paperilompakkosi sisällön uuteen osoitteeseen lompakkosovelluksessa. “Sweep” on suositeltavampi toimenpide, koska “import” -toiminto jättää kallisarvoisen offline-tilassa luodun private keysi internetin armoille, mikä taas kumoaa alkuperäisen idean paperilompakon ilmatiiviydestä.

Käytä tai siirrä aina koko paperilompakkosi sisältö kerralla. Kun syötät private keyn johonkin, on aina olemassa riski, että jokin epärehellinen taho voi saada sen käsiinsä ja siten varastaa loput lompakkosi saldosta.

Kun tyhjennät lompakkosi, niin sisällä voi olla bitcoinin lisäksi myös haarautuneita kolikoita, kuten bitcoin cash ja bitcoin gold. Näiden kotiuttaminen tapahtuu vastaavalla prosessilla. Tarvitset tätä varten multitoken-tuen tarjoavan lompakkosovelluksen kuten Jaxx tai Coinomi.

Älä paljasta lompakkosi private keytä kenellekään, kenelle et halua antaa bitcoinejasi! Varjele sitä kuin kallisarvoista salaisuutta, mikä se itse asiassa onkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *