Bitcoin-huuman toi mukanaan bitcoin-huijaukset

Viime vuoden lopulla kliimaksin saavuttanut bitcoin-huuma hehkuu vieläkin. Ihmiset ovat kiinnostuneita hakeutumaan kryptovaluuttojen pariin hyvien sijoituskohteiden toivossa. Alalle rynnivällä ihmismassalla on kuitenkin edessään muutamia sudenkuoppia, jotka on syytä väistää. Bitcoin-buumi ei nimittäin valitettavasti ole rantautunut ilman lieveilmiöitä.

Korviimme on kantautunut viime aikoina huomattava määrä kyselyitä erilaisista bitcoiniin liittyvistä huijauksista, joita asiakkaamme ovat puhelimiin tai sähköposteihin vastaanottaneet. Suurin osa näistä huijausyrityksistä on erilaisten tarjousten muodossa, joihin pahaa-aavistamaton bitcoin-ummikko saattaa haksahtaa.

Huijausyritykset noudattavat usein samaa kaavaa ja niiden takaa löytyy samannimisiä henkilöitä ja yrityksiä. Googlaus voi nopeasti paljastaa viestin lähettäjän todelliset aikeet.

Huijausyritysten tyypillinen toteutustapa

Eräs yleinen huijaus tapahtuu siten, että kohdehenkilö saa puhelun tai sähköpostin, jossa ilmoitetaan hänen ostaneen kauan sitten bitcoineja, usein jonkun toisen ostoksen yhteydessä ja kerrotaan niiden arvon nyt nousseen. Häkeltynyt kohdehenkilö saattaa ajatella, että ehkä hän joskus onkin ostanut bitcoineja, mutta ei vain juuri nyt sitä muista. Ja ilmainen raha useimmille kelpaisi. Mutta kuten maailmassa usein käy; mikä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta myös todennäköisesti on sitä. Nämä yhteydenotot yleensä päättyvät siihen, että kohdehenkilölle kerrotaan kuinka varat ovat jostain syystä jossakin jumissa ja niiden lunastamiseksi hänen pitäisi luovuttaa henkilötietojaan tai lähettää rahaa päästäkseen käsiksi omistamiinsa bitcoineihin.

Toinen huijaustyyppi on sellainen, että kohdehenkilölle ilmoitetaan puhelimella tai sähköpostilla, että hänet on harvojen joukossa valittu mukaan jonkin yrityksen ohjelmaan, jossa on mahdollista tienata bitcoinin avulla. Kohdehenkilöä suostutellaan tekemään talletus yritykselle, jonka jälkeen hän olisi mukana ohjelmassa. Huijaus voi olla rakennettu jopa siten, että palvelun sivuille pystyy kirjautumaan ja näkemään kuinka oma talletus on kasvanut huikean suureksi lyhyessä ajassa. Mitään varoja ei kuitenkaan ole oikeasti olemassa, joten huijaussivustolla näkyvät varat eivät koskaan realisoidu pankkitilillesi saakka.

Epäilyttävissä viesteissä olevia linkkejä ei kannata klikkailla. Tällaiset sähköpostit kannattaa merkata roskaposteiksi ja blokata niitä lähettävät sähköpostiosoitteet.

Huijausyritykset toteutetaan tyypillisesti sähköpostilla tai ulkomailta tulevilla puheluilla.

Pyydetyt lunastusmaksut ja luvatut tuotot usein samaa luokkaa

Olemme Prasoksen asiakaspalvelutiimissä huomanneet, että näissä yleisimmissä huijaustyypeissä pyörivät usein samat eurosummat, joten nekin voivat vielä auttaa tunnistamaan tapauksen huijaukseksi. Usein kohdehenkilön talletus olisi noin 200-250 euroa ja luvattu tuotto noin 6000 euroa. Jos epäilyttävältä vaikuttava viesti ehdottaa muunlaisia lukuja, on se todennäköisesti silti myös huijausta.

Turvallisuusvinkkejä Prasoksen palveluihin liittyen

Lisäksi on syytä huomauttaa, että vaikka Prasoksen Bittimaatit ovat luotettavia, niin kaikki niitä käyttävät ihmiset eivät ole. Älä koskaan käytä Bittimaattia epäilyttävän henkilön seurassa. Jos joku yrittää suostutella käyttämään Bittimaattia seurassaan, niin sinun kannattaa kieltäytyä. Jos olet ostamassa yksityishenkilöltä jotain ja maksamassa hänelle bitcoineilla Bittimaatin kautta, niin älä syötä seteleitä koneeseen ennen kuin olet vastaanottanut kauppatavaran.

Vielä lopuksi haluamme korostaa, että emme harjoita suoraa asiakashankintaa esimerkiksi puhelinmyynnillä tai sähköpostitse. Saat meiltä sähköpostia vain, jos olet rekisteröitynyt asiakkaaksemme tai tilannut uutiskirjeemme. Mikäli saat Bittirahan, Coinmotionin, Bittimaatin tai Prasos Oy:n nimissä epäilyttävän yhteydenoton, olethan yhteydessä asiakaspalveluumme live-chatin välityksellä tai sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

Bittimaatit ovat kätevä ja turvallinen vaihtoehto bitcoinien käteisvaihdantaan, kun huolehdit käytön yksityisyydestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *