Så här kan du förvara dina bitcoin tryggt

Förenta staternas förra president Barack Obama kommenterade en gång “kritiskt” om Bitcoin, att snart har alla en schweizisk bank i bakfickan. Obamas kommentar var ganska träffande, eftersom Bitcoin rätt använt är överlägset det säkraste sättet att förvara pengar som mänskligheten någonsin kommit på med. Bitcoins blockkedja är i praktiken omöjlig att hacka och all information som lagrats där kommer att stanna kvar oföränderligt så länge som blockkedjan finns. Om man använder Bitcoin rätt är ens förmögenhet tryggare än hos någon bank eller stat. Fort Knox blir tvåa till Bitcoin.

Det är ingen raketvetenskap att använda Bitcoin rätt, utan det räcker att man följer några principer och goda råd. En liten mängd omsorg kan rädda tusentals euro, och kräver just inget besvär. I den här artikeln berättar vi hur du kan bevara bitcoin tryggt och lätt.

Det lönar sig att satsa på förvaringssäkerhet så man inte får tråkiga överraskningar.

Välj rätt börs

Bitcoin-börser används mer och mer för att förvara bitcoin. Medan man förr bara kunde bevara bitcoin på sin egen dator, laddar nuförtiden största delen användare aldrig ner själva blockkedjan utan förvarar sin egendom hos en tredje parts servrar. Börser har blivit liksom Bitcoin-världens centraliserade banker, men precis som banker är inte börser heller för stora för att krascha och försvinna. I själva verket är det just börserna som tills vidare har varit en av de svagaste punkterna i hela Bitcoin-infrastrukturen och hack mot börser och stöld har orsakat allra mest skada åt bitcoin. Det betyder ändå inte att börserna inte skulle ha sin plats. Det betydet bara att man bör vara väldigt noggrann med börser.  

Då man väljer börs är det värt att uppmärksamma några saker som berättar om dess pålitlighet. Det är bra för börsens verksamhet att vara offentligt och välkänt, eftersom börser med gott rykte är tvungna att satsa på säkerhet betydligt mer än mindre kända – rent p.g.a. medians press. Det är osannolikt att en börs genast faller om den har fungerat framgångsrikt i åratal.

Börser använder också olika tekniska sätt att förvara bitcoin: t.ex. håller vissa sina varor kopplat till Internet, medan andra har mer komplicerade sätt att skydda digitalisk egendom. Ju större summor man sysslar med desto viktigare är det att ta reda på börsens handlingssätt.

Det är inte tillrådligt att förvara stora summor i bitcoin-börser. Så länge som bitcoinerna ligger i börsen och inte hos dig har du själv inte kontroll över dem. Börsen kan t.ex. gå under, då du inte mer kan få tag på dina bitcoin. Börsen kan också använda suspekta handlingssätt och rentav stjäla dina bitcoin, så som det verkar ha hänt i det sorgligt kända fallet Mt.Gox. Ibland kan börser också hamna i problem utan sitt eget fel, så som i början av året då kinesiska börser var tvungna att begränsa sina tjänster p.g.a. centralbankernas aktion. Det lönar sig inte att förvara mer bitcoin i börser än vad du upplever nödvändigt med tanke på köp och försäljning.

Ett tryggare sätt att förvara bitcoin är att hålla dem kvar t.ex. på sin egen dator, smarttelefon eller ett av flera förvaringssätt utanför Internet.

I Coinmotion är dina bitcoin trygga från hackare

Finlands säkraste utbytesservice är Bittirahas systersida  Coinmotion, som är också ägd av Prasos Ab. Det är hittills den enda finskspråkiga förvaringsservicen. Flera hackare har försökt fälla servicen många gånger, men den har utan undantag avvärjat alla cyberattacker.  

I Coinmotion är bitcoinernas förvaring organiserat så att kundernas bitcoin-varor förvaras utanför Internet i så kallade kallplånböcker. Det här betyder att även om Coinmotion någon gång skulle bli hackad, har hackern inte möjlighet att få tag på Coinmotions kundvaror.

Den inhemska Coinmotion är topp i världen vad beträffar säkerhet. (BILD: Coinmotion)

En egen elektrisk bank

I början användes bitcoin närmast på egen dator via ett Bitcoin-program, men nuförtiden är flera andra lösningar möjliga. Trots det har Bitcoin-plånböcker bevarat sin starka ställning och de är fortfarande ett av de säkraste sätten att förvara bitcoin. När dina bitcoin är på din egen dator eller smarttelefon kan du inte förlora bitcoin p.g.a. att någon annan gör misstag.

Däremot kan du nog förlora dina bitcoin om du själv gör misstag. En stor del av bitcoin-förluster orsakas just av egna misstag. Någon kan t.ex. deponera en stor summa bitcoin i en plånbok på sin egen dator, och sedan surfa på suspekta porrsidor med uruselt dataskydd. Sedan får man ett virus på sin dator som tränger sig in och plundrar dina mynt. Eller kanske stängs din dator ner och hackaren börjar utpressa dig att betala bitcoin för att få datorn i gång igen.   

De här är förstås skrämmande scenarion, men i slutspel orsakar de särskilt i Finland mycket mindre bekymmer än vad man brukar tro. Datasäkerhet i Finland är på god bas, och det är sällsynt att Finlands datorer skulle bli drabbade av någon slags cyberepidemi. För att bevara det så är det ändå ytterst viktigt att Bitcoin-användare håller datorns uppdateringar och dataskydd möjligast nutida. Ofta kräver det inte större besvär, eftersom virusradare och andra program lätt kan uppdatera sig själva.

Det är värt att komma ihåg att Bitcoin inte bara handlar om data utan också pengar. Ju mera bitcoin du har i din plånbok desto större är riskerna. En plånbok med mycket pengar är ett frestande mål för hackare. Om du förvarar stora mängder bitcoin på din dator är det ännu mer viktigt att datorn används hygieniskt. Det lönar sig alltså inte att öppna skumma bilagor eller vistas på porrsidor o.dyl. med just den datorn. Virusar som jagar efter bitcoin växer konstant, på samma sätt som liknande virusar som försöker stjäla nätbankskoder och bankkorts information. Knappast rör du dig med stora sedlar på mörka gränder, och samma försiktighet måste också användas på nätets mörka sidor. Det lönar sig att betrakta bitcoin som kontantpengar: om du förlorar dem kan du inte be banken ge dem tillbaka.

Ett gott dataskydd, trygga lösenord och Bitcoin-plånböckernas säkerhetskopiering kan minimera riskerna när det gäller att upprätthålla sin egen plånbok. Det lönar sig att också att välja plånboken noggrant och föredra närmast sådana som har fungerat länge och säkert.

En god datorhygien är nödvändigt för trygg Bitcoin-förvaring

Säkerhetskopiera din plånbok

Säkerhetskopiering är oavvisligt viktigt om du vill förvara dina bitcoin tryggt. Det kan vara omöjligt att återfå plånboken och du kan förlora dina bitcoin-varor för evigt ifall din dator, smarttelefon eller dylikt försvinner och du inte inte har säkerhetskopior kvar. Med en säkerhetskopia kan du ta det lugnt utan oro.

Olika Bitcoin-klientprogram har olika sätt att säkerhetskopiera en plånbok. De två mest allmänna sätten är en datafil lagrad med Bitcoin-plånbokens privatnycklar, samt ett så kallat “frö” som kan återkalla plånbokens information även ifall att alla datorns filar och annat förstörts och försvunnit. Det här kan låta krångligt, men I verkligheten är säkerhetskopiering med de allmännaste programmen rätt så lätt.

Vanligen är säkerhetskopian i form av en slumpmässig ordlista, så fånigt som det kan låta. Det här kallas ett “frö” (eng. seed), med vars hjälp Bitcoin-plånboken kan återskapas även om all data om plånboken på datorn försvunnit. Säkerhetskopian kan skapas med en tangent som vanligen hittas i plånboksapplikationen under backupen, om inte plånboken föreslår att skapa den redan vid installeringen. Då man börjar säkerhetskopiera plånboken presenterar den dessa ord och användaren behöver bara skriva dem ner i rätt ordning. Ifall användaren tappar sin plånbok kan hon återföra den genom att på nytt ladda ner samma plånboksprogram och mata in denna lista med olika ord (orden kan också fungera i något annat plånboksprogram). Programmet skapar plånboken på nytt m.h.a. de inmatade orden. Orden måste förvaras i en trygg plats, eftersom de ger en full användningsrätt till bitcoinerna.

I stället för ord säkerhetskopieras vissa Bitcoin-plånböcker så att informationen kopieras till sin egen .dat-fil (det görs ofta i gammalmodiga plånböcker, så lönar sig kanske att välja en annan). En sådan fil räcker för att återfå din bitcoin-egendom. En direkt fil är dock värt att skydda med ett starkt lösenord, eftersom det annars räcker att fånga filen för att få tag på varorna. Största delen av Bitcoin-plånböcker gör det möjligt att ta en digital säkerhetskopiera på din plånbok.

När du har säkerhetskopierat din plånbok bär det sig att försäkra att dessa kopior finns i platser där du säkert hittar dem. Flera använder t.ex. Googles eller andra stora företags tjänster och skickar säkerhetskopian åt sig själv med Gmail. Ingen annan person får få tag på kopian, vare sig det är frågan om en kompis som lånar datorn eller en brottsling som hackar din epost. Man hör ofta också om personer som inte minns vart de satt säkerhetskopian. Håll alltså i minne att ditt eget minne kan svika.

Med en säkerhetskopia kan du återfå dina bitcoin även om datorn förstörts. (BILD: John from USA)

Hurdant  är ett bra lösenord?

Ett bra lösenord är en väldigt viktig egenskap när det gäller Bitcoin-användning. Ett bra lösenord är sådant som inte kan brytas genom att fiska information om dig eller med en dator som helt enkelt gissar lösenord tills den lyckas. I praktiken betydet det att ett bra lösenord inte har något samband med ens personliga liv och är tillräckligt unik, lång och komplicerad.

Eftersom det handlar om ens egna pengar med Bitcoin, kan man inte överbetona betydelsen av  ett starkt lösenord. Det är skäl att ha bra lösenord både i din dolda plånbok samt börskonton o.s.v. Samma lösenord får aldrig användas i olika platser, eftersom alla annars kan riskeras ifall ett av dem blir stulen.

En annan viktig del är att du själv kommer ihåg lösenordet – gärna helt utan minneslappar eller andra yttre föremål. Invid har vi några goda råd på hur man kan  skapa effektiva lösenord som är lätta att minnas.

Lösenordet kan t.ex. skapas genom att välja någon dikt, text eller dylikt och ta ordens första och sista bokstav. Du minns säkert en text eller sång som är viktig för dig, men för en dator som försöker kracka lösenord är det bara fråga om slumpmässiga symboler.

Låt oss ge ett exempel. Vi kan ta The Rolling Stones sång “Sympathy for the Devil” och göra det till ett bra lösenord. Musikstycket börjar: “Please allow me to introduce myself, I’m a man of wealth and taste.” När man gör ett lösenord av det med ovannämnda tekniken får vi tillsynes en slumpmässig kombination “peawmetoiemfimamnofwhadte”. En hemsk fnurra, men lätt att komma ihåg bara man minns ursprungliga källan. Detta kan sedan förkrångligas med att tillägga numror, t.ex. något telefonnummer du råkar minnas. Ett sådant lösenord börjar vara på samma säkerhetsnivå som lösenord skapade av slumpartade lösenordsgeneratorer, men användaren minns det lätt utan speciella knep. (Obs. Använd aldrig det här exemplet som lösenord, eftersom det nu är offentlig information på nätet.)

Ett annat populärt sätt är att skapa lösenordet från en slumpmässig grupp ord som inte har samband med varandra. T.ex. en rad med flera ord formar redan ett bra lösenord: “dammmikrofonkattmyntasoldatkostymbark”. För en dator handlar det om en väldig mängd slumpartad information, fastän det för dig skulle vara lätt att minnas. Lösenordet kan göras ännu starkare genom att använda ord från olika språk, så som svenska, finska och engelska: “dammmicrophonekissanminttusotilaspukubark”. Nu börjar lösenordet vara så komplicerat att ens CIA inte lätt kan kracka det med bara beräkningskapacitet. Det bär sig ändå att minnas att lösenord nuförtiden ofta hackas med “ordbokshackande”, då hackaren använder datorn för att gå igenom ord som hittas i ordböcker. Man måste alltså ha flera ord i rad, t.ex. 10-15, för att lösenordet inte kan krackas med datorns beräkningar på en stund.

Dator tänker på olika sätt än människor, vilket kan utnyttjas för att förstärka lösenordet. (BILD: xkcd)

En pappersplånbok kan sparas fast i kassaskåp

Pappersplånböcker är ett av de bästa sätten att förvara bitcoin säkert. Med pappersplånbok avses i praktiken en bit papper eller ett annat fysiskt föremål på var man skrivit Bitcoin-plånbokens privatnyckel. Till en sådan pappersplånbok kan man överföra bitcoin, men de kan inte utsändas bort utan att privatnyckeln flyttas till något Bitcoin-klientprogram. Allmänna “pappersplånböcker” är t.ex. fysiska Bitcoin-mynt.

Pappersplånbokens fördel är att den är så gott som fullständigt immun för all sorts teknisk manipulering. Papper kan inte stjälas med ett datorvirus eller trängas in på med att plocka tips och ledtrådar från Internet. En pappersplånbok är ungefär lika säker som hur pappret förvaras. Ifall privatnyckeln har skrivits ut på papper och satts i kassaskåp, måste rövarna svetsa kassaskåpet sönder för att få tag på bitcoinerna.

Problemet med pappersplånböcker är deras hållbarhet. Pappersplånböcker kan t.ex. brinna, slitas sönder eller annars bli fysiskt förstörda. I så fall blir det i praktiken omöjligt att återhämta bitcoinen som deponerats i pappersplånboken. Den här svagheten kan åndå lösas med att kopiera pappersplånboken. Plånboken kan kopieras fast med en laserkopieringsmaskin (så länge som maskinen inte har virus) eller genom att skriva ner privatnyckeln med hand bakom ett kuvert. Sådana säkerhetskopior kan man lagra flera, t.ex. kan man bevara ett i kassaskåp, ett annat på stugan gömd i en bok o.s.v. Ifall man vill ha ännu mer skydd, kan pappersplånboken delas i tu med sax och båda halvorna förvaras i olika platser.

En pappersplånbok är ett bra och lätt sätt att förvara bitcoin tryggt. Pappersplånböcker kan köpas t.ex. från vår Denarium-affär(link) eller så kan man skapa den själv(link) med ett av Internets flera pappersplånboksprogram (så länge som sidan är pålitlig).

Förvara pappersplånboken i en trygg plats, så som kassaskåp (BILD: binarysequence)

Andra fysiska plånböcker

Nuförtiden är fysiska plånböcker allt mer ofta elektroniska. En sådan kallplånbok kan vara t.ex. USB-kopplad apparat som påminner om en minnessticka, vart man kan lagra sina bitcoin säkert utan att den behöver vara i kontakt med Internet. Fördelen med sådana plånböcker gemfört med pappersplånböcker är att det är enklare att flytta bitcoin ut, samt att man ofta kan lagra flera olika kryptovalutor på dem.

Då man väljer en fysisk Bitcoin-plånbok är det bra tänka på likadana principer som då man väljer plånbok på en börs, egen dator eller smarttelefon. Ju mer efterfrågad plånboken är desto mer har man troligen satsat på dess dataskydd. Popularitet betyder också att man mer sannolikt får kundservice och hjälp med plånboken i problemfall.   

Världens populäraste fysiska plånböcker är Ledger Nano S och Trezor hardware-apparaterna. Båda lösningarna lämpar sig bra för största delen av Bitcoin-användare. Man också lagra andra kryptovalutor på dem. På grund av en explosion i efterfrågan kan leveranstiden för båda apparaternas tillverkare vara även månader.

Fysiska plånböcker våxer konstant i popularitet och är ett väldigt tryggt sätt att förvara bitcoiner eller andra digivalutor. (BILD: Trezor)

Sammanfattning

Förvaringssättet lönar sig att välja enligt hur du tänker använda dina bitcoin. Ifall du vill snabbt växla mellan olika kryptovalutor, bär det sig att välja någon bra börs efter noggrann granskning. Om du däremot vill ha t.ex. en ”användningsplånbok” är det ett relativt bra alternativ att ladda ner en applikation på egen smarttelefon. Om du åter vill förvara dina investeringar och rikedomar kan du välja t.ex. en fysisk bitcoin-plånbok, pappersplånbok eller hardware-plånbok och skydda den väl.

Kom ihåg att vara förnuftigt skeptisk och försiktig i allt ditt handlande. Du kan inte klaga till banken om du i misstag ger dina bitcoin till en svindlare. Ge ingen annan dina lösenord, håll dataskyddet i skick och bete dig som om blockkedjans ettor och nollor var konkreta guldbitar.

När du använder bitcoin förnuftigt och försiktigt kommer Bitcoin att vara den tryggaste, effektivaste och överlägset bästa sättet att förvara och använda din egendom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *