Takaako Bitcoin maailmanrauhan?

Sotiminen on erittäin kallista puuhaa. Ei ole ihan halpa homma muuttaa teollisuutta tuottamaan sotatarvikkeita ja ylläpitää samaan aikaan isoa armeijaa. Lisäksi siihen päälle tietenkin kaikki materiaaliset vahingot, kun kokonaisia kaupunkeja pommitetaan maan tasalle. Ja kuoleehan siinä samalla sitten iso kasa ihmisiäkin – pahimmillaan maailmansodat tappoivat kymmeniä miljoonia.
 
Ei ole epäilystäkään siitä, että sotiminen on aiheuttanut erittäin mittavaa hyvinvointitappiota ihmiskunnalle. Joten eikös olisi ihan kiva, jos sotimisesta päästäisiin jotenkin eroon tai vähintäänkin rajoitettaisiin radikaalisti sen laajuutta?
 
Ratkaisua mietittäessä kannattaa keskittyä sodankäynnin rahoittamiseen. Sota on tosiaankin hyvin kallista, joten luonnollisesti sitä voitaisiin rajoittaa, jos sen rahoituspohjaa saadaan kavennettua. Rahanpuute asettaa mukavasti rajoituksia asevarustelulle.
 
Miten sodankäynnin rahoitukseen on paras puuttua? Oikeastihan sotia harvemmin rahoitetaan – etenkään nykyään – suoraan valtion kassasta.
 
Käytännössä merkittävä osa sotien kustannuksista korvataan inflaatiolla, eli valtiot ottavat velkaa ja sitten luovat uutta rahaa velkojen maksamiseksi. Tämä on iso ongelma kahdella tavalla: se sekä mahdollistaa keinotekoisen suuren sodankäynnin, että samalla alentaa kansalaisten omaisuuden arvoa. Se tuhoaa ja tappaa ihmisiä, ja eloon jääneiden varallisuutta on vielä syöty inflaation avulla reilusti pienemmäksi.
 
Mikäli valtioilta poistettaisiin mahdollisuus tuoda uutta rahaa markkinoille sodankäynnin rahoittamiseksi, kaventuisi niiden sotimismahdollisuus huomattavasti. Ensimmäinen maailmansota eskaloitui järjettömäksi massamurhaksi merkittävältä osin sen takia, koska monet siihen osallistuneet valtiot irrottautuivat kultakannasta. Mikäli ne olisivat  joutuneet maksamaan sotimisen kustannukset suoraan omasta kassastaan kultana, sota olisi ehkä loppunut jo alle puolessa vuodessa – kultakannasta irtautumisen ansiosta sitä pystyttiin kuitenkin jatkamaan neljä vuotta. Lasku kuitattiin inflaation avulla.
 
Jos siis haluamme estää uusien maailmansotien syttymisen, nousee erinomaiseksi ratkaisuksi valtiollisten valuuttojen käytön vähentäminen, koska ne ovat nykyään kaikki inflatorisia. Toisin sanoen: Bitcoin pelastaa maailman. Sen rahamäärä on ennalta määrätty, eikä mikään valtio voi halutessaan luoda ylimääräisiä bitcoineja itselleen.
 
Tietenkin aseellinen konflikti on ihan mahdollista myös bitcoin-taloudessa, mutta sen laajuus rajoittuisi merkittävästi. Asevarustelun rahoittamiseksi täytyy joko käyttää omia bitcoineja tai sitten ottaa lainaa. Lainan ottamista hankaloittaa se, että se on pakko maksaa takaisin bitcoineilla, jotka täytyy hommata markkinahintaan takaisin. Sota saattaisi hyvinkin nostaa bitcoinin arvoa, jolloin velka olisi reaalisesti vieläkin suurempi. Tämän takia lainanantajat olisivat skeptisiä takaisinmaksukyvystä, eivätkä antaisi kovinkaan paljon lainaa. Eli kun bitcoinit olisi käytetty loppuun, loppuisi sotakin.
 
Bitcoinien (tai jonkin muun valtioista riippumattoman valuutan) käytön edistäminen on siis samalla maailmanrauhan edistämistä. Eettisen kuluttamisen lisäksi voimme alkaa käyttämään eettistä valuuttaa. Siinä missä sivistynyt kuluttaja välttää asioimasta ilkeästi toimivan firman kanssa, hän välttää myös valuuttoja, joilla rahoitetaan isoja sotakoneistoja.
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *