Tekninen analyysi 2.5: Markkinoilla rauhallista

Aika tylsää ollut markkinoilla viime viikot. Nousu näyttää ottavan aikansa. Mikään ei ole muuttunut kovinkaan paljon. Hyvä kuitenkin tarkistaa tilanne huolella, jotta olemme varautuneet kaikenlaisiin skenaarioihin oikealla tavalla.

Tässä pidemmän aikavälin laskenta. Viime viikolla kimpoaminen 50 viikon SMA:sta (simple moving average) ja 60 viikon EMA:sta (exponential moving average) ei vielä näyttänyt näin vakuuttavalta, mutta nyt meillä on näkyvissä selkeä liike ylöspäin.

Alareunan oskillaattori myös kääntyi vihreäksi eli on suuntaamassa ylöspäin hidden bullish divergenssin jälkeen.

Tässä kaaviossa kaikki siis näyttää hyvältä nousun jatkumiselle. Jos ensi viikko alkaa noiden tärkeiden keskiarvokäyrien alapuolella, niin tilanne muuttuu negatiivisemmaksi, mutta nyt tilanne näyttää tässä kaaviossa positiiviselta.

Päiväkaavio bollinger bandsilla, RSI:llä ja fibonaccilla. Kaaviossa näkyy myös mahdollinen sisäinen laskenta, mikäli ensimmäisen kaavion 4-aalto ei ole vielä valmis.

Jos RSI käyttäytyy tulevaisuudessa kuten olen kaavioon piirtänyt, niin se vahvistaa tätä laskentaa. Tuollainen bearish divergenssi olisi erittäin hyvä signaali topille.

Jos taas nousemme rauhallisemmin ja RSI ei tee tuollaista voimakasta nousua 90:ään ja sen jälkeen bearish divergenssiä, niin nousun jatkumisen todennäköisyys suoraan uusiin huippulukemiin yli 20 000 dollariin kasvaa. Päiväkaavion RSI on erittäin hyödyllinen indikaattori tällaisissa tilanteissa. Kannattaa tutustua historiaan ja etsiä sieltä vastaavia tilanteita.

Tämä on niin sanottua “sitting on hands” aikaa eli siis parempi vain odottaa ja katsoa mitä tapahtuu kuin tehdä hätiköityjä päätöksiä. Kärsivällisyys on yksi treidaajan tärkeimpiä ominaisuuksia, mutta myös päättäväisyys kun aika toteuttaa päätöksiä tulee.

Tuo ensimmäisen kaavion iso 4-aalto voi kestää paljon kauemminkin, joten meillä voi olla loppuvuoteen asti rauhallista. Se olisi tuolle aallolle vielä ihan tavallista, joten katsellaan rauhassa mitä tapahtuu. Pidän kuitenkin todennäköisempänä, että viimeistään jossain vaiheessa kesää nousu lähtee kunnolla käyntiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *