Wahlroos, Tuomioja ja Kanniainen keskustelivat bitcoinista

Liberan euron tulevaisuutta käsitelleen kirjan julkaisutilaisuudessa nousi esille yleisökysymysten aikana bitcoin. Keskustelemassa olleet Björn Wahlroos, Erkki Tuomioja ja Vesa Kanniainen suhtautuivat kaikki skeptisesti siihen.
 
Wahlroos kertoi asiasta eniten, Tuomiojan ja Kanniaisen tyytyessä lyhyisiin kommentteihin. Yle uutisoi Wahlroosin antaneen täystyrmäyksen bitcoinille, mutta aivan niin asia ei sentään ollut. Hän totesi bitcoinissa olevan joitain hauskoja puolia, mutta piti merkittävinä ongelmina bitcoiniin sisäänrakennettua anonymiteettiä ja sen tuottamia rahanpesu- ja turvallisuuspulmia. Lisäksi hän viittasi siihen, että bitcoinien määrän kasvu on ennaltamäärätty, joskaan ei kertonut täsmällisemmin miksi pitää sitä ongelmana.
 
Wahlroos oli selvästikin tehnyt kotiläksynsä ja ymmärtänyt bitcoiniin liittyviä olennaisia riskejä. Turvallisuuskysymykset ovat ilmiselviä, kun monet käyttäjät ovat menettäneet rahojaan erilaisista syistä nettipalveluissa. Mutta periaatteessa tämä on ihan sama ongelma kuin käteisenkin kanssa: jos säilytät lompakkoa huolimattomasti, joku ilkiö voi napata sen itselleen.
 
Bitcoinin osalta voidaan olettaa, että turvallisuus tulee parantumaan lähivuosina reippaasti. Koska mikään taho ei anna takaisin menetettyjä rahoja, joutuvat käyttäjät itse vastaamaan niistä. Tämä luo merkittävän kannustimen kaikille bitcoinien kanssa tekemisissä oleville parantaa palveluiden sekä käyttö- ja säilytystapojen turvallisuutta. Harva haluaa menettää rahojaan, joten ei ole hankala arvata, että iso osa käyttäjistä tulee panostamaan asiaan.
 
Entäpä sitten bitcoinin mahdollistama anonymiteetti? Tottakai bitcoin mahdollistaa esimerkiksi rahanpesua, mutta se ei vielä tarkoita, että koko homma kaatuisi siihen. Aihe on verrattavissa internetiin: kun netti alkoi yleistymään, kohistiin kovasti siitä, miten kuka tahansa voi löytää sieltä pommiohjeita ja lapsipornoa. No, näinhän siinä kävi, mutta ei maailma siihen kaatunut. Internet on tuonut niin paljon hyvää ihmiskunnalle, että muutamat negatiiviset puolet eivät paina juurikaan vaakakupissa. Bitcoinin suhteen tilanne tulee olemaan sama. Globaali talous tehostuu melkoisen paljon, mikäli bitcoin otetaan laajaan käyttöön. Pankkien ja luottokorttiyhtiöiden aiheuttamasta hitaudesta, kankeudesta ja kalleudesta päästään eroon.
 
Erkki Tuomioja kommentoi lyhyesti, että hänen puolestaan omaa rahaa voi käyttää bitcoineihin, jos sitä on tarpeeksi. Tämä kuvastaa hyvin sellaista vähättelevää mentaliteettia, joka monella on. Ikään kuin bitcoin olisi leikkirahaa tai lottoamiseen verrattavissa olevaa toimintaa. Oikeastihan bitcoinin takana on vankkaa teknologiaa ja selkeä näkemys siitä, että se voi kehittyä maailmaa mullistavaksi ilmiöksi.
 
Vesa Kanniainen toi ilmi, että raha on rahaa vain jos sen määrä on rajoitettu. Hänen mukaansa bitcoinin arvo voi romahtaa tulevaisuudessa, jos joku tuo kilpailevan valuutan markkinoille. Hankala sanoa, kuinka paljon Kanniainen on tutustunut aiheeseen, mutta todellisuudessahan kilpailevia kryptovaluuttoja on tullut markkinoille vaikka kuinka paljon. Ne eivät ole kuitenkaan kaataneet bitcoinia, koska sillä on ensimmäisenä markkinoilla olevan etu: se on kaikista tunnetuin, sitä käytetään eniten ja sen käyttämiseen on eniten ohjelmistoja ja palveluita tarjolla. Tätä etulyöntiasemaa ei ihan helposti kaadeta.
 
Ja tietenkin kannattaa muistaa, että kyse ei ole vain ja ainoastaan bitcoinista, vaan laajemmin minkä tahansa kryptovaluutan tuottamasta yhteiskunnallisesta muutoksesta. Mikäli bitcoin osoittautuu huonoksi, se ei tarkoita, että kryptovaluutat unohdettaisiin kokonaan. Se tarkoittaa, että virheistä otetaan opiksi ja kehitetään uusi ja parempi valuutta.
 
Wahlroos esitti vielä oman kommenttinsa lopuksi taloushistoriallisen huomion siitä, että rahat ovat syntyneet alunperin yksityisinä. Bitcoinin suhteen meillä on mahdollisuus nähdä yksityisen rahan syntyminen ja leviäminen vielä omana elinaikanamme. Vaikkei siihen itse lähtisikään millään tavoin mukaan, se on silti erittäin mielenkiintoinen ilmiö seurattavaksi. Jos ei muuta, niin ainakin se antaa hyvän esimerkin talouden toiminnasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *