Coinmotion laajensi valikoimaansa ja Coinbase listautui pörssiin – Viikkokatsaus 15/2021

Kulunut viikko on jälleen kerran ollut Bitcoinille melkoista vuoristorataa. Vain muutama päivä takaperin bitcoinin sekä monen muun kryptovaluutan kurssi käväisi kaikkien aikojen ennätyksessään. Sitten taas näin viikon sulkeutuessa onkin otettu melkoista korjausliikettä ja kryptojen kurssit ovat laskeneet useilla prosenteilla, joillakin jopa kymmenillä prosenteilla.

Tällaiset korjausliikkeet ja heiluvasti kasvava arvo eivät ole bitcoinille tai muillekaan kryptoille mitenkään epätyypillisiä, vaan historiallisesti bitcoinin kasvu on nimenomaan tapahtunut aaltomaisesti. Ensin otetaan huimaa nousua, minkä jälkeen lähdetään korjausliikkeellä alas. Yleensä korjausliikkeiden jälkeenkin bitcoinin kurssi tasoittu hiukan korkeammalle kuin mitä se oli aikaisemmin. Ja kun sanon yleensä, niin tarkoitan tietysti, että tähän mennessä joka ikinen kerta. Tämä kerta ei tule luultavasti eroamaan noista aikaisemmista kerroista, vaan emmeköhän tule jälleen kerran näkemään hinnan asettuvan korkeammalle kuin mitä se ennen vuoristoradan lähtölaukausta oli.

Tällä viikolla olemme laajentaneet Bittiraha.fi:n sisarpalvelun, Coinmotionin, valikoimaa. Nykyään Coinmotionista saa neljää uutta kryptoa. Tässä viikkarissa puhumme muun muassa palvelulaajennuksestamme. Tuttuun tapaan sukellamme myös kryptomaailman muihin kuulumisiin. Tällä viikolla ne koskevat muun muassa Coinbasen listautumista NASDAQiin, valtavan varastetun kryptopotin siirtelyä sekä legendaaristen rokkareiden lohkoketjuhyväntekeväisyyttä.

Edellinen katsaus on luettavissa täältä.

Coinmotion laajensi kryptovalikoimaansa

Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotion on ottanut valikoimiinsa uusia kryptoja. Uusina tulijoina alustoille ovat Link, Uniswap, USD Coin ja Aave.

Kryptoista kolme, Link, Uniswap ja Aave, edustavat suosiotaan nostattanutta defi-sektoria. USD Coin puolestaan on nimensä mukaisesti Yhdysvaltain dollariin sidottu stablecoin, tai niin sanottu vakaakolikko.

Uusien valuuttojen kunniaksi Bittirahan ja Coinmotionin oma Pessi Peura teki videohaastattelun Aaveen toimitusjohtaja Stani Kulechovin ja Coinmotionin toimitusjohtaja Heidi Hurskaisen kanssa. Videohaastattelu on tehty suomeksi ja se on nähtävillä Coinmotionin Facebook-sivuilla.

Coinmotion tulee myös tulevaisuudessa laajentamaan valikoimaansa. Otamme mielellämme vastaan toiveita siitä, mitä kryptovaluuttoja tahtoisitte Coinmotionissa nähdä.

Coinbase listautui pörsseihin onnistuneesti

Maailman suurimpiin kuuluva kryptovaluuttapörssi Coinbase listautui viime keskiviikkona teknologiaosakepörssi NASDAQiin. Listautuminen oli yhtiölle menestys ja yhtiö nousikin nopeasti pörssin arvokkaimpien yritysten joukkoon.

Coinbase ei tehnyt minkäänlaista osakeantia ennen listautumista, vaan antoi osakkeiden hinnan määrittyä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Yhtiö oli antanut osakkeelle viitehinnaksi 250 dollaria, mutta jo ensimmäisen päivän aikana osake nousi 328 dollariin.

Koko yhtiön markkina-arvo nousi ensimmäisenä päivänä hiukan yli 85 miljardiin dollariin. Parhaimmillaan sen arvo kävi jopa 100 miljardissa dollarissa markkinoiden hakiessa osakkeille oikeaa hintaa.

Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong myi itse lähes 300 miljoonan dollarin edestä Coinbasen osakkeita halukkaille ostajille. (KUVA: TechCrunch – CC-BY-2.0.)

Kryptovarkaat siirsivät puolen miljardin euron edestä bitcoineja

Kryptovarkaat ovat siirtäneet ensimmäistä kertaa vuosiin Bitfinex-pörssistä varastettuja varoja. Yhteensä varkaat siirsivät 10 057 bitcoinia, joka on euroissa arvioituna yli puoli miljardia euroa. Varat siirrettiin lukuisiin lompakoihin ja suurimman yksittäisen siirron koko oli noin 65 miljoonaa euroa.

Bitfinex-pörssi hakkeroitiin vuonna 2016, jolloin alustalta saatiin vietyä miltei 120 000 bitcoinia. Tuolloin varastettujen bitcoinien arvo oli noin 60 miljoonaa dollaria, mutta sittemmin bitcoinin kurssi on noussut melkoisesti. Tällä hetkellä varastettujen bitcoinien arvo on liki 6 miljardia euroa. Siirretty summa on siis vain pieni osa kaikista varastetuista bitcoineista.

Bitfinex ja viranomaiset ovat yrittäneet ottaa selvää varkaasta jo viiden vuoden ajan, mutta juttu ei ole juurikaan edennyt. Nähtäväksi jää, pystyvätkö viranomaiset ja lohkoketjuanalyytikot selvittämään jotain uutta tapauksesta tämän tuoreen siirron seurauksena.

Bitfinex nousi heti kättelyssä yhdeksi NASDAQin arvokkaimmista yrityksistä. (KUVA: Bitfinex)

Turkki kieltää kryptovaluuttojen käytön

Bitcoin ja kryptovaluutat ovat nousseet Turkissa poliittisen kiistan kohteeksi. Viime perjantaina Turkin keskuspankki ilmoitti, että kaikki maassa tapahtuva kryptovaluuttojen käyttö tehdään laittomaksi huhtikuun 30. päivään mennessä.

Pian keskuspankin ilmoituksen jälkeen oppositiojohtaja Kemal Kılıçdaroğlu nousi Twitterissä päätöstä vastaan, kyseenalaistaen sen perustelut.

“Ketä oikein konsultoit kryptopäätöksessä, oi johtajamme?” hän irvaili autoritaarisista otteista tunnetulle presidentti Recep Tayyip Erdoğanille.

Kılıçdaroğlun mukaan kryptosektori olisi todennäköisin teollisuudenala, josta saattaisi nousta Turkkiin uusia yli miljardin dollarin arvoisia yrityksiä. Kılıçdaroğlu myös huomautti, että presidentti ei näyttäisi suvaitsevan nuorten käyttämiä teknologioita.

Bitcoinin ja kryptojen suosio on monien muiden autoritaaristen valtioiden tavoin kasvanut Turkissa etenkin nuorten keskuudessa. Samaan aikaan valtion oma virallinen valuutta on heikentynyt huomattavasti.

Bitcoin ei ole erityisen miellyttävä autoritaarisille hallitsijoille, sillä se siirtää valtaa keskuspankeilta kansalaisten käsiin.

Pohjoismaalaiset eläkerahastot omistavat bitcoineja

Lähes viidellä miljoonalla ruotsalaisella on epäsuorasti bitcoin-omistuksia Ruotsin eläkerahasto AP7 Såfan kautta. Ainakin kahdella yrityksellä, joita eläkerahasto omistaa, on bitcoin-sijoituksia.

AP7 Såfa omistaa 0,09% kaikista Teslan osakkeista. Tesla puolestaan osti aikaisemmin kuluneella vuodella 48 000 bitcoinia. Telan lisäksi AP7 Såfa omistaa 0,1% maksupalvelu Squaresta, joka on myös sijoittanut bitcoineihin.

Ruotsalaista kohti laskettuna eläkerahaston krypto-omistukset eivät kuitenkaan ole mitään erityisen suuria. Teslan kautta ruotsalaiset omistavat noin 0,59 dollarin edestä bitcoineja. Squaren kautta puolestaan 0,12 dollarin edestä bitcoineja.

Myös norjalaiset ovat päässet epäsuoraan käsiksi kryptosäästämiseen valtion kautta. Norjan eläkerahasto omistaa lähes 600 bitcoinia, eli lähes 28 miljoonan euron edestä kryptovaluuttaa.

Bitcoin- ja kryptosijoitukset voivat tulevaisuudessa olla huomattavasti nykyistä merkittävämmässä roolissa erilaisten eläkerahastojen sijoitussalkuissa.

Rolling Stones ja Nirvana -legendat auttavat NFT:llä kärsiviä keikkapaikkoja

Rolling Stones -legenda Mick Jagger on ryhtynyt käyttämään NFT:tä rahoittaakseen koronapandemian kurittamaa musiikkiteollisuutta. Jagger loi yhdessä edesmenneen Nirvana-yhtyeen entisen rumpalin Dave Grohlin kanssa digitaalisen taideteoksen, jota kaupataan Internetin huutokaupassa.

Itse taideteos on videopätkä miehestä, joka juoksee ihmisten päiden läpi. Pätkän taustalla soi Jaggerin ja Grohlin säveltämä “Eazy Sleazy”-kappale.

Huutokaupan tuotot on tarkoitus lahjoittaa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa toimiville pienille itsenäisille keikkapaikoille. Monet keikkapaikat ovat joutuneet sulkemaan ovensa jopa pysyvästi erilaisten koronarajoitusten vuoksi.

NFT, eli non-fungible token, tarkoittaa menetelmää, jossa lohkoketjupolettiin yhdistetään tiettyjä oikeuksia johonkin muuhun digitaaliseen hyödykkeeseen. Tällaisia oikeuksia voivat olla esimerkiksi kuvan tai musiikkikappaleen tekijänoikeudet. Näitä oikeuksia voidaan sitten siirtää, myydä tai ostaa samaan tapaan kuin kryptovaluuttoja.

Itse taideteos on varsin yksinkertainen, mutta huutokauppa voi silti tuoda kärsiville keikkamestoille paljon kaivattua helpotusta. (KUVA: Jagger, Grohl, Extraweg)

2 thoughts on “Coinmotion laajensi valikoimaansa ja Coinbase listautui pörssiin – Viikkokatsaus 15/2021

  1. Tapio Tuohimetsä says:

    Cardano-juna ryskyttää jo kovaa vauhtia eteenpäin. Adan arvo on kymmenkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

    Koska arvo perustuu kryptomaailman kattavimmalle tieteelliselle tutkimukselle ja tehokkaimmalle siirtoteknologialle tulnee arvo vain jatkamaan nousuaan.

    Nyt joudun hyppäämään tuon junan kyytiin ulkomaisten kryptopalveluiden kautta.

    Toivon siis ADAn pikaista lisäämistä repertuaariinne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *