USA:n veropolitiikka kurittaa kryptoja – Viikkokatsaus 16/2021

Bitcoinin kurssi on viime päivinä päässyt laskuun. Syynä tälle on nähty muun muassa Yhdysvaltoihin kaavailtua uutta veropolitiikkaa, joka tulisi kurittamaan krypto-omistajia ja muita sijoittajia entistä pahemmin.

Oli syynä laskulle mikä hyvänsä, on se myös odotettu. Bitcoinilla ja muilla kryptoilla on tapana kasvaa aaltomaisesti, jolloin kasvukausien jälkeen tulee korjausliike. Nyt kasvu on ollutkin sen verran huimaa, että korjausliike alkoi näyttää enemmän kuin väistämättömältä.

Tässä viikkarissa tsekkaamme muun muassa tuoretta tutkimusta, jonka mukaan yhdysvaltalaiset ovat aikaisempaa kiinnostuneempia kryptoista. Lisäksi luomme katsauksen Norjan potentiaalisesti tulevaan digivaluuttaan, uuteen kryptosarjakuvia tuottavaan kustantamoon ja paljon muuta.

Edellinen katsaus löytyy täältä.

Kurssiheilahtelu ei ole pelkästään odotettua, vaan kovan nousun jälkeen lähes välttämätöntä.

Yhdysvaltalaiset haluavat ostaa lisää kryptoja

Lähes kaksi kolmannesta yhdysvaltalaisista aikuisista ovat kiinnostuneita kryptovaluutoista, kertoo Gemini-pörssin teettämä tutkimus. Tutkimuksen mukaan 64% aikuisista yhdysvaltalaisista tahtovat joko omistaa kryptovaluuttoja tai sitten vähintään oppia niistä lisää.

Tutkimuksen mukaan noin 14% yhdysvaltalaisista omistavat jonkin verran kryptovaluuttoja. Tämä määrä saattaa jopa kaksinkertaistua kuluvan vuoden aikana, sillä 13% vastaajista kertoivat aikovansa hankkia kryptovaluuttoja vuonna 2021.

Tutkimus myös vihjaa, että kiinnostus kryptoja kohtaan olisi eritoten naisten keskuudessa kasvussa. 53% vastaajista, jotka kertoivat olevansa kiinnostuneita kryptoista, olivat naisia. Tällä hetkellä Gemini arvioi, että noin 26% kryptovaluuttojen käytäjistä ovat naisia.

Bitcoinien ja kryptovaluuttojen suosio USA:ssa näyttäisi olevan kasvussa ja omistajien määrä saattaa lähitulevaisuudessa jopa kaksinkertaistua.

Joe Bidenin uusi vero rokottaisi krypto-omistajia

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on kertonut aikeistaan nostaa verotusta etenkin koskien sijoitusvoittoja. Uutinen on otettu negatiivisesti vastaan kryptomarkkinoilla, jotka lähtivät laskuun heti Bidenin ilmoitettua aikeistaan.

Bidenin veroehdotus olisi kova isku etenkin hyvin kryptomarkkinoilla pärjänneille sijoittajille. Esimerkiksi yli miljoonan vuodessa tienanneiden sijoittajien verotus nousisi lähes 100%. Aikaisemmin heidän veroasteensa oli 20%, mutta Biden nostaisi veroasteen jopa 39,6%.

Bidenin päätös kiristää sijoittajien verokohtelua ei vahingoittanut ainoastaan kryptomarkkinoita, vaan markkinoita yleensä. Myös perinteiset osakepörssit lähtivät laskuun Bidenin ilmoituksen jälkeen.

Joe Bidenin talouspolitiikka tulee kurittamaan sijoittajia entistä kovemmalla kädellä. (KUVA: Cage Skidmore – CC-A-SA-2.0)

Bitcoin-dominanssi on laskussa

Bitcoin-dominanssi, eli Bitcoinin markkina-arvon koko suhteessa muiden kryptovaluuttojen yhteenlaskettuun markkina-arvoon, on laskenut vuoden alusta jopa 20%. Tällä hetkellä Bitcoinin dominanssi on enää rahtusen yli 50%, siinä missä se oli vuoden alussa yli 70%.

Dominanssin laskua selittää pienempien kryptovaluuttojen nousu. Ennen kaikkea Ethereumin natiivipoletti etherin kurssi on ollut kovassa nousussa. Etherien yhteenlaskettu arvo on tällä hetkellä jopa 15% kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvosta.

Viimeksi Bitcoin-dominanssi oli näin matalaa vuoden 2018 tammikuussa. Tuolloin Bitcoin-dominanssi tippui jopa alle 50 prosentin.

Bitcoin on toiminut kryptojen soihtunkantajana jo vuosien ajan, mutta nyt sen asema suhteessa muihin kryptoihin on heikentynyt.

Turkki on pidättänyt kryptotoimijoita petoksesta

Turkki on pidättänyt viikonloppuna neljä ihmistä, jotka liittyvät suljettuun Vebitcoin-pörssiin. Viranomaiset syyttävät heitä petoksesta. Pidätysten lisäksi viranomaiset ovat sulkeneet Vebitcoinin käyttämän pankkitilin.

Vebitcoin sulki yllättäen toimintansa vain muutama tunti ennen pidätyksiä. Pörssin tiedotteen mukaan sulkemisen taustalla olivat taloudelliset ongelmat.

Aikaisemmin edellisenä viikkona toinen turkkilainen pörssi, Thodex, laittoi lapun luukulle. Thodex vei sulkeutuessaan mukanaan 390 000 käyttäjän varat. Turkki on asettanut kansainvälisen etsintäkuulutuksen Thodexin toimitusjohtaja Faruk Fatih Ozerille.

Kryptovaluuttojen käyttö ja kysyntä ovat kasvaneet Turkissa viime aikoina huomattavasti maan virallisen valuutan heikentyessä. Samaan aikaan Turkin keskuspankki on ilmoittanut säätävänsä kaiken kryptovaluuttaan liittyvän toiminnan laittomaksi tämän kuun loppuun mennessä.

Viranomaisten tietojen mukaan pidätettyjä henkilöitä epäillään ainakin kryptopetoksesta.

Norjan keskuspankki aloittaa digikruunun testaamisen

Norjan keskuspankki on aikeissa aloittaa oman kryptovaluuttansa testaamisen. Keskuspankki on kertonut tutkineensa digivaluuttaa viimeisen neljän vuoden ajan ja olevan nyt valmiina käytännönläheisempiin testeihin. Testien on määrä selvittää, voiko valtio julkaista oman virallisen digitaalisen valuuttansa.

“Keskuspankkiraha toimii maksujärjestelmänä, jolla on monia sellaisia ominaisuuksia, jotka saattavat olla olennaisia keskuspankin digitaalisen valuutan kehittämisessä. Tarvitsemme lisää tietoja, jotta voimme selvittää, onko keskuspankin oman digitaalisen valuutan julkaiseminen järkevää,” kommentoi keskuspankin johtaja Øystein Olsen.

On epävarmaa, tuleeko mahdollinen digivaluutta olemaan lohkoketjuun perustuva krypto vai jokin toinen ratkaisu. Norja on kuitenkin selvittänyt oman kryptovaluutan julkaisemista jo vuodesta 2018.

Norjaa pidetään yhtenä digitalisoituneimmista talouksista koko maailmassa. Vain noin neljä prosenttia kaikista maksutapahtumista Norjassa tehdään fyysisellä valuutalla.

Norjan keskuspankin uusi digivaluutta saattaa aikaisempien tietojen perusteella pohjautua lohkoketjuteknologiaan.

Uusi sarjakuvakustantamo julkaisee kryptosarjiksia

Yhdysvaltoihin on perustettu uusi sarjakuvakustantamo, ENCODE Graphics, joka on keskittynyt kryptovaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa käsittelevien sarjakuvien julkaisuun ja tuottamiseen.

“ENCODE Graphics on sarjakuvaprojekti, joka on syntynyt kryptovaluuttojen ja kryptotaiteen kulttuurista, ja selittää kryptovaluuttoihin liittyviä myyttejä ja asioita kerronnallisella tavalla,” ENCODE Graphics selvittää.

ENCODE Graphicsin taiteilijat ovat sarjakuva-alan tunnettuja nimiä, jotka ovat ansainneet kannuksensa työskentelemällä muun muassa sarjakuvajätti Marvelille. Tekijätiimiin kuuluvat muun muassa Eisner-palkinnon voittaja Mike Baron sekä Batmanista tunnettu Chuck Dixon.

Sarjakuvakustantamon tarinat kertovat maailmasta vuonna 2084, jolloin taloudellinen valta on keskittynyt suurille korporaatioille. Tätä valtaa haastamaan ilmestyy kuitenkin mystinen SATOSH1-kyborgi.

Mystinen SATOSH1 pyrkii pelastamaan maailman uudessa sarjakuvassa. (KUVA: ENCODE Graphics)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *