Viikkokatsaus 26/2017: Hype ICO-rahoituksen ympärillä kasvaa

Joko on juhannuksesta selvitty? Digivaluuttamaailma ainakin on selvinnyt, vaikka kuluneella viikolla iskikin melkoinen markkinakrapula, joka on pitänyt kurssit aikaisempaa matalana ja muun muassa iskenyt Ethereumin kaikkien aikojen ennätykset palasiksi.

Pidempään digivaluutan kehitystä seuranneet tietystikään eivät näe paljoa syytä huoleen, sillä historiallisesti digivaluutalla on ollut tapana kasvaa, ottaa vähän takapakkia ja sitten kasvaa entistä ennätystä korkeammalle. Jos historia toistaa itseään (kuten se on tähän saakka joka kerta toistanut), tarkoittaa matala kurssi lähinnä hyviä ostopaikkoja tarkkasilmäisille kryptohaukoille.

Monet ovat spekuloineet, että kryptojen ja erityisesti Ethereumin kuplaantuminen liittyisi muotiin tulleisiin ICO-tokeneihin. ICO:lla tarkoitetaan esilouhittua kolikkoa, joita firmat myyvät markkinoille rahoittaakseen keksintönsä. Tokeneita pidetään puoliksi hyväntekeväisyytenä ja puoliksi sijoituksena, eikä niitä ole vielä juurikaan testattu esimerkiksi juridisesti. Joka tapauksessa ne ovat saaneet yrityksille lisää pääomaa. ICO:sta voit lukea lisää viikkokatsauksesta.

Viikkokatsauksessa silmäilemme myös Venäjän Burger Kingien pioneerihankkeita sekä Maailmanpankin aikomuksia poistaa korruptio ja nälkä lohkoketjulla.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

ICO-poletit vetivät Ethereumin kurssin alamäkeen

Viime viikolla kryptovaluuttamarkkinoilla on tapahtunut kovaa heittelyä. Kaikkien valuuttojen arvo romahti alkuviikosta rajusti oltuaan sitä edelliset viikot kovassa nousussa. Nyt monet digivaluutoista, kuten Bitcoin, ovat lähteneet takaisin nousuun hakemaan edellisiä hintojaan.

Merkittävin korjausliike tapahtui lohkoketjusovellus Ethereumille. Ethereumin ether-tokenin kurssi romahti muutamassa päivässä alle 300 dollarin päästyään sitä aikaisemmin koettelemaan uutta runsaan 420 dollarin ennätystä.

Ethereumin kovan kurssinousun ja korjausliikkeen on katsottu olevan vahvassa yhteydessä kryptomarkkinoilla tapahtuneeseen ICO-buumiin. ICO (“Initial Coin Offering”) on yleistyvä rahoitustapa, jossa lohkoketjun parissa työskentelevät yritykset luovuttavat sijoituksia vastaan omia esilouhittuja kryptorahojaan. Jos hanke menestyy, näiden kryptorahojen kurssi lähtee todennäköisesti nousuun ja sijoittajat voivat tehdä suuria voittoja.

Suuri osa näistä ICO-kolikoista on rakennettu Ethereumin lohkoketjun päälle. Tästä johtuen mitä enemmän ICO-kolikoita käytetään, sitä enemmän se vaatii siirtokapasiteettia itse Ethereum-verkolta. ICO-buumin ansiosta Ethereum-verkko onnistuttiin saamaan parhaillaan niin jumiin, että Ethereum-siirrot eivät enää onnistuneet ja monet lompakontarjoajat ja pörssit olivat jumissa. Tämän seurauksena Ethereumin ether-tokeneita ja ICO-tokeneita alettiin myydä huomattavia määriä, mikä puhkaisi etherin ja monien ICO-polettien kuplan.

Ethereum-louhijat ovat ryhtyneet ratkaisemaan tätä skaalautumisongelmaa nostamalla maksimimäärää “löpöä” (gas), jota Ethereum-käyttäjät voivat maksaa siirroistaan. Löpö on laskutoimitusten hintaa mittaava yksikkö, jota Ethereum-käyttäjät maksavat Ethereum-siirroista. Mitä korkeampi löpön maksimimäärä, sitä nopeammin Ethereum-lohkoketjussa voidaan suorittaa toimenpiteitä.

Bittirahan toimitus kehottaa äärimmäiseen varovaisuuteen ICO-sijoitusten osalta. Monet ICO-menetelmällä rahoitusta hakevat projektit ovat vähintäänkin kyseenalaisia, ja on erittäin suuri riski koko sijoitussumman menettämiseen.

Kryptovaluuttoja käytetään yhä enemmän investointien ja alkupääoman keräämiseen. (KUVA: mtmmarek / 123RF)

Venäjän Burger Kingit ryhtyvät käyttämään bitcoineja

Venäläiset Burger King -ravintolat alkavat hyväksyä bitcoin-maksuja kuluvan kesän aikana. Pikaruokaketju on aikaisemmin kokeillut bitcoin-maksamista Moskovan ravintoloissaan, mutta nyt paikalliset uutislähteet ovat kertoneet ketjun olevan valmis laajentamaan maksut koko maahan. Burger King on ensimmäisiä kansainvälisiä pikaruokaketjuja, jotka ovat ryhtyneet käyttämään bitcoinia.

Venäjän Burger Kingin edustaja Uznaj Vsen mukaan Burger King hyväksyi ensimmäiset bitcoin-maksut viime tiistaina. Vsen mukaan nämä maksut ovat “ensimmäiset viralliset bitcoin-maksut Venäjällä”. Burger King on myös ryhtynyt värväämään IT-ammattilaisia kehittämään sille sopivia bitcoin- ja kryptorahamaksupalveluita.

Venäjä on tehnyt täyden käännöksen sen kryptorahapolitiikassa. Siinä missä maassa aikaisemmin rankaistiin digivaluutan käytöstä, ollaan siellä nyt tehty 180 asteen käännös ja ryhdytty syleilemään lohkoketjun mahdollisuuksia kunnolla. Onkin mahdollista, että Venäjä nousee maailman digivaluuttamahtien joukkoon.

Burger King on alansa pioneeri kryptorahamaksuissa ja jos sen kilpailijat eivät lähde mukaan nykyaikaan, tulee Burger Kingistä myös bitcoin-purilaisten kingi. (KUVA: Burger King)

Kiristysohjelma Petja rantautui Suomeen

Maailmalla viime viikolla levinnyt Petjaksi (tai Petyaksi) kutsuttu haittaohjelma on levinnyt Viestintäviraston mukaan myös Suomeen. Haittaohjelma lukitsee käyttäjän tietokoneen ja vaatii noin 300 dollarin edestä bitcoineja.

Virus kohdistuu pääasiassa yritysten käyttämiin järjestelmiin, joten tavallisella peruskäyttäjällä se ei tule todennäköisesti aiheuttamaan ongelmia. Tästä huolimatta on erittäin tärkeää, että jokainen pitää huolta omasta tietoturvastaan ja laitteiden päivityksistä ja varmuuskopioi tärkeät tiedostonsa. Jos varmuuskopiot ovat tallella, Petyasta ei koidu merkittävää haittaa.

Medium-julkaisun tutkijan julkaiseman raportin mukaan uusi Petja ei välttämättä edes ensisijaisesti pyri saamaan bitcoineja, vaan kiristys on lähinnä peite sen todelliselle tarkoitukselle. Tutkimusraportin mukaan Petjan tarkoituksena on aiheuttaa laajamittaisesti vahinkoa ja hämmennystä. Raportissa arvioidaan, että kiristyksen tarkoituksena oli lähinnä kerätä virukselle mediahuomiota ja lisätä sen aiheuttamaa kaaosta. Muun muassa Ukraina on syyttänyt viruksesta venäläisiä hakkereita, mutta ainakaan toistaiseksi mitään varmuutta näiden syytöksien tueksi ei ole. Petjaa edelsi vastikään Wannacry-virus, joka toimi samalla tavalla käyttäessään hyväkseen samaa tietoturva-aukkoa ja pyytäessään bitcoin-lunnaita. Wannacryn taustalla oli todennäköisesti pohjoiskorealainen porukka.

Bitcoin- ja digivaluuttakiristys on yleistynyt digivaluuttojen nostaessa arvoaan. FBI:n mukaan viime vuonna hakkerit saivat kiristettyä jopa 28 miljoonan dollarin edestä digivaluuttaa erilaisilla haittaohjelmilla.

Yleisesti ottaen ei ole suositeltavaa maksaa kiristäjien vaatimia lunnaita. Vaikka lunnaat maksaisi, ei ole takeita, että tietokone avataan. Jokainen maksettu bitcoin myös tekee kiristämisestä kannattavampaa bisnestä ja takaa, että kiristysteollisuus tulee jatkamaan toimintaansa.

Vaikka Petja kiristikin uhreiltaan rahaa, sen todellisena motiivina saattoi olla kaaoksen ja epäjärjestyksen luominen.

Maailmanpankki haluaa lohkoketjun kehitysmaihin

Maailmanpankki on käynnistänyt uuden hankkeen, jonka tarkoituksena on kehittää ja kokeilla erilaisia lohkoketjusovelluksia, joiden avulla voidaan parantaa kehitysmaiden hallinto- ja talousjärjestelmiä. Maailmanpankin finanssitoimintajohtaja Sebastian Molineuksen mukaan lohkoketjun todellinen potentiaali ei jää pelkästään rahansiirtoihin, vaan se mahdollistaa talousjärjestelmien kokonaisuudistuksen.

“Kyseessä ei ole pelkkä ohimenevä villitys tai jokin idea, josta ihmiset puhuvat vain abstraktilla tasolla. Lohkoketju on todellisuutta ja se tulee vaikuttamaan suoraan kehitystyöhömme”, Molineus kertoi.

Avoin ja väärentämätön lohkoketju näyttäisi tarjoavan potentiaalisen ratkaisun moniin kehitysmaiden ongelmiin. Lohkoketjun avulla voidaan esimerkiksi seurata kansainvälisiä avustuksia ja varmistaa, että ne menevät oikeisiin osoitteisiin. Lohkoketju myös mahdollistaa esimerkiksi valtiontalouden läpinäkyvän tarkastelun sekä väärentämättömien asiakirjojen luomisen.

Pelkästään vähentämällä korruptiota ja mahdollistamalla tehokkaammat, edullisemmat ja varmemmat rahansiirrot lohkoketju voi olla tulevaisuudessa yksi merkittävimmistä parannuksista koko kansainväliseen avustusjärjestelmään.

Kansainväliseen apuun sisältyy paljon epäkohtia ja korruptiota, mutta lohkoketju voi tehdä toiminnasta luotettavampaa ja läpinäkyvämpää. (KUVA: United States Coast Guard)

Leijonanluola-julkkis luo oman digirahansa

Suositusta Leijonanluoja-sarjasta tuttu miljardöörisijoittaja Mark Cuban on lähtenyt ensimmäiseen ICO-hankkeeseensa. CoinDeskille antamansa yksityishaastattelun mukaan Cubanin Unikrn-yritys on valmistautumassa tuomaan markkinoille oman ICO:nsa, Unikoinin.

Vuonna 2014 perustettu Unikrn on e-urheiluun keskittynyt vedonlyöntialusta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa vedonlyönti kaikkialla maailmassa käyttämällä Unikrnin omia Unikoineja. Unikrnin tarkoituksena on, että Unikoinit voidaan vaihtaa Ethereumin ether-poletteihin tai fiat-rahaan.

“Korkeat riskit, korkeat palkkiot”, Cuban summasi filosofiansa koskien ICO:ta keinona hankkia investointeja.

“Uhkapelialan kasvu tulee ainoastaan kiihtymään. Unikrn on paremmassa asemassa kuin mikään toinen yritys hyötymään tuosta kehityksestä; eikä pelkästään perinteisellä bisneksellään, vaan myös lohkoketjun avulla”, Cuban kertoi CoinDeskille.

Mark Cuban on tehnyt omaisuutensa Internetillä, joten ei ihme, että myös digivaluutta on herättänyt hänen kiinnostuksensa. (KUVA: TechCrunch)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].