EU:lle tulossa uudet kryptosäännöt – Viikkokatsaus 37/2020


Morjens, kryptomaakarit. Tällä viikolla puhumme kryptorahanpesusta ja siitä, miten sitä yritetään estää. Nimittäin Euroopan Unioni on saamassa uudet kryptosäännöt, jotka nähtävästi ottavat mallia kansainvälisen rahanpesuvastaisen toimintaryhmä FATF:in ohjeistuksesta. FATF taas on kertonut, että valtioiden kannattaisi jopa profiloida kryptokäyttäjiä selvittääkseen epäilyttäviä kryptosiirtoja.

Toisaalta taas tuore tutkimus kertoo, että jo nykyiset KYC – Know Your Customer – säännöt näyttäisivät riittävän erinomaisesti rahanpesun estämiseksi. Lisäksi rahanpesu, pimeä kryptokauppa ja vastaavat ovat enemmän Itä-Euroopan kuin läntisen maailman ongelma ja murhe.

Saamme venata syyskuun loppuun saakka, jotta saamme todella tietää, mitä kaikkea Eurooppa nyt oikein aikoo. Toisaalta voimme saada kryptoille paremman juridisen aseman, mutta pessimisti voi myös arvioida, että kryptojen käytöstä tulee nykyistä hankalampaa.

Muissa uutisissa muun muassa Bahaman tuleva keskuspankkikrypto sekä tekijänoikeuksien siirtäminen lohkoketjulla, mitä on nyt kokeiltu ensimmäistä kertaa.

Viime katsauksen voit silmäillä täältä.

Kryptovaluutat voivat tehostaa taloutta miljardeilla ja parantaa yksilöiden taloudellista vapautta – kunhan valtiot eivät pyri estämään sitä.

EU:n uudet kryptosäännöt on vuodettu julki

Euroopan Unionin uusien digivaluuttasäännösten luonnokset ovat vuotaneet julkisuuteen, kertoo Coindesk. Luonnoksien perusteella näyttäisi siltä, että EU haluaa kohdella kryptovaluuttoja samalla tavalla kuin muita finanssi-instrumentteja.

Sääntöluonnos koskee kaikkia kryptohyödykkeitä, olivat ne sitten perinteisiä kryptovaluuttoja, hajautetun finanssin hyödykkeitä, lohkoketjupohjaisia osakkeita tai fiat-valuuttoihin sidottuja vakaakolikoita. Vuodetun luonnoksen perusteella näyttäisi siltä, että EU tulee noudattamaan pitkälti Financial Action Task Forcen suosituksia ja määritelmiä.

Vuodettu luonnos on vielä varsin epäselvä, eikä siitä voida suoraan päätellä, tuleeko muutos helpottamaan vai vaikeuttamaan eurooppalaisten kryptotoimijoiden elämää. Toisaalta luonnoksen perusteella näyttäisi siltä, että kryptovaluutat tulevat saamaan varmemman laillisen aseman Euroopassa. Toisaalta taas liian tiukka tulkinta FATF:in suosituksista voi asettaa kryptotoimijoille entistä tiukempia vaatimuksia.

Valmiit säännöt on tarkoitus julkaista myöhemmin tämän kuukauden aikana ja niiden uskotaan tulevan voimaan pian julkaisemisen jälkeen.

EU:n uudet kryptosäännöt ovat vielä epäselviä, mutta tuonevat ainakin lisää selkeyttä alan toimijoille.

FATF: Kryptokäyttäjiä tulisi profiloida

Hallitustenvälinen Financial Action Task Force -toimintaryhmä on suositellut maailman valtioita ottamaan käyttöön kryptokäyttäjien profiloinnin osana rahanpesun vastaista toimintaa. FATF on julkaissut raportin, jossa se kertoo erilaisia käyttäjien piirteitä, joiden tulisi nostattaa epäilyksiä mahdollisista rahanpesurikoksista.

FATF:in ehdottamia keinoja ovat muun muassa verrata käyttäjän finanssihistoriaa hänen tekemiinsä tai vastaanottamiinsa siirtoihin. Jos esimerkiksi nuori ihminen, jolla ei ole aikaisempaa bisnestoimintaa, saa suuria kryptosummia, saattaa se FATF:in mukaan kieliä rahanpesusta, huijauksista tai muista vastaavista asioista.

Lisäksi FATF:in mukaan epäilyksiä tulisi nousta, mikäli profiloitu henkilö on paljon vanhempi kuin keskimääräinen kryptokäyttäjä tai mikäli hän on ollut aktiivinen nettisivuilla tai foorumeilla, jotka liitetään laittomaan toimintaan.

Myös Moneron tai Zcashin kaltaisten anonyymikolikoiden käyttäminen tai varojen siirtäminen huonosti KYC-velvollisuutensa täyttävien pörssien kautta on FATF:in mukaan seikka, jota valtioiden tulisi valvoa.

FATF ehdottaa lisää valvontaa ja kryptokäyttäjien profilointia.

Anonyymikolikot eivät ole rahanpesuriski

Yhdysvalloissa toimiva kansainvälinen lakiyritys Perkins Cole on julkaissut uuden tutkimuksen koskien anonyymien kryptojen käyttöä rahanpesussa. Tutkimuspaperin mukaan anonyymikolikot aiheuttavat paljon pienemmän riskin rahanpesulle kuin on tähän saakka arvioitu.

Anonyymikolikoilla tarkoitetaan sellaisia kryptovaluuttoja, jotka ovat keskittyneet anonymiteettiin. Suurin osa kryptoista nojaa avoimeen lohkoketjuun, jonka ansiosta siirrot ja lompakkojen saldot ovat kaikkien nähtävissä. Anonyymikolikot puolestaan käyttävät erilaisia mekanismeja, joiden avulla siirtojen jäljittäminen on huomattavasti vaikeampaa. Tunnetuimpia anonyymikolikoita ovat Monero, Dash ja Zcash.

Tutkimuksen mukaan olemassaolevat todisteet osoittavat, että anonyymikolikoita käytetään hyvin vähän rahanpesuun. Lisäksi tutkimuspaperi toteaa, että anonyymikolikoiden tarjoamat edut ylittävät niiden aiheuttamat riskit.

“Anonyymikolikot eivät pelkästään tarjoa yleishyödyllisiä etuja, jotka ylittävät niiden potentiaaliset riskit, vaan lisäksi nykyiset rahanpesun vastaiset säännökset ovat riittäviä poistamaan nuo riskit,” kertoo tutkimus.

Anonyymikolikoita käytetään oletettua vähemmän rahanpesuun.

Itä-Euroopassa eniten kyseenalaista kryptokäyttöä

Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen mukaan Itä-Euroopassa tapahtuu enemmän Internetin pimeiden palvelujen kauppaa ja kiristysohjelmaliikennettä kuin missään muualla maailmassa. 21% kaikesta maailman pimeän netin kaupankäynnistä tapahtuu Itä-Euroopassa.

Toisiksi eniten pimeän netin kauppaa tapahtuu Länsi-Euroopassa, jossa Chainalysis arvioi tapahtuvan noin 19% kaikesta pimeän netin kaupasta. Muut alueet ovat kaukana Euroopan jäljessä.

Chainalysis myös toteaa, että Itä-Euroopan kuudenneksi suurin kryptovaluuttapalvelu on pimeän netin kauppapaikka Hydra. Chainalysiksen mukaan Hydra on tuottanut vuosien 2019-2020 välillä jopa 1,2 miljardin dollarin edestä kryptotuloja.

Chainalysis kuitenkin huomauttaa, että vaikka laiton kryptovaluuttatoiminta onkin Itä-Euroopassa korkealla tasolla, myös laillinen kryptoliikenne on kasvussa. Chainalysiksen mukaan Venäjä ja Ukraina ovat maailman kärkikaksikko kryptoadaptaatiossa.

Chainalysiksen mukaan Itä-Euroopassa tapahtuu eniten pimeää kryptokauppaa.

Bahama aikoo julkaista keskuspankkikrypton

Bahaman liittovaltio on lähtenyt kisaan siitä, mikä valtio onnistuu ensimmäisenä saamaan aikaiseksi valtiollisen kryptovaluutan. Bahama on ilmoittanut julkaisevansa oman keskuspankkinsa virallisen kryptovaluutan jo tämän vuoden lokakuussa.

Aluksi näitä keskuspankin kryptovaluuttoja on tarkoitus tuottaa vain 48 000 dollarin edestä, mutta mikäli hanke onnistuu, tullaan määrää luultavasti kasvattamaan. Keskuspankkikrypton tarkoituksena on lisätä Bahaman asukkaiden mahdollisuuksia ottaa osaa talouteen ja käyttää normaaleja finanssipalveluja.

“Monilla Bahaman kaukaisimpien saarien asukkailla ei ole mahdollisuuksia käyttää perinteisiä maksu- tai pankkipalveluja,” kertoi keskuspankin Chaozhen Chen.

Bahaman lisäksi ensimmäisen todellisen valtiollisen krypton lanseeraamisesta kilpailevat ainakin Kiina, Jamaika ja Barbados. Myös Venezuelan petro-valuuttaa voidaan pitää valtiollisena kryptona, vaikkakin tätä määritelmää on myös kritisoitu petron epämääräisen aseman vuoksi.

Useat keskuspankit kehittelevät omia kryptoprojektejaan.

Tekijänoikeuksia siirretty ensimmäistä kertaa lohkoketjulla

Venäläinen pop-tähti Oleg Kenzov on tehnyt ensimmäisen laulun tekijänoikeuksien siirron käyttämällä Venäjän valtion tukemaa lohkoketjua, kertoo venäläinen mediapalvelu VC.ru. Kenzov siirsi biisinsä “Po Kaifu” oikeudet musiikinjakopalvelu FONMIXille.

Biisin oikeuksien siirtoa pidetään musiikkiteollisuuden silmissä historiallisena. Sitä olivat todistamassa monet suuret musiikkialan yritykset, kuten Warner Music, Sony Music sekä Universal Music.

Musiikkialan yritykset uskovat, että lohkoketjuteknologia voi tulevaisuudessa helpottaa etenkin pienempien artistien musiikin jakelua. Lisäksi lohkoketjun uskotaan pystyvän nopeuttamaan ja helpottamaan kappaleiden oikeuksien siirtämistä ja valvomista.

Lohkoketju voi mullistaa monia asioita – eikä musiikkiteollisuus ole poikkeus.

One thought on “EU:lle tulossa uudet kryptosäännöt – Viikkokatsaus 37/2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *