Kiellot keikuttavat kryptomarkkinoita – Viikkokatsaus 39/2021

Hei taas, ja tervetuloa takaisin kryptokatsauksen pariin. Bitcoinin ja kryptomarkkinoiden kurssit ovat ottaneet pientä takapakkia hiottuaan alkukuusta ennätyksiä, mutta pysytelleet edelleen korkealla verrattuna viime vuosien lukuihin. Tällä kertaa kurssi vaikuttaa horjuneen Kiinasta kantautuneesta uutisesta, jonka mukaan valtio tulee kieltämään kaiken kryptovaluuttakaupan siirtoja myöten.

Ja jos uutinen Kiinan kryptokiellosta tuntuu tutulta, niin sille on syynsä. Kiina on nimittäin aiemminkin vuosien varrella pyrkinyt suitsimaan maansa kryptotoimijoita, ja tämäkään kerta jää tuskin viimeiseksi. Joka tapauksessa uutinen vaikuttaa ainakin tilapäisesti keikuttaneen markkinoita, joiden kasvanutta volatiliteettia tarkastellaan uusimmassa teknisessä analyysissamme.

Muiden uutisten joukossa kerromme El Salvadorin valtiollisesta kryptolompakosta, jota käyttää jo kolmasosa koko kansasta. Lisäksi meillä on viimeiset käänteet Pohjois-Koreassa vierailleen Ethereum-kehittäjän oikeudenkäynnissä sekä kryptoja treidaavan hamsterin menestys.

Bitcoin saattaa hakea nousuvauhtia alemmilta tasoilta

Bitcoinin kurssi on viime aikoina heilunut alaspäin ja testannut 40 000 dollarin rajaa viime sunnuntain sulkeutuessa. Cointelegraph Markets Pron ja Tradingview-sivuston datan mukaan raja on kuitenkin toistaiseksi pysynyt resistanssina suuresta myyntipaineesta huolimatta.

Analyytikot ja treidaajat ovat arvioineet kurssin saattavan jatkaa syvemmälle alaspäin, mutta samalla painottaneet edessä siintävän nousun voimaa. Suosittu treidaaja Pentoshi on Bitcoinin pitkäaikaista tilaa käsittelevissä twiiteissään arvioinut 37 000 dollarin tason mahdolliseksi pohjaksi.

”Bitcoin saattaa laskea alle 37k:n, mutta tuskin pysyy siellä kauan. Pohja on lähempänä kuin uskot, ja huippu tulee luultavasti olemaan luku, jota on tällä hetkellä vaikea käsittää,” Pentoshi ennusti.

Yksi suuri syy kurssilaskun takana vaikuttaa olevan huoli Kiinan Bitcoin-kiellosta. Useat kryptovaluuttapörssit ovat nähneet kasvanutta volyymia valmistautuessaan kiinalaisten asiakkaiden kaikkoamiseen. Esimerkiksi kryptopörssi Huobi on ilmoittanut lopettavansa uusien kiinalaisten asiakkaiden tilien avaamisen syyskuun 24. päivä, sekä sulkevansa kaikki Manner-Kiinan käyttäjätilit vuoden loppuun mennessä.

Bitcoinin kurssilla on ollut tapana hakea korrektioiden kautta voimaa vahvempaan nousuun.

Kiinan keskuspankki kieltää kryptovaluuttakaupan

Kiinan kansantasavalta on jälleen kerran laajentanut kryptovaluuttoja rajoittavaa politiikkaansa. Tällä kertaa valtio on ilmoittanut kieltävänsä kaikki kryptovaluuttasiirrot sekä vannonut jatkavansa kryptojen louhintateollisuuden kitkemistä.

Kiinan kansanpankki on todennut nettisivuillaan julkaistussa tiedotteessa, että kaikki kryptovaluuttoihin liittyvät transaktiot tullaan luokittelemaan laittomaksi liiketoiminnaksi. Tämä koskee myös Kiinan ulkopuolella sijaitsevia kryptoyrityksiä, jotka tarjoavat maan kansalaisille palveluita.

Uutiset Kiinan kryptovaluuttakielloista saattavat tuntua toistuvilta, koska niitä on ilmennyt aiemminkin vuosien varrella. Vuoden 2017 syyskuussa uutisoitu väitetty kielto johti kolmen kuukauden sisällä silloisen markkinasyklin paikalliseen huippuun yli 20 000 dollarissa. Toisaalta kuluneen vuoden loppukeväällä alkanut louhintakielto aiheutti tilapäisen romahduksen, jonka myötä bitcoinin hinta tippui yli 60 000 dollarin huipustaan noin puolella.

Joka tapauksessa huomionarvoista on se, että Kiinan kryptokielto on käytännössä ollut voimassa jo vuosia. Viimeisin uutinen ei siis ole varsinaisesti muuttanut mitään, vaan lähinnä laajentanut jo olemassaolevaa kieltoa. Bitcoinin kurssi on myös selvinnyt lukuisia kertoja Kiinan kieltouutisten aiheuttamasta markkinapelosta viimeisten kahdentoista vuoden aikana, eikä toistaiseksi ole syytä uskoa tämän kerran olevan erilainen.

Kiinan kryptokielloista on juo muodostunut eräänlainen meemi.

Kolmannes El Salvadorin kansalaisista käyttää kryptovaluuttalompakkoa

El Salvadorin presidentti Nayib Bukelen mukaan joka kolmas maan kansalainen käyttää valtion tukemaa Chivo-kryptovaluuttalompakkoa. Presidentin mukaan Chivolla on nyt enemmän käyttäjiä kuin yhdelläkään pankilla El Salvadorissa, ja saattaa tulevaisuudessa jopa ohittaa kaikkien pankkien yhteenlasketun luvun.

El Salvadorin valtion lanseerama Chivo-lompakko julkaistiin aiemmin syyskuussa maan julistettua Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi. Tämä historiallinen päätös saattaa avata oven Bitcoinin hyväksymiselle muillekin alueen maille. Chivo mahdollistaa bitcoinin käytön lähetyksiin ja vastaanottoihin ympäri maailman sekä yksityishenkilöiden että yritysten osalta. Lompakko on toistaiseksi saatavilla Androidille ja Applen laitteisiin.   

Presidentti Bukelen viimeisin päivitys tilanteesta antaa ymmärtää, että El Salvadorin Bitcoin-laki on yleisesti saanut myönteisen vastaanoton. Tästä huolimatta myös protestiääniä on kuultu useiden hallitusten vastustajien taholta. Syyskuun 15. päivä protestoijat jopa polttivat kryptokioskin maan pääkaupungissa San Salvadorissa.

Chivon massa-adaptaatio lienee osaltaan saanut vauhtia hallituksen lahjoitettua 30 miljoonan dollarin arvosta bitcoinia niin kutsutussa airdropissa jokaiselle salvadorilaiselle tilinhaltijalle. Samalla hallitus on ilmoittanut hankkineensa itselleen bitcoineja vähintään kahdessa osto-erässä, joiden myötä valtion kirstuun on kerätty 700 bitcoinia.

El Salvadorin kryptolompakko on saanut huomattavaa suosiota lyhyessä ajassa.

Ethereum-kehittäjää odottaa vankeus Pohjois-Korean vierailusta

Ethereum-kehittäjä Virgil Griffith on tunnustanut syyllisyytensä tehtyään sopimuksen Yhdysvaltain syyttäjäviranomaisten kanssa. Griffith matkusti huhtikuussa 2019 Pohjois-Koreaan pitämään luennon kryptovaluutoista ja lohkoketjuteknologiasta. Vierailun katsottiin rikkoneen sanktiolakeja maata vastaan, minkä johdosta hänet pidätettiin saman vuoden marraskuussa.

Griffithin pidätys herätti aikoinaan keskustelua ja kiistaa kryptovaluuttayhteisössä. Syytteiden keskiössä on tulkinta siitä, että kryptoista ja lohkoketjusta luennoiminen määritellään teknologian tai palveluiden luovuttamiseksi sanktioiden kohteena olevalle vieraalle valtiolle. Griffithin puolustuksen mukaan suurin osa luennon sisällöstä oli kuitenkin jo julkista tietoa. Tällä ei kuitenkaan vaikuta olleen merkitystä syytteiden kannalta.

Maanantaina tehdyn syytesopimuksen myötä Griffith saattaa joutua istumaan reilusta kahdesta vuodesta yli kolmeen vuoteen vankilassa. Tuomio tullaan vahvistamaan tammikuussa 2022. Lisäksi Griffith on suostunut luennosta tienaamiensa varojen takavarikkoon, joskaan näiden määrästä ja muodosta ei ole julkaistu tarkempaa tietoa.

Griffithin syytesopimusta on pidetty yllättävänä, sillä sekä syyttäjät että Griffithin puolustus olivat varautuneet pidempään oikeudenkäyntiin lähes kaksi vuotta kestäneen vyyhdin jälkeen. 

Virgil Griffith saattaa joutua istumaan useamman vuoden vankilassa lohkoketjuluentonsa johdosta.

Kryptovaluuttoja treidaava hamsteri päihitti osakeindeksin

Saksalainen hamsteri vaikuttaa vahvistaneen sanonnan siitä, että sokea apina heittämässä tikkaa sanomalehden osakelistaan voi päihittää ammattilaisen ihmisen sijoittajana. Mr. Goxx-nimellä kulkeva hamsteri on nimittäin päihittänyt kuuluisan osakeindeksin tulokset ”treidaamalla ” häkkinsä kautta automaatiolla kryptovaluuttoja.

Suoratoistolla seurattava hamsteri on kesäkuusta lähtien toiminut kryptovaluuttasalkun kasvattajana. Viime viikolla salkku oli kasvanut lähes 24%, mikä päihittää sekä bitcoinin että S&P 500 indeksin suorituksen samalla ajanjaksolla. Mr. Goxxin vaatimaton salkku oli aluksi arvoltaan 390 dollaria, ja jokainen treidi on automaatiolla asetettu 20 euron panoksiin.

Goxxin huoltaja rakensi hamsterin laajemman häkin sisään pienemmän ”toimistotilan”, joka mahdollistaa hamsterin treidauksen erilaisten harjoitusten suorittamisen kautta. Toimisto sisältää juoksupyörän, jonka kautta hamsteri valitsee 30 kryptovaluutan joukosta haluamansa kohteen. Tämän jälkeen hamsteri valitsee yhden kahdesta tunnelista, jonka välistä juokseminen laukaisee joko valitun kryptovaluutan oston tai myynnin.

 “Meillä on suunnitelmia laajentaa Mr. Goxxin vapauksia ja antaa hänen valita myös ostomäärän, mikäli kiinnostus kanavaan jatkaa kasvuaan,” hamsterin liikekumppani kertoi.

Mr. Goxxin salkku kasvoi toistaiseen ennätykseen 580 dollarissa syyskuun välissä, mutta on sittemmin laskenut taannoisen myyntiaallon myötä. Vaikka hamsteri tuskin täysin ymmärtää toimintaansa, on sillä liikekumppaninsa mukaan syytä olla iloinen tuottamistaan sijoitusvoitoista.

Valaat, karhut ja härät ovat tuttuja eläimiä kryptoterminologiassa, mutta kenties hamsterikin ansaitsee paikkansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *