Korona hidastaa kaikkea nettikauppaa – Viikkokatsaus 13/2020

Koronavirus, koronapandemia, koronan aiheuttama talouskriisi… Paljon muusta ei nykyään puhutakaan kuin koronasta, mikä on tietysti täysin ymmärrettävää, sillä nykyinen tilanne on historiallinen. Tämän vuoksi ei mikään ihme, että myös meillä puhutaan paljon koronasta ja sen vaikutuksista kryptoihin. Talous on pohjimmiltaan vain ihmisten toimintaa, ja kun ihmisten toiminta muuttuu radikaalisti, se näkyy väistämättä taloudessa – myös kryptotaloudessa.

Koronapandemia on nimittäin vaikuttanut vahvasti kaikenlaiseen kaupankäyntiin, jota Internetissä tehdään. Ihmiset ostavat vähemmän, säästävät enemmän ja sijoittavat säntillisesti, sillä rahaa ei välttämättä olekaan enää käytettävissä yhtä paljon kuin viime vuonna tähän aikaan. Sekä laillinen että laiton kryptokaupankäynti näyttäisi hidastuneen.

Tässä viikkarissa kerromme tästä kaupankäynnin hidastumisesta. Muissa uutisissa CoinMarketCapin myynti Binancelle sekä Satoshi Nakamoton uudet / vanhat metkut.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Koronakriisi on saanut koko maailmantalouden myllerrykseen, eikä mikään osa-alue jää koskemattomaksi.

Binance osti CoinMarketCapin

Vaihdantavolyymillä laskettuna maailman suurin kryptovaluuttapörssi, Binance, on ostanut maailman käytetyimmän kryptovaluuttakursseja käsittelevän sivuston, CoinMarketCapin viime torstaina. Kaupan hintaa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta tietojen mukaan kauppaa olisi valmisteltu jo kuukausien ajan.

“CoinMarketCapin ostaminen oli suurin hankinta, mitä olemme toistaiseksi tehneet,” kertoi Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao.

Vaikka CoinMarketCap onkin maailman käytetyin lähde kryptovaluuttojen kursseille, on sivusto saanut osakseen myös kritiikkiä. CoinMarketCapin on muun muassa väitetty raportoineen virheellisiä kursseja sekä pörssien manipuloimia vaihtovolyymejä. CoinMarketCapin siirtyminen Binancen alaisuuteen on myös herättänyt erimielisyyksiä siinä, voidaanko sivustoa enää pitää luotettavana.

Käyttäjillä saattaa olla epäilyksiä, että voiko CMC enää toimia itsenäisenä toimijana kaupan jälkeen. Nämä huolet ovat ymmärrettäviä, mutta mielestäni meidän tulee antaa CoinMarketCapin tiimille mahdollisuus,” kommentoi OKEx-pörssin finanssimarkkinajohtaja Lennix Lai.

CoinMarketCap listaa satojen eri kryptovaluuttojen kursseja eri pörsseistä.

Korona on vaikuttanut mustien pörssien myyntiin

Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen tuoreiden tietojen mukaan Internetin mustissa pörsseissä käytetään määrällisesti vähemmän bitcoineja kuin aikaisemmin, vaikka bitcoinin kurssi onkin laskenut. Analyysin perusteella vaikuttaisi siltä, että myös mustien pörssien käyttö on laskenut koronaepidemian aikana.

“Historiallisesti Internetin mustien pörssien voitot eivät ole korreloineet bitcoinin kurssin kanssa. Viimeisen kahden kuukauden aikana tämä trendi on kuitenkin muuttunut,” Chainalysis kertoo.

Viikon keskiarvoiset bitcoin-siirrot mustille markkinoille ovat laskeneet 7 miljoonasta dollarista 4,5 miljoonaan dollariin. Puolestaan uhkapelisivustoille tehtävät siirrot ovat laskeneet 5 miljoonasta dollarista 3 miljoonaan dollariin.

Chainalysis arvioi, että muutoksen takana on epidemian aiheuttama taloudellinen ahdinko. Myyjät ottavat vastaan entistä vähemmän bitcoineja, koska he pelkäävät bitcoinin kurssin laskevan. Ostajat puolestaan ovat joutuneet vähentämään hankintoja työllisyyden ja tulojen laskiessa.

Niin sanotun pimeän netin markkinat eivät vedä koronamaailmassa samaan tahtiin kuin ennen.

Korona on hidastanut bitcoinilla käytävää nettikauppaa

Bitcoin-siirtojen ja -ostojen määrä on romahtanut koronakriisin vuoksi. Vaikka lähes globaalin karanteenin uskoisikin lisäävän Internet-kaupankäyntiä, näyttäisi tapahtuneen päinvastoin. Päivittäisten bitcoin-siirtojen määrä on tippunut noin 100 000 kappaleella per päivä.

Bitcoin ei ole ainoa Internet-kaupankäynnin väline, jonka käyttö on laskenut huomattavasti. Visan mukaan maksujen määrä on laskenut 4% viime kuun aikana. Myös muiden sähköisten maksutapojen suosio näyttäisi olevan laskussa.

Laskua selittänee koronan aiheuttama työttömyys sekä orastava lama. Työllisyyden lasku tarkoittaa, että ihmisillä on entistä vähemmän varaa käyttää muuhun kuin välttämättömiin ostoksiin. Internetissä tehdyt ostokset taas ovat voittopuolisesti muuta kuin välttämättömiä tarpeita, kuten ruokaa ja hygieniatuotteita.

Internet-kaupankäynti on kaikkiaan vähentynyt ihmisten keskittyessä perustarpeisiinsa.

Tietoturva-asiantuntijat kookontuivat suojelemaan sairaaloita hakkereilta

Maailman tietoturva-asiantuntijat ovat perustaneet ryhmän, jonka tarkoituksena on taistella sairaaloihin hyökkääviä hakkereita ja kiristäjiä vastaan koronapandemian aikana. COVID-19 CTI League -niminen ryhmä koostuu 48 maan eksperteistä, jotka ovat erikoistuneet tietoturvaan ja kryptovaluuttoja käyttäviin kiristyksiin.

Sairaaloihin kohdistuneet kiristykset ovat kasvaneet viime vuoden aikana. Koronaepidemian vuoksi kiristys saattaa aiheuttaa vakavia vahinkoja ja maksaa jopa ihmishenkiä.

“Koronaviruskriisi on saanut minut ymmärtämään, että terveydenhoitoalalle kohdistuvat hyökkäykset saattavat aiheuttaa kuolemia. Päätin, että luon ryhmän kyberturvallisuusasiantuntijoita, jotka ovat valmiita käyttämään vapaa-aikaansa ja kykyjään suojellakseen terveydenhoitosektoria. Tämän tekeminen antaa meille voimaa jatkaa työtämme, koska saatamme pelastaa ihmishenkiä,” kertoo projektin perustaja Ohad Zaidenberg.

Tyypillinen kryptokiristys toimii siten, että sairaalan tai vastaavan laitoksen tietokoneille saadaan ujutettua virus, joka lukitsee ja salaa tietokoneen tiedot. Tämän jälkeen hakkerit vaativat kohdetta toimittamaan heille tietyn määrän kryptovaluuttoja, minkä jälkeen he saattavat antaa salasanat, joilla avata tiedot uudestaan.

Hakkerit saattavat aiheuttaa jopa kuolettavaa tuhoa koronaepidemian aikana, minkä ansiosta kyberturvallisuus on tärkeämpää kuin pitkään aikaan. (KUVA: John Hurley)

Espanjan veroviranomainen lähettää kirjeen 66 000 kryptokäyttäjälle

Espanjan verovirasto on alkanut valvoa entistä aktiivisemmin kryptovaluuttoihin liittyvää verotusta. Espanjan verovirasto Agencia Estatal de Administración Tributaria alkoi huhtikuun ensimmäisenä päivänä lähettää muistutusviestejä kryptokäyttäjille verojen maksamisesta.

Virasto lähettää kirjeitä noin 66 000 espanjalaiselle kryptokäyttäjälle. Suuri määrä tarkoittaa merkittävää kasvua viime vuoteen nähden, jolloin virasto lähetti noin 14 700 vastaavaa kirjettä. Kryptojen lisäksi verovirasto on kiinnittänyt erityistä huomiota muun muassa ulkomailla tienattuihin varoihin.

“Tämä ei vaikuta paljoa kryptoalalla toimiviin yrityksiin. Verovirasto pyrkii luultavasti lähinnä pelottelemaan kokemattomia kryptokäyttäjiä. En myöskään usko, että valtio tulee saamaan erityisen paljon veroja kryptovaihdannasta, sillä vaihdantaa ei juurikaan säännellä maassamme,” kertoi espanjalaisen kryptopörssi Bit2me:n myyntijohtaja Javier Pastor.

Agencia Tributarian kirjeet eivät välttämättä johda oikeudellisiin seuraamuksiin, vaan niiden tarkoituksena näyttäisi olevan muistuttaa veronmaksuvelvollisuudesta.

Satoshi Nakamoto saattoi luoda myös Moneron

Monero Outreach -järjestön tuore tutkimus kertoo, että Bitcoinin anonyymi kehittäjä Satoshi Nakamoto on saattanut olla mukana myös Monero-kryptovaluutan kehittämisessä. Monero on yksityisyyteen keskittynyt kryptovaluutta ja lohkoketju, jossa tehtyjen siirtojen jäljittäminen on huomattavasti vaikeampaa kuin esimerkiksi Bitcoinilla.

Moneron alkuperäinen konseptipaperi julkaistiin vuoden 2012 joulukuussa. Paperin kirjoittaja käytti nimeä Nicolas van Saberhagen, joka on samanlainen nimimerkki kuin Satoshi Nakamoto. Kukaan ei tiedä, kuka oikeasti kehitti Moneron.

Monero Outreachin mukaan Satoshi ja Nicolas saattaisivat olla sama henkilö tai ryhmä. Järjestön mukaan Satoshilla oli selkeä tarve kehittää Bitcoinia yksityisempi kryptovaluutta. Vuonna 2010 Satoshi Nakamoto esitteli Bitcointalk-foorumilla ideoita, jotka myöhemmin otettiin osaksi Moneroa. Lisäksi Satoshi oli nähnyt, miten Bitcoin-louhinta oli keskittymässä muutamien suurien louhijoiden käsiin.

Monero Outreach myös analysoi Bitcoinin ja Moneron konseptipapereita ja huomasi, että niiden kirjoittajat käyttivät monin tavoin samanlaista kieltä tehden samanlaisia virheitä ja valikoiden samanlaisia kirjoitustapoja eri sanoille. Lisäksi molemmissa konseptipapereissa käytettiin samantyylistä kuvitusta.

Mitään varmoja todisteita ei vielä ole, että Satoshi olisi ollut myös Moneron takana, mutta ainakin Monero Outreach uskoo, että sen tutkimus antaisi tälle väitteelle uutta painoarvoa.

Jos Satoshi on myös Moneron luoja, on hän ollut vielä tiedettyäkin tärkeämpi kryptovaluuttojen kehitykselle.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

One thought on “Korona hidastaa kaikkea nettikauppaa – Viikkokatsaus 13/2020

  1. Notseri says:

    Vieläkö siellä toimituksessa riittää aidosti uskoa Bitcoiniin vai tuntuuko jo vähän pakkopullalta näiden ylioptimististen ennusteiden syöttäminen? Muutaman vuoden kuluttua voidaan sitten kaiholla mielellä muistella mihin kaikkeen soopaan sitä aiemmin uskottiinkaan ja keksiä kilpaa selityksiä miksei Bitcoinin arvo raketoinutkaan tähtitieteellisiin lukemiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *