Kryptokiristys pännii jopa rikollisia – Viikkokatsaus 14/2020

Hyvää pääsiäisen aikaa, arvon kryptokansa. Muistakaa syödä suklaamunia ja lampaanviuluja niin että napa paukkuu, mutta pitäkää silti fyysistä etäisyyttä toisiinne, jotta korona ei tule ja nappaa. Henkinen läheisyys on silti näinä kausina entistä tärkeämpää kuin koskaan, ja pääsiäisenä onkin hyvä aika soittaa vaikka sille kaverille tai sukulaiselle,, jolle ette ole hetkeen höpötelleet.

Näinä ikävinä aikoinakin näyttäisi taivaan tummissa pilvissä olevan hopeiset reunat, joita tässä viikkarissa tutkimme. Nimittäin tiesittekö, että jopa huumekaupasta tunnettu Internetin alamaailma on huolestunut koronasta ja ryhtynyt toimiin koronakiristäjiä ja -hyötyjiä vastaan.

Muissa uutisissa kerromme, miten bitcoin-omistajat näyttäisivät olevan tankkaamassa lisää pitkoa tulevan lohkopalkkioiden puoliintumisen varalle. Lisäksi kerromme bitcoinin laillisen kasvun käytöstä ja lohkoketjun huonosta soveltuvuudesta Internet-äänestämiseen.

Edellisen katsauksen voit löytää täältä.

Vaikka ajat ovat olleet vaikeita, kaikki merkit viittaisivat siihen, että ainakin Bitcoinilla on tulevaisuutta.

Bitcoin-valaiden määrä on kasvussa

Bitcoin-valaiden, eli suuromistajien, määrä on kasvanut korkeimmilleen kahteen vuoteen. Bitcoinista ja kryptovaluutoista dataa keräävä tietokeskus Glassnoden tietojen mukaan vähintään 1 000 bitcoinia omistavien tahojen määrä on vain hiukan alle 1 850 kappaletta.

Valaiden määrän kasvu liittynee tulevaan lohkopalkkioiden puoliintumiseen. Luku on lähes sama kuin vuoden 2016 toisella neljänneksellä ennen edellistä lohkopalkkioiden puoliintumista.

“Trendi vihjaa, että riippumatta markkinoiden epävarmasta tilanteesta suuromistajat ovat luottavaisia, että nyt on hyvä tilaisuus hankkia bitcoineja. Tämä osoittaa, että he uskovat tulevan kasvun olevan mahdollista,” Glassnode kertoo.

Glassnoden mukaan myös pienemmät omistajat ovat hankkimassa lisää bitcoineja. Vähintään yhden bitcoinin sisältävien lompakoiden määrä näyttäisi myös olevan kasvussa.

Valailla tarkoitetaan suuria bitcoin-omistajia. (KUVA: Ed Scihbul)

Bitcoinia käytetään enemmän lailliseen kuin laittomaan toimintaan

Kryptovaluuttoja käytetään enemmän laillisten kuin laittomien tuotteiden ostamiseen, kertoo tuore Visual Objectsin laatima tutkimus. Tästä huolimatta myytti Bitcoinista rikollisten ostovälineenä elää vahvasti.

Visual Objects haastatteli kyselytutkimuksessa 983 ihmistä, jotka tunsivat kryptovaluutat, sekä 157 kryptovaluuttojen käyttäjää. Ensimmäiseltä ryhmältä kysyttiin, mihin he olettivat kryptoja käytettävän. Käyttäjiltä puolestaan selvitettiin, mihin he oikeasti kryptoja käyttävät.

40% ensimmäisen ryhmän vastaajista oletti, että kryptoilla ostetaan osakkeita. 30% taas totesi, että kryptoja käytetään laittomien asioiden, kuten aseiden ja huumeiden ostamiseen.

Kryptokäyttäjien näkemys taas oli täysin toisenlainen. 38% käyttäjistä kertoivat ostavansa kryptoilla ruokaa. Vaatteita kryptoilla osti 34% käyttäjistä. Aseita kryptoilla oli ostanut vain 15% vastaajista ja huumeita vain 11% vastaajista.

Tutkimus antaa lisää dataa kryptovaluuttainfrastruktuurin ja käytön kehityksestä. Kryptojen alkutaipaleella laiton käyttö saattoi olla merkittävää, mutta sittemmin kryptoja ollaan alettu käyttää entistä enemmän lailliseen toimintaan samaan aikaan, kun laiton toiminta on vähentynyt. Käteinen on edelleen ylivertaisesti käytetyintä rikollisen toiminnan rahaa.

Yllättäen ruoka on bitcoin-käyttäjien eniten ostama hyödyke. (KUVA: Henri Belgius)

Aikuisviihde ja pelit menevät kaupaksi koronakriisissä

Vaikka koronakriisi onkin selkeästi vähentänyt kryptovaluuttamaksamista, tietyt alat ovat saaneet maksuihin kriisin aikana jopa nostetta. Bitcoin- ja krytptovaluuttamaksupalvelu CoinGaten mukaan aikuisviihteeseen ja peleihin on käytetty entistä enemmän kryptoja.

CoinGaten mukaan esimerkiksi aikuisviihdesivusto ManyVidsin kryptomaksut ovat kasvaneet 17%. Toisten aikuisviihdeyritysten kasvu on ollut parhaimmillaan jopa 36%.

CoinGaten mukaan BTC-maksujen määrä on kasvanut yhteensä noin 13%. Myös muiden kryptovaluuttojen käyttö näihin palveluihin on kasvanut. Ethereumin käyttö on kasvanut 14% ja BCashin käyttö 12%.

“Ihmiset saattavat ryhtyä käyttämään kryptovaluuttoja tavanomaista enemmän, etenkin perinteisten markkinoiden osoittaessa korkeampaa volatiliteettia kuin Bitcoin. Tämä on ehdottomasti positiivinen merkki kryptojen yleistymisestä,” CoinGate kommentoi.

Manyvids ja monet muut bitcoinit hyväksyvät aikuisviihteen kauppapaikat ovat kasvattaneet myyntiään koronakriisin aikana.

Microsoft taistelee kryptokiristäjiä vastaan

Koronakriisin myötä monet moraalittomat toimijat ovat huomanneet, että terveydenhuoltoon kohdistuvat kyberhyökkäykset tuottavat niille hyvin. Samaan aikaan ne voivat kuitenkin maksaa jopa ihmishenkiä. Nyt Microsoft on liittynyt taisteluun terveydenhuoltoon kohdistuvia kiristys- ja haittaohjelmia vastaan.

“Tämän kriisin aikana organisaatiot ovat siirtyneet entistä enemmän etätöihin. Tämä on puolestaan antanut kiristysohjelmien levittäjille hyvän kohteen, kuten erilaiset verkkosovellukset. Valitettavasti yksi erittäin houkutteleva kohde näille on terveydenhuolto,” Microsoft kertoo.

Parantaakseen tilannetta Microsoft on ryhtynyt jakamaan ilmaiseksi koulutusta tietoturvallisuudesta. Yritys tutkii terveydenhuoltojärjestelmiä ja kertoo erilaisista heikkouksista sekä epävarmuustekijöistä suoraan niiden ylläpitäjille. Lisäksi sairaaloita kehotetaan pitämään VPN:t, palomuurit ja muut tarpeelliset järjestelmät päivitettyinä.

Maailman suurimpiin IT-toimijoihin kuuluva Microsoft kantaa vastuunsa koronakriisissä.

Myös osa piilonetin toimijoista taistelee koronaa vastaan

Koronakriisi on tuonut esille piilotetun netin rikollisen alamaailman moraalisen selkärangan, ainakin osalle toimijoista. Useat piilopalvelut ja mustat pörssit ovat ryhtyneet koronavastaisiin toimenpiteisiin ja kitkemään rikollisuutta, joka pyrkii hyötymään koronasta.

Suosittu mustan pörssin kauppapaikka Monopoly on alkanut antaa elinkautisia porttikieltoja kaikille myyjille, jotka yrittävät rahastaa koronakriisillä. Kauppapaikalla on aikaisemmin yritetty myydä muun muassa testaamattomia lääkkeitä sekä väärennettyjä suojanaamioita, mutta nyt ylläpitäjät antavat tällaisesta toiminnasta välittömästi pysyvän porttikiellon.

Ilmiö on myös yhtä kauppapaikkaa suurempi. Viime kuussa piilonettiä tutkiva Digital Shadows -yritys julkaisi raportin, jossa tutkittiin rikollisen digitaalialamaailman reaktioita koronakriisiin. Digital Shadowsin mukaan pandemia on herättänyt alamaailmassa “epätyypillisiä” reaktioita. Kauppiaat muun muassa pyrkivät vähentämään kriisillä rahastamista sekä jakamaan terveys- ja tietoturvatietoa käyttäjille sekä järjestöille.

Toisaalta kaikkia rikollisia ei edes kriisi saa toimimaan moraalisesti. Kyberturvallisuusjulkaisu BleepingComputerin mukaan vain 2 seitsemästä kiristysohjelmien levittäjästä päättivät, että he eivät iske kriisin aikana sairaaloihin tai terveydenhuoltoon.

Myöskään pimeän netin toimijat eivät katso vierestä, kun muut hyväksikäyttävät globaalia pandemiaa.

Nettiäänestäminen ei toimi edes lohkoketjulla

Yhdysvaltalainen tiedejärjestö The American Association for the Advancement of Science on julkaissut julkisen kirjeen Yhdysvaltain päättäjille. Kirjeessä järjestö varoittaa päättäjiä Internet-äänestämisen vaaroista. Järjestö toteaa, että Internet-äänestäminen ei ole turvallista, eikä edes lohkoketju voi tehdä siitä sellaista.

“Tällä hetkellä Internet-äänestäminen ei ole turvallinen vaihtoehto Yhdysvalloille, eikä se tule olemaan sitä pitkään aikaan,” järjestö toteaa.

Järjestön mukaan nettiäänestäminen tuo mukanaan useita erilaisia riskejä, kuten vaalituloksen manipuloinnin, yksityisyydensuojan rikkomisen, erilaiset haittaohjelmat, hakkeroinnin ja niin edelleen. Nettiäänestäminen ei myöskään pysty mitenkään vastaamaan äänestyksen perustavanlaatuisimpiin vaatimuksiin.

Myöskään lohkoketju ei tässä auta. Vaikka lohkoketjulla voitaisiinkin varmistaa tiedon oikeellisuus, se ei pysty mitenkään vastaamaan esimerkiksi yksityisyyttä koskeviin kysymyksiin. Lisäksi lohkoketju tuo mukanaan uusia kysymyksiä, joita perinteisissä järjestelmissä ei tarvitse edes miettiä.

“Lohkoketjua ei ole rakennettu vastaamaan sellaisiin kysymyksiin, joita demokraattisessa äänestysprosessissa joutuu miettimään,” kommentoi järjestön projektipäällikkö Steve M. Newell.

Perinteinen paperiäänestäminen on edelleen kaikista turvallisin tapa järjestää demokratia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *