Maailman pankit ovat jo altistuneet kryptoille – Viikkokatsaus 33/2021

Heissulivei, kryptojäbät ja jäbättaret. Bitcoinin kurssi on lähtenyt nousuun ja spekulaatiot loppuvuoden kurssista ovat jo kovasti käynnissä. Päästäänkö lähemmäksi 50 000 dollaria, 100 000 dollaria vaiko vielä korkeammalle? Mikäli historiasta voi mitään päätellä – ja monesti on voinut päätellä – näyttää ainakin se selvältä, että nykyinen kurssitaso tulee olemaan alhaisempi kuin ne rimat, joita joulukuussa kolkutellaan. Nyt näyttäisikin olevan hyvä paikka tankata pitkoon niitä eurosia, joita kesälomien loputtua saatte duuneista ja muusta puuhasta, jota arjen aherruksessa harrastatte.

Ja kuten aina, myös tällä kertaa meillä on sijoittamisen kyytipojaksi tarjolla mielenkiintoisia uutisia ja juttuja. Nimittäin tiesittekö, että suurin osa maailman suurista pankeista ovat jo tavalla tai toisella mukana kryptovaluutassa ja lohkoketjuissa. Jopa 55% isoista pankki-instituutioista uskoo, että kryptoissa on vähintään jonkinlaista tulevaisuutta.

Muissa uutisissa silmäilemme muun muassa Singaporen ja Intian kryptoadaptaatiota. Näyttää nimittäin vahvasti siltä, että Aasiassa ollaan sijoittamassa jatkuvasti enemmän ja enemmän kryptovaluuttoihin. Se on voimaannuttavaa.

Lisäksi paljon muuta kivaa, kuten oman lauluäänensä myymistä lohkoketjussa sekä mielenkiintoinen tarina hakkerista, joka vaikutti ensin pahikselta, mutta paljastuikin melkoiseksi Robin Hoodiksi.

Yli puolet maailman isoista pankeista käyttää kryptoja

Yli puolet maailman suurimmista 100 pankista ovat sijoittaneet Bitcoiniin, digitaalisiin hyödykkeisiin tai lohkoketjuteknologiaan, kertoo tuore tutkimus. Lohkoketjuanalyysiyritys Blockdatan mukaan 55 suurimmasta sadasta pankista on jo sijoittanut kryptoihin tai kehittämässä siihen liittyvää teknologiaa ja palveluja.

Tutkimuksen mukaan suurimmista pankeista esimerkiksi Citigroup, Barclays ja Goldman Sachs ovat merkittäviä lohkoketju- ja kryptovaluuttayritysten tukijoita. Tutkimus myös näkee BNP Paribasin ja JPMorganin suurina, jatkuvasti sijoituksiaan kasvattavina toimijoina. Niiden sijoitukset ovat jo lähes kaksinkertaistuneet vuodesta 2020.

Tutkimuksen mukaan merkittävin suosiota kasvattava toiminta-alue kryptoissa suurpankeille ovat erilaiset kryptojen säilöntä ja huostapalvelut. Lähes neljännes markkinoille liittyvistä suurpankeista tähtää näihin palveluihin.

Blockdatan mukaan suurpankkien ja instituutioiden kasvu kryptomarkkinoilla liittyy ennen kaikkea kolmeen seikkaan: sääntelyn kehittymiseen, kryptovaluuttojen suuriin tuottoihin sekä pankkien omien asiakkaiden kasvavaan kiinnostukseen.

Blockdatan tutkimus antaa osviittaa, että suurpankit ovat kryptomarkkinoilla jäädäkseen. Tulevaisuudessa kryptoissa mukana olevien suurpankkien määrä tulee luultavasti pelkästään kasvamaan.

Defi-hakkeri palautti viemänsä rahat

Viime tiistaina hajautetun finanssin protokolla Poly Network paljasti joutuneensa hakkeroinnin kohteeksi. Hakkeri onnistui viemään jopa 600 miljoonan dollarin edestä erilaisia kryptoja projektilta. Tapausta pidetään yhtenä suurimmista kryptovaluuttoihin liittyvistä kyberhyökkäyksistä.

Nyt Poly Network on kertonut, että hakkeri on palauttanut lähes kaikki viemänsä kryptot. Ainoat palauttamatta olevat kryptot ovat noin 33 miljoonan edestä tetheriä, jotka jäädytettiin heti hyökkäyksen paljastuttua.

Hakkeri kommunikoi Poly Networkin toimijoiden kanssa käyttämällä Ethereum-siirtoihin kirjattuja viestejä. Hakkerilla ei ilmeisesti ollut pahuuksia mielessään, vaan hän kertoi tehneensä hyökkäyksen pelkästään huvin vuoksi. Hakkerin motiiveista kertoo myös se, että vaikka hän palautti viemänsä varat, hän myös kieltäytyi Poly Networkin tarjoamasta 500 tuhannen dollarin palkkiosta.

“Poly tarjosi minulle palkkiota heikkouksien paljastamisesta, mutta en koskaan vastannut siihen. Sen sijaan palautan kaikki heidän rahansa,” hakkeri kommentoi.

Poly Networkin mukaan hakkeri vaikuttaisi olevan niin sanottu valkohattu. Valkohatulla tarkoitetaan hakkeria, joka tekee kyberhyökkäyksiä selvittääkseen eri järjestelmien heikkouksia. Kun heikkoudet on selvitetty, ne on myös mahdollista korjata.

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste edelleen nousussa

Bitcoin-louhinnan vaikeusaste hyppäsi jälleen korkeammalle. Viime perjantaina vaikeusaste nousi noin 7,3%, mitä voidaan pitää historiallisesti merkittävänä nousuna.

Bitcoin-verkko säätää louhinnan vaikeusastetta joka 2016 lohkon välein, eli noin joka toinen viikko. Vaikeusaste säätyy automaattisesti siten, että lohkoja syntyy keskimäärin yksi per kymmenen minuuttia.

Viime viikkoina vaikeusaste on säännöllisesti noussut. Syynä tälle on ollut ensisijaisesti Kiinan toiminta. Aikaisemmin kuluneena vuonna Kiina ryhtyi kieltämään Bitcoin-louhintaa maassa, minkä seurauksena Bitcoin-verkon laskentateho ja sitä kautta myös vaikeusaste romahti.

Sittemmin louhijat ovat alkaneet löytää uusia paikkoja louhintatoiminnalle ja aikaisemmin Kiinassa suljetut louhintalaitteet ovat palanneet verkkoon. Tämän seurauksena sekä louhintateho että verkon vaikeusaste ovat alkaneet palautua.

“Louhintateho on edelleen 42,1% matalampi kuin se oli toukokuussa, jolloin maanpako Kiinasta tapahtui,” kommentoi kryptoanalyysiyritys Quantum Economicsin analyytikko Jason Deane.

Louhinnan vaikeusaste tulee luultavasti nousemaan jälleen kerran noin kahden viikon päästä.

Singaporelaisten kryptosijoitukset kasvussa

Noin kolmannes niistä singaporelaisista, jotka eivät vielä omista kryptovaluuttoja, ovat aikeissa sijoittaa niihin tulevan vuoden aikana. Asiasta kertoo kryptovaluuttapörssi Geminin tuore kyselytutkimus.

Tutkimuksen mukaan suosituin kryptovaluutta Singaporessa on Ethereum, mitä voidaan pitää lievänä yllätyksenä, sillä globaalisti Bitcoin on kertaluokkia suositumpi kuin Ethereum. 78% singaporelaisista kryptojen omistajista omistaa etheriä. Bitcoinin kohdalla vastaava luku on 69%. Kolmanneksi suosituin krypto taas on Cardano, jota omistaa 40% sijoittajista.

Kyselytutkimuksessa haastateltiin yli 4 000 aikuista singaporelaista. Tutkimuksen mukaan kryptosijoittajista kaksi kolmasosaa kasvatti positiotaan COVID-19-pandemian aikana.

Selkeimpänä esteenä sijoittamiselle tutkimus näki puutteellisen tiedon kryptovaluutoista. Kaksi kolmasosaa niistä, jotka eivät vielä omista kryptoja, kertoivat syyksi liian vähäisen tiedon ja ymmärryksen. Myös markkinoiden epävakautta pidettiin syynä haluttomuuteen sijoittaa kryptoihin.

Pienten kaupunkien naiset ajavat Intian kryptoadaptaatiota

Intialainen kryptovaluuttasektori on huomattavassa kasvussa, kertovat intialaiset kryptopörssit ja -vaihtopalvelut. Intian suurin pörssi, WazirX, on kertonut käyttömääränsä kasvaneen COVID-vuosien aikana keskimäärin 2 950 prosenttia Intian suurimmissa yrityksissä. Puolestaan toinen kryptopörssi, CoinDCX, on kertonut saaneensa 90 miljoonan dollarin edestä rahoitusta.

Erityisen mielenkiintoista kasvusta tekee se, missä ja miten kasvua tapahtuu. WazirX:n mukaan suurimmasta osasta kasvua ovat vastuussa pienten kaupunkien naiset. Jopa 65% kryptosijoittamisen ja -käytön kasvusta liittyy pienemmissä kaupungeissa asuvien naisten toimintaan.

Intialaiset kryptojen ja fiatin välillä toimivat maksunvälittäjät, Razorpay ja Bengaluru, kertovat pienten kaupunkien naisten vastaavan jopa 54% niiden kautta liikkuvasta kryptoliikenteestä. Yleisesti maksunvälittäjät ovat nähneet jopa 92% kasvun kryptoliikenteessä.

WazirX:n mukaan etenkin intialaiset naiset uskovat, että kryptojen avulla heillä on mahdollisuus saavuttaa taloudellista itsenäisyyttä, nostaa elintasoaan sekä saada uusia keinoja hankkia rahaa.

Muusikko myy deep fake -äänensä NFT:nä

Amerikkalainen elektronisen tanssimusiikin säveltäjä ja esittäjä Holly Herndon on alkanut myydä faneilleen oikeuksia käyttää Herndonin ääntä omissa sävellyksissään. Herndon on julkaissut lohkoketjupohjaisen NFT:n, jonka omistajat saavat oikeuden käyttää deep fake -teknologiaa tehdessään biisejä.

Deep fake on yleisnimike erilaisille keinoälypohjaisille teknologioille, jotka osaavat jäljitellä ihmisten ulkonäköä ja ääntä. Deep faken avulla on esimerkiksi mahdollista tehdä elokuvia ja musiikkikappaleita, joihin voidaan liittää deep faken jäljittelemiä ihmisiä.

NFT, eli non-fungible token, puolestaan tarkoittaa lohkoketjussa olevaa polettia, jonka omistaminen antaa oikeuden johonkin digitaaliseen hyödykkeeseen. NFT:llä voidaan merkitä esimerkiksi alkuperäisen digitaalisen kuvan omistusoikeus.

“Mahdollisuus tehdä uusia tuotoksia muiden äänellä on jotain, jota meidän tulisi syleillä,” Herndon kommentoi.

Deep fake on yleistynyt viime vuosina kovalla vauhdilla. Tulevaisuudessa saatamme nähdä esimerkiksi elokuvia, joiden rooleissa esiintyy jo kuolleita näyttelijöitä, tai musiikkikappaleita, joita esittävät jo edesmenneet muusikot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *