Miten kryptosäästötilit toimivat

Miten kryptosäästötilit toimivat

Kauan, kauan sitten pankkimaailma oli hyvin erilainen nykyiseen verrattuna. Rakas lukijamme, pankkien veloittamat tilimaksut ja asiakkaille tarjotut alhaiset korot eivät ole aina olleet osa yleistä käytäntöä. Itse asiassa pankit maksoivat asiakkailleen suhteellisen korkeita korkoja vastineeksi siitä, että käyttivät asiakkaitten rahoja lainatakseen muille asiakkaille.

Nykyään useimmat länsimaiset pankit tarjoavat asiakkailleen 0,1–0,5 prosentin korkoja. Jotkut pankit eivät tarjoa korkoja lainkaan. Mutta esimerkiksi vuonna 1957 asiakkaat pystyivät ansaitsemaan jopa 3 prosenttia korkoa pankkitilinsä omaisuudella. Nerdwallet raportoi, että vuoteen 1986 mennessä jotkut passbook-säästötilit maksoivat asiakkailleen korkoa yli 5 %. Nykyään on kuitenkin hankala löytää pankki, joka tarjosi edes yhden prosentin koron jopa korkeimman tuoton säästötilille.

“Miten ihmiset uskaltavat sijoittaa bitcoiniin, gamestopiin ja dogecoiniin, kun pankki tarjoaa ystävällisesti 0,000000000000002 prosentin tuoton heidän säästöilleen.” Lähde.

Itse asiassa riippuen siitä, missä maassa olet ja kuinka paljon rahaa sinulla on pankkitililläsi, saatat joutua maksamaan kuukausimaksuja pitääksesi rahat pankkitilillä. Pankki lainaa sitten rahojasi muille asiakkaille ja tekee voittoa – voittoa, jonka se pitää itsellään.

Rakas lukijamme, juuri tästä syystä on luotu korolliset kryptotilit.

Kryptosäästötilit tarjoavat käyttäjilleen perinteisiä pankkitilejä korkeammat korot 

Bitcoin- ja kryptovaluuttamaailman periaate on jo pitkään keskittynyt rahoituksen hajauttamiseen ja demokratisoitumiseen.

Vaikka bitcoinin whitepaper-opas ei ilmaise sitä nimenomaisesti, useat analyytikot ovat teoretisoineet, että BTC on kehitetty vastauksena vuoden 2008 finanssikriisiin ja sitä seuranneeseen kvantitatiiviseen kevennykseen. Analyytikoiden mukaan bitcoin luotiin, jotta ihmiset voisivat saada taloudellisen elämänsä hallinnan pankeilta omiin käsiinsä.

Näin ollen voidaan järkeillä, että bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen luominen oli eräänlainen ”ensimmäinen askel” kohti todellista taloudellista riippumattomuutta. Oletetaan siis, että bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen luominen oli ”ensimmäinen askel” pois keskitetyistä rahoituslaitoksista. Siinä tapauksessa kryptosäästötilien lisääntyminen voidaan nähdä keskeisenä askeleena tiellä pois keskitetyn vallan epätasapainosta.

Pros&cons infographic  Interest Bearing Crypto Accounts

Miten kryptosäästötilit toimivat?

Vaikka yksityiset yritykset tarjoavat korollisia kryptotilejä, nämä tilit tarjoavat asiakkaille paljon korkeamman tuoton useimpiin pankkeihin verrattuna. Toisin kuin perinteiset pankkitilit, nämä kryptosäästötilit antavat käyttäjilleen korkeampia korkoja.

Perinteisillä pankkitileillä asiakkaat voivat tallentaa vain erilaisia fiat-valuuttoja. Pankkitilit tarjoavat asiakkailleen yleensä vain sen maan fiat-valuutan tallentamisen, jossa pankki sijaitsee. Kryptosäästötilit antavat sen sijaan asiakkailleen mahdollisuuden tallentaa erilaisia kryptovaluuttoja. Kryptovaluuttojen valikoima, jota näille tileille voidaan tallettaa, vaihtelee palveluntarjoajan mukaan.

Aivan kuten tavallinen pankki käyttää asiakkaidensa fiat-valuuttaa lainatakseen muille asiakkaille, kryptosäästötilit käyttävät asiakkaidensa pitkäaikaisia talletuksia lainatakseen muille asiakkaille. Kryptoyritykset eivät kuitenkaan pidä suurinta osaa voitoista itsellään, vaan palauttavat suuren osan voitosta käyttäjille.

Useimmat pankit esimerkiksi tarjoavat 0,1-0,5 prosentin koron perinteisille säästötileille. Tähän verrattuna jotkut kryptosäästötilit tarjoavat käyttäjilleen jopa 10 prosentin koron.

Miten ja milloin kryptosäästötileistä tuli suosittuja?

Kryptosäästötilejä on ollut olemassa jo vuodesta 2014 asti. Monet analyytikot ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että ne alkoivat nauttia suosiota vasta vuonna 2020, jolloin koronavirus aiheutti kansainvälisen talouskriisin. Kun Yhdysvaltojen keskuspankki, Euroopan keskuspankki ja monet muut suuret rahoituslaitokset alkoivat sijoittaa pääomaa talouteen, myös sijoittajat alkoivat etsiä yhä enemmän vaihtoehtoisia sijoituskohteita.

Tämä sai aikaan niin sanotun “taloudelliseen renessanssin”. Kryptovaluuttapörssit ja -sijoitusalustat kaikkialla saivat valtavia määriä uusia rekisteröityviä käyttäjiä. Tämä puolestaan johti siihen, että kryptovaluuttamarkkinoille tulevan ostovoiman määrä kasvoi merkittävästi.

Suora kosketus kryptovaluuttoihin oli (ja on) edelleen pelottavaa monille sijoittajille, jotka saattavat olla kokeilemassa siipiään kryptomaailmassa ensimmäistä kertaa. Näin ollen kryptosäästötilit näyttivät houkuttelevan asiakkaita, jotka eivät halunneet joutua käsittelemään kryptokaupankäynnin ja -omaisuuden teknisempiä osa-alueita.

Itse asiassa, jos ostat bitcoineja suoraan, sinun on suoritettava monimutkainen prosessi siirtääksesi bitcoinit kryptopörssistä yksityiseen kryptolompakkoon. Useimmat kryptosäästötilipalvelut tarjoavat kuitenkin asiakkailleen mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttoja suoraan alustan kautta. Lisäksi tällaiset palvelut tarjoavat rahoituspalveluita, kuten kryptovaluutan säilytystä. (Saat tietenkin palkkioita, jos pidät digitaalisen valuuttasi näillä tileillä.)

Liittyykö kryptosäästötilien käyttöön riskejä?

Kryptosäästötilien käyttöön liittyy useita etuja, mutta kuten kaikkien digitaalisten sijoitusalustojen kohdalla, siihen liittyy myös omat riskinsä.

Ensinnäkin kryptosäästötilien tarjoajilla ei ole samanlaisia vakuutuksia kuin perinteisillä pankeilla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa sitä, että tilien tarjoajilla ei ole FDIC-vakuutusta (Federal Deposit Insurance Corporation). Jos jokin näistä alustoista hakkeroitaisiin, ei ole olemassa oikeudellisia takuita sille, että kryptovaluuttasi olisi suojattu.

Hakkeroinnin lisäksi on olemassa myös konkurssiriski. Jotkut lainanottajat eivät välttämättä kykene maksamaan lainojaan takaisin eräpäivänä. Useimmat kryptovaluuttalainojen tarjoajat pyrkivät ratkaisemaan tämän ongelman vaatimalla lainanottajia antamaan merkittäviä vakuuksia lainaa ottaessaan. Siitä huolimatta, jopa korkeilla vakuuksilla on olemassa riski, että lainaa ei makseta takaisin.

“Mikään ei ole ilmaista, ja myös kryptosäästötileillä on selvästi omat riskinsä. On tärkeää tutkia asioita, hankkia tietoa, soittaa yrityksille, puhua asiantuntijoiden kanssa ja ymmärtää erilaiset riskitasot.” Lähde.

Kaikesta tästä huolimatta hyvämaineisilla kryptosäästötileillä on yleensä oma vakuutuskäytäntönsä. Lisäksi nämä tilipalveluntarjoajat käyttävät korkeatasoista kybersuojausta estääkseen hakkerointia ja muita ongelmia. Vakuutus- ja kybersuojaustoimenpiteet vaihtelevat palveluntarjoajan mukaan. Ennen kuin talletat kybervaluuttaasi mille tahansa kryptovaluutta-alustalle, varmista, että ymmärrät, millaisia suojaustoimia valitsemallasi alustalla on käytössä.

Kyberturvallisuusriskien lisäksi kryptovaluuttasäästötileihin liittyy myös petosriski. Ennen kuin talletat kryptovaluuttaasi mille tahansa alustalle, on keskeisen tärkeää ottaa selvää alustan maineesta. Vaikka kryptosäästötilit antavat korkean tuoton, jotkut lupaukset voivat olla liian hyviä ollakseen totta. Varmista, että valitsemasi alusta on laillinen, ennen kuin talletat kryptovaluuttaasi.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessasi palveluntarjoajaa

Jos olet valitsemassa kryptosäästötiliä ensimmäistä kertaa, seuraavassa on tärkeitä näkökohtia, jotka kannattaa pitää mielessä. Käytä näitä kysymyksiä apuna valintaprosessissa.

  • Kryptovaluuttavalikoima: Millaisista kryptovaluutoista palveluntarjoaja antaa korkoa? Onko olemassa julkisia suunnitelmia kryptovaluuttojen lukumäärän kasvattamisesta tulevaisuudessa?
  • Korkoprosentit ja maksusopimukset: Kuinka paljon palveluntarjoaja tarjoaa vastineeksi kryptovaluutan pitämisestä korkoa antavalla tilillä? Kuinka usein palveluntarjoaja maksaa korkoa? Ansaitsetko korkoa päivittäin, viikoittain, kuukausittain vai vuosittain? Missä valuutassa saat maksut?
  • Asiakaspalvelu ja -tuki: Millaisia asiakaspalveluvaihtoehtoja alusta tarjoaa? Voitko ottaa alustaan yhteyttä puhelimitse, chatilla, sähköpostilla tai muulla tavalla? Onko asiakaspalvelu tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa vai vain tiettyinä aikoina?
  • Nostot: Kuinka paljon aikaa tarvitaan kryptovaluutan nostamiseen alustalta? Kuuluuko nostoprosessiin useita vaiheita (esimerkiksi kaksiosainen todennus)?

“Ammattilaisen vinkki: Kun käytät uutta kryptopörssiä tai korollista lompakkoa

Tee testitalletus JA TESTINOSTO.” Lähde.

  • Kryptovaluutan ostovaihtoehdot: Voinko ostaa kryptovaluuttaa suoraan alustalta? Jos voin, hyväksyykö alusta luottokorttimaksuja, pankkisiirtoja tai muita maksutapoja? Jos ei, millainen on kryptovaluutan talletusprosessi?

Vakuutus ja suojaus

Ovatko digitaaliset varasi vakuutettuja palveluntarjoajan toimesta? Millaisia kybersuojaustoimenpiteitä palveluntarjoajalla on käytössä?

  • Maine: Kuinka kauan palveluntarjoaja on ollut toiminnassa? Onko palveluntarjoajasta kirjoitettu artikkeleita mediassa? Jos on, mitä niissä sanottiin? Onko palveluntarjoajalla sosiaalisen median yhteisöä? Mitä sosiaalisen median käyttäjät sanovat alustasta? Onko palveluntarjoajalla kumppanuussuhteita muiden yritysten kanssa?
  • Maksuvaihtoehdot: Tarjoaako palveluntarjoaja luotto- tai maksukortteja tilillä käytettäviksi? Liittyykö tilin käyttöön palkintoja?

Kryptovaluutta-alan massiiviset tulojenhankintamahdollisuudet ovat jännittäviä. Ennen kuin avaat kryptovaluuttatilin, on kuitenkin tärkeää ottaa selvää, mistä on kyse.

Miten voit alkaa ansaita korkoa digitaalisille varoillesi tänään

Kryptosäästötilin avaaminen on suhteellisen yksinkertainen ja vaivaton prosessi. Esimerkiksi Coinmotion tarjoaa kryptosäästötilejä yhteistyössä Tesseract Investmentsin, Suomessa sijaitsevan kryptovaluuttasijoitusyhtiön kanssa. Coinmotionin tukemia kryptovaluuttoja ovat — bitcoin, ethereum, ripple, litecoin ja USDC — ja niitä voidaan käyttää säästötiliominaisuuden kanssa.

Näin avaat kryptosäästötilin Coinmotionilla

Ansaitakseen korkoa krypto-omaisuudella Coinmotionilla rekisteröityneiden käyttäjien täytyy vain tallettaa kryptovaluuttaa Coinmotionin kryptosäästötiliominaisuuteen. Jos käyttäjällä ei vielä ole kryptovaluuttaa, hän voi helposti ostaa kryptovaluuttaa, jolle haluaa ansaita korkoa. Kryptovaluuttaa on ostettavissa Coinmotionin kaupankäyntialustalla.

Kun olet ostanut digitaalista valuuttaa, sinun täytyy vain tallettaa valuuttaa Coinmotionin säästötilille. Käyttäjät ansaitsevat omaisuudelleen päivittäistä korkoa siihen asti, kun he nostavat vaöuutan säästötililtä. Kryptovaluutan koronkorko maksetaan, kun nosto on suoritettu.

Miten Coinmotionin kryptosäästötili toimii

Palvelun käyttö aloitetaan Siirrot-sivulta. Ensin sinun täytyy siirtää varoja tavalliselta Coinmotion-tililtäsi säästötilille alkaaksesi saada korkotuloja. Jos siirrät 0,1 bitcoinia Coinmotion-tililtäsi säästötilille, summa ei näy tavallisen tilisi saldossa, vaan näet sen korkosivulla. Alkaaksesi käyttää säästötiliä sinun täytyy hyväksyä niin Coinmotionin kuin Tesseract Investmentin erilliset palveluehdot.

Kryptovaluuttojen korot

Säästötilisivu löytyy valikosta otsikolla Säästöt. Siellä on uusi välilehti; Säästötili. Tällä sivulla näet sillä hetkellä tarjolla olevat bitcoinin, ethereumin, litecoinin, ripplen ja USD Coinin korot. Näet myös säästötiliesi saldojen reaaliaikaisia päivityksiä ja kertyneet korot.

Tarjolla olevien kryptovaluuttojen maksetut korot voivat vaihdella, koska volatiliteetti vastaa kryptovaluuttojen hintoja. Korko perustuu hintaan, jonka lainanantajat ovat valmiita maksamaan, ja se voi muuttua nopeasti.

Nostot 30 päivän kuluessa

Varojen nostamiseen säästötililtä liittyy aina jonkin verran viivettä. Viiveen määrää käytetyn lainan kesto, joka voi vaihdella muutamasta päivästä 30 päivään. Voit tehdä nostopyynnön milloin vain, ja varat siirretään Coinmotion-lompakkoosi viimeisen lainan päätyttyä.

Coinmotion-kryptosäästötili pähkinänkuoressa

  • Voit nähdä reaaliaikaiset korot milloin vain siirtymällä kohtaan Säästöt ja sieltä Säästötili-välilehdelle 
  • Valitse yksi tarjolla olevista kryptovaluutoista ja summa, jonka haluat tallettaa
  • Säästötilin live-saldo näkyy säästötili-sivulla
  • Kertynyt korko per kryptovaluutta näytetään reaaliajassa
  • Voit nostaa rahaa säästötililtä takaisin Coinmotion-lompakkoon 30 päivässä

Tesseractin kryptovaluuttalainoihin liittyvä riski 

Kryptovaluuttojen lainaamiseen liittyy muutamia riskejä. Suurin riski on se, että lainaaja ei kykene maksamaan lainaa takaisin eräpäivänä. Toinen riski on se, että syystä tai toisesta käyttämäsi lainausalusta tai kryptovaluuttamarkkinapaikka kaatuu. Näissä tapauksissa on mahdollista, että lainanantaja menettää osan tai kaikki lainatuista rahoista. Kryptovaluuttamarkkinoita ei säännellä samalla tavoin kuin perinteisiä rahoitusmarkkinoita, joilla vastapuoliriskin hallinta on yleensä ulkoistettu kolmannelle osapuolelle.Ota nämä riskit huomioon ennen kuin käytät palvelua ja lue huolellisesti kaikki käyttöehdot. Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *