Onko härkä herännyt? – Viikkokatsaus 31/2020

Eloisaa elokuuta, kaikenkarvainen kryptokansa! Kuukausi onkin alkanut varsin eloisasti Bitcoinille, joka on horroksesta heränneen härän voimalla puskenut vuoden huippulukemiin. Tulevaisuus on aina hämärän peitossa, mutta ilmassa on vähintäänkin vahvoja merkkejä siitä, että tämä saattaa olla uuden pidemmän nousukauden alku. Myös tekninen analyytikomme pohtii tätä mahdollisuutta tuoreessa julkaisussaan.

Tällä viikolla käsittelemme härkämarkkinan ohella muun muassa Twitterin taannoista hakkerointia, jossa kaapattuja tilejä käytettiin kryptohuijaukseen. Nyt nimittäin kolme hyökkäyksestä epäiltyä henkilöä on vangittu osallisuudesta tapaukseen. Muissa uutisissa meillä on vuoden 2016 Bitfinex-hakkeroinnin pitkään uinuneet bitcoinit, jotka ovat viimein liikkuneet ja saaneet pörssin tarjoamaan palkkiota niiden jäljille pääsemisestä.

Lisäksi Bittirahan sisarpalvelu Coinmotion on hiljattain julkaissut YouTube-sisältöä. Uusimmat jaksot, joissa vieraina ovat asiantuntijat Sami Kriikkula ja Henry Brade, ovat katsomisen arvoisia kaikille kryptovaluutoista ja niihin sijoittamisesta kiinnostuneille.

Aika näyttää, miten pitkälle Bitcoin-härän voima tällä kertaa kantaa.

Coinmotionilta YouTube-sisältöä

Coinmotionin YouTube-kanava on hiljattain saanut tuoretta sisältöä. Uusimmissa jaksoissa asiantuntijat Sami Kriikkula ja Henry Brade esiintyvät Pessi Peuran haastattelussa. Coinmotionin yksityispankkipalvelun johtajana toimiva Kriikkula puhuu haastattelussa kryptovaluutoista kuukausisäästämisen sijoituskohteena. Yhtiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Brade puolestaan avaa Bitcoinin puoliintumisen merkitystä ja vaikutusta markkinoihin.

Kriikkula pohtii puheenvuoroissaan muun muassa Coinmotionin tarjoaman kuukausisäästöominaisuuden hyötyjä. Yksi olennainen hyöty on se, että kuukausisäästäminen tuo kryptosijoittamiseen ajallista hajautusta, jonka myötä sijoitussumma on lähellä vuoden keskiarvoa. Koska oikean sijoituspaikan odottaminen tai menettäminen voi tuottaa monille harmaita hiuksia, voi ajallinen hajautus olla tähän toimiva ratkaisu.

Braden haastattelussa taas pohditaan Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumisen perusteita ja vaikutusta markkinoihin. Puoliintuminen onkin yksi Bitcoinin tärkeimmistä sisäänrakennetuista ominaisuuksista, jonka tarkoitus on ehkäistä inflaatiota eli arvonmenetystä. Tapahtuman myötä uusien markkinoille virtaavien bitcoinien määrä puolittuu joka neljäs vuosi ja tekee tarjonnasta jatkuvasti niukempaa. Kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan tämä tulee nostamaan bitcoinin hintaa, kuten onkin historiallisesti tapahtunut jokaisen tähänastisen puoliintumisen jälkeen.

Voit katsoa Pessi Peuran ja Sami Kriikkulan keskustelun klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Henry Braden haastattelu puolestaan löytyy tämän linkin takaa.

Grayscale: Bitcoin-rahastoon sijoitettiin lähes miljardi kvartaalin aikana

Talousjulkaisu Forbes on kirjoittanut Grayscale Investmentsin Bitcoin-rahaston tuoreista luvuista. Raportin mukaan maailman suurimpana kryptovaluuttojen varainhoitajana toimiva yhtiö on kerännyt yli 900 miljoonan dollarin edestä sijoituksia, eli lähes miljardin kuluneen vuosineljänneksen aikana.

Vertauksena rahaston vuoden 2019 viimeisen kvartaalin saldo oli vain vajaa 200 miljoonaa dollaria. Vuoden 2020 ensimmäisen kolmen kuukauden tulos puolestaan oli reilut 500 miljoonaa dollaria.

Institutionaalisten sijoittajien osuus tämän vuoden toisen kvartaalin kryptosijoituksista oli 84%. Uudet sijoittajat puolestaan muodostivat 57% Grayscalen sijoittajista, joskin heidän osuus kryptovaluuttasijoituksista jäi 124,1 miljoonaan dollariin. Bitcoin oli edelleen ylivoimaisesti suosituin kohde ja kattoi 83 prosenttia sijoituksista. Samalla Grayscale on kuitenkin raportoinut kasvavaa kiinnostusta vaihtoehtoisiin kryptovaluuttoihin sen Ethereum-rahaston muodostaessa oman ennätyksen 15 prosentin osuudella rahavirrasta.

“Nähdessämme näin suurta rahavirtaa Grayscalen Bitcoin-rahastoon suhteessa uusiin louhittuihin bitcoineihin, vähentää tämä merkittävästi tarjontaa ja voi olla positiivista bitcoinin hintakehitykselle,” Grayscale totesi kvartaaliraportissaan.

Grayscale on maailman suurin kryptovaluuttojen varainhoitaja.

Epäiltyjä Twitterin kryptohuijareita pidätettiin

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on pidättänyt kolme henkilöä epäiltynä viime kuussa tapahtuneesta historiallisesta Twitter-hakkeroinnissa. Hakkeroinnin yhteydessä lukuisia korkean profiilin tilejä kaapattiin ja käytettiin kryptohuijauksessa, joka onnistui keräämään yli 100 000 dollarin edestä bitcoineja. Tilien joukossa oli muun muassa USA:n entinen presidentti Barack Obama, nykyinen presidenttiehdokas Joe Biden sekä teknomiljardööri Elon Musk.

Twitter on saanut runsaasti kritiikkiä siitä, että se mahdollisti näin laajamittaisen hyökkäyksen. Hyökkäys nimittäin paljasti, että Twitterin työntekijöillä on mahdollisuus päästä käsiksi mille tahansa tilille, kirjoittaa viestejä sekä rajoittaa tilien ja hakusanojen näkyvyyttä käyttäjien huomaamatta. Hakkerit onnistuivat hyväksikäyttämään juuri näitä ominaisuuksia huijauksessaan. Kryptovaluuttojen periaatteita noudattavissa hajautetuissa palveluissa tämä ei olisi ollut mahdollista.

“Epäonnistuimme suojelemaan sekä käyttäjiämme että työntekijöitämme manipuloinnilta emmekä rajoittaneet tarpeeksi sisäisiä kontrollityökaluja,” Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey totesi tapauksen jälkeen.

Uusimpien tietojen mukaan nyt pidätetty 17-vuotias pääepäilty Graham Ivan Clark on kiistänyt syyllisyytensä. Hänen takuusummansa on asetettu 725 000 dollariin, eli noin seitsenkertaiseksi suhteessa saavutettuun rikoshyötyyn. Kyseisellä nuorukaisella on kuitenkin väitetysti yli 3 miljoonaa dollaria bitcoineissa, jotka on palautettu hänelle aiemman rikostutkinnan yhteydessä.

Pidätykset osoittavat, että kryptohuijaritkaan eivät ole turvassa lain kouralta.

Venäjän suurin pankki suunnittelee omaa vakaavaluuttaa

Venäjän suurin valtio-omisteinen pankki Sberbank harkitsee julkaisevansa oman digivaluuttansa. Paikallinen uutistoimisto Kommersant raportoi pankkijätin pohtivan niin sanottua vakaavaluuttaa, eli stablecoinia, joka olisi sidottu valtion viralliseen valuuttaan ruplaan.

Uutinen tuli julki pian sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti uuden kryptovaluuttoja koskevan lain heinäkuun 31. päivänä. Vuoden 2021 alusta voimaan astuva laki kieltää Venäjän kansalaisia käyttämästä Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja maksuvälineenä. Laki kuitenkin tulkitusti laillistaa kryptovaluuttojen välisen kaupankäynnin sekä kryptovaluuttalainat.

”Saatamme todennäköisesti laskea liikkeelle vakaavaluutan hiljattain omaksutun lain pohjalta. Koska voimme sitoa tämän vakaavaluutan ruplaan, tästä rahakkeesta voi tulla perusta tai instrumentti muun digitaalisen omaisuuden järjestelyyn,” Sberbankin liiketoimien johtaja Sergei Popov totesi aiheesta.

Sberbank on tullut aiemminkin tunnetuksi kryptoaiheisista aloitteestaan. Tämän vuoden toukokuussa pankki käytti raportoidusti yli 100 miljoonaa dollaria lohkoketjupohjaisiin automaatteihin, jotka pystyvät louhimaan kryptovaluuttoja. Venäjän kryptovaluuttavastaisen keskuspankin omistaessa yli 50% Sberbankista jää kuitenkin nähtäväksi, mikäli Sberbank onnistuu suunnitelmissaan.

Venäjä on suhtautunut ristiriitaisesti kryptovaluuttoihin, mutta uusi laki tuonee asiaan ainakin jotain selkeyttä.

Bitfinexistä hakkeroituja varoja siirrettiin

Bitfinex-kryptopörssistä hakkeroituja varoja on viimein siirretty neljä vuotta tapahtuman jälkeen. Elokuun 2. päivänä vuonna 2016 pörssistä varastettiin 119 756 bitcoinia, joiden markkinahinta tuolloin oli 72 miljoonaa dollaria. Viime vuosien markkinakehityksen myötä varojen arvo on nyt kasvanut 1,3 miljardiin.

Kuluneen viikon aikana hyökkäykseen yhdistetyt osoitteet ovat siirtäneet yhteensä 51 miljoonan dollarin edestä bitcoineja 17 eri transaktiossa. Suuresta dollarisummasta huolimatta on huomionarvoista, että siirretyt bitcoinit muodostavat vain 1-2 prosenttia varastetuista varoista. Tämän on arveltu johtuvan siitä, että rikollisilla on vaikeuksia likvidoida saalistaan uusien rahanpesun vastaisen sääntelyn ja valvonnan ansiosta.

Bitfinex on luvannut jopa 400 miljoonan dollarin palkkion vihjeistä, jotka johtavat hakkereiden löytymiseen ja varojen palauttamiseen. Pörssi on siis valmis jopa maksamaan hakkereille itselleen, jotta saavat valtaosan varastetuista varoista takaisin käsiinsä.

Bitfinexin hakkerointi oli aikanaan yksi suurimmista kryptovaluuttavarkauksista ja vaikutti vahvasti markkinoihin. Viime vuosina kryptovaluuttamarkkinat ovat kuitenkin kasvaneet ja kehittyneet niin paljon, ettei vastaavan mittakaavan hyökkäyksellä olisi juuri minkäänlaista vaikutusta kryptovaluuttojen kursseihin. Pörssihakkerointeja tapahtuu siis edelleen, mutta kypsyneet markkinat kestävät niitä huomattavasti aiempia vuosia paremmin.

Hakkerit ovat ikävä mutta luonnollinen osa kryptovaluuttataloutta – ja pakottavat sekä tietoturvaa että markkinoita kehittymään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *