Onko liian myöhäistä sijoittaa bitcoiniin?

Vuonna 2021 bitcoinin arvo nousi tämänhetkisen historiansa korkeimpiin lukemiin, rapeaan 50 000 euroon ja Elon Muskin bitcoinia ihannoivat twiitit toivat viimeistään kryptovaluutat jokaisen ihmisen tietoisuuteen. Bitcoiniin sijoittaminen voi tuntua asiaan perehtymättömälle kaukaiselta tai hankalalta, jopa pelottavalta. Nämä tunteet kannattaa kuitenkin siirtää sivuun, sillä nyt on juuri oikea hetki hypätä mukaan bitcoin-kelkkaan. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, miksi nyt ei ole lainkaan myöhäistä sijoittaa bitcoiniin ja miten voit sen tehdä helposti.

Miksi Bitcoin?

Bitcoin on kryptovaluuttaa, jolla tarkoitetaan digitaalisia virtuaalivaluuttoja. Ne toimivat verkon yli ja perustuvat kryptografiaan eli monimutkaisten laskutoimitusten ratkaisuihin ja salaukseen. Bitcoin on kryptovaluutoista tunnetuin ja sen perusti Satoshi Nakamoto vuonna 2008.  Muita vastaavanlaiseen prosessiin perustuvia valuuttoja ovat esimerkiksi Ethereum ja Tether, joiden arvo tosin on kaukana bitcoinista. Voit käyttää bitcoinia perinteisen rahan tapaan tai osana maksujärjestelmiä. Ainakin Visa, PayPal ja Shopify hyväksyvät bitcoinin maksuvälineenä. 

Bitcoinin arvo on voimakkaassa nousussa ja sen ennustetaan jatkuvan edelleen. Yhden bitcoinin hinta voi vaikuttaa olevan saavuttamattomissa, mutta voit ostaa myös murto-osan, jota kutsutaan satoshiksi. Yksi bitcoin jakautuu sataan miljoonaan satoshiin. Pienen osuuden ostamalla pääset nopeasti ja pienelläkin pääomalla mukaan. Kasvua voit seurata helposti esimerkiksi suomalaisen Coinmotionin sivuilta, josta löydät helposti ostopalvelun ja pankkitoiminnot. 

Bitcoin luotiin vastalauseeksi valtion ja pankkien rahamonopolien vaatimuksille. Bitcoinin arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan, joten se säilyttää arvonsa mainiosti eikä ole ulkopuolisten tekijöiden manipuloitavissa. Bitcoineja ei ole loputtomasti vaan maksimissaan 21 miljoonaa kappaletta, joten perinteiselle rahalle tapahtuva inflaatio ei koske sitä. Kannattaa siis muistaa, että bitcoinin arvo tulevaisuudessa on väistämättä enemmän kuin sen arvo tällä hetkellä. Älä siis missään nimessä hukkaa tilaisuutta ostaa nyt, kun hinta on vielä kohtuullinen.

Bitcoin toimii lohkoketjujen avulla. Lohkoketjut tarkoittavat ikään kuin hajautettua tilikirjaa, johon kirjataan kaikki siirrot ja balanssit. Lohkoketjujen on noudatettava ennalta määritettyjä sääntöjä, jotka varmistetaan matemaattisesti. Kaikkien käyttäjien lohkoketjujen on oltava yhtenäisiä. Tällä estetään keinotekoisten bitcoinien luominen, sekä olemattomien bitcoinien käyttäminen. 

Jos kaipaat lisää perustietoa bitcoinista, sitä löytyy esimerkiksi Bittirahan aloitusoppaasta. Mikäli sijoittaminen ylipäätään on sinulle vieras asia, tutustu siihen Rahamedian sivuilla olevasta artikkelista: Onko sijoittaminen vain hyväosaisille?

Onko liian myöhäistä sijoittaa bitcoiniin?

Tällä hetkellä bitcoinia ostavien joukkoa kutsutaan kokeilijoiksi. Sillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät ole olleet ensimmäisten ostajien joukossa. Näistä ensimmäisen vaiheen harvalukuisista riskinottajista käytetään termiä innovaattori. Kokeilijat eivät äkkirikastu enää tässä vaiheessa kuten innovaattorit ovat tehneet, mutta tulevat kyllä saamaan voimakasta kasvua sijoitukselleen ja vaurastumaan. Toisaalta kokeilijat eivät ota yhtä suurta riskiä kuten innovaattorit aluksi.

Seuraavaksi bitcoinin jatkaessa nousuaan kuvioon tulevat aikaiset massat eli ne ihmiset, jotka eivät halua ottaa minkäänlaisia riskejä. Tosin voittokin on pieni. Aikaisten massojen aikana voi vielä saada hiukan bonusta, mutta vähemmän kuin ajoissa sijoittamalla. Sitten kun myöhäiset massat löytävät bitcoinin, on sijoituksesta saatava tulos enää normaalin säästötilin koron tasoa. Tämän jälkeen on tilaa enää ihmisille, jotka katuvat etteivät ostaneet aiemmin. Silloin valuuttakauppa alkaa olla jo ohi ja kryptovaluuttatoimijat muistuttavat enemmän pankkeja kuin valuutanvaihtopalveluita.

Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kohdalla epäröinti liittyy usein ajatukseen siitä, että niitä on käytetty “hämärähommiin” tai että ne olisivat jollakin tavalla rikollista rahaa. Tämä kuitenkin johtuu yleisestä väärinkäsityksestä. Bitcoinin lohkoketju on täysin julkinen, eli transaktiot ovat kaikille nähtävissä. Rikollisten siirtojen suorittamisesta jäisi siis heti kiinni. Monet väärintekijät tai kiristäjät (kuten esimerkiksi Vastaamo-keississä) kyllä pyytävät kohteitaan siirtämään rahaa bitcoin-tilille, mutta se on lyhytnäköistä toimintaa. 

Bitcoinin hyväksyy maksuvälineenä myös osa suomalaisista verkkokaupoista kuten audiokauppa.fi tai voit esimerkiksi varata sillä hotellin Expedian kautta. Voit ostaa bitcoinilla vaikkapa Teslan, jonka perustaja Elon Musk on toiminut hyvänä myötävaikuttajana bitcoinin käytön edistämisessä. Isot, kansainvälisesti tunnetut sijoittajat eivät hae bitcoinin avulla äkkirikastumista vaan pitkäaikaista arvonnousua. Tämä toimii myös hyvänä esimerkkinä kelle tahansa bitcoinista kiinnostuneelle, sillä nyt mukaan lähteminen on jo suhteellisen turvallista mutta hyvin palkitsevaa ja rohkeaa. Bitcoin on kasvamassa nopeasti houkuttelevaksi sijoitusvaihtoehdoksi perinteisen osakesalkun oheen tai jopa tilalle.

Miten osto tapahtuu?

Helpoiten pääset mukaan liittymällä osaksi jotain verkossa toimivaa kauppapaikkaa, kuten  Coinmotionia, joka on jyväskyläläinen edelläkävijä ja pohjoismaiden johtava bitcoinin osto- ja myyntipaikka. Toimenpiteet on mahdollista hoitaa suomeksi ja asiakaspalvelu on myös suomenkielinen. Kun olet avannut palveluun oman tilin, siirrät sinne vain euroja joita muutat bitcoineiksi. Palvelu tekee bitcoinien käytön helpoksi ja lisää turvallisuuden tunnetta. Tämän jälkeen voit alkaa seurata omaa bitcoin-lompakkoasi. 

Palataan vielä kerran otsikkoon. Onko siis myöhäistä sijoittaa bitcoiniin? Lyhyenä vastauksena, ei missään nimessä. Nyt on juuri oikea aika aloittaa!

Jätä ihmeessä kommentti alle, mikäli sinulle heräsi kysyttävää. 

Tätä artikkelia ei tule ymmärtää sijoitusneuvona. Sijoittamiseen liittyy riski menettää sijoitettu pääoma kokonaan ja se tulisi huomioida aina ennen sijoituspäätöstä.

3 thoughts on “Onko liian myöhäistä sijoittaa bitcoiniin?

  • Pessi Peura says:

   Emme toistaiseksi ole julkaisseet tietoa vaihtomääristä. Ne ovat kuitenkin kasvaneet hyvin voimakkaasti kuluneen talven aikana. Seuraavaksi julkaistava tilinpäätös antaa hieman lisätietoa viime aikaisesta kehityksestä.

 1. Jussi Kumpulainen says:

  Mikään ei kuitenkaan loputtomiin nouse.
  Entäs, kun kaikki saatavilla olevat on ostettu? Mitä sitten tapahtuu?
  Voihan sitä ostaa ja myydä vaikka päivittäin ja vaihdella eri kryptoihin ja valuuttaankin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *