PayPal ottaa Bitcoinin käyttöön – Viikkokatsaus 42/2020

Tällä viikolla olemmekin kuulleet yhden merkittävimmistä Bitcoin- ja kryptovaluuttauutisista miesmuistiin. Nimittäin Internetin suurimpiin maksujätteihin lukeutuva PayPal on ilmoittanut ottavansa Bitcoinin ja pari muuta kryptovaluuttaa osaksi järjestelmäänsä. Tulevaisuudessa bitcoineilla voidaan siis maksaa kaikkialla siellä, missä PayPalillakin, eli aika monessa mestassa.

Kuten arvata saattaa, PayPalin ilmoitus sai kryptomarkkinoiden laivan purjeet paukeiksi ja sellaiset solmut menopeliin, että alta pois. Bitcoin-härkä on harvoin mylvinyt yhtä kovaa kuin nyt ja markkinat näyttävät vahvemmilta kuin pitkiin aikoihin.

Tässä viikkarissa tutkimme muun muassa tuota PayPalin ilmoitusta sekä sen seurauksia. Muissa uutisissa tsekkaamme ensimmäistä merkittävää kryptokiristyshyökkäystä USA:n vaaleja vastaan, Venäjän digiruplaa sekä USA:n viranomaisten halua tarkkailla kryptosiirtoja entistä tiukemmalla seulalla.

Viime katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi saattaa noudattaa vuoden 2017 kaavaa ja nousta loppuvuodesta uuteen ennätykseensä.

PayPal implementoi Bitcoinin järjestelmiinsä

PayPal on ilmoittanut, että sen käyttäjät voivat tulevaisuudessa ostaa ja myydä bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja omien PayPal-tiliensä kautta. Lisäksi PayPal mahdollistaa kryptovaluutoilla maksamisen kaikissa niissä liikkeissä, jotka hyväksyvät PayPal-maksut.

PayPal on myös aikeissa luoda oman kryptolompakkonsa, jonka avulla PayPalin käyttäjät voivat säilyttää kryptovaluuttoja suoraan PayPal-tilillään. PayPalilla on myös tarkoitus lisätä käyttäjien tietoisuutta tarjoamalla kryptovaluuttaopetusta.

“Tämän tarjouksen lisäksi PayPal aikoo tarjota käyttäjilleen opetusmateriaalia, joka auttaa heitä ymmärtämään kryptovaluuttaekosysteemiä,” PayPal kertoi tiedotteessaan.

Ensimmäiset PayPalin implementoimat kryptovaluutat tulevat olemaan Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum sekä Litecoin. PayPal myös aikoo lisätä uusia kryptovaluuttamahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Kryptovaluutat on tarkoitus ottaa käyttöön PayPalissa seuraavien viikkojen aikana.

PayPalin ilmoitus oli erinomainen uutinen kryptovaluutoille.

Aktiivisten Bitcoin-osoitteiden määrä kasvussa

Aktiivisten Bitcoin-osoitteiden määrä on noussut korkeimmilleen sitten vuoden 2017 joulukuun, jolloin bitcoinin kurssi saavutti ennätyksellisen yli 20 000 dollarin tason.

Aktiivisten osoitteiden määrä lähes kaksinkertaistui kuluneen viikon aikana. Kasvu näyttäisi liittyvän PayPalin ilmoitukseen ottaa kryptovaluutat käytöön alustallaan.

“PayPalin ilmoituksen myötä näyttää järkevältä, että ihmisten kiinnostus bitcoiniin on nousemassa sellaisille tasoille, joita ei olla nähty sitten vuoden 2017,” kertoi kryptoindeksi CF Benchmarksin edustaja.

Kasvava kiinnostus ja aktiivisuus voi entisestään nostaa bitcoinin kurssia. Mitä enemmän bitcoineja käytetään, sitä suurempi kysyntä bitcoineille on. Mikäli kysyntä kasvaa, mutta tarjonta pysyy samana, tulee se nostamaan bitcoinin kurssia.

Aktiivisten osoitteiden määrän lisäksi myös Bitcoin-verkon louhintateho on lyönyt uuden ennätyksen. Aikaisemmin tässä kuussa Bitcoin-verkon louhintateho rikkoi 146 exahashin sekuntitahdin, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin Bitcoinin historiassa.

Bitcoin-lompakoiden aktiivisuuden kasvu näyttää hyvin samanlaiselta kuin vuoden 2017 härkämarkkinoilla.

Bitcoinin kurssi on jo saavuttanut monessa maassa uuden huipun

Vaikka bitcoinin globaali kurssi on vielä kaukana vuoden 2017 huipuista, on se saavuttanut lokaalisti jo useammassa maassa kaikkien aikojen huippunsa. Bitcoinin kurssi on noussut seitsemän eri valtion kansallisella rahayksilöllä mitattuna korkeammalle kuin koskaan.

Valtiot, joissa bitcoin on jo rikkonut ennätyksensä, ovat Brasilia, Turkki, Argentiina, Sudan, Angola, Venezuela ja Sambia. Myös Venäjällä ja Kolumbiassa kurssi on lähes rikkonut kaikkien aikojen huippunsa.

Mikäli bitcoinin kurssi jatkaa nykyisellä tahdilla nousemista ja Yhdysvaltain taloudellinen tilanne ei ota parantuakseen, tullaan läheisessä tulevaisuudessa luultavasti näkemään myös uusi huippu dollareissa mitattuna.

Jos nykyinen kehitys jatkuu, näemme pian myös globaalien ennätysten rikkoutumisen.

Ensimmäinen merkittävä kryptohyökkäys USA:n vaaleihin

Yhdysvaltain vaalijärjestelmiin on kohdistunut ensimmäinen merkittävä kiristysohjelmahykkäys. Viranomaisten julkaisemien tietojen mukaan lokakuun 7. päivä Georgian Hall County -piirikunnan kriittisiin tietojärjestelmiin onnistuttiin ujuttamaan kiristysohjelma.

Hall Countyn tiedottaja Katie Crumleyn mukaan hyökkäys vaikutti merkittävästi muun muassa äänestäjätietokantaan sekä äänestäjäkarttoihin. Piirikunta on kuitenkin Crumleyn mukaan saanut korjattua aiheutetun vahingon.

“Hyökkäys ei ole pystynyt aiheuttamaan vahinkoa kansalaisten äänestysprosessille,” Crumley kertoi.

Tyypillisessä kiristyshyökkäyksessä hakkeri ujuttaa tietokoneille tai servereille ohjelman, joka lukitsee ja kryptaa järjestelmän. Tämän jälkeen hakkeri vaatii järjestelmän omistajalta tietyn summan rahaa bitcoineina tai muina kryptovaluuttoina.

Kyberturvallisuusyhtiö Brett Callowin mukaan kiristyshyökkäyksen tarkoituksena ei luultavasti ole ollut tietoisesti kohdistua äänestysjärjestelmiin. Pikemminkin järjestelmät ovat olleet oheisvahinkoa. Tästä huolimatta hyökkäykset saattavat vaikuttaa kansalaisten luottamukseen demokraattista järjestelmää kohtaan.

Vaikka hakkerointi kohdistui vaalijärjestelmiin, oli tämä luultavasti lähinnä oheisvahinkoa.

USA:n viranomaiset haluavat valvoa entistä pienempiä kryptosiirtoja

Yhdysvaltain keskuspankki ja yhdysvaltalainen finanssivalvontaviranomainen Financial Crimes Enforcement Network haluavat enemmän tietoa pienistä kryptovaluuttasiirroista kuin koskaan aikaisemmin.

Viime perjantaina julkaistun kannanoton mukaan haluavat laskea nykyistä tiedonsaantirajaa 250 dollariin. Nykyään tuo raja on 3 000 dollaria.

Mikäli näiden virastojen tahto toteutuu, tarkoittaa se, että finanssi-instituutioiden on annettava niille tiedot kaikista kansainvälisistä siirroista, jotka ylittävät 250 dollaria. Viranomaisten ehdotuksessa myös puhutaan nimenomaisesti virtuaalivaluutoista.

Tiedot, joita viranomaiset haluaisivat, pitäisivät sisällään muun muassa siirron lähettäjän ja vastaanottajan henkilötiedot, siirron ajankohdan, siirron suuruuden ja niin edelleen. Kryptovaluuttojen kohdalla näiden tietojen antaminen tulisi kryptopörssien velvollisuudeksi.

Toistaiseksi vaatimus on silti pelkkä ehdotus. Keskuspankki ja FinCEN ovat pyytäneet kommentteja ja kannanottoja sen ehdotukseen kaikilta asiaan liittyviltä tahoilta.

Federal Reserve ja muut viranomaiset haluavat entistä enemmän valvontaa kryptoille.

Venäjälle digirupla ehkä jo ensi vuonna

Venäjän keskuspankki saattaa julkaista oman digivaluuttansa jo ensi vuoden puolella, kertoo Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina.

“Pidämme digivaluuttaprojektia lupaavana. Se sopii Venäjällä parhaillaan rakennettavaan digitalouteen. Haluamme kuitenkin vielä arvioida tällaisen hankkeen riskejä ja hyötyjä ennen kuin siirrymme eteenpäin,” Nabiullina kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Venäjän keskuspankki ei ole vielä lyönyt lukkoon digiruplan yksityiskohtia. Nabilliunan mukaan vielä ei ole varmaa esimerkiksi se, tulisivatko siirrot olemaan Bitcoinin tapaan julkisia. Nabilliunin mukaan keskuspankin tärkein tavoite on mahdollisimman suuri luotettavuus digitaaliseen ruplaan.

Ennen digivaluutan täysimittaista lanseeraamista keskuspankki aikoo luultavasti julkistaa digiruplan rajoitettuna pilottikokeiluna. Pilottikokeilu koskisi vain pientä määrää käyttäjiä ja se saatetaan ottaa tulille jo ensi vuoden puolella.

Elvira Nabiullina uskoo Venäjän krypton tulevan jo ensi vuonna. (KUVA: Kremlin.ru)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *