Taproot parantaa Bitcoinia entisestään – Viikkokatsaus 41/2020

Moikkelis koikkelis, kryptomaakarit. Tällä kertaa uutiskatsauksessamme tutustumme Bitcoinin kauan odotettuun Taproot-päivitykseen. Päivitys on nimittäin nyt valmis, ja mikäli se toimii odotetulla tavalla, tulee se nostamaan Bitcoinin turvallisuuden ja yksityisyyden aivan uudelle tasolle. Lisäksi se mahdollistaa Bitcoiniin älysopimuksia, jotka vetävät vertoja Ethereumin tarjoamille mahdollisuuksille.

Lisäksi tsekkaamme kryptovaluuttojen ja lohkoketjun mahdollisuuksia. Nimittäin Bitcoinia on alettu nyt käyttää poliisiväkivallan vastaiseen työhön korruptiosta kärsivässä Nigeriassa. Lohkoketju puolestaan on valjastettu digitalisoimaan ja pelillistämään perinteisiä urheilukeräilykortteja.

Muissa uutisissa muun muassa hodlaamista niin käyttäjien kuin pörssien taholta sekä Europolin valtaisa operaatio, jonka uskotaan vaikuttavan merkittävästi tulevaan kyberrikollisuuden vastaiseen työhön.

Edellinen katsaus löytyy tämän linkin takaa.

Earth Lightning
Yhdistettynä Salamaverkkoon Taproot tekee Bitcoinista aidosti tulevaisuuden rahan.

Taproot-päivitys on valmis

Kauan odotettu Bitcoinin Taproot-päivitys on valmis. Taprootia ei kuitenkaan tulla vielä implementoimaan seuraavaan Bitcoinin päivitykseen, sillä kehittäjät haluavat varmistaa sen toimivan odotetulla tavalla.

Taprootia ja siihen liittyviä Schnorr-allekirjoituksia pidetään tärkeimpänä päivityksenä, mitä Bitcoiniin on tehty viime vuosina. Taproot lisää Bitcoin-käytön yksityisyyttä ja mahdollistaa erilaisten älysopimusten kaltaisten toimintojen ottamisen käyttöön Bitcoinissa.

Taprootin avulla voidaan esimerkiksi luoda siirtoja, joihin vaaditaan useiden käyttäjien hyväksyntä tai siirtoja, jotka toteutuvat tietyn ennaltamäärätyn ajan kuluttua. Taprootin avulla nämä erilaiset ehdot voidaan myös piilottaa siten, että niitä ei voida havaita lohkoketjusta.

Taprootin testaaminen ja sen implementoimiseen vaadittavan yleisen konsensuksen saaminen saattaa kestää vuosia. Luultavasti Taproot tulee käyttöön kuitenkin huomattavasti aikaisemmin, sillä sitä kohtaan ei ole esitetty samanlaista kritiikkiä kuin mitä edellinen merkittävä päivitys, SegWit, kohtasi.

Taproot lisää huomattavasti sekä turvallisuutta että Bitcoin-kehityksen mahdollisuuksia.

Viisi suurinta pörssiä hallitsee 10% bitcoineista

Vaikka Bitcoin on järjestelmänä äärimmäisen hajautettu, on tietty määrä infrastruktuurista edelleen hyvinkin keskittynyttä. Lohkoketjudata-alusta Chain.infon mukaan yli 10% kaikista bitcoineista on viiden suuren kryptopörssin hallussa.

Yli 1,96 miljoonaa bitcoinia on tällä hetkellä viiden suurimman bitcoin-pörssin hallussa. Eniten bitcoineja on Coinbasella, jolla on arviolta 944 904 bitcoinia yli 4,39 miljoonassa eri lompakossa.

Muut suuret pörssit tulevat kaukana Coinbasen jäljessä. Huobilla on arviolta 323 665 bitcoinia, Binancella 289 961 bitcoinia, OKExilla 276 184 bitcoinia ja Krakenilla 126 510 bitcoinia.

Yhteensä viiden suurimman pörssin hallussa olevien bitcoinien määrä on noin 10,6 prosenttia kierrossa olevista bitcoineista. Todellinen luku saattaa kuitenkin olla vielä suurempi. Chainalysis-lohkoketjuanalyysiyritys arvioi aikaisemmin, että noin 3,7 miljoonaa bitcoinia on jo kadotettu pysyvästi. Jos tämä luku pitää paikkansa, silloin lähes 15% bitcoineista on näiden viiden suurimman pörssin hallussa.

Binancella on ylivertaisesti suurin määrä bitcoineja hallinnassaan. (KUVA: Marco Verch, CC BY 2.0)

Europol pidätti 20 kryptorikollista megaoperaatiossa

Europol on kertonut pidättäneensä 20 ihmistä, joiden epäillään työskentelevän rikollisverkosto QQAAZZ:ssa. Operaatio suoritettiin yhdessä 16 eri valtion viranomaisten kanssa.

QQAAZZ:aa syytetään kymmenien miljoonien eurojen pesusta erilaisille kyberrikollisille. Heidän uskotaan käyttäneen rahanpesussa muun muassa kryptovaluuttoja ja niiden miksauspalveluja.

Operaatiossa tutkittiin noin 40 asuntoa Iso-Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Latviassa ja Bulgariassa. Bulgariassa viranomaiset myös saivat haltuunsa Bitcoin-louhintavälineistöä, jota rikollisten uskotaan käyttäneen toiminnassaan.

Operaatioon osallistuneet viranomaistahot pitävät operaatiota ja yhteistyötä merkittävänä tapauksena, joka tulee vaikuttamaan myös tulevaan kyberrikollisuuden torjuntaan.

“Tutkimuksemme oli syvääluotaava ja sillä tulee olemaan vaikutusta ympäri maailman,” kertoi operaatiossa toiminut FBI:n vastaava erikoisagentti Michael Christman.

Operaation kansainvälisyyttä pidetään uutena suuntauksena kyberrikollisuuden torjunnassa. (KUVA: OSeno, CC BY-SA 3.0)

Yli puolet ethereistä hodlaajilla

Yli puolet Ethereum-lohkoketjun ether-valuutasta on pysynyt liikkumattomana viimeisen vuoden aikana. Edellisenä 12 kuukautena ainoastaan 39,6% ethereistä ovat siirtyneet. Noin 20% ethereistä ovat pysyneet aloillaan jo vuoden 2017 lokakuusta lähtien.

Tämän hodlaamisen uskotaan liittyvän Ethereumin tulevaan Ethereum 2.0 -uudistukseen. Yksi uudistuksen merkittävimmistä muutoksista aikaisempaan nähden on Ethereum-lohkoketjun varmistusmekanismin muuttuminen perinteisestä Proof-of-Work-louhinnasta Proof-of-Stake-louhintaan.

Proof-of-Stake-louhinnassa lohkojen ja siirtojen validointi perustuu siihen, kuinka paljon käyttäjällä on hallussaan kryptovaluuttaa.

Ethereumin hodlaaminen on luultavasti lisääntynyt käyttäjien valmistautuessa louhinnan muutokseen.

Bitcoinia käytetään Nigeriassa vastustamaan poliisiväkivaltaa

Nigerialaiselta feministiryhmältä The Feminist Coalition on lakkautettu pankkipalvelut ryhmän otettua osaa poliisiväkivallan vastaisiin EndSARS -protesteihin. Vastauksena pankkien palvelusululle ryhmä on ryhtynyt ottamaan vastaan bitcoin-lahjoituksia rahoittaakseen toimintansa jatkon.

Poliisiväkivalta ja poliisin korruptio ovat vakavia ongelmia Nigeriassa. Ongelmien keskuudessa on SARS-nimellä toimiva poliisiryhmä, Special Anti-Robbery Squad. SARS on useita kertoja käyttänyt väkivaltaa ja painostusta Nigerian kansalaisia vastaan, mutta viranomaiset ovat katsoneet toimintaa sormien läpi.

Väkivallan seurauksena nigerialaiset ovat aloittaneet EndSARS-protestit, joissa vaaditaan tämän ryhmän lakkauttamista. Viranomaiset ja vanhat instituutiot ovat kuitenkin valinneet ottaa SARSin puolen kansalaisia vastaan, minkä seurauksena EndSARS-toiminta kokee jatkuvasti erilaisia takaiskuja.

The Feminist Coalitionin päätös ryhtyä käyttämään bitcoineja on hyvä esimerkki Bitcoinin mahdollisuudesta kiertää poliittista sensuuria. Bitcoinia ei voi rajoittaa samaan tapaan kuin perinteisiä rahansiirtoja, minkä ansiosta se toimii erinomaisena suojana kansalaisille korruptoituneissa valtioissa.

Nigeriassa tilanne on kääntynyt niin pahaksi, että monet kansalaiset kokevat poliisin olevan heitä vastaan. (KUVA: TobiJamesCandis)

Venäläinen jalkapallomestari lanseeraa lohkoketjukortit

Venäläinen jalkapallojoukkue ja Venäjän liigan mestari Pietarin Zenit on tuomassa markkinoille uudenlaiset lohkoketjuun perustuvat keräilykortit. Keräilykortit ovat vastaavia kuin perinteiset pahviset keräilykortit, mutta ne toimivat täysin digitaalisessa ympäristössä.

Zenit aikoo myös julkaista keräilykortteihin liittyvän pelin. Pelissä käyttäjät voivat vaihtaa, keräillä, ostaa ja myydä keräilykortteja. Keräilykorttien pelillinen arvo on sidottu siihen, miten hyvin keräilykortissa kuvattu pelaaja pärjää jalkapalloliigassa.

Lohkoketju mahdollistaa monet uudenlaiset pelimekaniikat, jotka eivät ole aikaisemmin olleet mahdollisia. Aikaisemmat digitaaliset keräilykohteet eivät ole olleet uniikkeja, vaan niitä on voitu tuottaa rajattomasti. Lohkoketjun avulla jokainen kortti voidaan tehdä aidosti uniikiksi samaan tapaan kuin pahviset keräilykortit.

Pietarin Zenit näkee paljon potentiaalia lohkoketjun mahdollisuuksissa. (KUVA: РПЛ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *