Tämän hetken puhutuimmat kryptoprojektit ja kuinka sijoittaa niihin?

Puhutuimmat kryptoprojektit

Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Syklinen kryptomarkkina elää trendeistä. Yksittäiset projektit nousevat lähes säännöllisesti pinnalle ja ne valtaavat hetkeksi kryptoyhteisön somekeskustelut. Esittelemme tässä artikkelissa tämän hetken puhutuimmat kryptoprojektit.

Tässä oppaassa tarjoamme sinulle yhteenvedon tämän hetken viiteen puhutuimpaan kryptovaluuttaan, joihin voit sijoittaa. Nämä projektit ovat koko kryptomaailman huulilla. Valitsimme puhutuimmista kryptoprojekteista listalle ne, joilla uskomme olevan kilpailukykyä ja potentiaalia menestyä teknologian, globaalin käyttöönoton tai toteutuksen näkökulmasta.

Ethereum

Ethereum on syystä tämän hetken puhutuin kryptoprojekti. Ethereum teki historiaa vuosien odotuksen jälkeen Proof of Work -mekanismista Proof of Stake -mekanismiin. Tapahtumaa kutsutaan nimellä The Merge

Ethereum on markkina-arvolla mitattuna maailman toiseksi suurin kryptovaluutta Bitcoinin jälkeen. Ethereum on valtava ekosysteemi, joka toimii hajautetun rahoituksen, eli DeFin ja NFT-markkinoiden kulmakivenä. Ethereum ei ole ainoa toimija näillä sektoreilla, mutta se on ylivoimaisesti suurin. Se toimii käyttöjärjestelmänä sadoille eri sovelluksille, joita sadat tuhannet ihmiset käyttävät joka päivä.

Ethereum on älysopimusalusta, jonka päälle sovelluskehittäjät voivat luoda erilaisia hajautettuja sovelluksia (decentralized applications, dapps). Hajautetut sovellukset voivat periaatteessa olla mitä vain, mutta suurin osa tämän hetken sovelluksista liittyy hajautettuun rahoitukseen, eli DeFiin. Ethereumia voi ajatella kryptomaailman App Storena, josta kryptosijoittajat voivat etsiä tarvitsemansa sovelluksen. 

Hajautetut sovellukset hyödyntävät kryptovaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa, ja niiden toiminta perustuu koodattuihin älysopimuksiin. Älysopimukset ohjelmoidaan toteuttamaan tiettyä toimintoa, eikä niitä voida julkaisun jälkeen enää muuttaa. 

Suurin osa olemassa olevista hajautetuista sovelluksista on rakennettu Ethereumin päälle. Ethereumilla on myös kaikista lohkoketjuista eniten sovelluskehittäjiä. Ethereumin suosioon on monta tekijää, joista yksi on sen pitkä ja luotettava historia. 

Ethereum on julkaistu vuonna 2015 ja sen on perustanut venäläiskanadalainen ohjelmistokehittäjä Vitalik Buterin, joka oli vain 19-vuotias julkaistessaan ensimmäisen version Ethereumin whitepaperista.

Mikä on The Merge?

The Merge on Ethereumin  (ETH) lohkoketjuun tehtävä odotettu päivitys, joka on ollut viime kuukaudet kryptomaailman kuumin puheenaihe. The Merge tapahtui 15.9.2022

The Merge tarkoittaa Ethereumin siirtymää Proof of Work -mekanismista (PoW) Proof of Stake -mekanismiin (PoS). Muutoksen tarkoituksena on tehdä Ethereum aiempaa nopeammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi lohkoketjuksi. Ethereumin energiankulutus tulee päivityksen myötä vähenemään 99,95 prosenttia. Lisäksi The Merge tekee Ethereumista huomattavasti skaalattavamman sirpaleketjujen ansiosta.

The Mergen uskotaan teoriassa myös rajoittavan uusien Ethereum-tokenien, etherien, syntymistä. Tämä hillitsisi Ethereumin inflaatiota. Lisäksi Merge-päivitys mahdollistaisi myös jatkossa Ethereumin skaalaustoimminnot kuten shardingin. Sen lisäksi päivityksen pitäisi ainakin teoriassa rajoittaa uusien Ethereum-tokenien eli ethereiden määrää. Tämän taas pitäisi tehdä Ethereumista myös aikaisempaa vähemmän inflatorisen kryptovaluutan.

Vaikka kannattajia on runsaasti, The Merge on herättänyt myös kritiikkiä – kriitikkojen mielestä The Merge keskittää Ethereumin omistajuuden vain muutaman toimijan haltuun. 

Toinen puhuttanut aihe on ollut Ethereumin turvallisuus. Sosiaalisessa mediassa on pohdittu, miten Ethereumin validaattorit toimivat, jos heitä kannustetaan tai painostetaan sensuroimaan verkon toimintaa esimerkiksi viranomaisen taholta. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin otti kantaa tähän twiitissä kertoen, että sensuroivien tahojen etherit voidaan tarvittaessa polttaa. Validaattoreilla on siis este lohkoketjua vastaan toimimiselle.

Osta Ethereumia turvallisesti Coinmotionista

Jos arvostat turvallisuutta, helppoutta ja kotimaisuutta, mikset ostaisi Ethereumia Coinmotionista?  Tilin avaaminen käy helposti alle 10 minuutissa – ilmaiseksi totta kai! Luo tili tästä.

Bitcoin

Bitcoin on luonnollisesti yksi kryptomaailman puhutuimpia kryptovaluuttoja – se tuskin tulee muuttumaan vähään aikaan. Bitcoin on markkina-arvoltaan ylivoimaisesti suurin kryptovaluutta – se kattaa lähes 50 prosenttia koko kryptomarkkinan kokonaisarvosta. Tätä ilmiötä kutsutaan Bitcoin-dominanssiksi.

Koska Bitcoinin osuus kryptomarkkinasta, eli dominanssi, on niin suuri, muutokset sen hinnassa heijastuvat suoraan koko markkinan hintakehitykseen. Siksi lähes jokainen kryptoyhteisön jäsen seuraa ensisijaisesti Bitcoinin hintakehitystä huolimatta siitä, omistaako sitä itse vai ei.

Bitcoinin hinta on pudonnut koko vuoden 2022 ajan edellisvuoden syksyn huippulukemista. Samalla Bitcoin on vetänyt koko muun kryptomarkkinan mukanaan alas ja markkinoilta on kadonnut lähes 2 biljoonaa dollaria arvoa.

Kuulostaa hurjalta, mutta prosentuaalisesti hurjempia pudotuksia on nähty kryptovaluuttojen historiassa useita. Nykyinen pudotus tuntuu vain kenties kaikkein hurjimmalta sen rahallisen arvon takia. 

Vaikka hinta on laskenut, Bitcoinin fundamentaalit eivät ole muuttuneet huonompaan suuntaan – päinvastoin. Bitcoinin hash rate, joka kertoo verkossa olevasta laskentatehosta, on lähes ennätyslukemissa. Bitcoinin verkko on siis turvallisempi kuin koskaan.

Lisäksi viikoittain maailmalta kantautuu uutisia siitä, miten kryptojen massa-adoptio etenee uusien yritysten, instituutioiden, kuntien ja jopa hallitusten alkaessa ymmärtää Bitcoinin hyödyt.

Aloita kryptosijoittaminen Bitcoinilla

Bitcoin on lähes aina aloittelijoiden ensimmäinen valinta kryptosijoitukseksi. Se on järkevää – fundamentaaleilta parempaa projektia saa etsiä. Bitcoin löytyy luonnollisesti myös Coinmotionin valikoimasta. Voit aloittaa kryptosijoittamisen helposti ja nopeasti avaamalla maksuttoman tilin tästä.

Lue myös: Bitcoinin ostaminen turvallisesti

Ripple

Surullisen kuuluisa Ripplen ja SEC:n välinen oikeustaistelu lähestyy vihdoin loppuaan. Se on edelleen yksi kryptomaailman puhutuimpia uutisia ja XRP-holdaajat odottavat tuomiota kuin kuuta nousevaa. 

Jos SEC voittaa kanteen, Ripple tulkitaan arvopaperiksi eikä valuutaksi Yhdysvalloissa. Tämä voisi puolestaan luoda oikeudellisen ennakkotapauksen. Se voi johtaa siihen, että muutkin Ripplen kaltaiset kryptovaluutat luokitellaan arvopapereiksi. Siksi Rippleä vastaan nostettu tapaus on tärkeä koko kryptoyhteisölle.

Mistä Ripple vs SEC -kiistassa on kyse?

Ripple Labs -niminen yritys ilmestyi finanssiteknologian maailmaan ensimmäisen kerran vuonna 2012 ja lupasi tarjota rahoituslaitoksille edullisia ja nopeita rajat ylittävien rahansiirtojen selvityksiä. Yritys loi RippleNet-verkon, jossa tapahtumat voidaan suorittaa ja selvittää XRP-nimisellä kryptovaluutalla reaaliajassa.

Vuosien kuluessa XRP kuitenkin kasvoi aiemmin mainitun käyttötarkoituksen ulkopuolelle. Yrityksen perustajat käyttivät XRP:tä digitaalisena omaisuutena kerätäkseen varoja vuonna 2013. Tämän seurauksena Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea (SEC) nosti kanteen Ripple Labsia sekä sen nykyisiä ja aiempia toimitusjohtajia Christian Larsenia ja Bradley Garlinghousea vastaan vuonna 2020. SEC:n kanne väittää henkilöiden keränneen yli 1,3 miljardia dollaria rekisteröimättömän liikkeellelaskun kautta.

Syytteet aiheuttivat ymmärettävästi paniikkia sijoittajien keskuudessa, joka johti äkilliseen XRP:n kurssin pudotukseen. Kyseessä oli valtava uutinen; jotkut kryptopörssit Yhdysvalloissa poistivat XRP:n tilapäisesti valikoimastaan.

Noin kuukausi SEC:n väitteiden julkaisun jälkeen Ripple vastasi kanteeseen ja julkaisi dokumentin. Vastaus helpotti sijoittajia ja kurssi nousi noin 80 % parissa päivässä.

Vastauksessaan Ripple kritisoi SEC:ia markkinakaaoksen lietsomisiesta. Osa SEC:n vastuualueista on pitää markkinat ruodussa, mutta kanne aiheutti 50 prosentin pudotuksen XRP:n hinnassa vahingoittaen sijoittajia, joilla ei ole mitään yhteyttä kanteeseen.

Nyt kahden vuoden ja äärimmäisen kalliin oikeustaiston jälkeen haetaan vihdoin ratkaisua. Viimeisten lausuntojen jättämispäivä on 13.9.2022. Ratkaisussa saattaa mennä muutama kuukausi, mutta sen odotetaan tapahtuvan vuoden 2022 puolella.

Lue lisää: Ripple oikeustaistelussa SEC:n kanssa

Miten ostaa Rippleä?

Ripplen ostaminen Coinmotionilla on suoraviivainen ja turvallinen prosessi. Seuraa näitä ohjeita ja saat XRP-tokenit lompakkoosi hetkessä.

  1. Avaa maksuton tili Coinmotionille
  1. Vahvista rekisteröitymisesi koodilla, jonka lähetimme sähköpostiisi.
  2. Voit nyt kirjautua sisään
  1. Tunnistaudu ja siirrä rahaa Coinmotion-tilillesi
  2. Nyt voit ostaa Rippleä. Siirry Kaupankäyntiin ja valitse summa, jolla haluat ostaa Rippleä.

Onnittelut – omistat nyt XRP-tokenia!

Solana

Solana on ollut vuoden aikana useaan otteeseen otsikoissa, mutta harmillisen usein negatiivisessa valossa. Nopea älysopimusalusta on kärsinyt täydestä tai osittaisesta käyttökatkosta vähintään seitsemän kertaa viimeisen 12 kuukauden aikana.

Verkkokatkokset ovat edelleen Solana-verkon suurin haaste sen perustajan Anatoli Jakovenkon mukaan. Vuonna 2020 lanseerattu Solana-verkko on kärsinyt useista verkkokatkoksista, jotka ovat johtuneet useista erilaisista ruuhka- ja spämmäystapahtumista. Validaattorit eivät ole pystyneet käsittelemään kaikkia transaktioita ruuhkan aikana.

Solanan perustajan mukaan verkko itsessään ei ole vaarantunut, vaikka käyttökatkot ovat estäneet käyttäjiä käyttämästä verkkoa. 

Solana ja NFT:t

Suurin osa NFT-kaupankäynnistä on aiemmin tapahtunut Ethereumin päällä, mutta viimeisen vuoden aikana Solana on todella kirinyt Ethereumin etumatkaa kiinni. Vaikka Ethereum on edelleen kiistaton ykkönen, jotkin tämän vuoden suosituimmista NFT-kokoelmista on luotu Solanan päälle.

Sijoittajan näkökulmasta Solanan päällä toimivat kauppa-alustat ovat houkuttelevampi vaihtoehto ostaa NFT:itä, koska transaktiot ovat nopeampia ja kustannukset huomattavasti pienempiä. Haasteena on vielä suhteellisen pieni käyttäjämäärä, joten monen kokoelman volyymi laskee nopeasti. 

Mitä enemmän Solanan päälle tulee NFT:itä, sitä enemmän sinne tulee käyttäjiä. Tällä hetkellä Solana on Ethereumin varteenotettavin kilpailija NFT-bisneksessä.

Uniswap

Jokainen kryptosijoittaja tietää, mitä ovat keskitetyt pörssit. Ne eivät kuitenkaan ole ainoita paikkoja käydä kauppaa kryptovaluutoilla – myös hajautetut kryptopörssit ovat iso juttu markkinoilla. 

Uniswap on yksi maailman vanhimmista hajautetuista kryptopörsseistä. Uniswap toimii Ethereumin lohkoketjussa. Hajautettuna pörssinä se ei käytä perinteistä tilauskirjajärjestelmää, vaan automaattista markkinantakaajaa varmistaakseen, että kaikki pörssissä tehdyt kaupat menevät läpi.

Uniswap julkaistiin marraskuussa 2018. Se on luonut Hayden Adams. Neljä vuotta myöhemmin siitä on tullut suurin ja suosituin hajautettu kryptopörssi. Tämän neljän vuoden aikana se on käsitellyt yli 3 miljoonan kryptosijoittajan kauppoja, joiden yhteisarvo on ollut päätähuimaavat 1,1 biljoonaa dollaria. Sijoittajat ovat myös lukinneet yli 7 miljardin dollarin arvosta kryptovaluuttoja alustalla. Palvelun oma token, UNI, on integroitu yli 300 DeFi-sovellukseen ja -palveluun.

Koska Uniswap toimii Ethereumin verkkossa, se on yhteensopiva monien ERC-20-tokenien kanssa. Jokainen käyttäjä tai treidaaja pääsee käsiksi laajaan kryptovalikoimaan käyttämällä Uniswapia. Kehittäjät voivat jopa listata tokeninsa tähän kryptopörssiin ilmaiseksi. 

Uniswap perustuu avoimeen lähdekoodiin. Se tarkoittaa, että kuka tahansa voi kopioida sen koodin ja käyttää sitä lompakon, sovelluksen tai hajautetun pörssin luomiseen. Koska Uniswap on hajautettu, käyttäjät hallitsevat aina itse varojaan, toisin kuin keskitetyissä pörsseissä.

Uniswapilla on yli 2 miljardin dollarin arvosta kryptovaluuttoja likviditeettipooleissaan. Uniswapin natiivitoken on UNI, jota käytetään alustan transaktiokulujen maksamiseen. Sillä käydään myös kauppaa useissa kryptopörsseissä globaalisti. Voit ostaa UNI-tokenia myös Coinmotionista.

Lue lisää: Mikä on Uniswap?

Usein kysytyt kysymykset

Mitä kryptovaluutat ovat?


Kryptovaluutta on digitaalista omaisuutta, jota voi laskea liikkeelle ilman pankin tai valtion keskitettyä valtuutusta. Nykyään on olemassa yli 20 000 kryptovaluuttaprojektia, jotka edustavat koko lähes biljoonan dollarin kryptomarkkinoita.

Mikä on Ethereum?


Ethereum on maailman toiseksi suurin kryptovaluutta. Se on lohkoketjupohjainen ohjelmistoalusta, jonka natiivi token on ether (ETH). Ethereumin älysopimukset tukevat erilaisia hajautettuja sovelluksia kryptoekosysteemissä. Sen päälle voi käytännössä rakentaa millaisen sovelluksen tahansa, ja se toimiikin pohjana lähes koko DeFi- ja NFT-markkinoille.

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on maailman ensimmäinen ja suurin kryptovaluutta. Sen julkaisi vuonna 2009 pseudonyymi Satoshi Nakamoto, joka uskoi, että maailma tarvitsee vaihtoehdon keskitetylle rahalle. Bitcoin on Internetin valuutta: se on hajautettu ja globaali digitaalinen raha. Mikään yksittäinen taho, kuten valtio tai keskuspankki ei hallitse Bitcoinia, vaan sen verkkoa ylläpitävät tuhannet louhijat ympäri maailmaa. Bitcoinin avulla voit olla oma pankkisi.

Mikä on Ripple?


Ripple on vuonna 2012 julkaistu rahansiirtoverkko, joka on suunniteltu vastaamaan finanssipalvelualan tarpeita. XRP on Ripple-verkon natiivi kryptovaluutta, ja se on jatkuvasti 10 suurimman kryptovaluutan joukossa markkina-arvolla mitattuna. Ripple suunniteltiin alun perin korvaamaan maksu- ja arvopaperikaupan globaali standardi SWIFT.

Mikä on Solana?


Solana on vuonna 2017 perustettu nopea älysopimusalusta, jonka kunnianhimoisena tavoitteena on ratkaista lohkoketjujen trilemma: skaalautuvuuden, turvallisuuden ja hajautuksen ongelma. Solana perustuu avoimeen lähdekoodiin. Se kilpailee Ethereumin kanssa NFT-bisneksestä, mutta se on kuitenkin kärsinyt viime aikoina verkkokatkoksista.

Mikä on Uniswap?


Uniswap on Ethereumin päällä toimiva hajautettu kryptovaluuttapörssi. Se luotiin tuomaan vaihtoehto keskitetyille pörsseille. Hajautettu pörssi poistaa tarpeen kolmannelle osapuolelle. Uniswapissa käyttäjä voi käydä kauppaa suoraan toisen käyttäjän kanssa. Uniswapin oma token on UNI.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *