Google mahdollistaa kryptovaluutoilla maksamisen pilvipalveluissaan

Google & Coinbase -yhteistyö
Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille

Maailman suurin hakukone Google (GOOGL) aikoo jatkossa tarjota osalle asiakkaistaan mahdollisuuden maksaa pilvipalvelumaksut kryptovaluutoilla. Google on valitsemassa Yhdysvaltojen suurimman kryptovaluuttapörssi Coinbasen yhteistyökumppanikseen. Google on toimialallaan ensimmäinen suuri toimija, joka mahdollistaa asiakkailleen kryptovaluuttamaksut.

Googlen tarkoituksena on hyödyntää yhteistyökumppani Coinbasen Prime-kryptovaluuttojen säilytys- ja vaihtopalvelua. Google harkitsi myös muita toimijoita yhteistyökumppaniksi, mutta Coinbase valikoitui lopulliseksi sopimuskumppaniksi, koska Coinbase tarjosi parhaat ”mahdollisuudet” (capability) Googlelle. Näillä mahdollisuuksilla todennäköisesti tarkoitetaan Coinbasen tarjoamia toiminnan skaalautumisvaihtoehtoja.

Coinbasen liiketoiminnan kehittämisen varapääjohtaja Jim Migdalin mukaan Coinbase alkaa jatkossa hyödyntämään sovelluksiensa tukena Googlen pilvipalveluja (Google Cloud). Coinbase on aikaisemmin käyttänyt sovelluksissaan Amazonin Web Services -pilvipalveluita.

Pilvipalvelut ovat tärkeä osa Googlen toimintaa, sillä ne hajauttavat Googlen liiketoiminnan kokonaisriskejä. Googlen emoyhtiö Alphabetin päätulonlähde muodostuu tunnetusti mainostuloista. Pilvipalvelut ovat kuitenkin kasvaneet viimeisen kolmen vuoden aikana 6 %:sta 9 %:ttiin yhtiön liikevaihdosta. Se tarkoittaa samalla sitä, että pilvipalvelut kasvavat liiketoimintana nopeammin kuin emoyhtiö Alphabetin liiketoiminta.

Google Cloudin varapääjohtaja Amit Averyn mukaan kryptovaluutoilla maksaminen on tarkoitus toteuttaa Google Cloud Platformissa Web3-ympäristössä ensin pienemmällä asiakasryhmällä Coinbase Commerce -integraation kautta.

Julkistuksen mukaan: ”Integraation ansiosta kehittäjät voivat jatkossa käyttää Web3-pohjaisia järjestelmiä välittömästi ja luotettavasti ilman kallista ja monimutkaista infrastruktuuria.”

Yhteistyösopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä julkistettu, mutta on hyvin todennäköistä, että Coinbase hyötyisi Google-yhteistyöstä sillä tavoin, että se saisi alustalla tapahtuvien kryptovaluuttojen siirtojen kokonaistuotoista tietyn prosenttiosuuden itselleen. Coinbasen tärkein tulonlähde on tällä hetkellä vähittäistoimijoiden siirtoliikenteestä muodostuvat tulot.

Google kommentoi yhteistyötä seuraavasti: ”Coinbase Commercen avulla kauppiaat voivat (jatkossa) maailmanlaajuisesti hyväksyä kryptovaluuttamaksuja hajautetusti. Uusi maksukokemus hyödyttää Google Cloudin asiakkaita ja kumppaneita lisäämällä maksujen valinnaisuutta Google Cloud -palveluissa.”

Coinbase Commerce tukee tällä hetkellä mahdollistaa tällä hetkellä siirrot 10:lle kryptovaluutalle, joita ovat esimerkiksi Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Dogecoin (DOGE), Ethereum (ETH) ja Litecoin (LTC). 

Virtuaalivaluuttamaksaminen on tarkoitus mahdollistua vuoden 2023 alusta lähtien. Julkistus tapahtui Google Next -konferenssissa. Tässä tulee muistaa kuitenkin, että Googlen mukaan he (Google) testaavat Coinbase-yhteistyön toimivuutta asteittain, jonka jälkeen he päättävät, että jatketaanko tätä yhteistyötä ja jos jatketaan niin missä laajuudessa tämä yhteistyö on tarkoitus toteuttaa.


Kryptovaluuttahakkeroinneissa lähestytään kaikkien aikojen ennätystä

Lohkoketjuyritys Chainalysisin mukaan lokakuu 2022 on ollut jo tähän mennessä ennätyksellinen kuukausi erilaisten kryptovaluuttoihin liittyvien hakkerointien ja markkinamanipulointien suhteen. Chainalysisin tietojen mukaan tähän mennessä lokakuussa 2022 DeFi-protokolliin kohdistuneita onnistuneita hyökkäyksiä on havaittu jo 11 kappaletta.

Lokakuun 2022 iskut tähän mennessä:

  • 117 $ miljoonaa vietiin Solana-pohjaiselta (SOL) Mango (MNGO) Markets -kryptopörssistä markkinamanipulaation avulla.


Kryptorahasto Jump Crypton Kanav Kariyan mukaan: “Hyökkääjää toteutti Mango-tokenille pump & dump -strategiaa.”, jossa hyökkääjä käytti hyväkseen, tokenin pientä vaihtovolyymiä ja vähäistä likviditeettiä.

  • 100 $ miljoonan hakkerointi BNB Chain -lohkoketjusta.

Kyseessä oli niin sanottu cross chain bridge -hakkerointi, jossa varkaat hyökkäsivät Beacon Chainin ja BNB Smart Chainin lohkoketjujen väliseen siltaan. Kryptovaluuttapörssi Binancea ei siten hakkeroitu vaan BNB Chain, jolla on toki yhteys Binancen liiketoimintaan

  • TempleDAO:sta 2 $ miljoonaa
  • QANPlatform Ethereum (ETH) lohkoketjuja yhdistävästä sillasta (cross chain bridge) vietiin 1,89 $ miljoonaa
  • Kryptovaluuttalompakoita tarjoavasta Rabby Walletista vietiin 200 000 $.

Tähän mennessä vuoden 2022 hakkeroinnit, joita on ollut tähän mennessä 125 kappaletta, ovat aiheuttaneet yli 3 $ miljardin menetykset. Tällä vauhdilla vuosi 2022 ylittää todennäköisesti vuoden 2021 lukemat niin hakkerointien määrässä kuin hakkerointien kokonaisarvolla mitattuna.

2021 on tähän mennessä ollut historian suurin hakkerointivuosi toimialalla varastettujen kryptovaluuttojen dollariarvolla mitattuna, mutta tähän voi tulla vielä muutos kuluvan vuoden loppuun mennessä.

On tärkeää huomioida, että koko toimiala on kasvanut erittäin nopeasti, joten hakkerointien määrä olisi hyvä suhteuttaa toimialan kasvuvauhtiin.

Vielä 2019 hakkerointien kohteena olivat kryptovaluuttapörssit, mutta sen jälkeen kohteet ovat vaihtuneet. Tämä on johtunut siitä, että kryptovaluuttapörssit ovat parantaneet merkittävästi omaa tietoturvaansa, jolloin kryptovaluuttapörssit eivät ole enää vastaavalla tavalla rikosten kohteina.

Nykyisin hakkerointien kohteina ovat Chainalysisin mukaan pääosin DeFi-protokollat. Tietomurroista 90 % on tehty DeFi-protokolliin. Vuonna 2022 ykköskohde hakkeroinneille on ollut lohkoketjuja yhdistävät cross chain bridgesillat. Lokakuussa 2022 hakkeroitujen varojen kokonaismäärästä 82 % koostui juuri näihin lohkoketjuja yhdistävien siltojen hakkeroinneista.

DeFi-protokollien tietoturvassa on vielä paljon kehittämisen varaa. Binancen viestintäpäällikkö Patrick Hillman kommentoi BNB Chain-lohkoketjun tietomurtoa seuraavasti: ”Elefantti huoneessa on se, että näistä hyökkäyksistä voi jatkossa tulla kehittyneempiä… (Jos hyökkäykset olisivat organisoituneempia, (hakkerit) olisivat luultavasti saaneet enemmän varoja ekosysteemistä kuin he saivat”.

BNB Chain -hakkeroinnissa varkaat onnistuivat viemään vain 100 $ miljoonaa, kun paremmin organisoituneina he olisivat voineet viedä 570 $ miljoonaa.

BNY Mellon tarjoaa asiakkailleen kryptovaluuttasäilytyspalveluita

Bank of New York Mellon (BNY Mellon), maailman suurin säilytyspankki, on saanut New Yorkin sääntelyviranomaiselta luvan tarjota jatkossa asiakkailleen kryptovaluuttojen säilytyspalveluita.

BNY Mellon on Yhdysvaltojen vanhin pankki. Nyt se on myös ensimmäinen iso pankki USA:ssa, joka jatkossa säilyttää FIAT-valuuttoja ja digitaalisia valuuttoja samalla palvelualustalla. Tämän lisäksi Mellon tarjoaa jatkossa asiakkailleen myös kryptovaluuttakirjanpitopalveluita.

Wall Street Journalin raportin mukaan: ”BNY Mellon sai New Yorkin finanssialan sääntelyviranomaisen hyväksynnän aiemmin tänä syksynä tarkoituksenaan aloittaa vastaanottaa tällä viikolla (tiistaina) valittujen asiakkaiden bitcoineja ja ethereitä”.

Wall Street Journal: “Pankki säilyttää avaimet, joita tarvitaan näiden omaisuuserien käyttöön ja siirtämiseen ja tarjoaa samat kirjanpitopalvelut näille digitaalisille valuutoille, joita se myös tarjoaa rahastonhoitajien osakesalkuille, joukkovelkakirjoille, hyödykkeille ja muille omaisuuserille.”

Aikaisemmin perinteisten varainhoitajien (kuten pankkien), jotka ovat olleet kiinnostuneita säilyttämään digitaalista omaisuutta, olisi pitänyt löytää sellainen säilytysyhteisö, joka on erikoistunut kryptovaluuttojen säilytyspalveluihin. Nyt tähän on tulossa muutos perinteisten varainhoitajien kohdalla, koska BNY Mellon perinteisenä pankkisektorin niin sanottuna ”luotettuna” toimijana on tullut markkinoille tarjoamaan bitcoin- ja ether-säilytyspalveluita.

Tämä säilytysluvan myöntäminen on kuitenkin herättänyt hämmennystä finanssisektorilla. Asiaa on kommentoinut mm. Wyomingin Custodia Bankin perustaja Caitlin Long.

New Yorkin keskuspankin (Federal Reserve of New York) syyskuussa 2022 julkaiseman tutkimuksen The Financial Stability Implications of Digital Assets mukaan: ”Digitaalisen omaisuuden ekosysteemi on altis taloudellisille haavoittuvuuksille. Tämä johtuu vahvan (kryptovaluuttojen toimialan) valvonta- ja sääntelykehyksen puutteesta. Tämän lisäksi uusi digitaalisten valuuttojen teknologia sisältää uusia riskejä, jotka entisestään pahentavat näitä haavoittuvuuksia. (Azar et al., NY FED, 9/2022. s. 25)

Tutkimuksen mukaan riskit saattavat levitä kryptovaluuttamarkkinoilta etenkin vakaavaluuttojen (stable coin) kautta perinteiseen finanssijärjestelmään, mikäli digitaalisiin valuuttoihin liittyvät palvelut alkavat yhtenäistyä perinteisen finanssijärjestelmän tarjoamien palveluiden kanssa, jolloin rahoitusjärjestelmän vakauteen kohdistuvista uhista voi tulla nopeasti merkittäviä.

Tästä New Yorkin keskuspankin varoituksesta huolimatta samaan aikaan New Yorkin alueen sääntelyviranomainen on myöntänyt kuukautta myöhemmin New Yorkin osavaltion finanssihistorian perinteisimmälle toimijalle säilytysluvan kryptovaluutoille, joka on herättänyt ihmetystä etenkin perinteisemmällä finanssisektorilla.

Aikaisemmin finanssijäteistä mm. maailman suurin varainhoitaja BlackRock on ilmoittanut alkavansa tarjoamaan bitcoinien vaihto- ja säilytyspalveluita sekä lanseeraavansa asiakkaillensa yksityisen spot bitcoin -rahaston. Vastaavia suunnitelmia on ollut myös maailman suurimmalla teknologiapörssi Nasdaqilla. Finanssijätti Fidelity Investments on puolestaan ilmoittanut mahdollistavansa jatkossa bitcoin-ostot asiakkaillensa.

Kryptovaluuttojen käyttö on muutenkin yleistymässä maailmalla, sillä nyt Brasilian Rio de Janeirossa voi maksaa kiinteistöverot kryptovaluutoilla. Aikaisemmin mm. Sveitsin Lugano ja Yhdysvaltojen Coloradon osavaltio olivat tiedottaneet vastaavanlaisista suunnitelmista.


Bittiraha.fi-logo
Bitcoin-palveluita suomalaisille


Uskomme Bittirahalla vahvasti, että kryptovaluutoista tulee osa jokapäiväistä elämäämme. Missionamme on tehdä kryptovaluutoista helposti saatavilla olevia kaikille, kokemuksesta ja tietotaidosta riippumatta. Luo tili ja sijoita Bitcoiniin helposti Coinmotionissa.


Vastuuvapauslauseke: Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan (kirjoittajien) omia, eikä niitä voida pitää Bittirahan / Coinmotionin virallisina kantoina. Annetut tiedot voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta markkinan nopean vaihtelun vuoksi. Artikkeleissa esitettyjä tietoja tai näkemyksiä ei tule koskaan tulkita suosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *