Bitcoin slog ett nytt prisrekord- Veckogranskning 48/2020

Det var det då. Bitcoin, kungen av kryptovalutor, har äntligen slagit sitt tidigare prisrekord från nästan tre år sedan. Efter en topp på $19 920 dollar i början av december har kursen korrigerat en aning, men håller sig fortfarande kraftigt ovanför $19 000 dollar. Inget är säkert, men det är möjligt att vi ännu ser nya rekord före slutet av året.

Den här veckan fokuserar vi naturligtvis på detta historiska prisrekord. Dessutom kollar vi vad analyster säger om kursutvecklingen nästa år. En snabb uppgång kan kräva en vilopaus med lite konsolidering, men rätt så många faktorer verkar stöda fortsatt uppgång på lång sikt.

I vidare nyheter har vi Facebooks digivaluta som nu bytt namn, Kinas digitala yuan och Spotifys möjliga kryptoimplementering.

Förra veckans nyheter hittar du här.

Bitcoin har haft ett utmärkt år och 2021 kan bli även bättre. (BILD: quoteinspector.com – CC -BY – ND)

Bitcoins kurs slog ett nytt rekord

Bitcoins kurs har för första gången på länge brutit sitt alla tiders rekord. Nya rekordet är $19 920,53 dollar och nåddes 1. dagen i december.

Bitcoins tidigare rekord vittnades 13. december 2017, då kryptovalutans kurs enligt flesta börser steg till $19 666 dollar. Vissa börser registrerade även kurser ovanför $20 000 dollar, men $19 666 är allmänt accepterad som en exakt siffra.

Använda kurserna är Bitstamp-kryptobörsens kurser. Bitstamps priser anses vara bland de pålitligaste kurser som internationella börser och kryptomäklare använder.

Bitcoin kan ännu i år nå nya rekord.

Bloomberg: BTC kan nå $50K nästa år

Bloomberg som hör till världens mest betydande finanspublikationer har utgett en ny marknadsraport angående Bitcoin och kryptovalutor. I rapporten spår Bloombergs analytiker att bitcoins kurs har märkbar tillväxtmarginal i nära framtiden.

”Från vår synvinkel stöder lagen om utbud och efterfrågan, teknisk analys och makroekonomisk utveckling ett marknadspris på $50 000 dollar,” berättar analytikerna.

Enligt rapporten stöder fler faktorer kursens uppgång till över dubbelt från nuvarande. Under gångna året halverades födelsetakten av nya bitcoins från tidigare, medan kryptovalutans efterfrågan inte har sjunkit utan snarast vuxit.

Efterfrågan har höjts av bland annat institutionella investerares entré på marknaderna, kryptoimplementeringen av PayPal och andra företag samt allmän ökad kunskap om Bitcoin och anda kryptovalutor.

Bloombergs analytiker tror att ifall nuvarande situationen inte förändras radikalt, kan vi möjligen se ett pris på $50 000 dollar redan nästa år.

Bitcoins kurs kommer bara att stegra, om man tror på Bloombergs analys.

S&P Dow Jones lanserar kryptoindex

S&P Dow Jones tänker nästa år lansera kryptovalutaindex till börsen. Detta gör S&P Dow Jones senaste framstående finansinstitutet som går med i kryptovalutarelaterade ekonomin och affärslivet.

S&P kommer i sina index att använda newyrokiska digivalutaföretaget Lukkas data. Alla index kommer att infatta över 550 mest växlade och använda kryptovalutor.

S&P och Lukka tror att dessa nya index kommer att hjälpa kommande investerare att forma en noggrannare bild av olika kryptovalutors verkliga kurser. Dessutom kan de minska investerares risker och allmänt föra kryptovalutor närmare mainstream.

”Då digitala nyttigheter såsom kryptovalutor stiger med rask takt, är det dags att utveckla självständiga och pålitliga referenspunkter,” berättade S&P Dow Jones’ chef för strategi och innovation Peter Roffman

Kryptoindex kan betydligt främja Bitcoins adaptation bland investerare.

Facebooks digivaluta bytte namn

Facebooks egna kryptovalutaprojekt Libra har bytt sitt namn till Diem. Namnbytets avsikt verkar vara att få människor att glömma alla negativa nyheter som cirkulerat kring Libra tidigare.

I och med namnbytet har också Libra Association som administrerar och utvecklar digivalutan döpts om till Diem Association. Namnet ”diem” kommer från latin och betyder dag.

”Vi har bytt vårt namn till ’diem’, som innebär en ny morgon för projektet. Diem Association kommer att fortsätta utvecklingen av ett säkert och pålitligt betalsystem för människor och företag,” skrev Diem Associations pressannons.

Det är väldigt osäkert ifall namnbytet kommer att främja Facebooks projekt. Libra har tidigare mött kritik från politiker, företag och andra statliga institut. Som exempel har flera europeiska stater berättat att de kommer att stoppa Libras lansering i Europa.

Trots sitt nya namn fortsätter Diem med Libras gamla vågiga logo.

Spotify söker blockkedje- och kryptokunnande

Efter att PayPal implementerat kryptobetalningar som del av sin tjänst, verkade det bara vara en tidsfråga när andra stora företag skulle göra liknande. Nu verkar senaste kryptofebriga företaget vara musikjätten Spotify.

Ett tips av Spotifys möjliga kryptointresse gavs via en arbetsplatsannons. Spotify meddelade i LinkedIn att de söker en ny chef till sin avdelning för strategi och innovation.

”Du kommer att driva nya möjligheter och innovationer relaterade till utvecklande teknologier inom decentraliserade pantförskrivningar, blockkedja och kryptovalutor,” konstaterar jobbannonsen.

Arbetsplatsannonser har också tidigare varit giltiga tecken på företags kommande kryptoimplementering. Bland annat PayPal och Facebook avslöjade sitt intresse för kryptovalutor med liknande annonser.

Troligen kommer också Spotify att implementera kryptovalutor förr eller senare.

Kina börjar testa digivaluta i Hongkong

Kinas centralbank planerar att börja testa sin kommande statliga digitala valuta. Experimentingen med digiyuan-valutan kommer att starta i Hongkong troligen redan under året 2021.

Centralbanken är särskilt intresserad att testa hur digitala valutan kunde användas i internationella värdeöverföringar. Banken tror att exempelvis Hongkongs ekonomi och Kinas turism kunde gynnas betydligt av en digital valuta som är bunden till Kinas officiella valuta.

Kina har redan tidigare testat digiyuan i transaktioner mellan banker i några utvalda städer. Enligt centralbanken har testerna lyckats och sammanlagd över $300 miljoner dollar värt värde har flyttats med valutan.

”I större skala har vi en utmärkt möjlighet att bygga betalsystem som övergår gränser,” kommenterade Eddie Yue, chef för Hongkongs penningmyndighet.

Kina vill ha sin egen digivaluta så snabbt som möjligt för att tävla med andra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *