Prasos Ab fyllde 8 år

Prasos Ab grundades i Jyväskylä under våren 2012 och har nu opererat i över 8 år! Företaget började som ett hobbyprojekt av en grupp vänner som inspirerats av Bitcoin. Då var det ännu svårt att hitta information om bitcoin och grundarna ville skapa en finsk nyhetsportal och forum kring ämnet. Under senaste 8 åren har tjänstutbudet expanderat och Prasos har utvecklats till ett finansinstitut som nu anställer 27 människor. Företafets huvudkontor är fortfarande i Jyväskylä, men mindre kontorer finns också i andra städer såsom Helsingfors och Tammerfors.

Den här artikeln öppnar upp födelsehistorien av Prasos och vad firman har åstadkommit hittills. Nuförtiden är Prasos en koncern som består av huvudbolag Prasos Ab och dotterbolaget Prasos Cash Management Ab. I den här artikeln går vi igenom våra operationer på hela koncernens nivå.

Vi börjar med siffror. Sedan 2012 har Prasos’ tjänster sammanlagt använts för att växla euron och kryptovalutor värt över 400 miljoner euro. Det består av vår huvudtjänst Coinmotion (70%), Bittiraha.fi (22%) Bittimaatti-nätverket (5%) och Private Banking (3%).

Prasos började sin historia året 2012 genom att lansera Bittiraha.fi webbsidan. Dess grundare ville hjälpa sprida kunskap om Bitcoin i Finland genom kvalitetsinnehåll på sajten. Samtidigt ville de skapa ett säkrare sätt att köpa och sälja bitcoins. Idag är Bittiraha.fi en av Finlands viktigaste Bitcoin-nyhetssidor.

Bittimaatti formar Nordens största Bitcoin-bankomatsnätverk

Bittimaatti-nätverket som uppehålls av Prasos’ dotterbolag Prasos Cash Managament har också varit en betydligt del av företagets verksamhet. Bittimaatti började efter att vi installerade en av Europas första Bitcoin-kontantautomater i Helsingfors i december 2013.

Nuförtiden formar Bittimaatti det största Bitcoin-automatnätverk i Norden med tio lokationer i sju städer.

Denarium gav internationell synlighet

Året 2015 grundade vi Denarium varumärket, varmed vi började producera fysiska Bitcoin-plånböcker i formen av metallmynt och senare ädelmetalltackor.

Denarium har varit det internationellaste varumärket av Prasos med produkter sålda till tiotals länder. Denarium mynt och tackor har totalt producerats ungefär 15 000 stycken. Vi bestämde oss att sluta tillverka nya produkter 2020 för att bättre fokusera på att förbättra andra tjänster. En slutförsäljning pågår just nu i Denariums nätbutik.

Coinmotion växte till firmans huvudtjänst

Fram till året 2016 var Bittiraha Prasos’ huvudsakliga kommersiella tjänst.Samma året köpte Prasos Coinmotion-plattformen i en affär och började aktivt utveckla den.

Coinmotion-plattformen var mer tekniskt avancerad och gjorde också det möjligt för kunder att tryggt förvara bitcoins. Efterfrågan för tjänsten växte betydligt och den växte snabbt till koncernens största tjänst. Idag har firmans fokus allt mer skiftat mot att utveckla Coinmotion-tjänsten.

I juli 2019 utfärdades Prasos en betalinstitutslicens av Finska Finansinspektionen och registrerades också som en förmedlare av virtuella valutor. Prasos är enda operatorn i kryptovalurasektorn med ett kundkonto för eurofonder i en finsk bank.

Vårt mål är att fortsätta expandera våra tjänster gällande kryptovalutainvestering och erbjuda tjänster också till andra europeiska länder. Under 2020-talet siktar vi att växa till kryptovalutaindustrins ledande finansinstitut i hela Europa.

Vägen framåt

Vad allt har vi planerat för nära framtiden? Här är lite smakbitar av vad som är på kommande:

– Vi kommer att förbättra användbarheten av Coinmotion genom att förnya dispositionen och publicera en native mobilapplikation.

– Möjliggöra växling mellan olika kryptovalutor

– Tillägga nya omedelbara betalningsmöjligheter

– Ge möjligheten att använda Coinmotion-fonder för att betala i nästan alla butiker runt världen

– Förbättra urvalet av vår private banking tjänst

– Expandera till flera nya europeiska länder

–  Försöka möjliggöra att använda kryptovalutor i Coinmotion som säkerhet för lån.

Vissa av sakerna listade ovan är redan i gang och kommer att publiceras strax, andra lite snare. I varje fall är dt klart att Coinmotion teamet har händerna fulla. Glad sommar åt alla, vi återkommer när Prasos fyller 10 år.

Hälsningar,

Henry Brade

Grundarmedlem och styrelseordförande

Prasos Ab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *