Kriminella föredrar banker, inte Bitcoin – Veckogranskning 34/2020

Hejsan svejsan, ärade kryptomedborgare! Den här gången har vi viktigare innehåll än vanligt, eftersom vi också presenterar en expertgranskning om situationen på kryptovalutamarknaderna. Rapporten som behandlar årets 2020 andra kvartal innehåller värdefull information både för investerare och alla som har minsta intresse för finansteknologi.

I andra nyheter har vi banker. Nämligen konstaterar en mexikansk rapport att kriminella föredrar dessa traditionella institut för penningtvätt hellre än kryptovalutor. Det är ju inget förvånande, eftersom traditionella peso och dollar lämpar sig utmärkt för kriminalitet medan valutor baserade på öppen blockkedja fungerar bäst i laglig användning.

Ytterligare kollar vi hur stater än igen försöker begränsa Bitcoin. I Venezuela har Bitcoin-användning fortsatt växa eftersom medborgare inte litar på regeringen. Ryssland däremot har bestämt att stoppa sina medborgares kryptoaffärer, eftersom man ju inte kan ge människor ekonomisk frihet.

Förra veckans granskning hittar du här.

Bitcoins kurs har svävat ovanför femsiffriga dollarpris redan över en månad.

Rapport: Banker används mer för penningtvätt än krypto

Enligt en färsk rapport av Mexikos finansövervakningsmyndighet används banker mer för penningtvätt än kryptovalutor. Enligt rapporten är bankernas åtgärder mot penningtvätt bristande jämfört med finansteknologi, varmed kriminella favoriserar dem mer än modern finansteknologi såsom kryptovalutor.

Särskilt stora G7-banker är populära bland brottslingar. Dessa banker inkluderar stora institut såsom Santander och Banorte. Rapporten klassificerar dessa institut under kategorin ”hög risk”, medan kryptovalutor betraktas som säkrare system med mindre risker.

Finansövervakningsmyndigheten anmärker dock att fastän finansteknologi inte är ett hot med hög risk, är det ändå möjligt att det används för kriminella mål såsom penningtvätt och finansiering av terrorism.

Enligt rapporten föredrar kriminella traditionella banker för penningtvätt i stället för bitcoin.

Coinmotion har publicerat en marknadsrapport för andra årskvartalet

Coinmotion har publicerat en rapport om kryptovalutamarknadens utveckling under årets andra kvartal. Rapporten koncentrerar sig på allmänna utvecklingen av marknaderna samt DeFi-marknaderna som vuxit kraftigt i år.

Vid sidan av vår personal har Timo Oinonen från DC Research och biträdande professor Tuomas Malinen från Helsingfors Universitet deltagit i rapportens formulering. Malinen har har analyserat följderna av att Finland anslöt sig till eurovalutan och presenterar hypoteser om hur bevarandet av marken skulle ha kunnat ändra situationen.

Coinmotion publicerar kvartalgranskningar om kryptomarknadernas utveckling.

Kryptoanvändning växer kraftigt i Venezuela

Användning av kryptovalutor håller på att växa i Venezuela, fastän säkert inte på ett sätt som staten skulle villa. Venezuelas regering har tagit som strategi att göra ekonomin kryptobaserad. För detta ändamål har de skapat en egen statlig kryptovaluta, petro, vars användning de nu försöker främja.

Venezuelas medborgare verkar ändå inte ha blivit ivriga på petro. Däremot har också detta statliga projekt drivit skeptiska folket längre bort från regeringen och mot verkligen fria Bitcoin. Enligt blockkedjeanalysfirman Chainalysis är Venezuela på tredje plats i kryptoadaptation. Bara Ukraina och Ryssland ligger ovanför.

”Orsaken varför Venezuela är så högt på listan är handel mellan privatpersoner. Därför fångade Venezuela vår uppmärksamhet,” berättar Chainanalysis’ ledande forskare Kim Grauer.

Enligt LocalBitcoinsin har det under senaste 365 dagarna i Venezuela växlats ungefär $242 miljoner dollar värt bolivars till bitcoins. Däremot användes statligt sanktionerade Criptolago-börsen förra året för att växla bara $380 000 dollar värt bitcoins. Enligt Chainalysis verkar det klart att medborgare är skeptiska mot en börs som övervakas av staten och vill hellre handla sinsemellan.

Venezuelaner använder bitcoin i ökande mängder, men är inte ivriga på petro.

Nasa utvecklar blockkedjebaserat styrsystem

Två amerikanska företag har fått finansiering av Nasa för att bygga ett blockkedjebaserat navigationssystem åt Nasas drönararmada.

Orbit Logic och Fraunhofer USA Center for Experimental Software Engineering fick $124 800 dollar för ett system, vars avsikt är att förbättra kommunikationen mellan drönare och förkorta längden av möjliga funktionsfel.

Systemet är ännu långt från färdigt. Enligt källor kommer blockkedja att användas för att dela data mellan satelliter. Systemet är också menat att görs hållbar sålunda att varje satellit eller drönare kan fungera som en självständig nod. Ifall en nod söndras eller förstörs, beaktar andra noderna detta och ändrar systemet i enighet.

Det är osäkert var systemet kommer att användas, men det kan ha att göra med ett av Nasas pågående projekt. Just nu använder Nasa miljarder till ett projekt vars avsikt är att skicka en drönare till Saturnus.

Det finns användning för blockkedja både på jorden och i rymden.

Ryssland har fortsatt censurera kryptovalutor

Ett av Rysslands största kryptovalutatelaterade webbsidor har blivit offer för myndighetscensur. BestChange.ru blev censurerad strax efter att det i Ryssland stadgades första lokala kryptovalutalagar.

BestChange är en populär portal som samlar ihop ungefär 400 ryska kryptobörser. I juli hade plattformen ungefär 3,4 miljoner användare.

Enligt ryska myndigheter används BestChange för att ”köpa digitala valutor såsom Bitcoin och sälja vissa tjänster med denna valuta”. Enligt Rysslands lagstitning är bitcoins användning som betalmedel olagligt.

Det är fortfarande möjligt att komma till sajten genom att använda Tor eller VPN. Dessutom har det efter censuren uppkommit flera spegelsajter på nätet, via vilka man kan använda BestChange.

Rysslands relation till kryptovalutor har varit inkonsekvent, men senaste direktionen verkar vara klart fientligt. Förra juli bekräftade president Vladimir Putin en lag som gör bitcoin-användning olagligt i hela federationen. Lagen träder officiellt i kraft i januari 2021.

Rysslands nya kryptolag har så gott som förlamat industrin.

Nordkoreas statliga hackargäng har aktiverats

Enligt USA:s departement för inrikes säkerhet (Homeland Security) har nordkoreanska hackargruppen BeagleBoyz kommit tillbaka. Säkerhetsmyndigheten berättar att hackargruppen startat massiva attacker mot amerikanska finansinstitut och kryptobörser runt världen. Myndigheten varnar att hackare formar ett stort hot för USA.

BeagleBoyz är en hackargrupp som stöds av Nordkoreas stat. Gruppen anses vara ansvarig för ett hackfall året 2015 där ungefär 2 miljarder värt kryptovaluta stals. Fallet betraktas som ett av de största kryptovalutastölderna i historien..

Vid sidan av BeagleBoyz stöder Nordkorea också andra hackargrupper, varav mest kända är Lazarus-gruppen. Hackare verkar först använda enkel manipulering av användare för att få tag på system, varefter de använder mer teknologiskt avancerade attacker. Enligt F-Secure utfördes senaste nordkoreanska hacket via en LinkedIn-reklam.

Fastän hackarnas mål verkar primärt vara institut och kryptobörser i Nordkoreas betraktade fiendestater, kan inte anfall mot andra parter uteslutas.

Glansen av kryptoguld har lockat Nordkoreas hackargrupper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *