Maximalister tror Bitcoin kan köpa planeter – Veckogranskning 10/2021

Tänk om man kunde köpa planeter eller även stjärnsystem med bitcoin. Verkställande direktören av Kraken, en av världens största kryptobörser, verkar åtminstone tro att saken kan faktiskt vara så. I framtiden blir bitcoin världens mest använda valuta som ersätter alla tidigare dollar, euro och rubel. Efter det växer dess värde oändligt högt och räcker till att köpa hela galaxer i stället för lyxbilar.

Visst förutsätter en sådan framtid åtminstone några utvecklingssteg, som åtminstone inte genast kommer att ske. Till en början borde vi troligen förbättra oss som mänsklighet så vi inte slösar så mycket resurser för att bomba hela planeten tillbaka till stenåldern. Men kanske i en fjärran framtid kan mänskligheten vara på väg mot en rymdåldersutopi.

Den här veckan kollar vi vid sidan om Powells prognos också växande hodling, försvunna bitcoins, Dogecoin-rallybilar samt Indiends påstådda Bitcoin-förbjud.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

En blockkedjebaserad kryptovaluta skulle vara en betydligt mer realistisk scifi-valuta än fantasibaserad fiat.

Krakens vd: Bitcoin kan i framtiden köpa planeter

Kryptovalutabörsen Krakens vd Jesse Powell har gjort en häftig spådom. Enligt honom kommer bitcoin till en början att förbigå guld som global värdelagrare. Efter det kommer bitcoin att bli en global valuta, som ersätter alla traditionella pengar.

Powell tror att bitcoins kurs jämfört med dollarn kommer att växa oändligt, och kan inte i framtiden längre jämföras med traditionella pengar. Däremot kommer bitcoins värde att bestämmas enligt vad man kan köpa med det. I Powells vision kan det i framtiden innebära även planeter eller solsystem.

“Om vi kollar kursutvecklingen över tio är, har bitcoin presterat bättre än någon annan sak i världsalltet,” konstaterar Powell.

Powells scifi-utopi är naturligt ännu långt för en art som inte ens nått Mars ännu. Trots detta har bitcoin demonstrerat klar uppgångspotential och trovärdighet särskilt bland unga och teknologiskt medvetna människor.

Ifall Powell har rätt, är Månen ett väldigt måttlig mål för Bitcoin.

Bitcoin hodlas allt mer

Antalet bitcoins som förvaras i börser och växlingstjänster har sjunkit ungefär en femtedel under senaste 12 månaderna. Enligt kryptoanalysföretag Glassnodes data har antalet bitcoins förvarade i växlingstjänster sjunkit cirka 20%.

Vanligen förvaras bitcoin i börser eller andra växlingstjänster då när det finns avsikt att växla dem. Däremot flyttar investerare med längre tidssikt typiskt stora mängder bitcoins till sina egna privata plånböcker.

Enligt Glassnodes data har cirka 57% av alla bitcoins bevarats orörda över ett år. Omkring en tredjedel av dessa BTC har stannar kvar över fem år, varmed åtminstone en del av dessa mynt antas vara för evigt försvunna.

Glassnodes data låter förstå att de med avsikt att hålla bitcoins kvar längre har vuxit i antal jämfört med dagliga trejdare och kortsiktiga investerare, Det i sin tur kan ha en upplyftande effekt på kursen, eftersom det begränsar antalet bitcoins som cirkulerar på marknaderna.

Hodling, alltså att förvara bitcoins på längre sikt, är en allt populärare investeringsstrategi.

Kryptoförbjud i Indien verkar osannolikt

Ett kryptovalutaförbud tidigare förslagen av Indiens centralbank verkar vara mycket lindrigare än man tidigare trott. Indiens finansminister Nirmala Sitharaman berättade åt CNBC nyhetskanalen att påstådda allmänna förbudet var överdriven av medier och slutliga regleringen kommer att vara mycket måttligre.

“Vi diskuterar för närvarande med Indiens centralbank. Centralbanken måste ta ställning till hur kryptovalutor borde regleras. Vi vill också försäkra att lagen möjliggör olika kryptoexperiment,” kommenterade minister Sitharaman.

Enligt Sitharaman är världens teknologiska utveckling snabbt och Indien kan inte bara bli och titta på sidan. Däremot undersöker Indien olika sätt som den kunde vara en del av denna framtid.

Indiens centralbank vill tydligen inte helt banna Bitcoin, utan endast reglera det.

Trafi har fått meddelanden om bitcoin-utpressningar

Transport- och kommunikationsverket Traficoms cybersäkerhetscenter i Finland har fått flera rapporter om kryptorelaterade utpressningsbrev. I fallen hotar utpressaren att avslöja känsliga hemligheter om offret ifall det inte skickas en lösensumma i bitcoins.

Utpressningsmeddelanden är skrivna med korrekt språk på finska, vilket är rätt så otypiskt för sådana meddelanden. Dessutom verkar de härstamma från offrets egna epostadress.

I utpressningarna krävs det att en lösensumma värt 1 450 euro betalas i BTC. Utpressaren påstås sig ha fått tag på videon där offret masturberar och ser på vuxenunderhållningssajter. Enligt blockkedjedata har utpressaren redan fått åtminstone 5 570 euro värt bitcoins.

I verkligheten har utpressaren förstås inget material om sitt offer, utan hela planen baserar sig på rädsla och ett hopp om att offret inte är bekantad med datateknik. Allmänt taget kan man konstatera att utpressare borde aldrig betalas något oavsett summan.

Kryptovalutornas kursuppgång försäkrar att kriminella kommer att vara ännu mer intresserade av dem.

Dogecar är igen på banorna

Dogecar, alltså en NASCAR-bil dekorerad med alternativkrypto Dogecoins temor, har återvändit på tävlingsbanorna. NASCAR-chaufför Stefan Parsons fick sätta sig bakom Dogecars ratt i NASCARS Xinfinity Series tävlingen.

Ursprungliga Dogecar föddes år 2014 som ett resultat av Dogecoin-samhällets skämt. Dogecoin-användare samlade ungefär 67,8 miljoner dogecoin (då värda runt $55 000 dollar) för att sponsorera NASCAR-kuskJosh Wise. Wises bil dekorerades med Dogecoin-mönster och Shiba Inu hunden känd från ursprungliga doge-memen.

Den här gången kom Dogecoin med i bilen tack vare bildelstillverkaren Springrates. Springrates fungerar också som Parsons huvudsponsor.

“Senaste tiderna har jag varit tvångsmässig över framtiden av blockkedja och decentraliserad valuta. Jag fick idén att ta med Dogecoin i tävlingen efter att jag talat med Stefan. Det var ironiskt, eftersom jag då ännu inte vinste att hans fars rallyteam var bakom ursprungliga Dogecar år 2014,” berättar Springrates’ vd Sean Taylor.

Vid sidan om saken är det intressant att notera att Dogecar läst i motsatt ritkning stavar “Race God”.

Urpsrungliga Dogecar sågs på banorna redan år 2014. BILD: Josh Wise)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *