Tesla teki bitcoinista instituutioille valtavirtaa – Viikkokatsaus 7/2021

Viikon kovin uutinen on väistämättä, että sähköautovalmistaja ja futuristi-innovaattoriyritys Tesla päätti kertarykäisyllä sijoittaa bitcoiniin 1,5 miljardia dollaria. Tällaisia sijoituksia on harvemmin nähty, etenkään näin suurilta ja tunnetuilta toimijoilta. Toisaalta tämä ei ollut mitenkään odottamatonta, sillä Tesla ja Bitcoin puhuttelevat pitkälti samaa väestöä, eli yhteiskunnan nuoria teknologiaidealisteja.

Tesla on kuitenkin ollut lähinnä institutionaalisen esiinmarssin kärki. Samaan aikaan suuren luokan yritykset, pankit, rahastot ja muut toimijat ovat kilpaa haalimassa itselleen bitcoineja. Bitcoinista on tulossa kovaa vauhtia valtavirtaa instituutioille.

Meille tavallisille käyttäjille tällainen kehitys on luonnollisesti pelkästään tervetullutta. Ensinnäkin se tarkoittaa, että bitcoinin hinta nousee ja sijoittajat rikastuvat. Toiseksi – kenties vielä tärkeämpänä asiana – se tarkoittaa, että poliitikkojen ja päättäjien on muutettava suhtautumistaan bitcoiniin. Kun puolet pankeista ja sijoituslaitoksista alkavat omistaa bitcoineja, ei kryptojen kieltäminen enää olekaan realistinen mahdollisuus päättäjien työkalupakissa. Heidän on vain sopeuduttava.

Tässä viikkarissa tsekkaamme institutionaalisiin sijoittajiin liittyviä uutisia. Niitä on nimittäin paljon ja tässäkin vain osa. Lähes joka päivä joku uusi megayritys, investointipankki tai hedgerahasto kertoo ostaneensa miljoonilla kryptovaluuttaa. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja – edelleen.

Viime katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin on selvästi valtaamassa maailmaa ja nyt siihen uskovat muutkin kuin vain muutamat kryptoanarkistit kellareissa.

Tesla osti 1,5 miljardin edestä bitcoinia

Maailman rikkaimman miehen, innovaattori Elon Muskin sähköautoyritys Tesla on kertonut ostaneensa 1,5 miljardilla dollarilla bitcoineja. Tesla teki hankintansa viime kuun lopussa.

Teslan bitcoin-hankinta ei tullut yllätyksenä niille, jotka olivat seuranneet Elon Muskin viimeaikaista toimintaa Twitterissä. Musk oli twiitannut useita kertoja kryptovaluuttoihin liittyviä asioita positiiviseen sävyyn.

“Teslan eilen tekemä liike on merkittävä, sillä Elon Musk laittoi nyt rahansa sinne, missä hänen suunsa on. Tästä näkökulmasta avaus on erittäin positiivinen koko kryptovaluuttasektorin kannalta”, Coinmotionin toimitusjohtaja Heidi Hurskainen arvioi peliliikettä.

On varsin epätodennäköistä, että Muskin tarkoituksena olisi vain saada nopeita pikavoittoja kryptovaluutoista. Maailman rikkaimpana ihmisenä hänellä ei ole tällaiselle mitään tarvetta, minkä lisäksi Muskin oma ideologia suosii juurikin Bitcoinin pitkäaikaisempaa kasvua ja käyttöä.

Elon Musk on selkeästi kryptovaluuttojen kannattaja ja Teslan viimeisin peliliike todistaa, miten vahvasti.

Institutionaaliset sijoittajat voivat aiheuttaa bitcoin-pulan

Institutionaaliset sijoittajat pitävät hallussaan noin kolmea prosenttia kaikista kierrossa olevista bitcoineista, kertoo lohkoketjudata. 24 instituutiota ovat hankkineet yhteensä noin 460 500 bitcoinia, mikä on nykykurssilla noin 22 miljardia dollaria.

Lohkoketjuanalyytikko Michael Novogratzin mukaan saatamme nähdä tulevaisuudessa pulaa markkinoilla liikkuvista bitcoineista, jos instituutiot jatkavat bitcoinien hankkimista tähän tahtiin. Sijoittajille tällaisesta pulasta voi tietysti olla hyötyä, sillä kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan se tulisi nostamaan bitcoinin kurssia entisestään.

Bitcoinien ostamista on pidetty aikaisemmin riskialttiina sijoituksena instituutioille, mutta nyt se näyttäisi olevan muuttumassa valtavirraksi. Instituutioille bitcoin toimii hyvänä suojana fiat-valuuttojen inflaatiota ja valtioiden talouspolitiikkaa vastaan.

Bitcoinien haaliminen voi johtaa tulevaisuudessa bitcoin-pulaan, jolloin määräävät myyjän markkinat.

Morgan Stanley harkitsee kryptosijoittamista

Yhdysvaltalainen liikepankki Morgan Stanley harkitsee sijoittamista bitcoiniin, kertoo talousjulkaisu Bloombergin tuore raportti. Sijoituksen tekisi Morgan Stanleyn alainen Counterpoint Global -sijoitusyksikkö.

Ennen kuin Morgan Stanley voi toteuttaa suunnitelmansa, tarvitsee se kuitenkin hyväksynnän sekä Yhdysvaltain päättäjiltä että pankin omistajilta.

Morgan Stanley ei ole kokonaan uusi pelaaja kryptomarkkinoilla. Liikepankki omistaa noin 11% bitcoineihin vahvasti sijoittaneesta MicroStrategystä.

Aikaisemmin Morgan Stanley on toiminut kryptomaailmassa vain välillisesti. (KUVA: Alex Proimos – CC S-A 2.0)

PayPal laajentaa kryptokäyttöä ulkomaille

Internet-maksujätti PayPal on laajentamassa kryptomaksumahdollisuuksia Yhdysvaltain ulkopuolelle. Ensimmäisenä Yhdysvaltain ulkopuolisista asukkaista PayPalin kryptomaksuista pääsevät nauttimaan Iso-Britannian asukkaat.

PayPal on aluksi laajentamassa kryptovaluuttamaksamisen koskemaan sen isobritannialaisia Venmo-käyttäjiä. Venmo on PayPalin kehittämä älypuhelinsovellus, joka on aikaisemmin mahdollistanut maksamisen perinteisillä fiat-valuutoilla.

PayPal on aikaisemmin kertonut, että pidemmällä tähtäimellä sen tarkoituksena on saada lanseerattua kryptomaksaminen globaaliksi. Iso-Britannia on ensimmäinen askel tämän suunnitelman toteuttamisessa.

PayPalilla on tarkoitus saada kryptomaksut kaikkialle maailmaan muutaman vuoden sisällä.

Mastercard mahdollistaa bitcoin-ostot

Maksukorttijätti Mastercard on kertonut suunnitelmistaan antaa kauppiaille mahdollisuuden vastaanottaa maksuja suoraan kryptovaluuttoina. Mastercard ei ole vielä kertonut, mitä kaikkia kryptovaluuttoja se aikoo ottaa järjestelmäänsä mukaan. Melko varmaa on kuitenkin, että joukkoon kuuluu Bitcoin.

Mastercard on aikaisemminkin ollut mukana kryptobisneksessä Wirex ja Uphold -yritysten kanssa tekemänsä yhteistyön myötä. Wirexin ja Upholdin asiakkaat ovat voineet hankkia Mastercard-maksukortin, jonka kautta he ovat voineet maksaa kryptoilla. Nämä ovat kuitenkin eronneet nykyisestä suunnitelmasta muun muassa siten, että niissä kryptot on välissä muutettu fiateiksi.

Vaikka Bitcoinin ottaminen mukaan Mastercardin maksujärjestelmään tuntuu loogiselta, Coindeskin lähteiden mukaan se ei ole varmaa. Lähteen mukaan Mastercard punnitsee vielä, käytetäänkö bitcoinia tarpeeksi paljon suoraan maksamiseen vai toimiiko se käyttäjille pikemminkin kullan kaltaisena sijoitus- ja turvasatamainstrumenttina.

Mastercardin epäiltiin olevan seuraava iso tekijä, joka lähtee Teslan jälkeen kryptohommiin. Tämä näyttäisi olevan vähintään osaksi totta.

Deutsche Bank haluaa tarjota kryptopalveluita

Maailman suurimpiin kuuluva investointipankki, saksalainen Deutsche Bank on aikeissa astua kryptomaailmaan. Deutsche Bank haluaa tarjota asiakkainaan toimiville hedgerahastoille erilaisia korkean tason kryptopalveluita.

Maailman talousfoorumin julkaiseman raportin mukaan Deutsche Bank aikoo kehittää “institutionaalisille asiakkaille täysin integroidun alustan, jonka avulla he voivat hallita digitaalisia hyödykkeitään ja yhdistyä saumattomasti laajempaan kryptovaluuttajärjestelmään”.

Raportin mukaan pankin tarjoama alusta tulisi mahdollistamaan kryptovaluuttojen ja muiden digihyödykkeiden vaihtamisen lisäksi myös helpon tavan instituutioille tehdä omia kryptopolettejaan ja muita hyödykkeitä. Pelkkien kryptojen lisäksi alustalla voitaisiin ilmeisesti hallinnoida myös fiat-omaisuutta.

Deutsche Bankin mukaan se on jo suorittanut alustavat testit onnistuneesti. Itse palvelu aiotaan julkaista vaiheittain. Sen ensimmäiset vaiheet olisi tarkoitus julkaista jo kuluvan vuoden aikana.

Deutsche Bankin uusi alusta voisi mahdollistaa lukuisien hedgerahastojen tulon markkinoille ja nopeuttaa entisestään institutionaalista adaptaatiota.

1 thoughts on “Tesla teki bitcoinista instituutioille valtavirtaa – Viikkokatsaus 7/2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *