USA:n presidenttipeli vaikuttaa myös kryptoihin – Viikkokatsaus 7/2020

Tervehdys, koko armas kryptokansa ja digimedborgaret. Se on taas se aika viikosta, kun pomo pistää toimittajan pieneen pimeään koppiin kirjoittamaan kryptouutisia.

Tällä kertaa viikkarissa sukellamme Yhdysvaltain politiikan saloihin. Se, mitä USA:ssa tapahtuu, tulee todennäköisesti heijastumaan ainakin jollain tavalla myös Eurooppaan. Täällä Euroopassa kun aina välillä tupataan apinoimaan sitä, mitä USA:ssa tehdään. Valkoinen talo haluaa kovasti suitsia Bitcoinia ja muita kryptoja, mutta presidentiksi haluava talousmoguli pyrkii kääntämään kelkan.

Lisäksi meillä on juttua hakkeroinneista ja muusta kryptopetollisuudesta. Jälleen kerran miljoonat ovat karkuteillä, eikä kukaan tiedä, miten ne saisi takaisin. Vaikka hakkeroinnit ovat ikäviä etenkin uhreilla, on tässä asiassa hyvätkin puolensa. Nimittäin aikaisemmin tämän kokoluokan kyseenalaisuudet olisivat saattaneet pistää koko kryptomarkkinat myrskyn hyrskyn, mutta infrastruktuuri on selkeästi kasvanut sen verran vahvemmaksi, että näitä tapauksia enää hädintuskin edes huomaa kursseissa.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin haastaa perinteistä politiikkaa, minkä vuoksi perinteiset poliitikot haluavat haastaa Bitcoinia.

Trumpin hallinto haluaa hillitä kryptovaluuttojen käyttöä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto on julkistanut budjettiesityksensä vuodelle 2021. Yksi aiheista, joita uudessa budjettiesityksessä käsitellään, ovat kryptovaluutat. Valitettavasti tapa, jolla asiaa käsitellään, näyttäisi olevan negatiivinen kryptokäyttäjille.

Valkoinen talo muun muassa ehdottaa, että Salainen palvelu voitaisiin yhdistää valtionvarainministeriön alaisuuteen. Trumpin hallitus uskoo, että tällä tavalla Salainen palvelu voisi taistellaa tehokkaasti “tulevaisuuden rikoksia” vastaan. Yleisesti ottaen budjettiehdotuksessa kryptovaluutat nähdään yksipuolisesti uhkana ottamatta huomioon niiden positiivisia mahdollisuuksia.

Viime aikoina Trumpin hallitus on ottanut useita askeleita taistellakseen kryptovaluuttoja vastaan. Hallitus on muun muassa ehdottanut veronmaksajien rahojen käyttämistä perustamaan virtuaalivaluuttojen “uhkien” minimoimiseen keskittyneen ohjelman. Aikaisemmin Trumpin valtionvarainministeri Steven Mnuchin julisti, että kryptovaluuttojen käyttöön ollaan säätämässä “merkittäviä uusia vaatimuksia”.

“Kryptovaluuttoja ei saa voida käyttää salaisina sveitsiläisinä pankkitileinä,” Mnuchin kommentoi.

Valkoinen talo ja Trumpin hallinto haluavat ottaa kryptovaluutat tiukemmin viranomaisten valvontaan.

Presidenttiehdokas Bloomberg haluaa kryptomyönteistä politiikkaa

Taloustietotoimisto Bloombergin perustaja ja USA:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Michael Bloomberg ehdottaa uusia sääntöjä, jotka selventäisivät kryptovaluuttojen ja muiden digitaalisten hyödykkeiden juridista asemaa USA:n oikeusjärjestyksessä. Bloomberg julkaisi mielipiteensä omassa talousuudistuksia koskevassa ohjelmassaan.

“Kryptovaluutoista on tullut satojen miljardien dollarien arvoinen ilmiö, mutta tästä huolimatta sen sääntely on edelleen hajanaista ja kehittymätöntä. Bitcoinin, lohkoketjun ja ICO:n tarjoamista mahdollisuuksista huolimatta alalla on edelleen paljon petollisuutta ja rikollisuutta,” Bloombergin talousohjelma kertoo.

Bloombergin talousohjelma ehdottaa kuluttajansuojan parantamista, kryptovaluuttoihin liittyvän verotuksen selventämistä sekä sääntöjä, joilla voitaisiin määritellä, mitkä kryptopoletit ovat laillisia sijoitusinstrumenttejä. Lisäksi ohjelma ehdottaa parempaa valvontaa pankeille ja muille perinteisille talousinstituutioille.

Bloomberg on toistaiseksi ainoa merkittävä presidenttipyrkyri, joka on ottanut laajemmin kantaa Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin. Muut ehdokkaat, kuten Bernie Sanders, Joe Biden tai Elizabeth Warren ovat olleet asiasta hiljaa. Pete Buttigieg puolestaan on sanonut vain, että bitcoinia tulisi kohdella hyödykkeenä. Istuva presidentti Donald Trump taas on avoimesti Bitcoin-vihamielinen.

Presidenttinä Michael Bloomberg haluaisi parantaa kryptovaluuttojen kohtelua Yhdysvaltain oikeusjärjestyksessä. (KUVA: Gage Skidsmore)

Kiinalainen kryptopörssi on miljoonia velkaa asiakkailleen

Kiinalainen FCoin-kryptovaluuttapörssi on vaikeuksissa. Yritys on velkaa asiakkailleen arviolta 7 000 – 13 000 bitcoinia, eli 67 – 125 miljoonaa dollaria. Nyt pörssin perustaja Zhang Jian on kertonut, että FCoin ei välttämättä pysty lainkaan maksamaan velkojaan.

Zhangin mukaan pörssiä ei ole hakkeroitu, eikä kyseessä ole huijaus tai petos. Hänen mukaansa pörssin sulkeminen johtuu joukosta sisäisiä tietovirheitä sekä päätöksiä, jotka ovat hänen mukaansa liian monimutkaisia selitettäväksi.

“Tämä ongelma on hiukan liian monimutkainen selitettäväksi yhdellä virkkeellä, minkä lisäksi tapahtumat ovat tapahtuneet pitkän ajan sisällä,” Zhang kertoi.

FCoinia syytettiin jo alkuvaiheissa petolliseksi hankkeeksi. Muun muassa Binancen toimitusjohtaja Changpeng Zhao sanoi FCoinia pyramidihuijaukseksi jo vuoden 2018 puolivälissä. Viimeaikaiset tapahtumat eivät ole ainakaan kumonneet näitä epäilyksiä.

FCoin nautti alusta saakka kyseenalaista mainetta, ja mikäli kadonneille rahoille ei löydy hyvää selitystä, näyttäisi maine olleen ansaittu.

Hajautettu lainasovellus hakkeroitiin kahdesti päivien sisällä

Hajautettu kryptolaina-alusta bZx on joutunut alle viikon sisällä jo kahden onnistuneen hyökkäyksen kohteeksi. Yhteensä hyökkääjä on onnistunut varastamaan noin 945 000 dollarin edestä kryptovaluuttoja alustalta.

BZx on älysopimuksiin perustuva lohkoketjuprojekti, jonka tarkoituksena on mahdollistaa lainaaminen ilman keskitettyjä järjestelmiä. Hyökkääjä ilmeisesti käytti hyväkseen älysopimuksen bugeja ja suunnitteluvirheitä manipuloidakseen markkinoita alustalta “lainaamillaan” rahoilla.

Ensimmäinen hyökkäyksistä tapahtui 14. päivä helmikuuta, jolloin hyökkääjä onnistui manipuloimaan itselleen noin 318 000 dollarin edestä ethereumia. Toinen hyökkäyksistä tapahtui 17. päivä, jolloin hyökkääjä toisti hyökkäyksen käyttäen hyvin samankaltaisia metodeja. Toisesta hyökkäyksestä hän sai lähes 636 000 dollarin edestä kryptovaluuttoja.

Hyökkäys tuo mieleen taannoisen DAO-hakkeroinnin. Yhteistä näille hyökkäyksille on, että niissä hyväksikäytettiin älysopimuksiin jääneitä porsaanreikiä. Vaikka älysopimuksille näyttäisi olevan tulevaisuudessa aitoa käyttöä, bZx:n ja DAO:n kaltaiset tapaukset voivat lietsoa epäluuloa vielä kehittymässä olevaa teknologiaa kohtaan.

Hajautettu talous on tulevaisuutta, mutta toimivien älysopimusten kirjoittaminen vaatinee vielä kehitystyötä.

Bitmainille on kasvamassa kova kilpailija

Bitcoin-louhintalaitevalmistaja Bitmain on saanut kovan kilpailijan. Toinen laitevalmistaja MicroBT onnistui viime vuonna kasvamaan nopeasti yhdeksi suurimmista laitevalmistajista, eikä Bitmainin johtoasema näytä enää yhtä pysyvältä kuin ennen.

Vuonna 2019 MicroBT myi noin 600 000 yksikköä omaa WhatsMiner M20 -louhintalaitettaan, yrityksen myyntijohtaja Vincent Zhang paljasti louhintaa koskevassa paneelikeskustelussa.

Myydyt WhatsMinerit tuottavat arviolta 60 terahashia per sekunti. Tämä tarkoittaa, että MicroBT:n louhintalaitteet ovat tuottaneet arviolta yli 30 exahashia kuluneen vuoden aikana. MicroBT:n louhijat tuottavat siis jo lähes kolmanneksen kaikesta Bitcoin-verkon laskentatehosta.

Jos WhatsMinerien suosion kasvu jatkuu samaa tahtia, tulee se ennemmin tai myöhemmin ohittamaan suosiossa Bitmainin AntMinerit.

Alex Jones kääntyi vihdoin Bitcoinin tukijaksi

Kaikkien amerikkalaisten salaliittoteoreetikkojen ja vaihtoehtomediadiggarien sankari, Alex Jones, on vihdoin ja viimein kääntynyt Bitcoinin kannattajaksi. Jones kertoi näkemyksistään Infowars-mediassaan, jossa talousasiantuntija Max Keiser oli vierailemassa.

Jones on aikaisemmin ollut skeptinen Bitcoinin suhteen ja varoitellut kuulijoitaan siitä. Nyt Jones kommentoi, että hän ei aikaisemmin voinut kehottaa kuulijoitaan ostamaan bitcoineja, koska hän ei ollut täysin varma siitä, millainen järjestelmä Bitcoin on.

“Minun olisi pitänyt lähteä Bitcoiniin mukaan kauan sitten,” Jones kertoi.

Jonesin mukaan Bitcoin on erittäin hyvä järjestelmä, koska mikään ulkopuolinen taho ei voi sulkea tai manipuloida sitä. Lisäksi Jones uskoo, että oman sijoitussalkun monipuolistaminen on järkevää ja bitcoinin olevan hyvä vaihtoehto siihen.

Alex Jones nousi Yhdysvalloissa valtavirtajulkisuuteen viime presidentinvaalien aikana. (KUVA: Sean P. Anderson)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *