Edes Bitcoin ei säästy koronavirukselta – Viikkokatsaus 6/2020

Koronaviruksesta saattaa hyvinkin muodostua yksi aikamme suurimmista epidemioista. Tauti on tartuttanut jo tuhansia ihmisiä ympäri maailman ja vetänyt maailmantalouden epävakaisiin aikoihin. Kiina on sellainen globaali veturi, että kun siellä tapahtuu jotain merkittävää, se väistämättä vaikuttaa koko maailman ekonomiaan.

Eikä Bitcoin ole poikkeus. Bitcoin on toki hyvin kestävä erilaisia poliittisia puuttumisia tai hakkerointihyökkäyksiä vastaan, mutta loppukädessä siinäkin on kyse vain työkalusta. Ja työkaluja käyttävät ihmiset, jotka eivät ole yhtä immuuneja.

Tässä viikkarissa tsekkaamme muun muassa, miten koronavirus on vaikuttanut Kiinan ja Aasian kryptovaluuttaympäristöön. Lisäksi meillä on juttua siitä, miten vähän kryptoja oikeasti käytetäänkään rikollisuudessa, sekä miten Bitcoin ilmeisesti todellakin on onnistunut skaalautumaan huomattavasti aiempaa nopeammaksi. Sekä tietty paljon muuta.

Viime viikkarin voit lukea täältä.

Kiina on merkittävä tekijä kryptoteollisuudessa, minkä vuoksi siellä tapahtuvat asiat heijastuvat helposti koko kryptomaailmaan.

Koronavirus vaikuttaa Bitcoin-verkon laskentatehoon

Koronavirus on aiheuttanut myrskyjä Kiinassa ja globaaleilla markkinoilla, ja nyt epidemia on alkanut vaikuttaa myös Bitcoiniin. Kiinalaiset Bitcoin-louhijat ovat joutuneet keskeyttämään tai lykkäämään uusia louhintalaitehankintoja maan asetettua erilaisia karanteenitoimenpiteitä, jotka muun muassa rajoittavat maan tuontia.

Tällä on puolestaan ollut suora seuraus Bitcoin-louhintaan. Nimittäin Bitcoin-louhinnan vaikeusasteen kasvu on hidastunut huomattavasti louhijoiden lykätessä laitehankintojaan.

Bitcoinin vaikeusaste säätää itseään automaattisesti sen mukaan, kuinka paljon verkossa on louhintatehoa. Vaikeusasteen säätelyn tarkoituksena on, että jokaisen uuden lohkon louhimiseen menee keskimäärin 10 minuuttia riippumatta louhintatehon määrästä. Kun louhintatehoa on enemmän, louhinnan vaikeusaste kasvaa.

Vaikeusaste muuttui viimeksi 11. päivä helmikuuta, jolloin vaikeusaste kasvoi vain 0,52% aikaisemmasta. Tämä on huomattava pudotus aikaisempaan. Tammikuun 28. päivä vaikeusaste nousi 4,67%. Tammikuun 14. päivä puolestaan vaikeusaste nousi jopa 7,08%.

Vaikka vaikeusasteen kasvun hidastuminen osoittaakin, että myös laskentatehon kasvu on hidastunut, ei tämä ole todennäköisesti minkäänlainen ongelma Bitcoin-verkolle. Louhijoille se voi osoittautua jopa hyödylliseksi, sillä se tarjoaa mahdollisuuden hengähtää ainakin hetkeksi louhintalaitteiden kilpavarustelusta.

Koronaviruksen vuoksi myös uusien louhintalaitteiden saaminen Kiinaan on vaikeutunut, mikä puolestaan on hidastanut huomattavasti Bitcoin-verkon laskutehon kasvua.

Kryptotapahtumia peruttu koronaviruksen vuoksi

Koronavirusepidemia ei vahingoita ainoastaan Kiinaa, vaan koko Aasia on varpaillaan viruksen edessä. Nyt joukko kryptovaluuttaan liittyviä tapahtumia ja konferensseja on jouduttu perumaan ympäri Aasian. Jotkin kryptoyritykset ovat joutuneet jopa sulkemaan palvelunsa koronaviruksen ja muun poliittisen kaaoksen vuoksi.

Esimerkiksi vuosittain Hongkongissa järjestettävä TOKEN2049-kryptotapahtuma oli alunperin tarkoitus järjestää maaliskuun puolivälissä. Koronavirusepidemian ansiosta tapahtuma on kuitenkin siirretty ensi lokakuulle.

“Olemme viime viikkoina seuranneet tarkkaan koronavirukseen liittyviä tapahtumia. Vaikka Hongkong hoitaa tilanteen hyvin ja on varautunut erilaisiin seurauksiin, on ilmassa edelleen epävarmuutta,” TOKEN2049:n järjestäjät kertoivat tiedotteessaan.

Myös Binance Blockchain Week Vietnam ja Hong Kong Blockchain Week 2020 ovat toistaiseksi jäissä. Molemmat tapahtumat oli alunperin tarkoitus järjestää keväällä, mutta koronaviruksen vuoksi tapahtumat siirretään hamaaseen tulevaisuuteen. Kummankaan tapahtuman tulevaa päivämäärää ei ole vielä paljastettu.

Ainakin yksi merkittävä lohkoketjuyritys on myös joutunut sulkemaan ovensa koronaviruksen vuoksi. Hongkongilainen lohkoketjuyritys Bitspark kertoi aikaisemmin tällä viikolla lopettavansa toimintansa johtuen muun muassa koronaviruksesta ja Hongkongin poliittisesta tilanteesta.

Koronaepidemian lisäksi myös Hongkongin poliittisesti epävakaa tilanne on vaikeuttanut aasialaisten kryptotoimijoiden elämää.

Vain marginaalinen osa kryptosiirroista liittyy rikollisuuteen

Lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysis on julkaissut raportin, jossa käsitellään kryptovaluuttoihin liittyvää rikollisuutta. Raportin mukaan kryptovaluuttojen rikollinen käyttö kaksinkertaistui viime vuoden puolella.

Toisaalta kasvusta riippumatta kryptovaluuttojen rikollinen käyttö on edelleen hyvin vähäistä. Chainalysiksen raportin mukaan vuonna 2018 noin 0,04% kryptovaluuttasiirroista liittyivät rikollisuuteen. Vuonna 2019 sama luku oli 0,08%.

Vaikka valtamedia tuppaa usein yhdistämään kryptovaluutat rikollisuuteen, todellisuudessa suurin osa kryptovaluutoista ovat äärimmäisen huonoja mihinkään laittomaan käyttöön. Lohkoketju säilyttää siirtotiedot pysyvästi ja muuttumattomina, minkä vuoksi kryptovaluuttojen käyttö jättää huomattavan elektronisen jalanjäljen.

Ylivertaisesti eniten rikollisuutta harjoitetaankin fiat-valuutoilla, kuten dollareilla ja euroilla. Näyttäisi myös siltä, että mitään merkittävää muutosta tilanteeseen ei ole tulossa.

Vaikka kryptoja käytetään kasvavissa määrin myös rikollisuudessa, puhutaan silti hyvin marginaalisesta ilmiöstä.

Prasos Oy listattu Privanetin Päälistalle

Muun muassa Bittiraha.fi:tä, Coinmotionia ja Bittimaatteja ylläpitävä Prasos Oy siirtyy Privanetin päälistalle. Privanet on kotimainen listaamattomien arvopapereiden välittämiseen erikoistunut pörssilistattu sijoituspalvelukonserni, jonka ylläpitämällä Premarket-jälkimarkkinalla käydään kauppaa useiden tunnettujen listaamattomien yhtiöiden osakkeilla.

“Prasos Oy on yksi alansa johtavista kasvuyhtiöistä ja osakkeemme ovat kiinnostaneet monia sijoittajia rahoituskierrostemme yhteydessä, ja niiden myötä meille on kertynyt peräti 1 500 omistajaa. Listaamattomana yhtiönä osakekaupan matala likviditeetti on kuitenkin ollut jatkuva haaste sekä ostajille että myyjille, ja Privanetin päälistalle siirtymisen avulla tavoitteemme on nostaa yhtiön näkyvyyttä, jotta osakekauppaan saadaan lisää vaihtovolyymia ja likviditeettiä”, kommentoi Prasos Oy:n hallituksen puheenjohtaja Henry Brade.

Aikaisemmin Prasos Oy:n osake on ollut listattuna Privanetin Kasvulistalla, mutta nyt se on noussut Päälistalle. Päälistan yrityksistä päivitetään enemmän ja useammin tietoa Privanet-palveluun kuin Kasvulistan yrityksistä. Päälista saa myös enemmän näkyvyyttä ja on nähtävillä suoraan Privanetin etusivulla.

“Kiinnostus kaupankäyntiin Prasoksen osakkeella kasvoi viime vuonna, ja halusimme tarjota yhtiölle paikkaa Päälistallamme. Päälistan yhtiöiltä odotetaan muita parempaa sijoittajaviestintää ja osakkeiden likviditeetti on yleisesti muita listojamme parempi,” kertoo Privanet Premarketin liiketoimintavastaava Joni Niemeläinen.

Prasos kuuluu Pohjoismaiden johtavien kryptovaluutta- ja lohkoketjuyritysten joukkoon.

Bitcoin saattaa saavuttaa uuden hintaennätyksen tänä vuonna

Bitcoinin huimaava kurssinousu on puhuttanut kryptovaluuttaan keskittynyttä mediaa koko kuluneen vuoden. Nyt myös valtamedia on alkanut kiinnostua noususta. Kauppalehti on kirjoittanut bitcoinista jutun, jossa se aprikoi syitä kurssinousulle.

Kaikista selkeimpänä syynä nousulle näyttäisi olevan lähestyvä lohkopalkkioiden puoliintuminen. Lohkopalkkiot tulevat puoliintumaan ensi toukokuussa, minkä seurauksena uusien bitcoinien syntytahti laskee. Kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan laskeva tarjonta tulee nostamaan hyödykkeen hintaa, mikäli kysyntä kasvaa tai pysyy samana.

“Aiemmissa tapauksissa suuria määriä omistavat toimijat ovat pantanneet bitcoineja itsellään odottaessaan sen kallistuvan lähestyttäessä itse tapahtumaa”, kertoo hongkongilaisen Panxora-välitysyrityksen johtaja Gavin Smith.

Aikaisemmin lohkopalkkioiden puoliintuminen on nostanut bitcoinin kurssia huomattavasti ja on mahdollista, että nykyinen kurssitrendi noudattaa historiallisia kaavoja. Fundstratin analyytikko Thomas Leen mukaan bitcoinin arvo saattaa nousta jopa 27 000 dollarin puolelle.

“Bitcoin palannee aiempiin hippulukemiinsa ja niiden yli tämän vuoden aikana”, Lee kommentoi.

Bitcoinin kurssi saattaa hyvinkin ylittää tänä vuonna kaikki aikaisemmat ennätykset, mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa.

Bitcoinin siirtokustannukset ovat romahtaneet

Bitcoinin siirtokustannukset ovat nykyään huomattavasti matalampia kuin mitä ne olivat muutamia vuosia sitten. Vuoden 2017 joulukuussa siirtokustannukset nousivat korkeimmilleen koskaan ja yhdestä siirrosta saattoi joutua maksamaan jopa 20 dollaria.

Nykyään keskimääräinen siirtohinta on noin 0,5 dollaria. Huomionarvoista asiassa on, että vaikka siirtojen kustannukset ovat tippuneet murto-osaan aikaisemmasta, siirtoja tapahtuu määrällisesti suurin piirtein yhtä paljon kuin 2017 joulukuussa.

Siirtokustannusten roima laskeminen on osoitus siitä, että Bitcoinin teknologia on pystynyt skaalautumaan huomattavasti aikaisemmasta. Yksi tekijöistä tälle on vuonna 2017 kehitetty SegWit-päivitys, joka alkaa nykyään olla jo perusominaisuus kaikissa Bitcoin-asiakasohjelmissa. SegWitin ansiosta lohkoihin voidaan tallettaa tietoa tehokkaammin, minkä ansiosta verkko voi käsitellä entistä suurempia siirtomääriä.

Bitcoinin siirtokustannukset ovat laskeneet viime vuosina takaisin hyvin maltilliselle tasolle.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *