Uutisankka double-spendistä tiputti bitcoinin kurssia – Viikkokatsaus 4/2020

Kuluneen viikon loppupuolella kansainvälisessä mediassa nousi pintaan “double-spend”, eli samojen bitcoinien käyttäminen kahdesti. Median mukaan tämä olisi loppu Bitcoinille, sillä se tekisi Bitcoinista järjestelmänä kyseenalaisen. Jo aikaisemmin korjausliikkeessä ollut kurssi lähti uutisten myötä sukeltamaan entistä matalammalle.

Todellisuudessa kuitenkaan mitään double-spendiä ei tapahtunut, vaan kyseessä oli Bitcoinin normaali toiminta ja pelkkä uutisankka. Tässä viikkarissa kerromme enemmän tuosta “double-spendistä”.

Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa globaalia tietokonesirupulaa, joka vaikutta myös Bitcoinin louhimiseen, Bitcoin-solmujen kasvua, institutionaalisten sijoittajien pysyvää kiinnostusta sekä tahattoman huumorin mestarin, Craig Wrightin, viimeisintä kettuilua kryptoyhteisölle.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoinia ei uhkaa toistaiseksi mikään, vaikkakin media koitti hieroa kohua ymmärtämällä väärin lohkoketjun toiminnan.

Bitcoinissa ei tapahtunut double-spendiä

Torstaina 20. päivä kuluvaa kuuta monet mediat kertoivat, että Bitcoinin lohkoketjussa oli tapahtunut niin sanottu “double-spend”-skenaario. Double-spendillä tarkoitetaan tilannetta, jossa samat varat lähetetään kahteen kertaan eri osoitteisiin.

Medioiden mukaan tämä saattaa olla jopa kuolinisku Bitcoinille, sillä yksi syistä koko Bitcoin-protokollan ja lohkoketjun kehittämiseen oli välttää tällaisia tilanteita. Mediahuomion seurauksena Bitcoinin kurssi lähti myös välittömästi laskuun.

Todellisuudessa mitään double-spendiä ei kuitenkaan tapahtunut. Mitä tapahtui, oli pienen bitcoin-määrän lähettäminen samaan aikaan, kun Bitcoinin lohkoketju halkesi kahtia. Tämän vuoksi sama transaktio näkyi kahdessa eri lohkoketjussa.

Tällainen tapahtuma on täysin normaalia Bitcoinissa, eikä se mitenkään vaikuta Bitcoinin toimintaan. Lohkoketjun halkeamisen jälkeen louhijat yhdessä valitsevat yhden ketjun, joka hyväksytään Bitcoinin ketjuksi. Siirto siis saattaa näyttää tapahtuvan kahdesti, mutta koska vain yksi ketju lopulta hyväksytään, todellisuudessa siirto tapahtuu vain kerran Bitcoinin ketjussa.

Suuri mediakohu Bitcoinin kuolettavasta virheestä oli siis pelkästään median väärinkäsitys siitä, miten lohkoketju toimii. Mitään ihmeellistä, outoa, uutta tai lohkoketjun toimintaan negatiivisesti vaikuttavaa ei siis tapahtunut.

Siirtoja tehtiin useita, mutta Bitcoinin voittava ketju hyväksyi niistä vain yhden. (KUVA: 0xB10C)

Hintalasku ei ole hidastanut institutionaalisten sijoittajien kiinnostusta

Bitcoinin laskeva hinta ei näyttäisi hidastavan Bitcoin-“valaiden” ja suurten instituutioiden halua ostaa lisää bitcoineja. Glassnode-sivuston tietojen mukaan yli 1 000 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä kasvoi samaan aikaan, kun bitcoinin kurssi tippui alle 30 000 dollarin.

Glassnoden mukaan yli 1 000 bitcoinia sisältävien lompakoiden määrä tippui viime vuoden lopussa, mutta lähti jälleen nousuun kuluvan vuoden alkupuolella.

Myös eteläkorealaisen lohkoketjuanalyysiyritys CryptoQuantin data kertoo, että institutionaaliset sijoittajat olisivat edelleen liikenteessä. CryptoQuantin mukaan bitcoin-siirtoja tehdään edelleen suuria määriä, mutta pörsseistä tehtävien siirtojen määrä ei ole kasvanut. Tämä kertoo, että suurin osa siirroista tehdään ilman pörssejä, mikä on institutionaalisten sijoittajien suosituimpia toimintatapoja.

“Institutionaalisilla sijoittajilla näyttäisi olevan sijoittamisessa pidempi tähtäin, minkä vuoksi tammikuun hintapudotus ei näyttäisi haittaavan niitä, ja ne vaikuttavat olevan pikemminkin tyytyväisiä saadessaan ostaa bitcoineja halvalla hinnalla,” kommentoi OKEx-pörssin tutkimusosaston Adam James.

Bitcoin-valaita ei laskenut hinta ole haitannut.

Bitcoin-nodeja enemmän kuin koskaan

Bitcoin-solmujen, tai -nodejen, määrä on saavuttanut kaikkien aikojen ennätyksensä. Bitcoin-solmuja mittaavan Bitnodes.io:n mukaan kirjoitushetkellä verkossa on aktiivisena 11 976 solmua. Toisen mittarin, coin.dancen, mukaan aktiivisia solmuja on 11 810.

Aikaisempi ennätys aktiivisten solmujen määrässä saavutettiin vuoden 2020 tammikuussa. Tällöin aktiivisia solmuja oli noin 11 250.

Bitcoin-solmulla tarkoitetaan Bitcoin-verkon tietoa jakavaa tietokonetta, joka on yhteydessä muihin samoilla säännöillä toimiviin tietoa jakaviin tietokoneisiin. Tällainen tietokone tallentaa ja päivittää koko Bitcoinin lohkoketjun ja antaa muille tietokoneille ja Bitcoin-asiakasohjelmille mahdollisuuden kopioida ja lukea Bitcoinin lohkoketjua.

Mitä enemmän Bitcoin-solmuja verkostossa on, sitä turvallisempi ja itsenäisempi koko Bitcoin-järjestelmä puolestaan on. Bitcoin-solmuja pidetään myös yhtenä turvallisimmista tavoista säilyttää bitcoineja.

Yksi helpoimmista tavoista pyörittää Bitcoin-solmua on ladata Bitcoin Core.

Microsoftia esittävät BTC-varkaat liikkeellä

Bittiraha.fi:n emoyritys Coinmotion on saanut viime aikoina lukuisia yhteydenottoja Microsoftin teknisenä tukena siintyvistä huijareista. Huijarit puhuvat usein englantia ja soittavat ulkomaalaisista numeroista.

Tyypillisessä huijauksessa soittaja väittää kohteen tietokoneen olevan saastunut viruksella ja noudattamaan soittajan antamia ohjeita. Mitään virusta ei tietenkään ole alunperinkään olemassa.

Jos kohde noudattaa huijarin antamia ohjeita, hän päätyy antamaan huijarille mahdollisuuden hallita tietokonettaan. Jos tietokoneella on bitcoineja, huijarit pyrkivät siirtämään bitcoinit omaan osoitteeseensa.

Jos bitcoinit on säilytetty turvallisesti tietokoneella, huijari ei yleensä pääse niihin käsiksi, vaikka saisi koneen hallintaansa. Toisaalta usein bitcoinien säilömisessä on ongelmia ja huijarilla saattaa olla keinoja esimerkiksi löytää Bitcoin-lompakon salasanat muualta koneesta.

Paras tapa välttää huijauksia on olla kokonaan vastaamatta tuntemattomasta ulkomaalaisesta numerosta tuleviin puheluihin. Mikäli puheluun kuitenkin sattuu vastaamaan ja luurin toisesta päästä kuuluu lontoota, kannattaa puhelu lopettaa siihen paikkaan. Tärkeintä kuitenkin on olla noudattamatta huijarin neuvoja. On hyvin epätyypillistä, että rehellisellä asialla oleva tukihenkilö tekisi tällaisia soittoja.

Ylipäätään kukaan tuntematon, joka tahtoo käskyttää sinua puhelimessa koneesi käytöstä, ei ole pyytteettömällä asialla.

Tietokonesirupula vaikuttaa myös Bitcoin-louhimiseen

Tietokonesiruista on alkanut olla globaalisti pulaa, mikä vaikuttaa myös Bitcoinin ja kryptovaluuttojen louhintaan, kertoo uutispalvelu Reuters. Tietokonesirujen valmistajat eivät yksinkertaisesti ehdi valmistaa uusia siruja yhtä nopeasti kuin niitä tarvitaan.

Kryptovaluuttojen louhintaan käytettyjen laitteiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti samaan aikaan, kun bitcoinin kurssi on saavuttanut uusia tasoja. Louhintalaitteiden valmistajien varastot ovat tyhjiä, mutta kysyntä pysyy silti korkeana.

Tietokonesirujen vähäisyys suosii ennen kaikkea isoja louhijoita, joilla on varaa maksaa suurempia hintoja uusista louhintalaitteista. Tämän pelätään keskittävän louhintaa muutamille toimijoille.

Sirupula vaikuttaa kryptolouhinnan lisäksi myös muille sektoreille, kuten tietokoneiden, älypuhelimien ja autojen valmistukseen. Kryptolouhinnassa sirupula on kuitenkin huutavampi, sillä siruvalmistajat ovat päättäneet keskittyä ennemmin perinteisille sektoreille kuin kryptolouhintaan, sillä perinteisten sektorien koetaan olevan varmempia ja vakaampia kuin kryptolouhinnan.

Bitcoin-louhinnan suosio kasvaa kryptojen arvon kasvaessa. (KUVA: Marko Ahtisaari)

Vale-Satoshi tekijänoikeustrollailee

Kyseenalaisesta maineesta nauttiva nettitrolli Craig Wright on iskenyt jälleen. Tällä kertaa Wrightin kohteena on Bitcoinin alkuperäinen esittelypaperi, jonka Bitcoinin anonyymi kehittäjä Satoshi Nakamoto julkaisi vuonna 2008.

Wright väittää olevansa Satoshi Nakamoto, vaikka hän ei olekaan pystynyt esittämään yhtäkään todistetta väitteidensä teksi. Nyt hän on päättänyt tehdä tekijänoikeusvaatimuksen Bitcoinin alkuperäisestä tekstistä, vaikka teksti itse julkaistiinkin aikoinaan avoimella lisenssillä.

Wrightin vaatimusten vuoksi alkuperäinen esittelyteksti on poistettu useilta nettisivuilta, mukaan lukien Bitcoinin tietopankki Bitcoincore.comista.

Poistaminen ei tarkoita, että kukaan uskoisi Craig Wrightin väitteitä tai että niillä olisi edes mahdollisuuksia pärjätä oikeudessa. Pikemminkin poisto on tehty sen vuoksi, että Bitcoincore.com ja muut tahot eivät joutuisi vääntämään näin itsestäänselvästä asiasta oikeudessa, mikä söisi heiltä turhaan aikaa ja resursseja.

Craig Wrightilla on historiaa haastaa ihmisiä oikeuteen täysin turhista asioista riippumatta noiden haasteiden menestymismahdollisuuksista. Vaikka hän on ilmiselvästi pelkkä huijari, on hänen toimintansa melkoinen piikki monien lihassa.

Craig Wrightin mielestä hän on Satoshi Nakamoto, mutta kukaan toinen ei ole julkisesti kertonut uskovansa häntä. (KUVA: Craig Wright)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *