Meemisijoittaminen iski myös kryptovaluuttoihin – Viikkokatsaus 5/2021

Viime viikolla pörssit ja sijoittajat ympäri maailman ovat olleet ihmeissään, kun GameStopin, Blockbusterin ja Nokian kaltaiset päivänlaskun yritykset ovat nähneet osakkeissaan melkoisia pomppuja. Esimerkiksi GameStopin osake on noussut jopa tuhat prosenttia siitä huolimatta, että pelejä myyvät kivijalkaliikkeet eivät ole enää erityisen relevantteja.

Tämän ilmiön taustalla on niin sanottu “meemisijoittaminen”, joka on lähtöisin Redditistä, Discordista ja muualta sosiaalisesta mediasta. Erityisesti Redditin WallStreetBets-yhteisö on toiminut meemisijoittamisen keskiössä.

Pohjimmiltaan meemisijoittamisella on tarkoitettu miljoonien yksittäisten piensijoittajien yhteistuumaista toimintaa, jolla on pyritty nostamaan osakkeiden ja muiden sijoituskohteiden arvoa. Tätä toimintaa on koordinoitu muun muassa Internet-meemeillä.

Tässä viikkarissa tsekkaamme, miten meemisijoittamisilmiö on vaikuttanut kryptovaluuttojen maailmaan. Meemit ovat selkeästi aina olleet osa kryptovaluuttayhteisön toimintaa, eivätkä kryptot ole jääneet paitsi tästäkään taloudellisesta seikkailusta.

Viime katsauksen löydät täältä.

Meemisijoittamisessa Internetin huumorikulttuuri kohtasi traditionaaliset finanssimarkkinat.

Elon Musk tunnustaa Bitcoin-väriä Twitterissä

Maailman varakkain mies, teknologiaguru Elon Musk onnistui nostamaan bitcoinin kurssin hetkellisesti yli 40 000 dollarin. Musk vaihtoi Twitterissä esittelytekstinsä lukemaan yksinkertaisesti “#bitcoin”, minkä jälkeen Twitter-kansa ryhtyi levittämään tapauksesta linkkejä ja kuvakaappauksia.

“Jälkikäteen tarkasteltuna tämä oli väistämätöntä,” Musk twiittasi esittelytekstin vaihtamisen jälkeen.

Muskin Twitter-käytös sai ostajat liikkeelle, minkä seurauksena bitcoinin kurssi pääsi hetkellisesti jopa yli 15% nousuun. Nousu oli kuitenkin vain väliaikaista, sillä vain muutama tunti sen jälkeen myyjät päättivät ottaa tilanteesta ilon irti ja ryhtyä myymään bitcoineja.

Musk oli mukana myös markkinakaaosta aiheuttaneessa GameStop-ilmiössä. Twiittaamalla “Gamestonk!!” hän auttoi Redditin meemisijoittajia hankkeessaan nostaa GameStopin osakkeiden kursseja.

Elon Musk on jo pidemmän aikaa osoittanut kryptopositiivisia asenteita.

Dogecoin pumppasi ja dumppasi

Vaihtoehtokrypto dogecoinin vaihtomäärät nousivat 29. päivä tammikuuta ensimmäistä kertaa historiassa yli bitcoinin vaihtomäärien. Dogecoinin vaihtomäärät nousivat maailman suurimpiin kuuluvassa kryptovaluuttapörssissä, Binancessa, väliaikaisesti yli viiden miljardin dollarin ja sen kurssi nousi kahdeksankertaiseksi alkuperäisestä 0,012 dollarista yli 0,08 dollariin.

Tapaus johtui Redditin WallStreetBets-yhteisön päätöksestä ryhtyä joukkovoimalla pumppaamaan dogecoinin kurssia tietoisesti ylös. Foorumin miljoonat käyttäjät ostivat pieniä määriä dogecoineja, minkä seurauksena dogen hinta lähti nousuun. Tästä seurannut markkinahype ja spekuloijien mukaantulo puolestaan nostivat kurssia entisestään.

Redditin meemisijoittajat päätyivät pumppaamaan dogea ylös sen jälkeen, kun sijoituspalvelu Robinhood päätti estää GameStopin osakkeiden vaihtamisen palvelussaan. Dogecoinin nousun jälkeen Robinhood päätti rajoittaa myös kryptovaluuttojen myyntiä.

Kuten muissakin meemisijoittajien nostamissa hyödykkeissä, myös dogessa nousu oli väliaikainen. Pian kurssinousun jälkeen doge romahti yli 60% ja jätti monet sijoittajat nuolemaan näppejään.

Dogecoin lähti alunperin doge-Internet-meemistä.

Meemisijoittajat pumppasivat myös XRP:tä

Dogecoin ei jäänyt viimeiseksi meemisijoittajien pumppaamaksi kryptoksi. 30. päivä tammikuuta nousuun lähti Ripple-projektin XRP-kryptovaluutta.

Tällä kertaa nousun taustalla oli Redditin WallStreetBetsistä lohjennut SatoshiStreetBets. WallStreetBetsin yhteisö oli alunperin halutonta kikkailemaan kryptovaluutoilla, minkä vuoksi yhteisön kryptoharrastajat perustivat oman sivuyhteisönsä.

Redditin meemisijoittajat onnistuivat nostamaan XRP:n kurssia jopa 86%. Tällä kertaa meemeilijöiden virta ei kuitenkaan riittänyt samanlaiseen nousuun kuin dogen kanssa. Tätä on selitetty muun muassa dogecoin-nousussa rahojaan menettäneiden pettymyksellä sekä XRP:n juridisilla ongelmilla.

XRP:n nousu selittyi pitkälti samoilla Reddit-sijoitusjäynääjillä kuin muukin viimeaikainen markkinakaaos.

Visa harkitsee kryptointegraatiota

Luottokortti- ja maksunvälittäjäjätti Visa harkitsee kryptovaluuttojen implementointia osaksi Visan maksujärjestelmiä. Asiasta kertoi Visan toimitusjohtaja Al Kelly.

“Kryptostrategiamme on toimia yhteistyössä lompakkotarjoajien ja pörssien kanssa antaaksemme käyttäjille mahdollisuuden ostaa kryptovaluuttoja Visa-valtuuksillaan sekä käyttää kryptovaluuttoja Visan kautta missä tahansa niiden 70 miljoonan kauppiaan palveluissa, joissa hyväksytään Visa,” Kelly kertoi.

Kelly myös kertoi, että Visa on jo valinnut muutamia digivaluutta-alustoja yhteistyökumppaneikseen. Tällaisiksi alustoiksi hän mainitsi Crypto.comin, BlockFi:n, Foldin ja BitPandan.

Mikäli Visan kryptointegraatiosuunnitelmat toteutuvat, tulee se nostamaan kryptovaluuttojen kurssia luultavasti huomattavia määriä samaan tapaan kuin viime vuonna tapahtunut PayPal-integraatio teki.

Visan kryptointegraatio olisi melkoinen voitto kryptovaluutoille.

Naisten määrä kryptosijoittajissa on kasvussa

Kryptovaluuttapörssi Gemini on laatinut uuden Iso-Britanniaa koskevan kyselytutkimuksen, jonka mukaan naisten kiinnostus ja aktiivisuus kryptovaluuttasijoittamisessa on kasvanut. Geminin mukaan 41,6% niistä kyselyyn vastanneista, jotka ovat entisiä tai nykyisiä kryptosijoittajia, ovat naisia.

Muutos on merkittävä. Aikaisempien tutkimuksien mukaan Iso-Britannian kryptosijoittajista ainoastaan 21%-22% ovat olleet naisia. Kryptosijoittajien määrä on siis jopa kaksinkertaistunut aikaisemmista tutkimuksista.

Tutkimuksen mukaan yhä useampi nainen on myös aikeissa sijoittaa kryptoihin. 40% sijoittamishaluisista vastaajista olivat naisia.

Naiset näyttäisivät sijoittavan vuosi vuodelta enemmän kryptovaluuttoihin.

Kryptorikollisuuden määrä laski yli puolella

Kryptovaluuttoihin liittyvä rikollisuus puolittui viime vuonna, kertoo kyberturvallisuusyritys CipherTracen selvitys. Rikosten aiheuttamat vahingot tippuivat noin 57%.

CipherTracen mukaan vuonna 2019 kryptoihin liittyvää rikollisuutta harjoitettiin 4,5 miljardin dollarin edestä. Puolestaan 2020 rikollisuutta tapahtui vain 1,9 miljardin dollarin edestä.

CipherTracen mukaan merkittävin tekijä onnistuneen rikollisuuden vähentymiselle on ollut parantunut tietoturvallisuus, joka on estänyt useiden rikosten onnistumisen. Parantunut tietoturvallisuus on myös vähentänyt insentiivejä rikolliselle toiminnalle.

Raportin mukaan kaikista yleisimmät kryptorikollisuuteen liittyvät rikoksen muodot ovat huijaukset. Huijausten jälkeen tulevat varkaudet ja kiristykset.

Kryptorikollisuus muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi pörssien ja muiden toimijoiden parantaessa turvallisuuttaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *