Valtiolliset kryptot ovat tulossa – Viikkokatsaus 38/2020

Kryptovaluutat ovat runsaan 10 vuoden aikana iskeneet itsensä vahvasti läpi valtavirtatalouteen. Nykyään tavallisetkin sijoittajat, suuret sijoitusyritykset ja jopa valtiot käyttävät kryptovaluuttoja tai sijoittavat niihin.

Euroopan keskuspankki on kertonut harkitsevansa oman digitaalisen euron kehittämistä. Myös USA:n keskuspankki on kertonut, että sillä on käynnissä tutkimusta siitä, miten se voisi luoda digidollarin. Samanlaista kehitystä on käynnissä muun muassa Kiinassa ja myös esimerkiksi Venäjä on vihjaillut omasta digiruplastaan.

Tässä viikkarissa tsekkailemme muutamien merkittävien keskuspankkien kryptokehitystä sekä suhtautumista digitaaliseen rahaan. Muissa uutisissa muun muassa Venezuelan hallituksen tavoite ottaa louhijat kontrolliin sekä Norjan öljyrahaston bitcoin-omistukset.

Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Prasos Oy muutti nimensä Coinmotioniksi

Bittiraha.fi:n ja Coinmotionin ylläpitäjä Prasos Oy on vaihtanut nimensä Coinmotioniksi. Muutos liittyy yrityksen tavoitteeseen keskittyä entistä enemmän Coinmotion-palvelun parantamiseen ja kehittämiseen.

Prasos Oy osti Coinmotion-vaihtopalvelun vuonna 2016. Tämän jälkeen Coinmotionista on kasvanut yrityksen käytetyin ja suosituin palvelu. Yritys katsoo, että Coinmotionin kasvun vuoksi on luonnollista, että yritys vaihtaa myös nimensä Coinmotioniksi.

“Yhtiö on tottunut ylläpitämään monia brändejä samanaikaisesti, mutta se on todettu markkinoinnin kannalta haasteelliseksi. Jouduimme usein puhumaan sekä Prasoksesta että Coinmotionista, ja selittämään mistä on kyse. Tämän nimimuutoksen myötä asia yksinkertaistuu ja selittäminen jää vähemmälle. Näin saamme viestin paremmin perille”, kertoo Coinmotion Oy:n hallituksen puheenjohtaja Henry Brade.

Coinmotioniin tullaan lisäämään lähitulevaisuudessa uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus vaihtaa kryptovaluuttoja keskenään sekä palvelun oma natiivi mobiilisovellus.

Suurin osa kanadalaisista tuntee bitcoinin

Kanadan keskuspankin tuoreen raportin mukaan kanadalaiset ovat keskimäärin tietoisia talouden perusasioista sekä Bitcoinista. Raportti myös kertoo, että mitä enemmän kanadalaiset tietävät taloudesta, sitä todennäköisemmin he myös tuntevat Bitcoinin.

“93 prosenttia kanadalaisista, joilla on korkea taloudellinen tietämys, ovat tietoisia kryptovaluutoista, kun matalamman taloudellisen tietämyksen omistavista ainoastaan 72 prosenttia tuntee kryptovaluutat,” raportti kertoo.

Toisaalta raportti toteaa, että tietämys taloudesta korreloi negatiivisesti Bitcoinin omistamisen kanssa. Raportin mukaan tietämyksellä tarkoitetaan perusymmärrystä sijoittamisesta ja eläkesäästämisestä. Tämä voi selittyä kryptovaluuttojen omistajien matalammalla iällä verrattuna niihin, jotka jo harjoittavat eläkesäästämistä.

Raportti toteaa, että noin 84% kanadalaisista ovat vähintään kuulleet kryptovaluutoista. Sen sijaan vain 5% kanadalaisista omistaa bitcoineja tai muita kryptovaluuttoja.

Kanadan Keskuspankki kertoo kanadalaisten tuntevan hyvin bitcoinin.

Euroopan keskuspankki: stablecoin on harhaanjohtava nimi

Euroopan keskuspankin mukaan “stablecoin” tai “vakaakolikko”-nimien käytöstä tulisi luopua. Vakaakolikolla tarkoitetaan yleensä kryptovaluuttaa, jonka arvo on sidottu johonkin ulkopuoliseen asiaan, kuten fiat-valuuttaan tai kultaan.

EKP:n mukaan hyvin suunniteltu ja järkevästi reguloitu digitaalinen hyödyke voisi olla “vakaakolikko”, mutta nykyiset vakaakolikot eivät täytä näitä vaatimuksia. Keskuspankin mukaan nykyään vakaakolikkoina markkinoitavat tuotteet ovat harhaanjohtavia, eivätkä niiden tarjoajat voi aidosti varmistaa niiden arvon pysyvyyttä.

Euroopan keskuspankin johtaja Christine Lagarden mukaan Euroopan keskuspankki saattaa myöhemmin julkaista oman digitaalisen euronsa. Tämä digitaalinen euro olisi Lagarden mukaan varteenotettava vaihtoehto nykyisille digivaluutoille, minkä lisäksi se estäisi Euroopan unionin taloudellisen vallan valumista yksityisille yrityksille. Asiasta uutisoi kryptouutissivusto Coindesk.

Federal Reserve harkitsee digidollaria

Yhdysvaltain liittovaltion keskuspankki Federal Reserve on tekemässä tutkimusta mahdollisesta digidollarista, kertoo Clevelandin Federal Reserven johtaja Loretta Mester.

“Federal reserve on rakentamassa ja testaamassa useita erilaisia hajautettuun kirjanpitoon perustuvia järjestelmiä ymmärtääkseen niiden hyödyt ja haitat,” Mester kertoi Cointelegraphin mukaan.

Mesterin mukaan Federal Reserve on tutkinut digidollarin mahdollisuutta jo ennen COVID-19-pandemiaa, mutta koronaviruksen seurauksena tällaisen digidollarin tarve on kasvanut entisestään.

“COVID-19:n leviäminen on lisännyt yritysten ja yksityistahojen riippuvuutta digitaalisista palveluista ja nopeista taloudellisista yhteyksistä. Monet työntekijät alkoivat tehdä töitä kotoaan ja kuluttajat ostaa entistä enemmän tuotteita Internetistä,” Mester kertoo.

Digidollarin uskotaan voivan lisätä ja tehostaa digitaalista kaupankäyntiä ja taloutta. Tämä puolestaan voisi lievittää COVID-pandemian aiheuttamaa talouskriisiä ja puolestaan parantaa mahdollisuuksia selvitä tulevista vastaavista tapahtumista.

Venezuela ottaa louhijat kontrolliin

Venezuelan hallitus on laillistanut kryptovaluuttojen louhimisen ja louhintalaitteiden valmistamisen. Samaan aikaan se kuitenkin pyrkii ottamaan tämän alan hallintaansa.

Venezuelan uusien louhintasäännösten mukaan kaikkien louhijoiden on rekisteröidyttävä valtiolliseen rekisteriin. Rekisteröitymistä varten louhijoiden on annettava hallitukselle yksityiskohtaiset tiedot louhimisestaan ja talletettava kaikki louhintaa koskeva data kymmeneksi vuodeksi.

Myös louhintalaitteiden valmistajat ja myyjät joutuvat rekisteröitymään viranomaiselle, joka myöntää niille erillisen lisenssin tätä toimintaa varten. Myynti ja valmistus siirtyvät valtion viranomaisten valvontaan.

Kaikki louhinta on myös keskitettävä valtion omaan louhintapooliin. Ne louhijat, jotka louhivat muissa pooleissa tai itsenäisesti, voivat saada rikosoikeudellisia sanktioita.

Kryptovaluuttojen käyttö Venezuelassa on kasvanut nopeasti maan epävakaan talouspolitiikan ja heikon taloudellisen luottamuksen vuoksi. Venezuelan hallitus on luonnollisesti tätä kehitystä vastaan, sillä kryptovaluuttojen käytön yleistyminen siirtää rahavaltaa sen käsistä kansalaisille.

Venezuela laillistaa louhinnan ja ottaa sen tiukkaan kontrolliin.

Norjan eläkerahasto omistaa melkein 600 bitcoinia

Norjan eläkerahasto omistaa bitcoineja, vaikkakin epäsuorasti, kertoo Arcane Researchin uusi raportti. Raportin mukaan eläkerahastolla on lähes 600 bitcoinia.

Eläkerahasto on saanut bitcoineja haltuunsa epäsuorasti sijoitettuaan yritystutkimuslaitos MicroStrategyyn, josta se omistaa osan. Arcane Researchin mukaan eläkerahasto omistaa MicroStrategyn kautta 577,6 bitcoinia.

MicroStrategy itse on nykyään hyvin suuri bitcoinien omistajataho. Microstrategy osti elokuussa 21 454 bitcoinia ja myöhemmin syyskuussa 16 796 bitcoinia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *