Veckogranskning 11/2018: Blixtnätverk är nästan färdiga

Kursen har varit jämnt ”låg” under förra veckan. Priset rullar kring 8000 dollar och vågar inte ta stora steg åt vardera håll. Att kalla en sådan kurs låg är förstås en statistisk synvilla och berättar snarast om att man lever i en bubbla, eftersom bitcoin ett år sedan var nästan tio gånger lägre. Kursen har tills vidare lyckats varje år stiga högre än förra året, trots att kursen tillfälligt svingar och gungar.

Om du är intresserad att läsa mer analytiskt om kursen, är det lönande att bekanta sig med Toni Kosonens tekniska analys, där det funderas över åt vilket håll kursen kan vara på väg näst.

Det är dock relativt missledande att bara koncentrera sig på kursen. Bitcoin är i sluthand en teknologi. Trots att kursen berättar något om hur mycket Bitcoin används, kommer Bitcoins slutliga öde att bestämmas beroende på om Bitcoin fungerar som en teknologi eller inte.

På teknologiska fronten hörs det fantastiska nyheter för Bitcoin! Första beta-versionen av Blixtnätverk-applikationen har publicerats till användning för intresserade testare. Nyheten är enorm eftersom den berättar att Blixtnätverk är fem före färdiga. Om och när Blixtnätverk blir allmänna kommer Bitcoin att vittna en helt ny tidsperiod då transaktioner blir så gott som omedelbara och avgiftsfria. När Blixtnätverk är färdiga har Bitcoin en teknisk potential att växa till en global valuta som används av hela världen.

Vid sidan om blixtnätverk kollar vi stora Internet-företags kryptomyntspolitik samt kungliga i veckogranskningen.

Förra veckans granskning kan du bekanta dig med här.

Bl.a. Mail.ru Group som producerat populära Skyforge-spelet har berättat att de vill starkt implementera kryptovalutor i sin service.

Första blixtnätverksapplikationen för konsumenter

Lightning Labs som utvecklar skalingslösningen Blixtnätverk på Bitcoin har annonserat att de publicerar första beta-versionen av sin Blitxnätverksapplikation Ind. Nya Ind 0.4 är första beta-publikationen som utvecklats av en betydlig blitxnätverksutvecklare för Bitcoins huvudnätverk.

Med beta-publikation avses att utvecklarna betraktar applikationen tillräckligt färdig och säker för att ta den i vidare testbruk. Det kan ännu hittas enstaka bugg i applikationen, men utvecklarna är förtroendefulla att versionen är tillräckligt färdig för att användas.

“Vi kallar det beta eftersom det har alla nödvändiga säkerhetsegenskaper och annat för att att intresserade användare kan börja testa blixt-transaktioner med små mängder bitcoin” berättar Lightnings Labs tekniska chef Olaoluwa Osuntokun åt Bitcoin Magazine.

Blixtnätverk är ett tillsatt lager som byggs på Bitcoins blockkedja och flyttar en stor mängd bitcoin-transaktioner utanför egentliga blockkedjan. Det här i sin tur gör bitcoin-transaktioner avsevärt snabbare och billigare än de är nu och ökar Bitcoins anonymitet och säkerhet.

Ifall Blixtnätverk lyckas fylla även en liten del av sin potential, kan de höja Bitcoins transaktionshastighet även tusentals gånger snabbare än Visa, MasterCard och PayPal tillsammans. Blixtnätverk antas bli allt mer allmänna under kommande året.

Med blixtnätverk blir bitcoin det effektivaste och snabbaste sättet att skicka pengar som någonsin utvecklats.

Google förbjuder kryptovalutareklamer

Google har utgett en uppdatering beträffande sina villkor för reklamer. Den nya riktlinjen förbjuder alla reklamer som har att göra med kryptovalutor.

Nya reglerna påverkar alla reklamer med anknytning till ”kryptovalutor och liknande innehåll, så som ICO-projekt och plånbokstjänster”.

Google har tidigare haft problem med sina reklamer. Vissa tvivelaktiga aktörer har använt Google Ads till att bl.a. inbädda skadlig kod på sidan, som i smyg bryter kryptovalutor på användarens dator. Googles villkor har förbjudit sådan verksamhet, men Google har inte lyckats övervaka den särskilt effektivt.

”Vi har ingen kristallboll som förutspår framtiden, men vi har märkt att flera av dessa projekt har skadat våra kunder. Därför vill vi närma oss saken ytterst försiktigt,” berättar Googles reklamansvarande Scott Spencer åt CNBC.

Kryptovalutaföretag och hobbyister har reagerat negativt på Googles nya riktlinje. Reklamspolitiken anses vara orättvis eftersom den också förbjuder företag med laglig verksamhet att göra reklam.

“Googles nya reglering är kortsynt. Största delen av kryptovalutaföretag följer lagen och handlar ansvarsfullt. Vi förstår att Google har behov att vara överbeskyddande, men vi hoppas företaget överväger sin politik på nytt,” kommenterar Prasos Ab:s v.d. Henry Brade.

Googles nya regler förbjuder alla kryptoreklamer, både lagliga och olagliga.

Rysslands största nätservice tar Bitcoin i bruk

Samtidigt som västerländska Internet-företag gör sina användarvillkor allt mer fientliga mot kryptovalutor, pågår det en motsatt utveckling hos östgrannen. Rysslands största företag för informationsteknologi Mail.Ru Group har berättat att de kommer att implementera bitcoin och andra kryptovalutor till sin service. Enligt Mail.Ru kommer företaget att ge reklamgörare och reklamföretag möjligheten att betala och få betalningar i bitcoin och ett antal andra betydande kryptovalutor.

Mail.Ru Group är överlägset största Internet-branschens företag i Ryssland. Mail.Ru ansvarar för Rysslands Facebook-konkurrent Vkontakte samt populära nätspel som Armored Warfare och Skyforge m.m.. Därtill erbjuder Mail.Ru bl.a. tjänster för snabbmeddelanden och e-post.

“Vi brukar ge våra kunder möjligast breda möjligheter att utveckla sin affärsverksamhet. Vår reklamservice kommer att bilda en grund för ett digitalt ekosystem som senare utvidgas till andra Mail.Ru:s produkter, så som spel” berättar Mail.Ru:s vicedirektör Dimitri Sergeev i sitt uttalande.

Mail.ru:s tjänster används nästan överallt i Ryssland och företaget är lika känt som Google eller Facebook i väst. (BILD: Courtesy)

Lichtensteins kronprins vill investera i Bitcoin

Lichtensteins kronprins Alois Philipp Maria har berättat att han är intresserad av att investera i bitcoin eller andra kryptovalutor. I en intervju åt CNBC berättade kronprinsen att kryptoinvesteringar kunde vidare öka kungafamiljens förmögenhet, som uppskattas redan vara ca 5 miljarder dollar.

“Hela den här nya digitala ekonomin är något som vi måste hålla ett öga på i framtiden” berättar Prins Alois åt CNBC.

Trots att Alois är intresserad att investera i kryptovalutor, medger han också att han inte känner branschen tillräckligt bra för att våga direkt göra investeringar. Alois är ändå väldigt intresserad av verksamhetsområdet.

Kronprinsen trot också starkt på Bitcoins bakgrundsteknologi. Enligt Prins Alois kunde Lichtensteins regering använda blockkedjeteknologin för att förbättra och optimera offentliga tjänster och funktioner.

“Särskilt blockkedjan är väldigt intressant. Den kommer att ändra många områden och affärsmodeller i framtiden. Jag tror att vi kan göra staten mer fungerande med att använda blockkedjan,” säger Alois.

Prins Alois tror på blockkedjan och funderar på att investera i kryptovalutor, men litar ännu inte på sin egen kunskap om ämnet.

Gratis kryptopengar från skyn

Förra året vittnade kryptovalutor en verklig ICO-mani. Olika företag samlade miljarders finansiering för sina företag genom att sälja sina egna kryptovalutor. Nu har ICO-manin fått på sin sida en ännu mer lockande verksamhetsmodell för konsumenter, nämligen helt gratis kryptovalutor.

Den här modellen kallas “aidrop” eller luftlandsättning. I modellen kan frivilliga ge företaget sina plånböckers addresser, varefter företaget ger användarna sina egna kryptovalutor gratis.

Verksamhetsmodellen är relativt riskfri för företaget. Om företagets kryptovaluta flyter fritt på marknaden behöver företaget inte nödvändigtvis sätta mycket egen valuta på den. Kostnadsfria kryptovalutor får också användare att effektivt binda sig till projektet och göra reklam på det frivilligt.

Modellen har redan haft framgångar. T.ex. Onchain-startupen gav i början 1000 ONT-tokens åt användare som loggat sig på postningslistan. Därefter har värdet på polletten stigit t.o.m. till en dollar på fria marknaden. Onchains postningslistas läsare ficks alltså ungefär 1000 dollar bara genom att komma med på listan.

Liksom ICO-investeringar har också airdrops sina egna problem. Lömska aktörer kan använda airdrops för att få uppmärksamhet och användare för sina egna svindelsprojekt. Trots potentiella problem verkar det sannolikt att airdrop-projekt blir allt mer flera i framtiden.

Med luftlandsättningar avses ett sätt att fälla ner tillbehör från t.ex. flygplan som används i soldatverksamhet.

Värmebatterier bryter ekologiska kryptovalutor

Kryptovalutabrytning betraktas i massmedian ofta som ekologiskt ansträngande. Det går mycket energi för att försäkra blockkedjan, och den använda energins nytta kan inte direkt ses av vanliga användare. Man är medvetna om problemet och ingenjörer och utvecklare har börjat hitta på olika sätt att förbättra situationen.

Kanadensiska företaget Qarnot har utgett på marknaden ett värmebatteri som bryter kryptovalutor och använder överloppsvärmet för att värma lägenheten. Traditionellt gör värmebatterier inte annat än förvandlar elektricitet till värme, men med Qarnots apparat blir själva uppvärmningen lönsam verksamhet.

Speciellt på kallare områden kan kryptovalutabrytningens förlustenergi användas effektivt till nytta. Kall luft minskar också ventilations och avkylningskostnaderna och gör såvis brytning ännu mer förmånligt och ekologiskt.

“Genom att använda överskottsvärme till byggnaders uppvärmning kan Qarnot minska på växthusutsläpp t.o.m. 75 procent. Med sådan teknologi har vi goda chanser att minska på växthusutsläpp” kommenterar Qarnots tekniska chef Paul Benoit.

Kanske har vi i framtiden kryptobrytande värmebatterier också i Finland.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].