Veckogranskning 12/2018: Blir virtualvalutor en världsmakt?

Kursen har gått sina normala gångar under veckan. Vi har sett både liten uppgång och nedgång utan större radikala ändringar. Kursen kan i nära framtiden vända sig åt vilken riktning som helst, fastän teknologins utveckling på lång sikt ser ut väldigt lovande. Blixtnätverk utvecklas, allt mera nya användare börjar bruka valutan och man hittar jämt nya sätt att tillämpa blockkedjan.

Man kan t.o.m. vara nöjd av en sådan mer stillsam vecka, eftersom man nu kan koncentrera sig på andra saker än bara kursen, så som nyheter och nya Bitcoin-färdigheter.

Om du t.ex. vill pussla så har Bittiraha.fi utgett en ny artikel där vi berättar hur vem som helst kan i praktiken gratis skapa en egen vatten och hackertät Bitcoin-pappersplånbok.

Bittiraha berättar också denna vecka hur man kännetecknar en Bitcoin-bluff. Ju högre värde Bitcoin stiger till desto mer kommer vi att se sådana bluffar. Att känneteckna bluffar är en bra basfärdighet för varje kryptomyntshobbyist.

I veckogranskningen behandlar vi bl.a. Helsingfors nya kryptovaluta, Bitcoins möjlighet att växa till en global valuta samt en drogbarons brors eget kryptoprojekt.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

I en global värld finns det behov för en global valuta och Bitcoin kan vara just denna valuta.

Helsingfors får ett eget blockkedjebaserat lokalmynt

Helsingfors är på väg att bli Finlands första kommun som tar i bruk ett eget officiellt kryptomynt. Andelslaget Arvotakomo och Aalto-universitetets forskare håller på att utveckla ett eget lokalmynt för Helsingfors, som baserar sig på blockkedjeteknologin bakom Bitcoin.

Med lokalmynt avses ett lokalt fungerande betalningsmedel, som bara kan användas.till lokala tjänster. Finland har också tidigare sett lokalmyntsexperiment, så som Sysmäs kommuns egna sysmä-mynt, men lokalmyntet utvecklat av Helsingfors skulle vara första kryptovalutan som fungerar som lokalmynt.

”Lokalmynt kan aktivera grupper i samhällets marginal och motverka exklusion. Som ett gott exempel kunde man ta ett experiment på grundinkomst som håller på att börja i Barcelona, där 25 procent av grundinkomsten betalas i lokalmynt. Den här fjärdedelen måste alltså användas till lokala tjänster,” berättar Handelshögskolans forskare Maria Joutsenvirta i ett som utgetts av Aalto-universitetet.

Vid sidan om att uppfriska ekonomisk verksamhet tror man att kryptovalutabaserade lokalmyntet möjliggör nya affärsmodeller i Helsingfors. En positiv inställning till kryptovalutor kan också attrahera finansteknologibranschens aktörer till Helsingfors.

Helsingfors eget kryptobaserat lokalmynt är ett stort steg i stadens positiva inställning till virtualvalutor.

Snapchat begränsar också kryptoreklamer

Snapchat är den senaste jätten bland sociala medier som har tagit i bruk en kryptovalutafientlig reklamspolitik. Snapchat berättade förra veckan att de börjar kategoriskt förbjuda alla Initial Coin Offering –projektens reklamer. Tills vidare godkänner Snapchat ändå andra kryptovalutareklamer.

Under förra äret har flera stora Internet-företag meddelat att de kommer att begränsa reklamer som har att göra med kryptovalutor. I januari berättade Facebook om sin nya politik som förbjuder alla reklamer angående kryptovalutor på Facebook. Google i sin tur annonserade tidigare i mars att de  kommer att hindra kryptovalutareklamer i Googles tjänster, så som Google Ads och YouTube.

Det har hörts rykten om att också Twitter tänker införa liknande förbud. Trots att möjliga förbud inte ännu är säkra, antar man att de kommer att gälla alla kryptovaluta och ICO-reklamer med några undantag.

Största orsaken bakom reklamsförbuden verkar vara en rädsla skapad av kryptobranschens svindlare. Fastän flera kryptovalutaföretag handlar lagligt, är det enklare för sociala medier att kategoriskt förbjuda alla reklamer än att göra individuella beslut. Tills vidare har alla tjänster som förbjudit kryptoreklamer också reserverat sin rättighet att revidera sina regler i framtiden, när kryptovalutors och ICO-investeringars lagliga ställning klarnar.

Reklambegränsningarna berör som tur ännu inte bittirahas sidor. Genom att klicka bilden ovan kan du köpa bitcoins med bittirahas köpformulär.

Twitter-chef: Bitcoin blir en världsvaluta

Twitters och betalningsföretag Squares verksamhetsledare Jack Dorsey har berättat i en intervju åt The Times att han tror bitcoin blir en global världsvaluta under de närmaste åren. Enligt Dorsey gör en globaliserande och allt mer IT-beroende ekonomisk utveckling det oundvikligt att vi förr eller senare ser en global Internet-valuta. Dorsey tror att Bitcoin har mest potential att bli just denna valuta.

“Världen kommer till slut att se en global valuta. Internet kommer till slut att se en global valuta. Personligt tror jag att det kommer att vara bitcoin,” berättar Dorsey åt The Times.

Enligt Dorsey kommer Bitcoins tekniska utveckling, så som kommande Blixtnätverk, att lyfta Bitcoins skalande till en nivå där den kan fungera som hela världens eller åtminstone Internets betalningsmedel. Genom blitxnätverk kommer Bitcoins transaktionshastighet troligen att växa tusentals gånger från nuvarande och transaktionskostnaderna antas gå ner nästan till noll. Blixtnätverk är just nu i testningsfas och tills vidare verkar de fungera löftesrikt.

Dorsey tror att Bitcoins utveckling mot en global Internet-valuta redan är i god fart. Han uppskattar att vi kommer att se Bitcoins slutliga uppgång till en världsvaluta inom ca 10 år.

Du kan köpa, sälja och förvara bitcoins behändigt i vår Coinmotion service. Klicka bilden så kommer du vidare.

Snowdens läck avslöjar NSA:s intresse för BTC-användare

Dokument som läckts av Edward Snowden, mannen som avslöjat USA:s PRISM-övervakningsprojekt åt världen, bevisar att USA:s underrättelsetjänster har försökt utveckla teknologi och metoder för att följa och identifiera Bitcoin-användare. Enligt dokumenten har Bitcoin åtminstone varit en ”prioritet nummer ett” i underrättelsetjänsternas verksamhet.

Enligt The Intercept som avslöjat dokumenten berättar de om olika metoder som NSA använt eller tänkt använda för att identifiera Bitcoin-användare. Vid sidan om vanlig blockkedjeanalys har NSA åtminstone övervägt att använda sina övervakningssystem för att följa Bitcoin-användares Internet-trafik samt spara unik apparatsdata.

Därtill bevisar de läckta dokumenten att NSA viljat vidare expandera sina övervakningssystem. NSA har även övervägt att skaffa en omfattande databas om USA:s medborgare som använder Bitcoin.

De läckta dokumenten är från år 2013. Det är osäkert hurdana övervakningssystem NSA nuförtiden använder för att följa Bitcoin-användare. Fastän NSA:s spionage i första hand hotar USA:s medborgare, skapar det också en fara för hela fria Internet och fria världens invånare.

Edward Snowdens läck har avslöjat att Storebror verkligen övervakar vår nättrafik, och Bitcoin är inte immun för det heller.

Monero krigar mot ASIC-brytande

Utvecklarna bakom Monero, ett kryptomynt som fokuserar på anonymitet, har berättat att de inte godkänner Monero-brytningens centralisering till stora operatörer. Annonsen kom snart efter att Bitmain, som tillverkar brytninsapparater, berättat att de utger en ny ASIC-brytningsapparat som kan bryta Monero.

Moneros utvecklare har berättat att om Bitmains ASIC kommer på marknaden och kan bryta Monero är utvecklarna färdiga att t.o.m. ändra Moneros kod så att brytning inte mer är möjligt. Enligt utvecklarna är det viktigt för virtualvalutan att brytning inte centraliseras bland stora operatörer utan är också i framtiden möjligt för vanliga användare.

”Jag kommer att göra allt i min makt för att hjälpa Monero-samhället hindra ASIC-kapprustningen och brytningens centralisering,” berättar en av Moneros huvudutvecklare Riccardo Spagni.

ASICer har varit en av de betydande orsakerna för brytningens centralisering. ASIC-apparater är väldigt dyra, men kan bryta kryptovalutor mycket mer effektivt än vanliga datorer. Det här orsakar att brytning flyttas snarast åt dem som är färdigt rika med inflytelse.

ASIC-brytningens utveckling har centraliserat flera kryptovalutors brytning snarast åt stora spelare.

Ökänd drogbarons bror skapar egen Bitcoin

Roberto Escobar, den ökända drogbaronen Pablo Escobars äldre bror, har som avsikt att publicera sitt eget kryptomynt. Escobars nya projekt med namnet “dietbitcoin” är likt flera nya kryptovalutor en hard fork-kopia av Bitcoin.

Enligt Escobars kryptovalutas nätsida kommer ”Bitcoin diets kurs att vara väldigt hög, eftersom våra numror är identiska med bitcoin men valutan just nu 4 000 gånger billigare.”

“Jag har gjort över 100 miljarder dollar under min karriär. Köp så mycket dietbitcoins som ni kan, eftersom deras värde kommer snart att vara väldigt hög,” berättar Escobar.

Robertos bror Pablo dömdes till maximum straff för att ha lett sin drogorganisation och dog 1993. Enligt Roberto kritiserade han själv Pablos verksamhet, och var inte med i annat än bokföring.

Kanske man borde köpa, det verkar ju som ett pålitligt projekt.

PS. Om någon inte fattade så var förra meningen sarkasm. Bittiraha.fi rekommenderar på riktigt inte någon att investera i Escobars dietbitcoin.

Skulle du köpa en använd blockkedja från den här mannen? Eller kokain? (BILD: Rex Features)

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].