Veckogranskning 20/2018: Skakande kurser skakar inte tron på digiekonomi

Kurserna har igen gungat fram och tillbaka, inte ändå så märkbart som flera gånger tidigare. Snarare har pendeln varit en kaotisk pendel som pendlar av och an osäker på vart den borde gå. Om man ser på kurskurvorna med längre sikt ser det ut ganska likadant jämfört med tidigare mönstren i bitcoins historia. Det finns förväntning i luften, åt varenda håll!

Men lyckligtvis utvecklas teknologin hela tiden, och inte bara med Bitcoin-systemet. Finansteknologin och blockkedjor blir allt mer allmänt använda då stora aktörer blir intresserade. Norges centralbank har publicerat en ny undersökning, där de begrundar hurdana förutsättningar centralbankens egna digivaluta borde fylla för att kunna bli använd vid sidan om fiat-kronan. I Ukraina däremot vill man bekänna Bitcoin lagligt och folkets åsikter frågas. Ex-finländska Nokia i sin tur håller på att tackla ett redan välkänt problem: hur företag utnyttjar vår information men inte ger oss en slant för det.

I nya tekniska analysen bekantar vi oss närmare med lugna kursutvecklingen och funderar vad det kunde betyda.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Framtidens ekonomi är digital oberoende av vad bitcoins kurs råkar säga.

Bitcoins kurs lägst på en månad

Förra veckan har gått ganska uruselt för kryptovalutor. Bitcoins kurs sjönk lägre än på en månad och gick även kring 8 000 dollar på fredag. Som vanligt på kryptomarknaderna påverkade bitcoins kursnedgång också andra kryptovalutor negativt.

Nya veckan började ändå med stark stegring då bitcoin tryckte tillbaka över 8 500 dollar. Fastän experter och analytiker är optimistiska om bitcoins långsiktiga kursutveckling, verkat det ännu vara osäkert vilken riktning bitcoin tar inom en kortare tidsintervall.

Bitcoins kurs steg förra december t.o.m. nästan till 20 000 dollar. Den här marknadsmanin skapade en bubbla där människor köpte bitcoins även med lånepengar. Efter att bubblan sprack har bitcoin sågat i relativt jämn sidorörelse.

Fastän teknologisk utveckling, starkare infrastruktur och andra tecken tyder på långsiktig tillväxt, är framtiden ett stort frågetecken.

Nokia samarbetar i monetisering av användardata

Schweiziska Streamr som utvecklar blockkedjebaserade datasystem har börjat samarbeta med OSIsoft och Nokia. Streamr, Nokia och OSIsoft presenterade i Consensus 2018 –seminariet sin nya The Streamr Marketplace –plattform, varmed användarna kan monetisera sin information.

Så gott som alla betydande Internet-plattformar samlar användardata och säljer informationen vidare åt t.ex. reklamgörare och forskare. Vanligtvis får användaren inte någon kompensation för sin sålda information. The Stream Marketplace har som avsikt att ändra detta.

”Vi har märkt att en växande mängd mobilanvändare vill kontrollera och monetisera sin egen information. Vårt samarbete med Streamr beror på en stark tro på projektet” berättar Nokias utvecklingschef för radiosystem Martti Ylikoski.

Med The Streamr Marketplace kan användaren t.ex. låta mobiltelefonen följa hennes rörelser med bil. Efter det kan The Streamr Marketplace sälja samlade informationen åt t.ex. kommuner och företag, som sedan kan utveckla och förbättra trafikens infrastruktur. The Streamr Marketplace ger en del av vinsterna till slutanvändaren, som sålunda kan själv dra ekonomisk nytta av samlade datan.

Med Streamr kan användare få en del av pengflöden som företag gör med användarnas data.  

Norges centralbank överväger digikrona

Norges centralbank överväger att utveckla en egen digital valuta, berättar en färsk rapport. Rapporten granskar faktorer som centralbanken borde beakta då de utvecklar sin egen kryptovaluta.

”Minskad kontantanvändning har tvingat oss att fundera på egenskaper som är viktiga för att skapa ett effektivt och hållbart betalningssystem” berättar pappret.

I rapporten betonas särskilt tre saker. Nya valutan måste kunna förvaras lika pålitligt som i en bank, den måste fungera som ett alternativ till kontantpengar och man måste kunna säkerhetskopiera den.

”Det är ännu för tidigt att dra slutsatser om centralbanken borde skapa en egen digivaluta. Digivalutans inverkan beror huvudsakligen på hur den skapas. Det i sin tur beror på vilken avsikt digivalutan har skapats för,” konstaterar rapporten.

Norges centralbanks rapport har väckt intresse runt kryptovärlden.

Kazakstans president vill ha globala kryptoregler

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev hoppas att FN skulle ta en roll i kryptovalutors reglering. Enligt Nazarbajev orsakar staters bristande och varierande reglering onödig förvirring.

“Det är nödvändigt att vi utvecklar gemensamma spelregler. Största delen stater undersöker just nu sätt att använda kryptovalutor, men samtidigt ser vi väldigt avvikande legala och politiska beslut. Det orsakar onödiga problem,” kommenterade Nazarbajev i Global Challenges Summit -konferensen.

Enligt President Nazarbajev är det viktigt att nå någon slags global konsensus gällande kryptovalutors reglering, eftersom kryptomarknaderna verkar bara växa. Nazarbajev själv tror att kryptovalutor och blockkedjan har potential att förbättra globala ekonomin.

”Jag föreslår att FN, som representerar hela mänskligheten, tar som uppgift att skapa ett initiativ som ger regulatoriska ramer åt global reglering,” föreslog Nazarbajev.

https://bittiraha.fi/sites/default/files/Plenary_session_of_St_Petersburg_International_Economic_Forum_(2016-06-17)_09.jpg

President Nazarbajev tror på kryptovalutor, men enligt honom har bristande spelregler försvagat deras effekt.

Ukraina vill höra kommentarer om bitcoin-legalisering

Ukrainas lagstiftare håller på att förbereda ett lagförslag som skulle reglera bitcoin och andra kryptovalutor och ge dem en mer stabil laglig position. Ukrainas parlaments medlem Alexei Mushak publicerade lagförslaget på sin Facebook-sida och bad medborgare och kryptoanvändare kommentera dess innehåll.

“Vi håller på att skapa en laglig omgivning för kryptovalutor och digitala polletter. Beslutet är resultatet av flera parters långsiktigt arbete. Förslaget har ännu flera detaljer som måste övervägas. Slutliga versionen publiceras om två veckor. Jag ber nur kommentera och editera förslaget. Särskilt marknadernas slutanvändares åsikter är viktiga,” vädjar Mushak.

Lagförslagets avsikt är att skapa “fria och transparenta digitala valutors marknader” i Ukraina. Förslaget definierar olika regler för bitcoin- och kryptovalutaföretag samt olika sätt att bekämpa terrorism och penningtvätt.

Ukraina har också tidigare visat positivt förhållande mot utvecklande finansteknologin. I januari berättade Ukrainas centralbank att de funderar på att skapa en digital version av Ukrainas statliga valuta.

Bitcoins “legalisering”, alltså deras officiella bekännelse i lagstiftningen har tidigare varit ett bra beslut för staters ekonomi.

USA:s SEC undervisar ICO-bluffar med egen bluffsida

Securities and Exchanges Commission som övervakar USA:s värdepappersmarknader har utgett en ny webbsida, vars avsikt är att lära investerare om ICO-bluffar. Denna falska ICO, HoweyCoin, verkar på ytan vara väldigt liknande som flera ICO-projekt, men om man läser noggrant märker man att det är en bluff. Om man försöker köpa HoweyCoins från sajten leds användaren till material om ICO-projekt och bluffar.

Med ICO, alltså Initial Coin Offering, menas ett sätt att samla pengar, då företaget säljer sina egna kryptovalutor åt investerare. Försäljningens avsikt är att finansiera projektets utveckling. Ifall projektet blir lyckat, antar man att värdet på ICO-krypton stiger.

ICO-investering är ett tveeggat svärd. Det kan sänka tröskeln för mindre förmögna att delta i investering, men å andra sidan är ICO en slags “vilda västern”. Flera ICO-projekt har endast samlat godtrogna människors pengar och sedan försvunnit som en fjärt i Sahara.

Det bär sig alltså att vara noggrann med ICO-investeringar. Före investeringen är det rekommenderat att bekanta sig med fenomenet och ändamålet ordentligt

HoweyCoin har med avsikt skapats för att påminna om riktiga ICO-bluffar.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected].