Veckogranskning 33/2018: Bitcoin sjunker och blir starkare samtidigt

Just nu verkar det pågå en utrensning på kryptomarknaderna. Nämligen alternativvalutornas utrensning. Kryptomarknaderna har sjunkit med miljarder, men nedgången har fokuserat främst på alternativa krypton och mera indirekt bitcoin. Trots att Bitcoins kurs är nästan lägst det här året, så har den ändå tålt stormar bättre än sina mindre kusiner. Samtidigt som andra kryptovalutors värde har sjunkit har bitcoin varit betydligt mer stabil och lyckats höja sitt marknadsvärde.

I den här granskningen kollar vi olika orsaker till dessa rörelser samt lite närmare vad det riktigt handlar om. Dessutom berättar vi hur det går med brytning och Turkiet. I slutet av veckogranskningen har vi en färggrann bild som fångar blickar, eftersom någon guide för Internet-reklamer bad göra så.

Vad handlar bilden om då? Det ser man förstås bara genom att läsa veckogranskningen! (Samma guide föreslog sådan här clickbaiting, att man antyder men inte berättar.)

Förra veckans granskning kan du läsa här.

Trots att bitcoins kurs sjunker förstärks valutan också i relation till andra krypton..

Bitcoins kurs nästan lägst i år

Mellan måndag och tisdag gick Bitcoins kurs lägst på hela året 2018. Kursen gick nedanför 6 000 dollars gränsen tidigt på morgonen och sjönk som lägst till drygt 5 730 dollar. Därefter har kursen återhämtat sig en aning.

Vid sidan om Bitcoin har också alla andra betydande kryptovalutor sjunkit och ofta kraftigare än bitcoin. Medan bitcoin har sjunkit ca 5% inom ett dygn, så gäller det större siffror med andra krypton. T.ex. världens näst och tredje största krypton, Ethereum och Ripple, har sjunkit ungefär 15%, alltså trefaldigt jämfört med Bitcoin.

Också kryptomarknadernas sammanlagda marknadsvärde är lägst på hela årskvartalet. Kryptonas marknadsvärde är just nu lite under 200 miljarder dollar, vilket är mindre än någonsin tidigare under 2018.

Fenomenet verkar tyda på att kryptomarknadernas nedgång beror på människors minskande intresse för alternativa kryptovalutor. Bitcoins kursförändringar är betydligt mindre än alternativkrypton, alltså håller bitcoin på sätt och vis på att ta avstånd till kryptovalutornas allmänna marknadsgunga.

Ethereum, Ripple och alla andra betydande krypton sjunker betydligt snabbare än bitcoin, vilket tyder på att investerare återvänder till bitcoin.

Bitcoin har över hälften av alla kryptons värde

Bitcoins marknadsvärde formar just nu över 53% av alla kryptovalutornas sammanlagda marknadsvärde. Det här är första gången på årets 2018 sida då bitcoins marknadsvärde relativt räknat har överskridit hälften av alla kryptovalutors marknadsvärde.

Ännu några år sedan formade bitcoins marknadsvärde en överlägsen majoritet av alla kryptovalutornas marknadsvärde. Därefter när nya krypton kom på marknaderna började bitcoins marknadsdominans sjunka, och föll på förra årets sida även till ca en tredjedel av alla kryptons marknadsvärde.

Tillväxten i bitcoins dominans kan anses tyda på att årens 2016 och 2017 altcoin-mani håller på att avta och investerare igen fokuserar sitt intresse på bitcoin. Det finns tusentals olika altcoins, men i praktiken har inte en enda lyckats erbjuda något som bitcoin inte skulle kunna erbjuda. Det har visat för investerare att bitcoins marknadsfundamenter är hållbara.

Bitcoins tillväxt i relation till andra krypton tyder på att investerare upplever bitcoin som bättre alternativ till dess kopior.

EU:s nya gruppfinansieringslag kan legitimisera ICO-investering

EU:s ekonomiska kommission håller på att utveckla en ny lagstiftning, som gäller olika gruppfinansieringskampanjer och –plattformer. Europaparlamentets medlem Ashley Fox skrev en rapport om lagmotionen, enligt vilken nya lagarna också kunde gälla sk. ICO-investering.

”Nya regulationen ger möjlighet för ICO-projekt som vill bevisa sin legitimitet och följa kommande lagstiftningens krav. Lagstiftningen löser inte alla ICO-marknadernas problem, men det är ett stort steg mot att utveckla standarder och bra praktik,” berättar Fox.

ICO-investering, alltså Initial Coin Offering, betyder att företaget publicerar i förhand sina egna kryptovalutor som investerare kan köpa. Vinsterna från kryptovalutorna används sedan av företaget till att utveckla tjänster och produkter. Ifall företaget blir framgångsrikt, antar man att kryptovalutans kurs stiger.

Just nu verkar EU:s gruppfinansieringslag gälla projekt som strävar att samla under 8 miljoner euro. Nya reglerna skulle förutsätta finansieringsplattformerna att bl.a. fastställa en maximisumma som man kan samla via dem, samt följa olika EU:s och dess medlemstaters lagar.

ICO-projekt kunde vara ett bra sätt för teknologiföretag att samla investeringar, men branschen behöver troligen ännu övervakning före myndigheterna kan acceptera den.

Brytning är också i framtiden viktigt för kretsproducenter

Trots att kryptovalutabrytningens popularitet har haft småskalig nedgång, tror experter ännu på att kryptobrytning kommer att utgöra en växande andel av grafikkortsproducenters affärsliv. Enligt FactSet-analysföretaget kommer Nvidia att se ökande inkomster, fastän brytningens popularitet allmänt har sjunkit.

”Vi tror att olika bekymmer gällande grafikkretsbrytning är överdrivna och Nvidia kommer troligen att kämpa igenom alla möjliga kryptovalutaproblem,” berättar analytiker C.J. Muse.

I maj berättade Nvidia att de producerat ca 289 miljoner dollar genom att sälja processorer på kryptovalutamarknaderna. Av Nvidias första årskvartals vinster kom över 9% från kryptovalutabrytning.

Nvidia är inte enda företaget som drar nytta av kryptobrytning. Nvidias konkurrent AMD avslöjade i april att kryptobrytning utgör ca 10 procent av kretsproducentens vinster.

Fastän olika kryptovalutors brytning kan vara en osäker bransch, verkar det klart att krypton har kommit för att stanna. När kryptovalutors ställning förstärks och stabiliseras är det sannolikt att kryptobrytning formar en allt större och betydande roll i kretsproducenternas affärsverksamhet.

Enligt analyser kommer grafikkretsproducenter också i framtiden att dra nytta av kryptobrytning även om populariteten skulle sjunka.

Rasande lira får turker att ta sig till Bitcoin

Turkiets rasande lira och bitcoins stabilitet i kryptomarknadernas stormar har fått turker att flytta sig från liran till bitcoin i massor. Olika bitcoin- och kryptovalutatjänster har rapporterar betydlig tillväxt i utbyte under senaste 24 timmarna. Bl.a. turkiska Btcturk har rapporterar att deras handel stigit ca 350% senaste dygnet. Också andra lokala kryptovalutabörser samt LocalBitcoins har rapporterar betydlig tillväxt.

Turkiets lira har förra året varit ett av de sämst presterande fiatvalutorna. Endast Venezuelas bolivar och Sudans pund har haft det värre än liran under senaste året. Turkiets beslutsfattare, i första hand president Erdogan, har skyllt ekonomiska problemen på USA. Enligt Erdogan försöker USA sabotera Turkiets ekonomi.

Experternas syn på orsakerna bakom Turkiets finansproblem däremot är väldigt annorlunda. Enligt experter håller Turkiet på att hamna i hyperinflation pga. landets ansvarslösa skuld- och byggnadspolitik. Turkiets utomlandsskuld har vuxit betydligt efter att landet börjat utföra olika ” återupplivningsprojekt.

Inflationen har väckt kraftig kritik mot liran, vilket myndigheterna har svarat till med att bl.a. anfalla mot sociala mediernas kommentarer. Dessutom har Turkiet försökt begränsa lirans byte till dollar. Kryptovalutor är ändå mer fria än dollarn, vilket har fått flera att flytta sig från liran till kryptovalutor.

Turkiets situation ger mer kredit till det att Bitcoin verkar fungera som en utmärkt fristad särskilt i stater vars finanspolitik är tvivelsamt. Bitcoin är politiskt oberoende och därmed väldigt stark mot olika ekonomiska stormar. I Turkiet har kryptovalutornas kännedom och användning redan före lirans krasch varit bland Europas topp.

Erdogans planer har inte lyckats något bättre än Gråbens, och ekonomins återupplivsningsprogram har inte varit ett undantag.

Marvels superhjälte får egen kryptovaluta

Marvel Characters som är en del av Disney överväger om de kommer att stämma Wilsondom LLC för att ha brutit mot Marvels varumärke. Marvel Characters har gett USA:s patentbyrå en anmodan att få överväga längre ifall de stämmer Wilsondom.

Wilsondom har avsikt att använda termerna “Wakanda Wine Feast” samt “Wacoinda” i sin egen marknadsföring. Wilsondoms syfte är att använda kryptovaluta- och blockkedjeteknologin i olika undervisningsprojekt för afroamerikaner.

Wakanda är en fiktiv stat i Afrika skapad av serietidningsartisterna Jack Kirby och Stan Lee. För stora publiken blev Wakanda känd genom Marvels Black Panther film.

Black Panther var en av de första svarta superhjältarna. (BILD: Marvel)