Viikkokatsaus 33/2018: Bitcoin laskee ja vahvistuu samaan aikaan

Tällä hetkellä kryptomarkkinoilla näyttäisi olevan käynnissä puhdistus. Nimittäin vaihtoehtovaluuttojen puhdistus. Kryptomarkkinat ovat laskeneet miljardeilla, mutta lasku on kohdistunut ensisijaisesti vaihtoehtoisiin kryptoihin ja ainoastaan välillisesti bitcoiniin. Vaikka Bitcoinin kurssi on lähes alhaisimmillaan koko vuonna, on se silti kestänyt kurssiheilahtelut huomattavasti paremmin kuin pienemmät serkkunsa. Samaan aikaan, kun muiden kryptojen arvo on laskenut, on bitcoin ollut huomattavasti stabiilimpi ja päässyt nostamaan markkina-arvoaan. Nyt bitcoin muodostaa jo runsaasti yli puolet kaikkien kryptojen markkina-arvosta.

Tässä katsauksessa tarkastelemme erilaisia syitä tälle liikehdinnälle sekä aavistuksen yksityiskohtaisemmin, että mistä hommassa on kyse. Lisäksi seuraamme, mitä louhintaan ja Turkkiin kuuluu. Viikkokatsauksen loppuun olemme laittaneet värikkään kuvan vangitsemaan katseita, koska jossain lukemassani Internet-mainonnan oppaassa käskettiin tekemään niin.

Mitäkö tämä kuva koskee? Sen näkee tietysti vain lukemalla Viikkokatsauksen! (Se sama opas kehotti myös harrastamaan tällaista clickbaitingia, että vihjaillaan, mutta ei kerrota.)

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Vaikka bitcoinin kurssi laskee, krypto myös vahvistuu jatkuvasti suhteessa muihin kryptoihin.

Bitcoin liikkuu lähes matalimmillaan koko vuonna

Bitcoinin kurssi kävi maanantain ja tiistain välisenä yönä alhaimmillaan koko vuonna 2018. Kurssi rikkoi aamuyön tunneilla 6 000 dollarin rajan ja laski alhaisimmillaan runsaaseen 5 730 dollariin. Sittemmin kurssi on hiukan palautunut.

Bitcoinin lisäksi myös kaikki muut merkittävät kryptovaluutat ovat laskeneet ja usein rajusti enemmän kuin bitcoin. Siinä missä bitcoinin kohdalla laskua on ollut vuorokauden takaiseen runsaat 5%, puhutaan muiden kryptojen kohdalla huomattavasti suuremmista luvuista. Esimerkiksi maailman toisiksi ja kolmanneksi suurimmat kryptot, Ethereum ja Ripple, ovat laskeneet lähes noin 15%, eli kolminkertaisesti sen, mitä Bitcoin.

Myös kryptomarkkinoiden yhteenlaskettu markkina-arvo on alhaimmillaan koko vuosineljänneksen aikana. Kryptojen markkina-arvo on parhaimmillaan hiukan alle 200 miljardia dollaria, mikä on vähemmän kuin koskaan aikaisemmin vuoden 2018 puolella.

Ilmiö näyttäisi antavan lisää osviittaa siihen, että kryptomarkkinoiden lasku johtuisi nimenomaan ihmisten laskeneesta kiinnostuksesta vaihtoehtokryptoja kohtaan. Bitcoinin kurssimuutokset ovat huomattavasti pienempiä kuin vaihtoehtokryptoilla, eli bitcoin on ikään kuin irtaantumassa muiden kryptojen yleisestä markkinaheilunnasta.

Ethereum, Ripple ja kaikki muut merkittävät kryptot ovat laskemassa huomattavasti nopeammin kuin bitcoin, mikä lienee osoitus sijoittajien siirtymisestä takaisin bitcoinin pariin.

Bitcoin muodostaa yli puolet kaikkien kryptojen arvosta

Bitcoinin markkina-arvo muodostaa tällä hetkellä yli 53% kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlasketusta markkina-arvosta. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 2018 puolella, kun bitcoinin markkina-arvon suhteellinen osuus on ylittänyt puolet kaikesta kryptovaluuttojen markkina-arvosta.

Bitcoinin markkina-arvo muodosti vielä muutama vuosi takaperin ylivertaisen enemmistön kaikesta kryptovaluuttojen markkina-arvosta. Sittemmin uusien kryptojen tullessa markkinoille alkoi bitcoinin markkinadominanssi laskea, käyden viime vuoden puolella jopa noin kolmanneksessa kryptojen markkina-arvosta.

Bitcoinin dominanssin kasvun voidaan nähdä osoittavan, että vuosien 2016 ja 2017 altcoin-innostus on laantumassa ja sijoittajat ovat jälleen keskittämässä mielenkiintonsa bitcoiniin. Erilaisia altcoineja on jopa tuhansia kappaleita, mutta käytännössä mikään niistä ei ole vielä onnistunut tarjoamaan mitään sellaista, jota bitcoin ei voisi tarjota. Sijoittajille tämä on osoittanut, että bitcoinin markkinafundamentaalit ovat kestäviä.

Bitcoinin kasvu suhteessa muihin kryptoihin on merkki siitä, että sijoittajat kokevat bitcoinin paremmaksi kuin sen pohjalta kehitetyt kopiot.

EU:n uusi joukkorahoituslaki voi legitimoida ICO-sijoittamista

Euroopan Unionin talouskomissio on kehittämässä uutta lainsäädäntöä, joka koskee erilaisia joukkorahoituskampanjoita ja -alustoja. Euroopan parlamentin jäsen Ashley Fox kirjoitti lakialoitteita koskevan raportin, jonka mukaan uudet lait voisivat koskea myös ns. ICO-sijoittamista.

“Uusi regulaatio antaa mahdollisuuden ICO-hankkeille, jotka tahtovat todistaa legitimiteettinsä ja noudattaa tulevan lainsäädännön vaatimuksia. Lainsäädäntö ei ratkaise kaikkia ICO-markkinoiden ongelmia, mutta se on suuri askel kohti standardien ja hyvien käytäntöjen kehittymistä,” Fox kertoi.

ICO-sijoittaminen, eli Initial Coin Offering, tarkoittaa sitä, että yritys julkaisee ennakkoon omia kryptovaluuttojaan, joita sijoittajat voivat ostaa. Kryptovaluutoista saadut tulot yritys sijoittaa palvelujen ja tuotteiden kehittämiseen. Mikäli yritys menestyy, uskotaan sen kryptovaluutan kurssin nousevan.

Tällä hetkellä EU:n laatima joukkorauhoituslaki näyttäisi koskevan hankkeita, jotka pyrkivät keräämään alle 8 miljoonaa euroa. Uudet säännöt edellyttäisivät joukkorahoitusalustoja muun muassa määräämään maksimisumman, jonka niiden kautta voisi kerätä, sekä noudattamaan erilaisia EU:n ja sen jäsenvaltioiden lakeja.

ICO:t voivat olla hyvä keino teknologiayrityksille kerätä sijoituksia, mutta ala tarvinnee vielä valvontaa, jotta viranomaiset voivat hyväksyä sen.

Louhinta on tulevaisuudessakin piirivalmistajille tärkeä bisnes

Vaikka kryptovaluuttojen louhimisen suosio onkin ollut pienimuotoisessa laskussa, uskovat asiantuntijat edelleen kryptolouhimisen muodostavan kasvavan osan näytönohjainvalmistajien bisneksestä. FactSet-analyytikkayrityksen mukaan Nvidia tulee näkemään kasvavia tuloja, vaikka louhinnan suosio yleisesti on laskussa.

“Uskomme, että erilaiset grafiikkapiirilouhmiseen liitetyt huolet ovat liioiteltuja ja Nvidia tulee todennäköisesti taistelemaan tiensä läpi kaikenlaisista kryptovaluuttaongelmista,” analyytikko C.J. Muse kertoi.

Toukokuussa Nvidia kertoi tuottaneensa noin 289 miljoonaa dollaria prosessorien myymisestä kryptovaluuttamarkkinoille. Nvidian ensimmäisen vuosineljänneksen tuloista kryptovaluuttalouhinta tuotti jopa yli 9%.

Nvidia ei ole ainoa kryptolouhinnasta hyötyvä yritys. Nvidian kilpailija AMD paljasti huhtikuussa, että kryptolouhina vastaa noin 10 prosentista piirivalmistajan tuotoista.

Vaikka erilaisten kryptojen louhiminen voi olla epävarma ala, näyttäisi selkeältä, että kryptot ovat täällä jäädäkseen. Kryptojen aseman vahvistuessa ja vakiintuessa on todennäköistä, että kryptolouhinta muodostaa yhä suuremman ja merkittävämmän roolin piirivalmistajien yritystoiminnassa.

Analyysien mukaan grafiikkapiirivalmistajat tulevat jatkossakin hyötymään kryptolouhinnasta, vaikka louhinnan suosio laskisi.

Romahtava liira on saanut turkkilaiset siirtymään bitcoiniin

Turkin romahtava liira ja bitcoinin viime aikoina osoittama stabiliteetti jopa kryptomarkkinoiden kurimuksessa ovat saaneet turkkilaiset siirtymään liirasta bitcoiniin massoittain. Erilaiset bitcoin- ja kryptovaluuttapalvelut ovat raportoineet viimeisen 24 tunnin sisällä huomattavaa kasvua vaihdannassa. Muun muassa turkkilainen Btcturk on raportoinut sen läpi käydyn kaupan kasvaneen noin 350% viime vuorokautena. Myös muut paikalliset kryptovaluuttapörssit sekä LocalBitcoins ovat raportoineet huomattavaa kasvua.

Turkin liira on ollut viime vuonna yksi huonoiten menestyneistä fiat-valuutoista. Ainoastaan Venezuelan bolivari ja Sudanin punta ovat pärjänneet kuluneella vuodella heikommin kuin liira. Turkin päättäjät, etunenässä presidentti Erdogan, ovat syyttäneet taloudellisesta ahdingosta USA:ta. Erdoganin mukaan USA pyrkii sabotoimaan Turkin taloutta.

Asiantuntijoiden näkemys Turkin talousongelmien syystä on taas hyvin toisenlainen. Asiantuntijoiden mukaan Turkki on joutumassa hyperinflaatioon johtuen maan vastuuttomasta velanotosta sekä rakennuspolitiikasta. Turkin ulkomaanvelka onkin kasvanut huomattavasti maan ryhdyttyä harjoittamaan erilaisia “elvytysprojekteja”. 

Liira on saanut inflaation myötä huomattavasti kritiikkiä osakseen, mihin viranomaiset ovat vastanneet muun muassa hyökkäämällä sosiaalisen median kommentaareja vastaan. Lisäksi Turkki on pyrkinyt rajoittamaan liiran vaihtamista dollareihin. Kryptovaluutat ovat kuitenkin vapaampia kuin dollari, mikä on saanut useat siirtymään liirasta kryptovaluuttoihin.

Turkin tilanne antaa lisää pontta sille, että Bitcoin näyttäisi toimivan erinomaisena turvasatamana etenkin valtioissa, joiden talouspolitiikka on kyseenalaista. Bitcoin on poliittisesti riippumaton ja siten hyvin vahva erilaisia taloudellisia myrskyjä vastaan. Turkissa kryptovaluuttojen tuntemus ja käyttö on jo ennen liiran romahdusta ollut Euroopan alueen kärkipäätä, mistä raportoimme aiemmin.

Erdoganin suunnitelmat eivät ole onnistuneet yleensä sen paremmin kuin Kelju K. Kojootillakaan, eikä talouden elvytysohjelma ole ollut poikkeus.

Marvelin supersankarista on tehty krypto

Disneyn alaisuudessa toimiva Marvel Characters harkitsee, tuleeko se haastamaan Wilsondom LLC:n Marvelin tavaramerkkien rikkomisesta. Marvel Characters on jättänyt USA:n patenttitoimistolle pyynnön, että se saisi harkita pidempään, tuleeko se haastamaan Wilsondomin.

Wilsondom on aikeissa käyttää termejä “Wakanda Wine Feast” sekä “Wacoinda” omassa markkinoinnissaan. Wilsondomin tarkoituksena on käyttää kryptovaluutta- ja lohkoketjuteknologioita erilaisissa afroamerikkalaisiin kohdistuvissa opetushankkeissa.

Wakanda on sarjakuvataiteilija Jack Kirbyn ja Stan Leen luoma fiktiivinen valtio Afrikassa. Suurelle yleisölle Wakanda tuli tutuksi Marvelin Black Panther -elokuvan myötä.

Black Panther oli yksi ensimmäisistä mustista supersankareista. (KUVA: Marvel)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].