Veckogranskning 47/2018: Kryptovalutamarknaderna kraschade

Så rasade det igen, och riktigt ordentlig. Efter en lång konsolidation var en större rörelse förväntad, och den här gången gick det ner. Fastän kraschen var hård så är det historiskt sett inte något underligt med det, och samma positiva fundament råder fortfarande. I den här veckogranskningen kollar vi förstås marknadsläget, vad det kan bero på och hur länge det kan ta för vårens vindar att blåsa bort kryptovintern.

Närmare kursanalys kan du läsa i Toni Kosonens senaste tekniska analys. Det är värt att bekanta sig med Kosonens texter ifall du vill ha ett mer tekniskt perspektiv på saken. Kosonen spådde i sin förra analys att nedgången fortsätter ännu en stund och hans prognos visade sig vara rätt.

I andra nyheter går vi igenom bl.a. Bitcoin Cashs splittring itu, IMF:s digivalutaprojekt samt mycket annat intressant.

Förra veckans granskning kan du läsa här.

.

“Det är bergochdalbana igen!”

Kryptovalutamarknaderna förlorade miljarder

Under gångna veckan drabbades kryptovaluamarknaderna av en länge förväntad storm, varmed marknaderna förlorade miljarder och nästan alla kryptokurser rasade ner rejält. Kurserna började sjunka förra veckans onsdag och nedgången fortsatte följande dagarna. Som värst förlorade krypton t.o.m. tiotals procent av sitt marknadsvärde under en dag, och t.ex. bitcoins kurs provade bottnet kring 4 000 dollar.

Nu verkar kurserna ha stabiliserat sig en aning. Kursnedgången verkar ha vänt mot en sidoriktning, varmed flera analytiker har uppskattat att vi är nära nedgångens botten och nära framtiden kan erbjuda bra köpplatser.

”Även om köpandet fortsätter verkar det sannolikt att bitcoin kommer att studsa tillbaka ovanför 5 000 dollar efter att först ha dippat kring 3 500 dollar. Fastän det inte skulle låta som mycket efter förra dagarnas nedgång, skulle det innebära nästan 50% vinster med några dagars arbete. Jobbet passar inte för överspända, men de som vågar hoppa med i oundvikliga uppgången kan göra bra vinster,” kommenterar CrackedMarkets analytiker Jani Ziedins.

Man har uppskattat flera orsaker för kursens nedgång. En del har tippat att Bitcoin Cashs splitring till två valutor skulle ha påverkat kryptomarknaderna. Å andra sidan har USA:s myndigheter misstänkt att kryptomarknaderna skulle i december ha haft prismanipulation, varmed kryptokurserna lyftes artificiellt högt. Ifall det stämmer, är det naturligt att en artificiellt pumpad kurs faller.

Trots att kursnedgången får många att må illa, är det bra att minnas att det inte är något nytt.  Från årets 2013 november till årets 2015 december sjönk bitcoins kurs från 1 163 dollar till 152 dollar, vilket betydde 86% nedgång. Efter det har bitcoin aldrig mer gått under 152 dollar.

Ibland kolliderar marknaderna, men en erfaren kusk vet att man inte behöver panikera.

Bitcoin Cash finns inte längre: i stället finns 2 kopiamynt

Bitcoin Cash, kopiamyntet som ursprungligen splittrats från Bitcoin, har nu själv splittrats. Bitcoin Cashs utvecklare och brytare misslyckades nå enighet om Bitcoin Cashs utvecklingsriktning. Nu har Bitcoin Cashs förgrenats till två tävlande altcoins, Bitcoin ABC och Bitcoin SV.

Börser har tagit varierande ställningar till nya kryptovalutorna. T.ex. Coinbase i USA meddelade att de kommer att erbjuda stöd för båda myntens uttag. Det kommer dock att ta en tid pga. Projektets tekniska natur. En del börser däremot har inte tagit någon ställning till hur splittrade mynten kommer att behandlas.

I varje fall betraktar åtminstone konkurrerande Cash-varianternas utvecklare att det är fråga om ett krig som kommer att krigas till slut. Just nu leder Bitcoin ABC, men Bitcoin SV:s Craig Wright påstår att det blir ändring.

”Tävlingen är ännu på gång. Det tar sin tid att utreda saken. Det är inte bara fråga om splittring, utan en kamp där en överlever och en dör. Vi kommer inte att dö,” trotsar Craig Wright som också påstått sig vara Satoshi Nakamoto.

”Det hör inte till er varifrån vi får vår brytningskapacitet. Vi kan bryta med nuvarande kapaciteten så länge som vi vill. Vi kan bryta blockkedjan hållbart även månader,” svarade Bitcoin ABC:s Roger Ver.

Prasos Ab kommer inte åtminstone enligt nuvarande planer att ta någondera forkens forker till eget utbud, utan vi kommer i framtiden att fokusera på nya påtlitliga kryptovalutor. Just nu övertygar Bitcoin Cash / ABC / SV inte.

Bitcoin Cash föddes själv genom splittring och har nu splittrats till två nya kopiakopior.

IMF vill ha eget offentligt digimynt

Internationella valutafonden IMF har ugett ett nytt förslag om att centralbankerna skulle börja mynta sin egen digital valuta. IMF:s chef Christine Lagarde talade om samma tema på Singapores finansteknologimässa.

IMF:s nya digivaluta skulle skilja sig från nuvarande fiat-systemet så att pengarna skulle utges av någon offentlig operatör i stället för privata banker. IMF planerar också att valutan kunde fungera som allmänvaluta och användas av både privata konsumenter och banker.

Enligt Lagarde kunde IMF:s digivaluta minska risken att bli ekonomiskt utesluten, öka säkerhet och konsumentskydd samt erbjuda privata betalningar, vilket banker och andra operatörer inte gör. Trots frågor om privathet skulle IMF också vilja ha möjlighet att övervaka digitala fiaten och dess transaktioner till exempelvis kampen mot kriminalitet och brottslighet.

IMF:s digivaluta är först ett förslag och inga detaljerade planer har ännu gjorts. Man vet ännu inte exempelvis om valutan skulle använda blockkedjan eller någon annan teknologi.

Christine Lagarde tycket att en officiell fiat-digivaluta skulle vara bättre än nuvarande bankpengar.

Kryptoarbetsplatsers efterfrågan och utbud fortfarande starkt

Enligt CoinDesks Indeed.com, ett av världens största internationella sajter för arbetssökning, har antalet arbetssökare intresserade av kryptovalutor sjunkit. Å andra sidan har erbjudna arbetsplatsernas mängd stigit.

CoinDesk jämförde Indeed.coms arbetsannonser från årets 2017 oktober till årets 2018 oktober. Enligt samlade informationen har kryptovalutarelaterade arbetssökningar sjunkit 3.06% under tidsperioden. Däremot hade arbetsgivarnas annonser vuxit 25.49%.

Tillväxten är smått jämfört med åren 2016-2017, då arbetssökarnas mängd växte 481.61% och arbetsplatsernas mängd 325%.

”Vi har förra åren sett jämn tillväxt i kryptovalutarelaterad arbetssökning, men enligt vår data steg intresset som högst samtidigt som bitcoins kurs var som högst. Därefter har arbetssökarnas intresse sjunkit, men är ändå starkt,” berättar Indeed.coms vice produktchef Raj Mukherjeen.

Kompetenta kryptoproffsar har fortfarande efterfrågan på arbetsmarknaderna.

Colorados myndigheter straffar svekfulla ICOn

Colorados värdepappersmarknadernas övervakande myndighet har beordrat operationsförbud åt fyra ICO-projekt, som enligt myndigheten använder olagliga metoder och svekfull marknadsföring. Colorados ICO-undersökande arbetsgrupp har hittills gett operationsförbud åt redan 18 ICO-projekt. Dessutom  är åtminstone två förbud ännu i behandling.

”Redan ICO-relaterade operationsförbudens mängd borde fungera som ett varningstecken om att ICOt du funderar på kan vara en bluff. Vissa bluffare skapar även fejk-ICOs för att stjäla investerarnas pengar och använder alla möjliga metoder för att locka folk,” berättar komissar Gerald Rome.

ICOn, alltså Initial Coin Offering-projekt, har visat sig vara svåra saker. Vissa ICOn har lyckats på riktigt och skapat bra vinster och en fungerande produkt, kanske som bästa exemplet Ethereums tidiga ICO. Å andra sidan är det lätt att ställa upp en ICO-samling och marknaderna har mycket ICO-intresserade lösa pengar, vilket har aktiverat olika slags svindlare.

Alla som funderar på ICO-investering uppmanas därför att noggrant bekanta sig med projektet. En bra tumregel är att om projektet är för bra för att vara sant, är det troligen inte sant.

Colorados myndigheter har stoppat flera svekfulla ICOn.

Sydkoreas regering vill följa kött med blockkedjan

Enligt Sydkoreas största nyhetstjänst Yonhap News Agencyn börjar Sydkoreas regering ett projekt vars avsikt är att följa nötkött från produktion till försäljning genom att använda blockkedjan. Projektets tester kommer att börjas i december och blockkedjan publiceras officiellt nästa års januari.

Blockkedjan anses vara ett utmärkt verktyg för att förbättra matproduktionens säkerhet och etik. Med blockkedjan kan konsumenten t.ex. kolla pålitligt ifall kallkedjan avbrutits i något skede och från vilken landsgård produkterna kommer.

Sydkorea har snabbt vuxit till ett av världens ledande blockkedjans banbrytare. Blockkedjan tillämpas redan aktivt i landet bl.a. inom medicin och hälsovård. Dessutom är Sydkoreas regering intresserad att undersöka hur blockkedjan kunde användas till att göra demokrating ännu mer pålitlig och transparent.

I framtiden försäkrar blockkedjan att maten på din tallrik är färskt och hälsosamt.

Innehåll till veckogranskningen?

Information om intressanta Bitcoin-nyheter eller artiklar samt säljare som godkänner bitcoin kan du skicka som e-post till adressen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *