Viikkokatsaus 47/2018: Kryptomarkkinat romahtivat

Tulihan sitä liikettä sitten, ja kunnolla tulikin – tosin vähän eri suuntaan kuin mitä optimistisesti arvioidaan. Eipä siinä, vaikka romahdus onkin rankka, tämä ei ole historiallisesti mitenkään ainutlaatuista ja samat positiiviset fundamentit pätevät edelleen. Tässä viikkokatsauksessa tutkimme tietysti tuota markkinatilannetta, kuten mistä se voisi johtua ja kauanko tällainen voi kestää.

Tarkempaa analyysiä asiasta toimittaa Toni Kosonen teknisessä analyysissään, johon kannattaa ehdottomasti perehtyä – kuten Kososen teksteihin muutenkin – jos asian teknisempi tarkastelu kiinnostaa. Kosonen ennakoi viimeisimmässä analyysissaan laskun jatkuvan vielä tovin ja osui tässä oikeaan.

Muissa uutisissa käymme läpi muun muassa Bitcoin Cashin hajoamisen kahtia, IMF:n hankkeet omaksi digivaluutaksi sekä paljon muuta mielenkiintoista.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

“Wihii, taas mennään!”

Kryptovaluuttamarkkinoilta lähti miljardeja

Kuluneella viikolla kryptovaluuttamarkkinoilla alkoi jo kauan ennusteltu myrsky, minkä seurauksena markkinoilta tippui miljardeja ja lähes kaikkien kryptojen kurssit kääntyivät selkeään laskuun. Kurssit lähtivät laskuun viime viikon keskiviikkona ja lasku jatkui seuraavina päivinä. Pahimmillaan kryptot menettivät jopa kymmeniä prosentteja markkina-arvostaan päivässä, ja esimerkiksi bitcoinin kurssi kävi kokeilemassa pohjia 4 000 dollarin kieppeillä.

Nyt kurssit näyttäisivät tasaantumisen merkkejä. Kurssilasku näyttäisi hidastuneen ja lähteneen sivusuuntaiseen liikkeeseen, minkä vuoksi monet analyytikot ovatkin arvioineet, että olemme näkemässä tämän laskun pohjan ja lähitulevaisuus voi tarjota hyviä ostopaikkoja.

“Vaikka ostaminen jatkuisi, näyttäisi todennäköiseltä, että bitcoin tulee pomppaamaan takaisin 5 000 dollarin paikkeille käytyään ensin 3 500 dollarin kieppeillä. Vaikka se ei kuulostaisikaan kovin isolta viime päivien laskun jälkeen, tarkoittaisi se lähes 50% voittoja muutaman päivän työllä. Homma ei ole herkkähermoisille, mutta ne, jotka uskaltavat hypätä vääjäämättömään nousuun mukaan, voivat tehdä hyviä voittoja,” kommentoi CrackedMarketin analyytikko Jani Ziedins.

Kurssin laskemiselle on arvioitu useita syitä. Osa on veikannut, että Bitcoin Cashin halkeaminen kahdeksi valuutaksi olisi vaikuttanut kryptomarkkinoihin. Toisaalta esimerkiksi yhdysvaltain viranomaiset ovat epäilleet, että kryptomarkkinoilla olisi tapahtunut viime joulukuussa hintamanipulaatiota, jolla kryptojen kurssit nostettiin keinotekoisesti pilviin. Mikäli nämä epäilyt pitävät paikkaansa, on keinotekoisesti pumpatun kurssin laskeminen luonnollista.

Vaikka tämä kurssilasku tuntuikin monista pahalta, on syytä muistaa, että kyseessä ei ole mitään ennennäkemätöntä. Vuoden 2013 marraskuusta vuoden 2015 tammikuuhun bitcoinin kurssi laski 1 163 dollarista 152 dollariin, mikä tarkoitti 86% laskua. Tämän jälkeen bitcoin ei ole enää koskaan käynyt alle 152 dollarissa.

Joskus markkinoilla rytisee, mutta kokenut Bitcoin-kuski tietää, että mitään syytä paniikkiin ei ole, koska samanlaisia asioita on nähty aikaisemminkin.

Bitcoin Cashia ei enää ole: tilalla 2 uutta kopiokolikkoa

Bitcoin Cash, alunperin Bitcoinista halkaistu kopiokolikko, on nyt itse haljennut. Bitcoin Cashin kehittäjät ja louhijat eivät päässeet yhteisymmärrykseen Bitcoin Cashin kehityssuunnasta. Nyt Bitcoin Cash on haljennut kahdeksi kilpailevaksi vaihtoehtokryptokolikoksi, Bitcoin ABC:ksi ja Bitcoin SV:ksi.

Pörssit ovat suhtautuneet eri tavoin uusiin kryptoihin. Esimerkiksi Yhdysvaltain suurimpiin kuuluva CoinBase ilmoitti, että se tulee tarjoamaan tuen molempien kolikoiden nostamiseksi. Tässä kuitenkin tulee kestämään johtuen projektin teknisestä luonteesta. Osa pörsseistä taas ei ole ottanut mitään kantaa siihen, miten toisistaan haljenneita kolikoita aiotaan kohdella.

Joka tapauksessa ainakin kilpailevien Cash-varianttien kehittäjät katsovat, että kyseessä on sota, joka aiotaan käydä loppuun asti. Tällä hetkellä Bitcoin ABC on voitolla, mutta Bitcoin SV:n Craig Wright väitti asian muuttuvan.

“Kilpailu on vielä käynnissä. Tilanteen selviämisessä kestää aikansa. Tässä ei ole kyse pelkästään halkeamisesta, vaan taistelusta, jossa toinen selviää ja toinen kuolee. Me emme tule olemaan se, joka kuolee,” itseään myös Satoshi Nakamotoksi väittänyt Craig Wright uhosi.

“Ei kuulu teille, mistä me louhintatehomme saamme. Voimme louhia tällä teholla niin pitkään kuin tahdomme. Voimme louhia lohkoketjua kestävästi vaikka kuukausien ajan,” Bitcoin ABC:n puolestapuhuja Roger Ver vastasi.

Prasos Oy ei ainakaan alustavien suunnitelmien mukaan aio ottaa kumpaakaan näistä forkin forkeista valikoimiinsa, vaan tulemme keskittymään tulevaisuudessa lähinnä uusien, luotettaviksi osoittautuneiden kryptovaluuttojen lisäämiseen. Tällä hetkellä Bitcoin Cash / ABC / SV ei vakuuta.

Bitcoin Cash syntyi itse halkeamalla Bitcoinista, mutta se ei onnistunut itse pysymään kasassa ja nyt tilalla onkin kaksi uutta Bitcoin-kopion kopiota.

IMF haluaisi oman julkisen digirahan

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on laatinut tuoreen julkaisun, jossa se ehdottaa, että keskuspankit voisivat ryhtyä painamaan omaa digitaalista valuuttaansa. IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde puhui samasta aiheesta Singaporen finanssiteknologiamessuilla.

IMF:n uusi digitaalinen valuutta eroaisi nykyisestä fiat-järjestelmästä siten, että rahan laskisi liikkeelle jokin julkinen toimija yksityisten pankkien sijasta. IMF myös kaavailee, että valuutta toimisi yleisvaluuttana, jota voisivat käyttää niin yksityiset kuluttajat kuin myös pankit.

Lagarden mukaan IMF:n esittämä digitaalinen valuutta voisi vähentää taloudellista ulkopuolelle jäämistä, lisätä turvallisuutta ja kuluttajansuojaa sekä tarjota maksujen yksityisyyttä, mitä pankit ja muut yksityiset toimijat eivät tee. Yksityisyyteen liittyvistä kysymyksistä huolimatta IMF myös tahtoisi mahdollisuuksia valvoa tätä digitaalista fiatia ja siihen liittyviä siirtoja esimerkiksi taisteluun rikollisuutta ja terrorismin rahoittamista vastaan.

IMF:n digivaluutta on vasta ehdotuksen ja pohdinnan asteella, eikä mitään yksityiskohtaisia suunnitelmia sen luomiseksi ole vielä tehty. Vielä ei tiedetä esimerkiksi, että käyttäisikö tämä valuutta lohkoketjua vai jotain muuta teknologiaa.

Christine Lagarden mielestä virallinen fiat-digiraha olisi parempi vaihtoehto kuin nykyinen pankkien painama raha.

Kryptotyöpaikkojen kysyntä ja tarjonta on edelleen vahvaa

CoinDeskin Indeed.com:ista, yhdestä maailman suurimmista kansainvälisistä työnhakusivustoista, keräämien tietojen mukaan kryptovaluutasta kiinnostuneiden työnhakijoiden määrä on laskenut. Toisaalta tarjolla olevien työpaikkojen määrä on kasvanut.

CoinDesk vertaili Indeed.com:in työpaikkailmoituksia vuoden 2017 lokakuusta vuoden 2018 lokakuuhun. Sivuston keräämien tietojen mukaan kryptovaluuttoja koskevien työnhakujen määrä on laskenut kyseisenä ajanjaksona 3.06%. Sen sijaan työnantajien ilmoittamien työpaikkojen määrät olivat kasvaneet 25.49%.

Kasvu on pientä verrattuna vuoden 2016-2017 välille, jolloin työnhakijoiden määrä kasvoi 481.61% ja työpaikkojen määrä 325%.

“Olemme nähneet viime vuosina tasaista kasvua kryptovaluuttaan liittyvässä työnhaussa, mutta datamme mukaan kiinnostus nousi korkeimmalle samaan aikaan, kun bitcoinin kurssi oli korkeimmillaan. Sen jälkeen työnhakijoiden kiinnostus on laskenut, mutta se on silti vahvaa,” kertoi Indeed.comin varatuotepäällikkö Raj Mukherjeen.

Vaikka kysynnän piikki tapahtuikin kryptojen hinnan huipulla, on päteville kryptoammattilaisille edelleen vahvasti kysyntää työmarkkinoilla.

Coloradon viranomaiset hökkyyttävät petollisia ICO:ita

Coloradon arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen on antanut toiminnankieltomääräyksen neljälle ICO:lle, jotka käyttävät viranomaisen mukaan laittomia keinoja ja petoksellista markkinointia. Coloradon viranomaisten ICO:ita tutkiva työryhmä on tähän mennessä antanut jo 18 ICO-hankkeelle toimintakiellon. Lisäksi ainakin kaksi kieltoa on vielä vireillä.

“Pelkästään ICO:ita koskevien toimintakieltojen määrän tulisi toimia jonkinlaisena varoitusmerkkinä, että harkitsemasi ICO saattaa olla huijaus. Jotkin huijarit jopa luovat vale-ICO:ita varastaakseen sijoittajien rahat ja käyttävät kaikenlaisia huijauskeinoja saadakseen sijoittajat sijoittamaan niihin,” työryhmää johtava komissaario Gerald Rome kommentoi.

ICO:t, eli Initial Coin Offeringit, ovat osoittautuneet vaikeaksi asiaksi. Jotkin ICO:t ovat aidosti toimineet ja tuottaneet hyvää tuottoa sekä sijoittajille että saaneet aikaiseksi toimivan tuotteen, kenties parhaimpana esimerkkinä Ethereumin varhainen ICO. Toisaalta ICO:n pistäminen pystyyn ei ole kovin vaikeaa ja markkinoilla liikkuu paljon ICO:ista kiinnostunutta irtorahaa, mikä on saanut koijarit ja pelimiehet liikkeelle.

Jokaista ICO-sijoittamista harkitsevaa kehotetaankin perehtymään hankkeeseen tarkasti. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että jos hanke on liian hyvä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Coloradon viranomaiset ovat laittaneet kuluneen vuoden aikana lopun useammalle petolliselle ICO-bisnekselle.

Etelä-Korean hallitus haluaa seurata lihaa lohkoketjulla

Etelä-Korean suurimman uutispalvelu Yonhap News Agencyn mukaan Etelä-Korean hallitus aloittaa projektin, jonka tarkoituksena on seurata naudanlihan kulkeutumista tuotannosta myyntiin ja kuluttajalle käyttämällä lohkoketjua. Hankkeen testit on tarkoitus aloittaa joulukuussa ja lohkoketju julkaistaan virallisesti ensi vuoden tammikuussa.

Lohkoketjua pidetään erinomaisena välineenä lisäämään ruoantuotannon turvallisuutta ja eettisyyttä. Lohkoketjun avulla kuluttajan on esimerkiksi mahdollista seurata luotettavasti, onko kylmäketju katkennut jossain vaiheessa ja miltä maatilalta tuotteet tulevat.

Etelä-Korea on nopeasti noussut yhdeksi maailman johtavista lohkoketjuteknologian edelläkävijöistä. Lohkoketjua sovelletaan maassa jo aktiivisesti monessa toiminnassa, kuten lääketieteessä ja terveydenhoidossa. Lisäksi Etelä-Korean hallitus on kiinnostunut siitä, miten lohkoketjua voitaisiin käyttää tekemään demokratiasta entistä luotettavampaa ja läpinäkyvämpää.

          Tulevaisuudessa lohkoketju varmistaa, että ruoka lautasellasi on terveellistä ja tuoretta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *