Viikkokatsaus 10: USA:n viranomaiset perehtyvät Bitcoiniin

Tämä on katsaus kuluneen viikon Bitcoin-uutisiin. Aiheina mm. USA:n senaatin Bitcoin-kuulustelu, Taidesivujen Bitcoin-tuki ja Bitcoinin hurja kurssinousu. Viime viikon katsaukseen pääsee täältä.

Senaatin kuulustelussa vilkas keskustelu Bitcoinista

Yhdysvaltojen senaatin Bitcoin-aiheisen kuulustelun ensimmäinen päivä on saatu päätökseen. Istunnossa oli kuultavana muutama Yhdysvaltojen merkittävien virastojen virkamiestä ja Bitcoin-yhteisön jäseniä. Istunnon tarkoituksena on selvittää virtuaalivaluuttojen, eritoten Bitcoinin, potentiaalia ja mahdollistamia uhkia. Keskustelussa tuli esille monia aiemminkin tunnistettuja uhkakuvia, kuten virtuaalivaluuttojen hyödyntäminen rikollisuudessa, mutta yleinen sävy keskustelulle ei ollut negatiivinen. Päinvastoin, keskustelu oli erittäin rakentavaa.

Virastot ovat mielestään pystyneet selvittämään huijauksia menestyksellä aiemminkin, ja virtuaalivaluuttojen uhkiin aiotaan paneutua samalla voimalla. Puhujat olivat samaa mieltä siitä, että viranomaisten on muodostettava selkeät rajat ja säännöt virtuaalivaluuttojen ympärille. Eniten huolenaihetta nousi Bitcoinin anonyymiydestä, jonka tosin todettiin olevan luultua vähäisempää. Bitcoinin innovatiivisuus nousi myös esille, ja Bitcoinin torppaus Yhdysvalloissa voisi siirtää toiminnan ulkomaille.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Suomalainen taideteoksia välittävä Taidesivut.net helpottaa bitcoinella ostamista. Taidesivut.net on alusta, jossa taiteilijat ja ostajat kohtaavat toisensa. Nyt jokainen taiteilija voi halutessaan merkata bitcoinit hyväksymäkseen maksutavaksi helposti nappia painamalla.

Yhdysvaltalainen BitMe kerää Bitcoin-lahjoituksia Philippiinien taifuunista kärsineille. Bitcoin-lahjoitusosoite on ollut valtaisan suosittu sillä kampanja on saanut kasaan jo 60 bitcoinia. Lahjoitetut bitcoinit annetaan Philippiinien Punaiselle ristille.

Ranskan Lyonissa sijaitseva sushiravintola Maki Wrap vastaanottaa Bitcoin-maksuja. Maki Wrapin toimitusjohtajan mukaan yksi syy bitcoinien hyväksymiseen on ranskalaisten pankkien kohtuuttomat pankkikulut.

Ruotsalainen KnCMiner takonut rahaa louhijabisneksellä

Bitcoin-louhijoita valmistavan ruotsalaisen KnCMinerin suosio on ollut valtaisaa. Coindesk uutisoi KnCMiner myyneen louhijoita 3 miljoonan dollarin edestä vain muutamassa päivässä. Tällä hetkellä KnCMinerin tuotteet on loppuunmyyty, ja tilausten toimitusten pitäisi alkaa viimeistään ensi viikolla. Ruotsalaisten menestyksestä uutisoitiin myös Iltalehdessä.

Bitcoinin kurssi käväisi jo tuhannessa dollarissa

Bitcoinin kurssi on käynyt maailman johtavassa pörssissä, BTC Chinassa, jo melkein 7000 yuanissa eli yli 1 000 dollarissa / 800 eurossa. Kiinan Bitcoin-buumi jatkaa siis kasvuaan, eikä tilannetta varmastikaan pahenna BTC Chinan juuri saama 5 miljoonan dollarin rahoitus. Bitstampissakin hinta kerkesi jo käymään 775 dollarissa eli n. 550 eurossa.

Apple sulkenut taas yhden Bitcoin-sovelluksen

Yhdysvaltalaisen Bitcoin-palvelu Coinbasen mobiilisovellus on poistettu Applen listoilta yhden kuukauden olemassaolon jälkeen. Apple on tunnettu Bitcoin-vastaisuudestaan, joten App Storessa ei pahemmin näy Bitcoin-sovelluksia. Coinbase on vaatinut Applelta selitystä tapahtuneesta, mutta aikaisemman perusteella selityksiä saadaan niukasti. Applen epäillään olevan varuillaan vähäisesti säädellyn Bitcoinin laillisuudesta ja Bitcoinin linkeistä laittomaan kaupankäyntiin.