Viikkokatsaus 11/2019: Suomalainen verotus ajaa lohkoketjuyrittämistä pois maasta

Bitcoinin – kuten monien muidenkin kryptovaluuttojen – kurssi on vetänyt taas edestakaista sahausliikettä ilman suurempia hyppyjä korkeammalle tai matalammalle. Sijoittajille tämä ei tunnu kovin jännittävältä, mutta ainakin stabiilimpi ajanjakso on antanut mahdollisuuden keskittyä enemmän normaaliin elämään, kun ei ole tarvinnut kytätä älypuhelimesta jatkuvasti kryptovaluuttojen kurssikehitystä.

Tällä viikolla kerromme suomalaisesta kryptoverotuksesta ja sen vaikutuksesta kryptoalan innovaatioihin. Kuten arvata saattaa, vaikutus ei näyttäisi olevan ainakaan erityisen positiivinen.

Muissa uutisissa muun muassa OneCoinin kelmit, joita vastaan on nyt nostettu syytteitä, sekä Salamaverkon toistaiseksi suosituin valtavirtasovellus. Lisäksi kerromme muun muassa EU:n uudesta lohkoketjuraportista sekä siitä, miten keskuspankit pelkäävät kryptoja.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Suomalainen innovaatiopolitiikka ei välttämättä ole kaikista parasta mahdollista – suurista puheista huolimatta.

Asiantuntijoiden mukaan suomalainen verotus haittaa lohkoketjujen kehitystä

Valtion sijoitusomaisuutta hallinnoivan kehitysyhtiön Vaken toimitusjohtaja Taneli Tikan mukaan Suomi on menettänyt jo kymmenien miljoonien eurojen edestä investointeja, koska Suomen lohkoketjuteknologiaa koskeva verotustulkinta on liian tiukka. Tikan mukaan tiukka verotuskäytäntö ohjaa yrittäjiä muihin maihin ja on myös estänyt investointeja suomalaisiin lohkoketjuteknologia-alan yrityksiin.

Verohallinnon johtavan asiantuntija Sami Varosen mukaan kryptovaluutoissa on tappioiden verotuksen suhteen epäsymmetrinen linja. Kryptovaluuttojen verotuksesta saaduista voitoista peritään veroa, mutta toisaalta tappioista ei saa tehdä verovähennyksiä.

“Jos epäselvyys ei korjaannu oikeuskäytännöllä, lainsäätäjän lienee pohdittava lainsäädäntöä”, Varonen kommentoi Kauppalehdelle.

Tikan mukaan päätäntää voitaisiin selkeyttää esimerkiksi erottelemalla erilaiset lohkoketjutokenit toisistaan. Hänen mukaansa esimerkiksi älysopimuksia ja kryptovaluuttoja tulisi kohdella eri tavoin lainsäädännössä. Nykyään kaikkia tokeneita kohdellaan kuin ne olisi tarkoitettu kryptovaluutaksi.

Suomen tiukka, epäselvä ja epämääräinen verotus on ajanut jo miljoonien edestä tuottoisaa yritystoimintaa pois maasta.

OneCoinin johtajat ovat joutuneet oikeuden hampaisiin

OneCoin-digivaluuttahuijauksen perustajia ja johtajia syytetään miljardien dollarien arvoisen pyramidihuijauksen pyörittämisestä. Yhdysvaltain viranomaiset pidättivät OneCoin-huijauksen pääsyylliseksi epäillyn Konstantin Ignatovin viime viikolla hänen yritettyään lähteä Los Angelesista lentokoneella. Myös Konstantinin sisko, Ruja Ingnatovia, epäillään rikoksista, mutta häntä ei ole vielä pidätetty.

OneCoin oli kryptovaluutaksi tekeytyvä huijaus, joka esitti olevansa “uusi Bitcoin”. Huijarit myivät niin sanottuja “koulutuspaketteja” ja “etuoikeuksia” ostaa OneCoineja. Todellisuudessa kuitenkaan mitään aitoa kryptovaluuttaa ei edes ollut olemassa, vaan kyseessä oli pelkkä kryptovaluuttojen maineella ratsastava huijaus.

OneCoin huijaus alkoi vuonna 2014, minkä jälkeen se toimi vuosien ajan ilmaantuen yhä uudelleen eri maissa aina, kun se häädettiin jostain pois. Syyttäjien mukaan OneCoin-huijarit onnistuivat kavaltamaan jopa 3,4 miljardin euron edestä asiakkaidensa varoja. Viranomaiset ovat saaneet käsiinsä osan OneCoinin viemistä varoista, mutta on epätodennäköistä, että kaikki uhrit saisivat rahansa takaisin.

OneCoin väitti kyseessä olevan kryptovaluutta, mutta ulkopuoliset eivät ole pystyneet todentamaan, että he olisivat edes käyttäneet lohkoketjua. Yhtiön louhintaa mainostavalla videolla oli kuvapankista ladattua materiaalia vaihtuvista numeroista esittämässä väitettyä louhintaa.

OneCoin haisi alusta asti pahalta.

Facebookin uusi kryptovaluutta voi tuottaa yhtiölle miljardeja

Facebookin tuleva kryptovaluutta saattaisi tuottaa yritykselle miljardien edestä tuottoa, arvioi Barclays-pankin analyytikko Ross Sandler. Sandlerin arvioiden mukaan kryptovaluuttaprojekti voisi tuottaa Facebookille 3-19 miljardia dollaria vuoteen 2021 mennessä.

“Lopullinen tuotto tulee riippumaan siitä, onnistuuko Facebook herättämään uudelleen vanhan mikromaksustrategiansa digitaaliselle sisällölleen,” Sandler kirjoittaa.

Facebookin omaa kryptovaluuttaa ei ole vielä vahvistettu virallisesti, mutta yritys on kertonut siitä tietyille sijoittajilleen. Myös eri medioiden saamat vuodot ovat vahvistaneet, että Facebookilla on tarkoituksena kokeilla omaa kryptovaluuttaansa.

Toistaiseksi tiedot tästä kryptovaluutasta ovat vähäiset. Kolikko tulee todennäköisesti perustumaan lohkoketjuun ja olemaan niin sanottu “vakaa kolikko”, eli kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu fiat-valuuttoihin. Facebookin oman kryptovaluutan on arvioitu tulevan kuluttajien käyttöön tämän vuoden loppupuolella tai ensi vuoden alussa.

Facebookilla on niin laaja käyttäjäpohja, että onnistunut kryptovaluuttaprojekti voisi tuoda sille miljardeja.

Raportti: EU:n tulee kehittää yhtenäisiä standardeja lohkoketjuille

Tuoreen raportin mukaan Euroopan Unionin tulisi pyrkiä kehittämään standardeja, jotka voivat varmistaa kehitettävien lohkoketjusovellusten keskinäisen yhteensopivuuden sekä riittävän skaalautumisen. Raportin teetti Euroopan Unionin lohkoketjufoorumi.

“Ajan myötä voimme odottaa, että eri lohkoketjujen välisestä kanssakäymisestä tulee helpompaa ja helpompaa. Tämä tulee parantamaan koko lohkoketjuekosysteemiä,” raportissa kerrottiin.

Raportin mukaan lainsäätäjien ja poliitikkojen tulisi keskittyä yhtenäisten standardien luomiseen, jotta kehittäjillä olisi jokin yhteinen, virallinen pohja, johon viitata. Lisäksi raportti kehottaa Euroopan Unionia panostamaan enemmän lohkoketjuun pohjautuviin projekteihin.

“Nykyään EU on monella tapaa aktiivinen lohkoketjuteknologian kehittämisessä. Vaikka Euroopan Unionin nykyiset toimet ovat arvostettavia, Unionin ei tule levätä laakereillaan. Sekä Yhdysvallat että Kiina ovat osoittaneet merkittävää tukea omalle lohkoketjuteollisuudelleen. Yhdysvallat on jopa osoittanut tietyn määrän puolustusbudjetistaan nimenomaan lohkoketjututkimukselle,” raportti kuvaa.

EU:n lohkoketjufoorumi on keskittynyt miettimään, miten lohkoketjua voitaisiin hyödyntää etenkin EU:n ylivaltiollisella tasolla.

Keskuspankkien yhteenliittymän mukaan kryptot uhkaavat pankkeja

Kansainvälinen pankkivalvontaelin Basel-komitea on antanut varoituksen kryptovaluutoista. Basel-komitean mukaan kryptovaluutat saattavat uhata taloudellista vakautta ja lisätä pankkien kohtaamia riskejä. Komitean mukaan kryptovaluutat saattavat uhata pankkeja, vaikka niiden käyttö jäisi vain pienimuotoiseksi.

Merkittävien talousmaiden keskuspankkien johdosta koostuva Basel-komitea myös kertoo, että kryptovaluutat ovat “epäturvallisia” käytettäväksi siirroissa. Basel-komitea myös painottaa, että jo termi “kryptovaluutta” on harhaanjohtava, koska valuutoilla ei ole minkään valtion tai keskuspankin virallista hyväksyntää. Basel-komitean mukaan kryptovaluuttoihin liittyy myös valtavasti riskejä, kuten terrorismin rahoittamista, rahanpesua, petoksia ja hakkerointia.

Komitean syytökset ovat sinällään oikeita. Kryptovaluutat todellakin haastavat keskuspankkeja. Lohkoketjuun perustuvat kryptovaluutat eivät tarvitse toimiakseen keskuspankkeja tai maksunvälittäjiä, minkä vuoksi niillä on potentiaalia viedä merkittävä siivu pankkien voitoista. Pähkinänkuoressa kryptovaluutat voivat tehdä jokaisesta oman pankkinsa.

Toisaalta syytökset rikollisuudesta ovat hyvin liioiteltuja. Tutkimukset ovat viime vuosina osoittaneet, että kryptojen käyttö rikollisuuteen on laskenut huomattavasti suhteessa lailliseen toimintaan. Samaan aikaan käteinen ja perinteiset fiat-valuutat muodostavat edelleen erittäin suuren enemmistön kaikesta laittomassa toiminnassa käytetystä rahasta.

Baselin mukaan keskuspankit voisivat kärsiä kryptoista, vaikka ne eivät tulisi laajaan käyttöön.

Tippin.me saa satoja uusia käyttäjiä päivittäin

Twitterin Salamaverkko-tipit mahdollistava Tippin.me-sovellus näyttäisi lyöneen läpi. Tippin.me julkaistiin 3 kuukautta sitten, mutta jo nyt siitä näyttäisi kehittyvän yksi Salamaverkon käytetyimmistä sovelluksista. Maaliskuun alusta lähtien palvelu on saanut jo yli 14 100 käyttäjää.

Tippin.me mahdollistaa pienten, vaikka muutamien senttien arvoiset bitcoin-lahjoitukset. Salamaverkon avulla lahjoitusten siirtokustannukset ovat lähellä nollaa, minkä lisäksi siirrot tapahtuvat lähes välittömästi.

Tippin.me:n parhaita innovaatioita tavallisen käyttäjän kannalta on se, että Salamaverkko-tippien vastaanottaminen ei vaadi mitään teknistä osaamista. Käyttäjän tulee vain kirjautua palveluun omalla Twitter-tunnuksellaan, minkä jälkeen hän voi ottaa tippejä vastaan ilman sen suurempaa häslinkiä.

Salamaverkko on Bitcoinin päälle rakennettu toisen kerroksen skaalausratkaisu, joka voi teoriassa nostaa Bitcoinin siirtonopeutta ja -määriä jopa tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Salamaverkon kehittäminen on hyvässä vaiheessa, mutta lopulta sen menestyksen tulee ratkaisemaan verkon käyttö. Mitä enemmän Salamaverkon kanssa yhteensopivia sovelluksia Bitcoin-käyttäjillä on käytössään, sitä todennäköisemmin Salamaverkko tulee lyömään läpi.

Tippin.me:n menestyksen avaimena näyttäisi olevan sen yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys. Jotta Salamaverkko – ja kryptovaluutat laajemmin – voivat tulla yleiseen käyttöön, kehittäjien tuleekin pyrkiä madaltamaan sovellusten käyttökynnystä.

Tippin.me näyttäisi ainakin toistaiseksi olevan menestys ja yksi käytetyimmistä Salamaverkko-sovelluksista.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

One thought on “Viikkokatsaus 11/2019: Suomalainen verotus ajaa lohkoketjuyrittämistä pois maasta

  1. Pekka Vuorinen says:

    Uskomatonta paskaa kirjoitatte Onecoinista, josta on tehty yli 180 viranomaistutkintaa ympäri Tellusta (se tarkoittaa maapalloa..) ja kaikista tutkinnoista puhtaat paperit. Aito lohkoketju, aidot luvatut koulutuspaketit ym, hyväntekeväisyys osana bisnestä.. Julkistaminen on viivästynyt juuri em tutkinnoista, mutta Onecoin on jo liian iso pysäytettäväksi, ehkä se on maailman reservivaluutta dollarin romahdettua..
    Pankkimaailma ja kilpailevat kryptot ovat kauhuissaan kun markkinoille ilmestyy TÄYSIN YLIVOIMAINEN kilpailija..
    Verkkokauppa (yli 80 000 kauppiasta) toimii ja omakohtaisesti olen sieltä tavaraa ostanut, nyt on menossa päivitys uuteen NewDealshakeriin josta tulee verkkokaupan ja somen parhaita puolia yhdistävä sovellus, sekin edelläkävijä. Tutustukaapa Onecoiniin ja sen monipuolisuuteen ennenkuin väitätte sitä huijaukseksi.
    Enkä nyt tarkoita murobuudeli Järvisen itkupotkuraivariviestejä.. Ymmärrän kyllä että ottaahan se päähän jos ei silloin alussa tajunnut lähteä mukaan Onecoin/Onelifeen, haluatte purkaa pahaa oloanne menetetystä mahdollisuudesta, mutta kohta syötte sananne ja seuraa kiusallinen hiljaisuus ko aiheesta.
    Muuten, meille Onecoiniin vuosia sitten kymmeniä tuhansia euroja sijoittaneille on ihan oma nimikin: Onecoin multimiljonääri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *