Viikkokatsaus 11/2015: Uusia Bitcoin-hyväksyjiä läheltä ja kaukaa

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa mm. muutamasta merkittävästä Bitcoin-hyväksyjästä, Bitcoin-satelliiteista ja useampi maininta lohkoketjuteknologiasta. Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Viime viikon kysymyksenä oli “Onko bitcoinin kurssinousun aika vihdoin koittanut?“. Jopa 43% vastaajista uskoo kurssinousuun. Kaksi kuukautta sitten suurin osa uskoi kurssin jatkavan laskusuunnassa.

Tämän viikon kysymys liittyy Bitcoin-maksamiseen. Kysymys kuuluu “Olisitko kiinnostunut kokeilemaan Bitcoin-maksamista baarissa tai yökerhossa?“.

Bitcoinista oli juttua Ylen Puoli seitsemän -ohjelmassa. Bitcoin-osuus alkaa 22 minuutin kohdalla.

Bitcoin-hyväksyjiä: Helsinkiläinen ravintola ja Japanin suurin verkkokauppa

Helsingin keskustassa sijaitseva Point Bar otti bitcoin-maksut käyttöön. Ravintola on auki myöhään yöhön, joten paikalle voi mennä lounaalle, kahville, ala carteen tai illanviettoon. Toukokuusta alkaen suunnitelmissa on järjestää Bitcoin-klubi.

Japanilainen verkkokauppajätti Rakuten on vihdoin lisännyt bitcoinit käyttöönsä. Aikeista on ollut puhetta jo pitkän aikaa, ja nytkin bitcoinit ovat käytössä vain asiakkaille Yhdysvalloissa. Bitcoin-integraatio on tulossa myöhemmin myös Eurooppaan.

Hajautettu 3D-tulostimien verkosto 3D Hubs vastaanottaa bitcoin-maksuja. Verkostoon kuuluu maailmalla yli 13 000 tulostinta, joita löytyy yli 140 maasta. Palvelun kautta halukkaat tulostelijat voivat etsiä lähistöltä tulostimen aina tarpeen tullen.

Deittailuun keskittynyt sosiaalisen median sivusto Badoo hyväksyy Bitcoin-maksuja jo 23 maassa.

Bitcoin-satelliitit taivaalle 2016?

Bitcoin-kehittäjä Jeff Garzikin BitSat-projekti lupasi jo vuosi sitten viedä Bitcoinin lohkoketjun avaruuteen. Nyt 24 nanosatelliitin valmistuksesta on sovittu yhteistyökumppanin kanssa, ja satelliittien laukaisu on tarkoitus aloittaa noin vuoden päästä, jos kaikki menee hyvin. Jokainen satelliitti toimisi omana Bitcoin-nodenaan taivaalla, ja yhdessä ne kattaisivat koko maapallon.

Tämänkaltaiset nanosatelliitit vievät Bitcoinin avaruuteen ensi vuonna (lähde)

Lohkoketjua analysoiva yritys kritiikin kohteena

Bitcoinin lohkoketjun analysointia ja käyttäjien tunnistamista tekevä Chainanalysis on joutunut kritiikin kohteeksi. Palvelu oli laittanut Bitcoin-verkkoon pyörimään 250 nodea (Bitcoin-transaktioiden tietoja verkossa levittäviä laitteita), joiden ainoana tarkoituksena on tallentaa siirtojen tietoja, jotta Chainanalysis voisi tunnistaa käyttäjiä. Käyttäjien seuranta nostatti tottakai kritiikkiä, vaikka monet olivat sitä mieltä, että kaikki ovat vapaita käyttämään lohkoketjua kuten haluavat.

Suurempaa kritiikkia aiheutti se, että Chainanalysisen nodet eivät sisältäneet tietoa lohkoketjusta. Niihin yhdistyvät laitteet saattoivat hidastua, jos ne yrittävät saada kyseisiltä nodeilta tietoa Bitcoin-verkolta. Muun muassa, Breadwallet-lompakko ilmoitti ongelmista, kun heidän palvelunsa oli yrittänyt saada tietoa Chainanalysisen nodeista. Bitcoinin kehittäjät syyttivätkin Chainanalysistä Sybil-hyökkäyksestä Bitcoin-verkkoa kohtaan, ja myös monet Bitcoin-palvelut, kuten Mycelium-lompakko, alkoivat aktiivisesti blokata Chainanalysisen nodeja. Chainanalysis puolusteli itseään kertomalla, että hyökkäys ei ollut heidän tarkoituksenaan.

Lohkoketjun hyödyntäminen väärennöksien tunnistamiseen

Bitcoinia ymmärtävät henkilöt tietävät lohkoketjun varmistavan, että väärennettyjä bitcoineja ei voi laskea liikkeelle. Lohkoketjuteknologiaa voi hyödyntää myös muiden väärennösten estämiseen.

Block Verify työstää tapaa varmistaa lääkkeiden oikeellisuus. Lääkkeiden väärennökset ovat yksi ongelmallisimpia väärennöksiä maailmalla, mm. väärennetyt tuberkuloosi- ja malarialääkkeet aiheuttavat 700 000 kuolemaa vuodessa, kerrotaan YK:sta. Block Verify aikoo kehittää läpinäkyvän järjestelmän, jossa lääkkeiden oikeellisuus perustuu lohkoketjun antamaan tietoon, eikä käyttäjän tarvitse luottaa johonkin ulkopuoliseen tahoon. Lääkepakkauksesta oikeellisuuden saisi tarkistettua skannaamalla pakkauksen qr-koodin, mikä antaisi tietoa lääkkeen liikkeistä toimitusketjussa.

Kehittääkö IBM omaa kryptovaluuttaa?

IBM:n huhutaan työstävän omaa lohkoketjuun ja avoimeen kirjanpitoon perustuvaa digitaalista valuuttaa ja maksujärjestelmää, jolla perinteisiä valuuttoja saataisiin siirrettyä nopeasti, halvasti ja ilman välikäsiä. Digitaalinen valuutta olisi osa keskuspankkien liikkeelle laskemaa rahavarantoa. Reutersin tietolähteen mukaan projekti on vielä alkutekijöissään. Aiemmin tänä vuonna IBM julkaisi luonnostelman lohkoketjua tavaroiden internetissä hyödyntävästä ADEPT-mallistaan.

Bitcoin-huutokaupan voitti kolme tahoa

Kaksi viikkoa sitten pidetyn Bitcoin-huutokaupan voittivat kolme osallistujaa. Kokonaispotti jakaantui voittajien kesken 27000 bitcoinin, 20000 bitcoinin ja 3000 bitcoinin osiin. Vain yksi voittajista on ilmoittautunut julkistuuteen: 3000 bitcoinia kertoi huutaneensa newyorkilainen bitcoin-pörssi itBit.

Jo viime viikolla lohkoketjua tutkineet ihmiset löysivät huutokaupasta linkin Cumberland Miningiin. Yrityksen twitter-tilillä oli kaksi kuukautta sitten julkaistu osoite, jonne huutokaupasta lähetettiin 27 000 bitcoinia. Yrityksestä ei tiedetä paljoa, ja voi olla että voittaja on ollut useamman tahon syndikaatti. 20 000 bitcoinin voittaja on vielä täysi mysteeri .

Loput US Marshalsin takavarikoimista bitcoineista (44 000 kappaletta) huutokaupataan myöhemmin. Myös Australiassa on tulossa myyntiin rikolliselta takavarikoituja bitcoineja. 24 500 bitcoinin potti aiotaan kaupata tulevien kuukausien aikana.

Sean’s Outpost toimittanut 150 000 ateriaa kodittomille

Floridassa toimiva Sean’s Outpost on tarjonnut jo 150 000 ateriaa kodittomille bitcoin-lahjoitusten ansiosta. Sean’s Outpostin perustaja Jason King arvioi heidän säästäneen bitcoinin ansiosta maksuliikenteen kuluissa 8400 dollaria 20 kuukauden aikana. Sean’s Outpost oli yksi ensimmäisiä bitcoin-lahjoituskohteita kun se starttasi vuonna 2013.

Bitcoin-lahjoituksilla on saatu 150 000 ateriaa kodittomille (lähde)

Wall Streetille Bitcoin-lobbausta

Wall Streetille on perustettu liitto The Wall Street Bitcoin Alliance (WSBA), jonka tarkoituksena on valistaa rahoitusalan osaajia Bitcoinista ja edistää digitaalisen valuutan ja lohkoketjuteknologian käyttöönottoa rahoitusalalla. Tällä hetkellä fokuksena ovat Bitcoinin lainsäädännöllinen asema, innovaatiot ja haasteet maailmanlaajuisella tasolla ja verotus- ja kirjanpitokäytännöt.

Goldman Sachs, Mastercard ja Gibson, Dunn & Crutcher

Goldman Sachsin raportti The Future of Finance: Redefining The Way We Pay in the Next Decade kertoo Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen olevan osa rahoitusalan megatrendejä. Bitcoinilla on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, millainen tulevaisuuden maksuliikenne on. Raportti pitää virtuaalivaluuttojen suurimpana saavutuksena siirtojen tekemistä ilman keskitettyä kolmatta osapuolta. Suurimpia hyötyjiä ovat kauppiaat, jotka saavat säästöjä halvasta maksutavasta, ja kuluttajat, jotka tekevät siirtoja keskenään. Hajautettu verkko on myös luotettavampi ja turvallisempi kuin keskitettyjen tahojen ylläpitämät verkot.  

Tunnettu yhdysvaltalainen asianajotoimisto Gibson, Dunn & Crutcher avasi näkemyksiään Bitcoinista pitämässään webinaarissa. Bitcoinin teknologiassa on niin paljon hyötyjä perinteiseen rahaan verrattuna, että se tuskin katoaa maailmassa. Lain näkökulmasta katsottuna yritys pitää lohkoketjun mielenkiintoisimpina käyttökohteina mm. erilaisten sopimusten ja omistajuusrekisterien ylläpitoa. Yrityksessä uskotaan kryptovaluuttoja koskevan lainsäädännön kehittyvän paljon tänä vuonna, mutta myös kurssiheilahtelut, tietomurrot ja kryptovaluuttojen käyttö laittomuuksiin tulee olemaan pinnalla. Yrityksen asiakkaat ovat kuulemma osoittaneet suurta kiinnostusta virtuaalivaluuttoja ja lohkoketjuteknologiaa kohtaan.

MasterCardin vuosittaisessa taloudellisen tilanteen raportissa, joka täytyy antaa The US Securities and Exchange Commissionille, on mainittu kryptovaluutat kilpailijana. Kryptovaluutat ovat uusi innovatiivinen maksutapa, joka MasterCardin mukaan voisi vähentää sen kilpailukykyä ja tuotteiden käyttöä.

Louhintapoolit joutuneet DDoS-hyökkäysten kohteeksi

Useampi Bitcoin-louhintapool on kertonut joutuneensa palvelunestohyökkäyksen (DDoS) kohteeksi. Hyökkäysten kohteeksi ovat joutuneet mm. AntPool, BW.com, NiceHash ja GHash.io. Ainakin osalta pooleista on pyydetty lunnaita ddossaamisen lopettamiseksi, mutta Coindeskin kiinni saamat poolit eivät olleet maksaneet niitä. Lunnasvaatimukset ovat tulleet DD4BC-hakkerin nimissä, joka on aiemmin ollut Bitcoin-yrityksiin kohdistuneiden hakkerointien takana.

Mielenkiintoista katsottavaa

Xapon Wences Casares piti esitelmän rahan historiasta ja ominaisuuksista ja Bitcoinista. Tämä viidentoista minuutin pätkä pyrkii selventämään, mikä Bitcoinissa on niin hienoa.

 

Bitcoinist julkaisi videointeja Inside Bitcoin Berlin 2015 -tapahtumassa pidetyistä esitelmistä. Ne ovat nähtävissä täältä