Viikkokatsaus 10/2015: Suuri bitcoin-huutokauppa ja mysteerisen startupin jättirahoitus

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa oli mm. Yhdysvaltojen huutokaupasta, ennätysrahoituksesta Bitcoin-yritykseen ja pörssinoteeratusta Bitcoin-pörssistä. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viikon kysymyksenä kysymme saman kysymyksen kuin kuukausi sitten, koska on mielenkiintoista nähdä mitä mieltä asiasta ollaan nyt. Kysymys kuuluu “Onko bitcoinin kurssinousun aika vihdoin koittanut?“.

Viime viikolla kysyimme sivujemme uudesta ulkoasusta. Suurin osa piti uutta sivustoa vanhaa parempana. Kiitos palautteesta!

Toni Kososen viimeisimmän kurssianalyysin voi lukea täältä.

Yhdysvaltojen tuorein bitcoin-huutokauppa on ratkennut

The U.S. Marshals Service huutokauppasi torstaina Silk Roadin ylläpitäjältä takavarikoituja bitcoineja. Huutokauppaan osallistui 14 tahoa, jotka tekivät 34 tarjousta, mikä kertoi huutokaupan olleen edellistä suositumpi (11 tahoa ja 27 tarjousta). Vaikka voittajat selvisivät perjantaina, julkisuuteen ei ole tullut virallista tietoa voittajista tai bitcoinien hinnasta.

Bitcoinien nähtiin liikkuvan lohkoketjussa maanantaina, ja innokkaimmat lähtivät analysoimaan mihin osoitteisiin bitcoineja on liikkunut. Yksi voittajista oli todennäköisesti Cumberland Mining Syndicate.

Huutokauppaan osallistunut Kardashev Capital kertoi, että heidän tarjoamansa 221,51 dollarihinta (n. 205 euroa) ei ollut tarpeeksi korkea. Bitcoinit huutokaupattiin siis ainakin sitä korkeammalla hinnalla. 50 000 bitcoinin potti oli markkinahinnaltaan n. 12,5 miljoonan euron arvoinen. Takavarikoituna on vielä vajaat 44 000 bitcoinia, jotka laitetaan myyntiin myöhemmin.

Mysteerinen Bitcoin-startup sai ennätysrahoituksen

Puolitoista vuotta pimennossa yritystään kehittänyt startup 21 Inc. on ilmoittanut saaneensa 116 miljoonan dollarin rahoituksen. Rahoituksen taustalla ovat mm. Bitcoin-sijoituksia aiemminkin tehnyt Andreessen Horowitz, Qualcomm ja PayPalin ja eBayn perustajia.

Yrityksen palveluista ei tiedetä vielä paljoa, mutta tähtäimessä on perustajan Matthew Paukerin mukaan viedä Bitcoin tavallisten ihmisten käyttöön. Yhteistyö Qualcommin kanssa on Paukerin mukaan oleellinen, ja spekulaatio onkin herännyt siitä, olisiko 21:n tähtäimessä “Asioiden ja esineiden verkosto” (Internet of Things). Kyseessä voi olla esimerkiksi jonkinlainen mullistava fyysinen Bitcoin-maksulaite tai -kortti.

Jäämme odottamaan mielenkiinnolla 21 Inc:n tuotejulkaisuja, joita on luvattu tuleville viikoille ja kuukausille.

Bitcoin-yritys pörssiyhtiöksi Kanadassa

Kanadalainen Bitcoin-pörssi QuadrigaCX kertoi saaneensa hyväksynnän ja  kaupankäyntitunnuksen Canadian Securities Exchangelta. Quadriga Fintech Solutions -nimen käyttöönottava yritys aikoo olla ensimmäinen pörssiyhtiöksi noussut Bitcoin-vaihtopalvelu. Kaupankäynti alkanee huhtikuussa.

Suosittu torrent-ohjelma asensi salaa louhintaohjelman

Torrentien latausohjelma µTorrent asensi käyttäjien tietokoneille louhintaohjelman, jota levitti µTorrentin mainonnan yhteistyökumppani Epic Scale. Louhintaohjelmisto asentui käyttäjien tietokoneelle helposti huomaamatta, minkä jälkeen se käytti tietokoneen tehoja kryptovaluuttojen louhimiseen. Epic Scalen mukaan ainakin osan tuotoista on tarkoitus mennä hyväntekeväisyyteen. µTorrent päätti lopettaa yhteistyön Epic Scalen kanssa toistaiseksi sillä käyttäjiltä tullut palaute oli erittäin negatiivista ja torrent-ohjelmaa alettiin jopa poistaa latausohjelmien listauksista.

Lainsäädäntö maailmalla

Utahin lakiehdotus bitcoinien hyväksymisestä maksuvälineenä osavaltion tasolla on läpäissyt senaatin ensimmäisen käsittelyn. Lakiehdotus vaatii vielä kaksi käsittelyä, joiden jälkeen bitcoinien hyväksymistä aloitettaisiin selvittämään. Lakiehdotus ei tarkoita automaattista bitcoinien käyttöönottoa Utahissa, vaan osavaltiolta vaadittaisiin pelkästään selvitystä bitcoinin käyttöönotosta.

Kaliforniassa on jätetty lakiehdotus, joka vaatisi Bitcoin-yrityksiä hankkimaan lisenssin osavaltion rahoitusalaa valvovalta Department of Business Oversightilta. 5000 dollaria maksava lisenssi vaatisi yritystä mm. toimittamaan raportteja toiminnastaan ja rahaliikenteestään ja ylläpitämään yritykselle asetettua pääoman minimimäärää.

Bitcoin-guru Andreas Antonopoulos piti Australian senaatin työryhmälle esityksen bitcoinin puolesta ja vastaili kysymyksiin. Australiassa ollaan miettimässä, miten bitcoinia koskevaa lainsäädäntöä tulisi kehittää. Antonopoulos perusteli, miten bitcoin toisi Australiaan paljon kaivattua kilpailua maksujärjestelmiin sekä miten maa voisi päästä finanssi-innovaatioiden eturintamaan bitcoin-ystävällisellä lainsäädännöllä. Antonopouloksen esitys on nähtävissä alla:

 

Bitcoin esillä Europolin raportissa

Bitcoin otettiin esille Europolin rikollisuuden tulevaisuutta käsittelevässä raportissa. Raportissa uskotaan projektiluontoisen nettirikollisuuden kasvuun, jota edistää teknologian kehitys ja taloudelliset ja yhteiskunnalliset muutokset. Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat on raportissa luokiteltu yhdeksi kahdeksasta rikollisuuden muutosta ajavasta tekijästä.

Rikollisuus muuttuu yhteiskunnan mukana (lähde)

Abrassa nähdään potentiaalia rahalähetysmarkkinoilla

Rahalähetysmarkkinoille tähtäävä Abra nousi uutisiin seitsemän kuukauden salassa tehdyn kehityksen jälkeen. Abra toimii käyttäjän kännykässä sovelluksena, jonka kautta kuka tahansa voi tehdä rahalähetyksiä, esimerkiksi tarjoamalla rahalähetystä kulua vastaan muille paikallisille. Sovellukseen voi tallettaa rahaa, jonka siirtäminen vastaanottajalle tehdään Bitcoinista tutun hajautetun maksuverkon avulla. Käyttäjät tekevät siirtoja siis perinteisessä rahassa, esimerkiksi debit-kortilla tai käteispanolla, mutta taustajärjestelmässä rahalähetykset siirtyvät eteenpäin bitcoineissa. Abra on taas yksi osoitus siitä millaista potentiaalia Bitcoinin teknologialla on etenkin rahalähetysmarkkinoilla.

Espanjassa lisää mahdollisuuksia bitcoinien myyntiin

Bitcoineja voi myydä 10 000 pankkiautomaatissa Espanjassa. Bitcoin-yritys BTCPointin ja muutamien pankkien välisen yhteistyön ansiosta käteistä voi lunastaa automaateista koodilla, jonka saa bitcoineja myydessä. Uutinen sai paljon huomiota, vaikka Bitcoin-yritys Bit2Me on tarjonnut samanlaista myyntimahdollisuutta jo tammikuusta asti.

Bitcoin-huijauksista

Bitcoin-pörssi Virtex on lopettanut toimintansa ilman selityksiä. Ensimmäiset ongelmat tulivat ilmi jo alkuvuodesta, kun jotkut asiakkaat valittivat, etteivät onnistuneet siirtämään varojaan pörssistä itselleen. Nyt nettisivut ovat kadonneet eikä ylläpitoon ole saatu mitään yhteyttä, joten monet ovat veikanneet ylläpitäjien karanneen rahojen kanssa.

Hongkongin poliisi on puolestaan saanut kiinni kuukausi sitten kaatuneen MyCoin-palvelun ylläpitäjiä, joiden epäillään pyörittäneen ponzi-huijausta ja kavaltaneen miljoonien dollareiden edestä sijoittajien varoja. Yhteensä viisi ihmistä otettiin kiinni, mutta useita muita ollaan vielä etsimässä.