Viikkokatsaus 11/2017: Skaalauskiista leimahti liekkeihin ja aiheutti kurssilaskua

Viimeviikkoisen ETF-päätöksen aiheuttaman vaisuksi jääneen kuohunnan jälkeen Bitcoin-maailmassa myrskyää jälleen. Kysymys siitä, miten Bitcoin-infrastruktuuri saadaan vastaamaan räjähdysmäiseen kysyntään, on saanut jatkuvasti poliittisempia ja hyökkäävämpiä piirteitä. Viikon aikana olemme saaneet muun muassa todistaa merkittävän AntPool-louhintapoolin syleilevän “vaihtoehtoista” Bitcoin-variaatiota, Bitcoin Unlimitediä, ja sitä miten tämä variaatio saatiin suljettua melkein kokonaan bugin takia. Twitterissä on myös syttynyt välillä räväkäksikin käyvää sanasotaa siitä, miten Bitcoinin kasvattamisessa pitäisi edetä.

Uusimmat kiistan vaiheet ovat alkaneet näkyä myös bitcoinin kurssissa. Kurssi on laskenut lähes 30 % siitä, mitä se on parhaimmillaan tänä vuonna ollut. Tästä huolimatta bitcoin-vaihdanta elää aktiivisena, ja myös muiden digivaluuttojen vaihdanta on ollut vilkasta. Kiistasta kerrotaan laajemmin tässä viikkokatsauksessa.

Muissa uutisissa tällä viikolla käsitellään EU:n ehdottamia uusia sääntöjä, jotka asettaisivat bitcoin-toimijoille lisää velvoitteita, jotka kriitikoiden mukaan voivat myös uhata käyttäjien yksityisyyttä. Vastaavaa kysymystä käsitellään parhaillaan myös Yhdysvaltain tuomioistuimissa veroviraston vaatiessa Coinbase-pörssiä toimittamaan sille asiakastietonsa. Lisäksi ihmetellään, minkä takia Norjan valtio haluaa huumekauppiaiden bitcoinit itselleen.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssilasku voi avata erinomaisia mahdollisuuksia bitcoineihin sijoittamiselle. Järjestämme ensi viikosta lähtien Bitcoin-sijoitusiltoja usealla paikkakunnalla. Kysynnän takia järjestämme illan myös Tampereella, ajankohtana 5.4.2017. Tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy, mutta lippuja on rajoitetusti. Tutustu illan ohjelmaan ja hanki liput täältä.

Bitcoinin kurssi laski

Bitcoinin kurssi on tippunut viikon alun lukemista noin 20 %. Ennen torstaina alkanutta laskuliikettä bitcoinin kurssi oli noin 1 250 dollaria. Kirjoitushetkellä kurssi pyörii noin 1 000 dollarin tienoilla.

Kurssilaskun syitä on joskus hankala määrittää, mutta nyt syynä lienee Bitcoin-maailmaa jakava ns. skaalauskiista tai lohkokokokiista. Kiista on jatkunut noin 2 vuotta eikä se näytä vielä loppumisen merkkejä. Viime aikoina kiista on myös saanut rumempia piirteitä, mikä on lisännyt epäluuloa tyydyttävän ratkaisun syntymiselle.

Bitcoin-vaihdanta on käynyt kurssilaskun aikana kiivaana. Bitcoin-pörssit Bitfinex, Kraken ja Coinbase ovat raportoineet torstailta ja perjantailta useita kymmeniä prosentteja vilkkaampaa vaihdantaa kuin aikaisempina päivinä.

Bitcoinin kurssi on ollut laskusuunnassa torstaista lähtien, klikkaa kuvaa suuremmaksi. (LÄHDE: BitcoinWisdom)

Keskustelu Bitcoin Unlimitedistä käy kiivaana

Bitcoinin referenssiohjelman Bitcoin Coren kilpailija, Bitcoin Unlimited, koki tiistaina pahan iskun hyökkääjän onnistuessa hyväksikäyttämään Bitcoin Unlimitedistä löytynyttä bugia. Hyökkääjä kaatoi yli kaksi kolmannesta Bitcoin Unlimited -nodeista. Bitcoin Unlimitedin kehittäjät julkaisivat nopeasti päivityksen ja suurin osa nodeista onkin palannut linjoille.

Hyökkäys herätti luonnollisesti keskustelua Bitcoin-yhteisön sisällä ja vahvaa kritiikkiä Bitcoin Unlimitediä kohtaan. Esimerkiksi Coinbasen Charlie Leen mukaan tapaus osoittaa, että Bitcoin-verkkoa ei voida jättää Bitcoin Unlimitedin kehittäjien käsiin. Bitcoin Unlimitedin puolustajat puolestaan vertasivat tapausta Bitcoinin alkuaikoihin ja vetosivat, että myös Coressa on ollut ongelmia.

Bitcoin Unlimited on Bitcoinin skaalauskysymyksen myötä kehittynyt vaihtoehto Bitcoin Corelle. Siinä missä Bitcoin Coressa yhden lohkoketjun lohkon maksimikoko on 1 mega, on se Bitcoin Unlimitedissä rajoittamaton. Tämä tarkoittaa, että yhteen lohkoon voidaan tallentaa enemmän bitcoin-siirtoja, mikä nopeuttaisi verkon toimintaa.

Vaikka idea kuulostaa hienolta, lohkojen kasvattaminen voi aiheuttaa ongelmia muun muassa Bitcoin-verkon keskittymisessä isoille tekijöille. Bitcoin Core haluaakin parantaa verkon nopeutta erilaisilla päivityksillä, jotka nopeuttaisivat järjestelmää, mutta eivät välttämättä edellyttäisi entistä suurempia lohkoja.

Toistaiseksi Bitcoin Unlimited ei ole saanut erityisen suurta suosiota Bitcoin-yritysten joukossa. Noin 70% Bitcoin-maailman merkittävimmistä yrityksistä suosii Bitcoin Corea sekä sen SegWit-päivitystä.

Hyökkäyksen jälkeen Twitterissä käynnistyi kiivas keskustelu siitä, voiko Bitcoin Unlimitediin ollenkaan luottaa.

Pörssit allekirjoittivat lausunnon potentiaaliseen hard forkiin liittyen

Kaksikymmentä Bitcoin-pörssiä allekirjoittivat lausunnon, jossa he käyvät läpi miten he aikovat toimia tilanteessa, jossa Bitcoin jakautuu kahteen. Tämä voi tapahtua, mikäli Bitcoin Unlimitedia tukevat louhijat aiheuttavat verkon jakautumisen, ja osa verkosta ei lähde mukaan.

Lausunnossa todetaan, että Bitcoin Unlimitedin ketjussa olevat rahayksiköt ovat oma erillinen hyödykkeensä, joka listattaisiin pörsseihin BTU-nimellä. Originaali ketju pysyisi BTC / XBT -nimikkeellä. Lisäksi pörssit totesivat, että he lisäävät tuen BTU:lle ainoastaan siinä tapauksessa, että Bitcoin Unlimitedista korjataan niin sanotun “replay-hyökkäyksen” mahdollisuus. Replay-hyökkäyksen mahdollisuus hankaloittaa huomattavasti kahden Bitcoin-ketjun samanaikaista tukemista, ja pörssit eivät halua ottaa sen suhteen riskejä.

Ethereumin jakautumisessa Ethereumiksi ja Ethereum Classiciksi useat pörssit menettivät merkittäviä rahasummia replay-hyökkäyksen takia, joten tämä halutaan nyt välttää.

Pörssien lausunto on hyvä merkki, sillä se vähentää mahdollisen jakautumisen vahinkoja. Toivottavaa tietysti on, että mitään jakautumista ei tapahdu.

Ratkaisuja Bitcoinin skaalauskiistaan

Bittirahaa ylläpitävän Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade on aktiivinen Twitterissä, ja onkin ehdottanut siellä muutamaa potentiaalista ratkaisua ongelmaan. Yksi on se, että käyttäjät ottavat vallan haltuun louhijoilta, ja aktivoivat SegWit-päivityksen niin sanotun UASF-päivitysmenetelmän avulla. Tästä menetelmästä on kerrottu aiemmassa viikkokatsauksessa.

Uutena potentiaalisena kompromissina voisi toimia uusi Bitcoin-implementaatio nimeltään BitcoinEC. Se sisältää Bitcoin Unlimitedissa mukana olevan Emergent Consensus -mallin (EC), mutta perustuu uuteen Bitcoin Coren 0.14 versioon, jossa on mukana SegWit-päivitys. Mikäli Bitcoin Unlimited -louhijat ottaisivat BitcoinEC:n käyttöön, se ainakin auttaisi aktivoimaan SegWit-päivityksen, ja EC:n käyttöönotosta voitaisiin jatkaa keskustelua tulevaisuudessa.

USA:n verovirasto haluaa Coinbasen asiakastiedot

Yhdysvaltain verovirasto on pyytänyt liittovaltion tuomioistuinta velvoittamaan bitcoin-pörssi Coinbase luovuttamaan verovirastolle asiakastietonsa. Verovirasto ja Coinbase ovat taistelleet kuukausia asian tiimoilta.

Coinbase ja yksi sen asiakkaista, Jeffrey Berns, ovat vedonneet tuomioistuimiin, että ne kumoaisivat veroviraston vaatimukset. Coinbasen ja Bernsin mukaan veroviraston vaatimus on kohtuuton, sillä vaikka joku Coinbasen asiakkaista kiertäisikin veroja, sillä ei voida oikeuttaa tuhansien viattomien tietojen luovuttamista viranomaisille.

“Lakitiimimme tutkii parhaillaan veroviraston vaatimusta. Työskentelemme jatkossakin yhdessä veroviraston kanssa saadaksemme hallituksen muuttamaan kantaansa asiakastietojen luovuttamisesta. Jos kanta ei muutu, olemme valmiita taistelemaan oikeudessa tulevina kuukausina”, Coinbase kertoi.

Verovirasto epäilee, että osa Coinbasen käyttäjistä eivät olisi maksaneet veroja oikein. (KUVA: kenteegardin)

EU:n parlamentti haluaa lisää digirahavalvontaa

Euroopan parlamentti on julkaissut luonnoksen uusista digivaluuttoja ja niiden vaihdantaa koskevista säännöistä. Luonnoksella parlamentti haluaa antaa viranomaisille ja talousvalvojille uusia keinoja valvoa bitcoinia ja muita digivaluuttoja.

Parlamentin luonnoksessa parlamentti nostaa erityiseksi huolenaiheeksi digivaluuttojen anonyymin luonteen. Luonnoksen mukaan parlamentti katsoo, että digivaluuttojen ei tulisi olla anonyymejä. Lakiluonnos ehdottaakin, että viranomaisille annettaisiin muun muassa oikeus kerätä tietokantoja, jotka yhdistävät käyttäjät heidän virtuaalivaluuttalompakkoihinsa. Lakiluonnos myös antaa eri jäsenmaiden viranomaisille valmiuksia jakaa tietoja keskenään.

Parlamentti myös ehdottaa, että EU edellyttäisi kaikkia jäsenmaitaan säätämään lainsäädäntöä, joka vaatisi kaikkia digivaluutan parissa työskenteleviä yrityksiä rekisteröitymään tai hankkimaan toimintalisenssin. Parlamentin mukaan tämä lisäisi alan läpinäkyvyyttä kitkemättä innovaatioita.

Euroopan parlamentin luonnoksessa kaavaillaan tiukempaa valuuttavalvontaa. (KUVA: Diliff)

Bitcoinin ulkopuolista kryptovaluuttaa jo 4 miljardin arvosta

Bitcoin ei ole ainoa vahvasti pärjännyt digitaalinen raha tänä vuonna, vaan myös vaihtoehtoiset virtuaalivaluutat ovat nousseet viime aikoina huomattavasti.

Anonymiteettiin keskittynyt Dash-digivaluutta rikkoi 100 dollarin rajapyykin. Ethereum-lohkoketjualustan ether-tokenit puolestaan ovat käyneet jopa yli 50 dollarissa. Kirjoitushetkellä yhden dashin hinta on noin 103 dollaria ja etherin puolestaan noin 38 dollaria. Bitcoinin ulkopuolisten virtuaalivaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on jo yli 4 miljardia dollaria. Bitcoinin markkina-arvo on noin 16,5 miljardia dollaria.

Bitcoinin ja lohkoketjun saama huomio näkyvät vahvasti vaihtoehtoisten digivaluuttojen markkinoilla sijoittajien etsiessä uusia kohteita ja lohkoketjuteknologian vallatessa alaa ja valtavirtaistuessa.

Erilaisia digivaluuttoja on jo yli 4 miljardin dollarin edestä.

Norjan valtio vaatii huumekauppiaiden bitcoineja

Norjan oikeuslaitos on vaatinut huumekauppiaita maksamaan osan rangaistuksesta bitcoineilla. Norjan viranomaiset nappasivat vuonna 2015 kolme miestä, jotka pyörittivät huumekauppaa Internetissä. Viranomaisten mukaan huumekaupalla oli yhteyksiä vuonna 2013 suljettuun Silk Road -sivustoon.

Norjan syyttäjä on vaatinut miehiä maksamaan valtiolle saamansa rikoshyödyn Norjan kruunujen lisäksi bitcoineilla. Syyttäjä vaatii miehiltä 120 bitcoinia ja 3,1 miljoonaa Norjan kruunua. Valtiolla on tarvetta bitcoineille esimerkiksi digivaluuttatutkimuksiin liittyvissä peiteoperaatioissa.

Syyttäjän mukaan vaatimuksessa on kyseessä yksittäistapaus eikä vaatimus tarkoita, että Norjan valtio antaisi bitcoinille virallisen hyväksyntänsä.

Norjan viranomaiset haluavat rikollisilta nimeomaan bitcoineja

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].