Viikkokatsaus 12/2017: Bitcoinin lohkoketjun jakautumista pidetään epätodennäköisenä

Keskustelut Bitcoinin mahdollisesta haarautumisesta kahdeksi kilpailevaksi valuutaksi käyvät kuumina, vaikka harva todellisuudessa uskoo sen tapahtuvan. Tilanne on vähän kuin kylmässä sodassa, jossa molemmat osapuolet uhkailevat toisiaan lohkoketjun haarautumisella, jota todellisuudessa kukaan ei halua. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että lohkoketju haarautettaisiin, mutta monet pörssit ovat silti varautuneet tähänkin skenaarioon.

Viikkokatsauksessa tutustumme myös EU:n uusimpiin kaavailtuihin sääntöihin, jotka koskevat erityisesti luvattomien lohkoketjujen uhkaa. Kuulostaa pelottavalta, ainakin jos satut olemaan lainsäätäjä, joka on huomannut teknologian ajavan armottomasti lainsäädännön yli ja ohi.

Lisäksi viikkokatsauksessa kerrotaan Bitcoin-sijoitusinstrumentin uusimmista seikkailuista, Kiinan pörssien tiukentuvasta valvonnasta sekä Norjaan nousevasta libertaariutopiasta, joka haluaa käyttää virallisena valuuttanaan bitcoinia.

Mutta jotta kaikkea ei tarvitsisi lukea netistä, järjestää Bittiraha.fi:tä ylläpitävä Prasos Oy parhaillaan ilmaisia sijoittajatapahtumia, joissa tietoa janoavat kansalaiset voivat tulla tutustumaan Bitcoiniin ja lohkoketjuteknologiaan sekä oppia, millaisilla keinoilla bitcoin- ja kryptosijoittamista kannattaa harrastaa. Aiheesta on julkaistu myös uusi sijoitusoppaamme, jota saa niin Bittimaateiltamme, sijoittajatapaamisistamme kuin myös ilmaiseksi verkosta.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Keskustelu Bitcoinin potentiaalisesta kahteen jakautumisesta jatkuu

Bitcoinin skaalauskysymys on viime aikoina polarisoitunut. Bitcoin Core -kehittäjätiimin SegWit-skaalauspäivityksen ja vaihtoehtoisen Bitcoin-sovelluksen Bitcoin Unlimitedin kannattajat ovat olleet tukkanuottasilla ja vääntö on saanut likaisia piirteitä. Bitcoin-keskustelualustoja on muun muassa sensuroitu ja erilaisia Bitcoin-toimijoita vastaan on tehty palvelunestohyökkäyksiä. Tämä riidan eskaloituminen on herättänyt huhuja tulevasta Bitcoinin lohkoketjun haarauttamisesta kahdeksi kilpailevaksi virtuaalivaluutaksi.

Lohkoketjun haarautuminen tarkoittaa, että osa Bitcoin-asiakasohjelmista alkaa seurata Bitcoin Unlimitedin asettamia uusia sääntöjä osan jäädessä seuraamaan Bitcoinin vanhoja sääntöjä. Tämä haarautuminen tuottaisi käytännössä kaksi kilpailevaa Bitcoinia. (KUVA: TREZOR)

Jos kilpailevien skaalausratkaisujen kannattajat eivät saavuta yhteisymmärrystä ja kumpikaan ei peräänny, on mahdollista, että Bitcoinille käy kuten Ethereumille aikaisemmin. Kun Ethereumin lohkoketju haarautui kiistanalaisen DAO-hakkeroinnin jälkeen, vanha Ethereumin lohkoketju jäi elämään Ethereum Classicina.

Monet suurista Bitcoin-pörsseistä ovat ilmoittaneet, että jos lohkoketjun haarautuminen tapahtuu, tulevat ne ottamaan Bitcoin Unlimitedin palveluihinsa erillisenä valuuttana. Pörssien mukaan tämä kuitenkin edellyttää, että Bitcoin Unlimitedin tai muun “konsensusta rikkovan sovelluksen” kehittäjät varmistavat, että uusi lohkoketju ei voi sotkeutua vanhaan lohkoketjuun “replay-hyökkäyksellä”, kuten Ethereum Classicin tapauksessa tapahtui.

Monien Bitcoin-toimijoiden mukaan Bitcoin-lohkoketjun haarautuminen vaikuttaa kuitenkin erittäin epätodennäköiseltä. Muun muassa Bitcoin.com:in Roger Verin mukaan kukaan osapuolista ei halua kahta Bitcoinia. Myös Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade epäilee haarautumista.

“Lohkoketjun haarautuminen voisi vaikuttaa bitcoinin käytettävyyteen, verkostoefektiin ja arvoon negatiivisesti, mistä olisi haittaa niin yrityksille kuin louhijoillekin. Jos lohkoketju haarautuisi nyt, Bitcoin Unlimitedistä tulisi yksi altcoin muiden joukkoon eivätkä Unlimitedin takana olevat kehittäjät ja käyttäjät halua sitä. Näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että kukaan olisi oikeasti valmis tässä kohtaa halkaisemaan Bitcoinia”, Brade kommentoi.

Nyt on myös pikkuhiljaa alkanut selvitä mistä kiistassa oikeasti on kysymys. Louhijat eivät suoraan ole tätä myöntäneet, mutta nettikeskusteluissa voi rivien välistä lukea, että kyse on siitä että louhijat pelkäävät uuden salamaverkkoteknologian vähentävän heille tulevia siirtokulutuottoja.

Tämä on positiivinen kehitysaskel, koska nyt on jotain konkreettista josta väitellä. Tätä louhijoiden argumenttia monet pitävät kuitenkin melko heikkona, ja ovat sitä mieltä että salamaverkon kaltaiset ratkaisut ovat vain positiivisia louhijoille ja kaikille muillekin, eikä salamaverkko kykene poistamaan tarvetta lohkoketjussa tehtäville siirroille. Salamaverkkokin vaatii suuren määrän lohkoketjusiirtoja, vaikka tarjoaakin pienille siirroille merkittävää tehokkuuslisää.

Vaikka Bitcoinin haarautuminen on pelottava ajatus, sen tapahtuminen on epätodennäköistä, sillä se voisi vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin Bitcoin-alan yrityksiin, sijoittajiin ja louhijoihin. (KUVA: Bitcoin Magazine)

Bitcoinin skaalauskiistassa otettu käyttöön “ydinasepelotteet”

Bitcoin Unlimitedin taustajoukot ovat useaan otteeseen ottaneet esiin sen, että “hard fork” -tilanteessa olisi järkevintä yrittää tuhota louhintateholtaan pienempi ketju tarkoituksellisesti. Eli estää sitä tekemästä mitään transaktioita. Tätä kutsutaan niin sanotuksi 51%:n hyökkäykseksi. Perustelu tälle on se, että “päivitys” Bitcoin Unlimitedin käyttöön halutaan sujuvammaksi.

Ne käyttäjät, jotka eivät halua Bitcoin Unlimitediä, pitävät tätä suunnitelmaa kuitenkin täysin pähkähulluna. Sitä pidetään tärkeänä, että louhijoilla ei ole järjestelmässä liikaa valtaa, ja että louhijoiden tekemiä epähaluttuja muutoksia pystytään tarvittaessa torjumaan.

Tätä varten onkin nyt aloitettu uusi puolustussuunnitelma nimeltään PoW Change Initiative. PoW tulee termistä Proof of Work ja tällä tarkoitetaan nyt sitä, että käyttäjät muuttaisi Bitcoinin säännöt sellaisiksi, että louhinnassa käytettäisiinkin uutta algoritmia. Sillä tavalla kaikkien nykyisten louhijoiden tietokoneet muutettaisiin kertaheitolla romuraudaksi.

Tämä on radikaali suunnitelma, ja sen takia viittaammekin tällä ydinasepelotteeseen. Se on kuitenkin tärkeä mahdollisuus, sillä jos louhijat tosissaan yrittäisivat tuhota Bitcoinin alkuperäisen lohkoketjun Bitcoin Unlimited haaran syntymisen yhteydessä, olisi tälläiselle varasuunnitelmalle tarvetta. Tämänkaltaiset ratkaisut eivät ole toivottuja, mutta äärimmäisessä tilanteessa ne ovat vahva puolustuskeino Bitcoinille.

EU toivoo useita parannuksia Bitcoiniin

Euroopan Unioni on viime aikoina ollut aktiivinen uuden digivaluuttaa koskevan lainsäädännön laatimisessa. Euroopan parlamentin jäsenet ovat jättäneet kuluneella viikolla tuoreimman muutosehdotuksen, jossa parlamentti vaatii Euroopan komissiolta Bitcoinia ja useita digivaluuttoja koskevia lakiuudistuksia.

Muutosehdotuksen mukaan parlamentti on erityisen huolestunut “luvattomista lohkoketjusovelluksista”. Ehdotuksessa mainitaan muun muassa Bitcoin-mikserit, jotka sekoittavat bitcoin-lähetyksiä ja vaikeuttavat niiden seuraamista lohkoketjussa. Parlamentin mukaan näitä “luvattomia sovelluksia” voidaan käyttää muun muassa rahanpesuun ja verojen välttelyyn. Parlamentin mukaan komission on tutkittava, miten näitä miksereitä käytetään ja miten niitä voitaisiin kontrolloida.

Parlamentin ehdotuksessa kiinnitetään huomiota myös Bitcoinin ja muiden lohkoketjuteknologioiden korkeaan energiankulutukseen. Parlamentti mukaan hajautetun kirjanpidon teknologia vaatii kovaa laskentatehoa, minkä vuoksi Euroopassa olisi panostettava tutkimukseen, jolla esimerkiksi louhinnasta voitaisiin tehdä energiatehokkaampaa.

Parlamentti myös ehdottaa, että Euroopan Unioni säätäisi bitcoin- ja digivaluuttamaksamisen arvonlisäveron alaiseksi. Vuoden 2015 lokakuussa Euroopan tuomioistuimet katsoivat bitcoinin ja muiden digivaluuttojen vertautuvan “laillisena maksuvälineenä käytettyyn valuuttaan”, minkä vuoksi EU katsoi ne vapaiksi ALV:ista. Ehdotuksessa parlamentti haluaa, että ALV palautettaisiin digivaluuttamaksuihin.

Nimensä mukaisesti bitcoin-mikseri ottaa joukon bitcoineja ja sekoittaa niitä keskenään lähettämällä niitä lukuisia kertoja osoitteesta toiseen. Tämän jälkeen mikseri antaa kokonaan uuden joukon bitcoineja, jotka on vaikeampi yhdistää aikaisempiin. (KUVA: CryptoMixer.io)

Suuri pörssioperaattori haluaa uuden ETF-käsittelyn

Maailman suurimpiin pörssioperaattoreihin kuuluva Bats Exchange on haastamassa Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita sääntelevän SEC:in kiistanalaisen Bitcoin ETF -päätöksen. Bats Exchangen lakimiesten mukaan pörssioperaattori haluaa SEC:in tarkistavan päätöksensä ja palauttavansa sen uuteen käsittelyyn.

Mikäli SEC olisi tehnyt myönteisen ETF-päätöksen, olisi se mahdollistanut bitcoin-sijoitusinstrumentin tuomisen suuriin pörsseihin. SEC hylkäsi Bitcoin ETF:n, koska se katsoi, että Bitcoin-markkinat ovat liian sääntelemättömiä, jotta markkinoita voitaisiin valvoa SEC:in edellyttämällä tehokkuudella.

Bats Exchangen mukaan Bitcoin-markkinoiden ja -kaupankäynnin valvonta täyttää jo SEC:in vaatimukset. Jotta sijoitusinstrumentti voidaan ottaa uudelleen käsiteltäväksi, Bats Exchangen on pystyttävä osoittamaan päätös virheelliseksi. Bats Exchange jätti uutta käsittelyä koskevat vaatimuksensa kuluneella viikolla.

Jos ETF pääsee uudelle käsittelykierrokselle, markkinat voivat kuumentua uudestaan sijoittajien odottaessa jälleen uutta ratkaisua. (KUVA: Chris Potter)

Raportti: G20-maille oma keskuspankkilohkoketju

Kansainvälisen talousfoorumin julkaiseman raportin mukaan G20-maiden olisi kehitettävä oma yhteinen lohkoketju maiden keskuspankkien käytettäväksi. Raportin mukaan lohkoketju on avain läpinäkyvään ja luotettavaan digitaaliseen talouteen. Raportin kirjoittaneen tutkija Julie Maupinin mukaan G20-maiden olisi kehitettävä “keskuspankkien lohkoketjukonserni”, joka tutkisi ja kehittäisi mahdollisia lohkoketjuun perustuvia kansallisia valuuttoja.

Raportin mukaan keskuspankkien oma lohkoketju voisi ratkaista esimerkiksi monia kansainväliseen vaihdantaan liittyviä ongelmia. Kansainvälinen vaihdanta vaatii luottamusta, minkä lisäksi esimerkiksi kansainväliset rahansiirrot ovat hyvin hitaita. Lohkoketjun avulla pankit voisivat ratkaista luottamukseen liittyvät ongelmat ja tehdä vaihdannasta huomattavasti nopeampaa ja edullisempaa.

Lohkoketjuun pohjautuvan valuutan uskotaan myös lisäävän luottamusta itse talouteen. Maupinin mukaan lohkoketjun käyttö johtaa entistä hajautetumpaan ja demokraattisempaan maailmanjärjestykseen, jossa kansalaiset voivat ottaa osaa kansainväliseen talouteen.

G20-maiden yhteinen lohkoketju voisi tehostaa koko maailmantaloutta. (KUVA: Presidencia de la República Mexicana)

Kiinan BTC-pörsseille tiukat valvontamekanismit

Kiinalaiset pörssit valmistautuvat mahdollistamaan uudestaan bitcoin-nostot, mutta tiukoin edellytyksin. Kiinan suurimpiin kuuluvan Huobi-pörssin asiakkailleen lähettämän viestin mukaan Kiinan keskuspankki vaatii bitcoin-pörssejä pitämään tarkkaa kirjaa asiakkaistaan uusien rahanpesusäännösten mukaisesti.

Huobin lähettämän kirjeen mukaan asiakkailta vaaditaan yksityiskohtaiset tiedot, mistä he ovat saaneet varansa. Asiakkaiden on myös kerrottava pörssille, mihin he aikovat käyttää nostamansa bitcoinit tai muut kryptovaluutat. Asiakkaiden on myös todistettava väitteensä lähettämällä pörssille tilitietoja, ruutukaappauksia ja muita relevantteja todisteita.

Pörsseihin kohdistuva kasvava kontrolli on kasvattanut Kiinassa tapahtuvaa kasvotusten käytävää bitcoin-kauppaa. Vaikka uusien sääntöjen noudattaminen antaakin pörsseille mahdollisuuden palauttaa kaupankäyntinsä, voivat ne olla niin tiukkoja, että virallinen bitcoin-kauppa ei nouse Kiinassa yhtä merkittävään asemaan kuin se oli ennen keskuspankin tarkastuksia.

Kiinalaisten bitcoin-pörssien elämä ei ole ollut viime aikoina helppoa. Uusia sääntöjä ja tarkastuksia sataa heidän niskaansa jatkuvasti. (KUVA: CalvinAyre.com)

Norjaan itsenäiseksi haluava bitcoin-mikrovaltio

Norjaan on noussut projekti, joka tähtää yksityisen verovapaan libertaareja periaatteita noudattavan kaupungin kehittämiseen. Liberstad-niminen kaupunki tulee sen kehittäjien mukaan kunnioittamaan ennen kaikkea omaisuutta sekä non-aggressioperiaatetta. Kaupunki hyväksyy bitcoinit ja suunnittelee tekevänsä niistä kaupungin päävaluutan.

Projekti ryhtyi etsimään kaupungille sopivaa aluetta vuonna 2015 ja löysikin pian sopivan kokoisen paikan sopivilla sähkö- ja Internet-palveluilla. John Holmstedt onnistui solmimaan sopimuksen, jonka mukaan hän saa vuokrata aluetta toukokuuhun saakka. Mikäli hän onnistuu siihen mennessä myymään 15 hehtaarin edestä aluetta, hän voi ostaa koko tilan 5 miljoonalla kruunulla. Tähän mennessä tavoitteesta on myyty jo 10,5 hehtaaria.

Liberstadin alueiden myynti alkoi viime vuonna ja alueita myydään vain Norjan kruunuja tai bitcoineja vastaan. Holmsted arvioi, että rakennusten rakentaminen voidaan aloittaa kahden tai kolmen vuoden sisällä. Siihen mennessä Liberstad aikoo rakentaa asukkailleen teitä, konserttialueita ja väliaikaisia majoituspaikkoja ilman ylimääräisiä maksuja.

“Pitkän tähtäimen suunnitelmamme on tehdä Liberstadista autonominen kaupunkivaltio, jolla on oma taloutensa. Vähän samaan tapaan kuin Hong Kong, Singapore tai Monaco, mutta ilman politiikkaa, veroja tai poliitikkoja”, Holmsted kertoo.

“Olemme vahvoja vapaiden markkinoiden valuuttojen kannattajia ja puskemme Bitcoinia aina, kun mahdollista. Uskomme, että bitcoin on yksi parhaista, ellei sitten paras, vapaiden markkinoiden valuutta maailmassa”, Holmsted jatkaa.

Liberstad haluaa olla skandinaavinen Monaco. (KUVA: Liberstad.com)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].